icon

Litujete, že jste dítěti (ne)dali odklad školní docházky?

25. říj 2025

Vím, že už to nezměním a ani se v tom nijak nepatlam, včera jsme se ale bavily ve skupině 5 žen a došlo na téma odklady a vlastně všechny jsme se shodly, že bychom to dnes už udělaly jinak. Mám dvě děti a jedno mělo odklad, teď si myslím, že to byla chyba, mělo mít druhý, doporučovala logopedka i psycholožka a já jsem to tehdy odmítla, protože školka měla pocit, že nepotřebuje ani jeden, tak jsem dala na učitelky, co ho znaly 4 roky a vidím, že by mu to prospělo, připravený na školu byl na konci druhé třídy a i teď vyhledává spíš mladší děti, starší děti ho doslova děsí.
Druhé dítě šlo bez odkladu a u něj zase vidím, že potřebovalo předčasné zaškolení, znalosti na to mělo a dodnes vyhledává starší kamarády.
Překvapilo mě, že jsme se všechny shodly, že bychom to udělaly jinak, většina z nás nějak poslechla odborníky. Já MŠ, kolegyně PPP.
Taky se někdy zastavíte a řeknete si, že je škoda, že jste neposlechli svůj pocit?

Strana
z2
kecalka2
1. lis 2025

Nám tenkrát bylo také ve školce a i pediatričkou řečeno, jak odklad nepotřebuje a že školu zvládne. Já tedy docela dost dám na odborníky. Takže jsem odklad po konzultaci se speciální pedagožkou dala. Dozrál ve spoustě věcí, přesto jsme se do školy museli připravovat a připravujeme stále. Pokud bych nedala, bylo by to špatné. A to, že se dítě baví s mladšími, v tom nevidím žádný problém a spíš naopak trošku i jako přínos. Náš má mezi kamarády také o rok mladší děti. Já jsem i ráda, alespoň si vyhrají. Jeden čas měl starší kluky a akorát mu kradli dětství, že už jeli videa na mobilu, hraní her na PC hodiny atd.

shirilka
2. lis 2025

@anonym_autor Nás to rozhodování teprve čeká, malý je na konci července, růstově těsně nad 3 percentilem, takže je vysoký jak o dva roky mladší děti. od rána do večera tu pusu nezavře, neposedí, leda u lega dokáže být delší dobu v klidu, jinak pořád skáče. Ještě stále mívá sem tam nezvladatelné záchvaty vzteku. Teď v září by měl jít do školy. Učitelky ve školce zatím říkají, že chytrý je dost, že ve školce se bude další rok nudit. Logopedka ja jaře říkala, to stejné, ze chytrý je dost ale ze by automaticky vsechny kluky od června dal dávala o rok později kvůli sociální zralosti. V rodině mame dvě učitelky, obě by byly spíše pro to, aby šel později, že to pro nás bude peklo, jak neposedí a s ohledem na tu výšku, že na druhém stupni se bude trápit, že je malý. Ve školce jsme teď meli schůzku z ucitelkama ze školy a školní psycholožkou, vsechny mluvily tak, jakoby obklady uz nebyly vůbec na stole a že půjdou všichni... A my nevíme co dělat😆

anonym_d0a366
2. lis 2025
@shirilka

@anonym_autor Nás to rozhodování teprve čeká, malý je na konci července, růstově těsně nad 3 percentilem, takže je vysoký jak o dva roky mladší děti. od rána do večera tu pusu nezavře, neposedí, leda u lega dokáže být delší dobu v klidu, jinak pořád skáče. Ještě stále mívá sem tam nezvladatelné záchvaty vzteku. Teď v září by měl jít do školy. Učitelky ve školce zatím říkají, že chytrý je dost, že ve školce se bude další rok nudit. Logopedka ja jaře říkala, to stejné, ze chytrý je dost ale ze by automaticky vsechny kluky od června dal dávala o rok později kvůli sociální zralosti. V rodině mame dvě učitelky, obě by byly spíše pro to, aby šel později, že to pro nás bude peklo, jak neposedí a s ohledem na tu výšku, že na druhém stupni se bude trápit, že je malý. Ve školce jsme teď meli schůzku z ucitelkama ze školy a školní psycholožkou, vsechny mluvily tak, jakoby obklady uz nebyly vůbec na stole a že půjdou všichni... A my nevíme co dělat😆

@shirilka no ono jsou odklady vlastně skoro mimo hru. Je to šíleně osekané….

anonym_d0a366
2. lis 2025
@shirilka

shirilka
2. lis 2025
@anonym_d0a366

@anonym_d0a366 Jj je tak, ale tim, že syn je na konci července, tak pro něj platí ještě stará pravidla právě.

anonym_d0a366
2. lis 2025
@shirilka

@anonym_d0a366 Jj je tak, ale tim, že syn je na konci července, tak pro něj platí ještě stará pravidla právě.

@shirilka tak to máš výhodu. Ale věta ze všichni od června automaticky odklad je podle mě úplně mimo. U nás jsou naopak premianti letní deti.

amelia89
22. led 2026
@shirilka

@shirilka Ahoj, my sme uplne navlas stejny pripad. Syn meri aktualne 108-109 cm a co vas ?
Nas ma urcite mezery ve vyslovnosti (ja jsem slovenka a muz spanel takze proste mluvi 3 jazyky)… je taky v cervenci…
ve skolce rikaji ze muze do skoly, do PPP jdeme v breznu, ale byli jsme i soukromne a tak ho zhodnotila jako pracovne zraleho, sikovneho (jedina oslabena oblast- rec) a ja som z toho uz totalne vystavena. Porad to neumime rozseknout - jo je mensi a na tej reci treba makat anebo ho proste nechat ve skolce ?
jenom napisu i to co mu jde: vsechny predskolni aktivitu typu zrakove vnimani, sluchove (rozlisovani hlasek na zacatku na konci slova), matematika - scitanie odcitanie v hlave i pres 10, vsechny tyro veci su v poradku.
jak jste na tom s rozhodovanim vy ?

anonym_d0a366
22. led 2026
@amelia89

@shirilka Ahoj, my sme uplne navlas stejny pripad. Syn meri aktualne 108-109 cm a co vas ?
Nas ma urcite mezery ve vyslovnosti (ja jsem slovenka a muz spanel takze proste mluvi 3 jazyky)… je taky v cervenci…
ve skolce rikaji ze muze do skoly, do PPP jdeme v breznu, ale byli jsme i soukromne a tak ho zhodnotila jako pracovne zraleho, sikovneho (jedina oslabena oblast- rec) a ja som z toho uz totalne vystavena. Porad to neumime rozseknout - jo je mensi a na tej reci treba makat anebo ho proste nechat ve skolce ?
jenom napisu i to co mu jde: vsechny predskolni aktivitu typu zrakove vnimani, sluchove (rozlisovani hlasek na zacatku na konci slova), matematika - scitanie odcitanie v hlave i pres 10, vsechny tyro veci su v poradku.

@amelia89 pokud je to jen v řeči, tak bych dala. A určitě bych dala na učitelky v MŠ, znají dítko více než v PPP.

amelia89
22. led 2026
@anonym_d0a366

@amelia89 pokud je to jen v řeči, tak bych dala. A určitě bych dala na učitelky v MŠ, znají dítko více než v PPP.

@anonym_d0a366 dakujem za nazor. Obcas ma vsak stale propadne nejistota - kdyz vidim vsechny tie deti o hlavu vetsi, a celkovo proste takove “dozratejsi” jestli chapes jak to myslim …
a ta rec - na jedne strane ok a na druhe si rikam, co kdyz ro do toho zaři porad nebude uplne v poradku ? (nemyslim r/ř, to je ok ale treba este porad s/š z/ž neni uplne vzdy ciste … )
fakt tezke rozhodovani.
hlavne kdyz vsude ctu ajak vsichni davaji odklad uz jen z toho principu ze dite bylo letne, hodne to cloveka znejisti.
zitra mame logo tak to zkusim zase probrat, jak ho vnima proste ted pred zapisem …. 🙌🏻

amelia89
22. led 2026
@anonym_d0a366

@anonym_d0a366 r/ř - neumi ho ale myslela som ze je ok kdyz toto jeste v zari nebude umet, ze to hodne deti neumi, spatne som to napsala

anonym_d0a366
22. led 2026
@amelia89

@anonym_d0a366 r/ř - neumi ho ale myslela som ze je ok kdyz toto jeste v zari nebude umet, ze to hodne deti neumi, spatne som to napsala

@amelia89 zeptala bych se logo, pokud jde jen o tohle, tak to má opravdu hodně děti a důvodem k odkladu to není. Mě třeba logo skrze VD řekla, že je o cca rok pozadu v řeči, ale že ty děti se učí skokově a zamakáme na tom.

hanka_12345
22. led 2026
@zuzkasim

Z pozice pedagoga, tam, kde jsme při zápisu doporučovali odklad, potřeba byl. Vídám ty děti pak 9 let, na střední už ne. Dodatečný odklad jsem za celou 20 letou kariéru navrhovala asi 3x, takový krok se zvažuje opravdu důkladně. Asi nemá smysl nad tím teď dumat. Vem si, že odklady se nám ruší, bude tady spousta dětí, které tím budou trpět a ovlivňovat to bude opět všechny, nejvíc ty nadané a šikovné, zase přibude těch, kvůli kterým se bude postupovat pomalu, nestihnou se zajímavosti navíc, nezařadí se náročnější činnosti... Nadšená z toho nejsem, ale zase se to nějak zvládne. Ber to tak, že ne vše je v životě ideální a dodatečný odklad je pro skutečně vážné případy, dělá se z důvodu nezvládnutí učiva, pokud jde o sociální začlenění, počítá se s tím, že si žák musí najít vlastní cestu a kamarády může mít dle svých preferencí i mimo školu.

@zuzkasim to mas sice pravdu ale nektery matky se uz musely zarazit, aby se probrali. Obcas co vymysleli za duvody byl opravdu vrchol

pratensis
22. led 2026

Starší měl odklad, mladší ne. A u obou i zpětně hodnotím, že to byl správný krok. 👍

shirilka
23. led 2026
@amelia89

@amelia89 Pořád je maličký, cca 107 cm. Vyřídilku má neskutečnou, všechno si domluví, ničeho se nebojí. Neposedí. Ze školky zatím stále nemám zpětnou vazbu na to testování, jen že to s ním prochází. Že je šikovný, jen že občas má problém některé situace emocionálně zvládnout. Do školy půjde, pokud nám u zápisu třeba neřeknou, ať to opravdu zvážíme...
Jde i jeho nejlepší a jediný kamarád, který je ještě o 14 dní mladší a podobné výšky, tak tam budou spolu.

veronicka89
23. led 2026

Syn je narozený 1. Září takže šel automaticky o rok později.

Byl v Montessori školce a vůbec nic mu nechybělo …

Nevidím jediný důvod proč by dítě nemohlo jit o rok později.

Jedině, že by si to moc přál a úplně se extra zajímal o učení. Ikdyz takové dítě bych stejně dala na nějakou speciální školu…

velkabublina
23. led 2026
@amelia89

@amelia89 váš syn je šikovný. Napíšu zkušenosti z mého okolí. Synovci bude letos deset a š a ž neumí doteď (r ano), v jeho případě by do školy nastoupil nevím kdy. Neteř (od manžela) ještě v šesti letech neuměla do pěti počítat, např. místo dřevo říká čevo (r umí), o šišce řekla, že je to houba. Odklad měla, ale mluva stále vázne. Můj syn, učitelky vehementně doporučovaly odklad, odmítla jsem vyšetření v PPP. Je na druhé straně barikády a je mimořádně nadaný, akorát má horší motoriku a učitelkam se nevešl do tabulek. Je v první třídě, ale potřeboval by tak do třetí...

amelia89
24. led 2026
@velkabublina

@amelia89 váš syn je šikovný. Napíšu zkušenosti z mého okolí. Synovci bude letos deset a š a ž neumí doteď (r ano), v jeho případě by do školy nastoupil nevím kdy. Neteř (od manžela) ještě v šesti letech neuměla do pěti počítat, např. místo dřevo říká čevo (r umí), o šišce řekla, že je to houba. Odklad měla, ale mluva stále vázne. Můj syn, učitelky vehementně doporučovaly odklad, odmítla jsem vyšetření v PPP. Je na druhé straně barikády a je mimořádně nadaný, akorát má horší motoriku a učitelkam se nevešl do tabulek. Je v první třídě, ale potřeboval by tak do třetí...

@velkabublina moc diky za sdileni ❤️
Vcera jsem mluvili s logo a rekla ze je do skoly pripraveny - ale ano, budeme hodne cvicit a snazit sa aby sel jenom bez r/ř. A rekla mi ze ted se muze zdat ze je to nevyhoda ze ma vic jazyku, a nema to proste jeste ciste ale ze ono to raz sedne a pak to bude vyhoda..rozhodli sme sa ze do skoly pujde a nebudu ho uz porovnavat s nikym, proste kazdy je jiny, kazdy je lepsi a naopak horsi v necem jinem a nemuzu ho prehnane ochranovat.

skarol
24. led 2026
@veronicka89

Jedině, že by si to moc přál a úplně se extra zajímal o učení. Ikdyz takové dítě bych stejně dala na nějakou speciální školu…

@veronicka89 pak je to problém vůči dětem, které jdou normálně v šesti letech a jsou třeba letní, ty jsou pak oproti dětem s odkladem ve velké nevýhodě, protože jsou třeba o 1,5 roku mladší. Spravedlnost neexistuje, vždycky nějaké dítě bude zralejší a jiné méně a nějak ta hranice být nastavená musí.

ee.liska
24. led 2026
@veronicka89

@veronicka89 nešel automaticky o rok později. Šel přesně tak, jak měl jít. Kdyby šel o rok později, nastupoval by v osmi letech. Proste nastoupil tak, jak má. V první školní den následující PO jeho šestých narozeninách

velkabublina
24. led 2026
@amelia89

@velkabublina moc diky za sdileni ❤️
Vcera jsem mluvili s logo a rekla ze je do skoly pripraveny - ale ano, budeme hodne cvicit a snazit sa aby sel jenom bez r/ř. A rekla mi ze ted se muze zdat ze je to nevyhoda ze ma vic jazyku, a nema to proste jeste ciste ale ze ono to raz sedne a pak to bude vyhoda..rozhodli sme sa ze do skoly pujde a nebudu ho uz porovnavat s nikym, proste kazdy je jiny, kazdy je lepsi a naopak horsi v necem jinem a nemuzu ho prehnane ochranovat.

@amelia89 je to dobré rozhodnutí. Ano, jednou bude mít velkou výhodu. Trénujte, ale moc se nedřete, ať si k tomu malý nevybuduje odpor.

veronicka89
24. led 2026
@ee.liska

@veronicka89 nešel automaticky o rok později. Šel přesně tak, jak měl jít. Kdyby šel o rok později, nastupoval by v osmi letech. Proste nastoupil tak, jak má. V první školní den následující PO jeho šestých narozeninách

@ee.liska myslím to tak , že vedle nej byly deti, které byly i o 364 dnu mladší než on … takže jakoby on je ve všem ,, ve výhodě ,,

veronicka89
24. led 2026

Ale u nás je to stejné jedno pro je 1. a 2. + 3.a 4. spolu a potom se jde na ,, střední ,, školu

veronicka89
24. led 2026
@ee.liska

@ee.liska a škola nám nezačíná 1.9., ale to je jedno ;)

Strana
z2