icon

Nosí se kornouty se sladkostmi první školní den?

25. srp 2024

První školní den se blíží a já s hrůzou zjistila, že se prý do první třídy nosí kornouty se sladkostmi. To jako opravdu? A to hned první den? Vždyť tam budou jen hodinu. 😱🤷‍♀️

Strana
z5
lovemusicsun
26. srp 2024

Dcera jde teď do první třídy v Praze a je to tak půl na půl. Já ji ho dám. Když bude chtít může nabídnout bonbon, když ne, odneseme ho domů a jen se s nim vyfotime. Přijde mi horší ho nemít než mít, nechci aby ji to bylo líto.

mishka87
26. srp 2024

@swan42 tak to určitě ne. U nás na Praze východ to nemělo ani jedno dítě. Takže běžná věc pro centrální ČR to fakt není.

krasna_neznama86
26. srp 2024

Syn jde do první třídy a dávat ho nebudeme, česká tradice to není.

nazka
26. srp 2024

U nás na malé vesnici je měli všichni prvňáčci. Byla jsem z toho paf, protože jsem to zjistila asi den předem, tak jsem honem jela něco sehnat 🙈

nazka
26. srp 2024

@lovemusicsun jinak teda u nás ty bonbony zůstávají ve třídě a rozdávají se v průběhu školního roku jako odměny. 🙂

pavicka
26. srp 2024

U nas v Ústí nad Labem je to zvykem, potvrzuji ☺️
Plne obchody kornoutu, za chvili budou vyprodany, po ulicich vidis maminky, jak tahnou kornouty vcetne me 😃
Takze dcera mit bude

lennus
26. srp 2024

Už se to dostalo i do některých českých škol, znám z Německa. My uděláme malý kornout a nějaké zdravé dobroty vezmeme. Zvažovala jsem i ovocnou kytku od Frutika, dcera jde do malého kolektivu. Syn bral jen paní učitelce právě malou ovocnou kytku.

lennus
26. srp 2024

V Německu si je děti i vyrábí, tak co to zkusit, klidně i menší? Syn jde už do 5., žijeme v Praze a tenkrát neměl nikdo.
Ale já to neodsuzuju, i když to tu nemá původ, doba se mění a už slavíme i Valentýna, Halloween, tak na kornoutu nevidím nic špatného..☺️

nazka
26. srp 2024

@j.a.n.i bydlíme ve Středních Čechách a u nás se to běžně dělá 🤷

swan42
26. srp 2024

@mishka87 to, ze v jedne tride na vychode prahy to nebylo neznamena, ze ve zbylych prvnich tridach v ostatnich skolach taky ne proboha 🙈

Ja vim asi tak o 50 skolach ve strednich cechach a v praze, kde to deti nosi. Mam kolem sebe totiz dost lidi, co maj deti. Navic jsem z ucitelsky rodiny. A tenhle trend uz v tehle mistech je nejmin 10 let

swan42
26. srp 2024

@j.a.n.i no to teda fakt dela 😆

xnikax1
26. srp 2024

Jsem ze středních Čech a už jsem ho mela pred 23 lety do první tridy já. Minuly rok ho mela i dcera a meli skoro všichni.

miryp
26. srp 2024

Ne, fakt to není pravda. Viděla jsem první školní den 8 prvních tříd v rozmezí 2 let a množství kornoutů bych spočítala na jedné ruce... Ani jedno naše dítě kornout nemělo (Praha-východ).

lotosek
26. srp 2024

U nás se nenosí, v obchodě je mají.

ines76
26. srp 2024

V nasi mistni fb skupince (prazske sídliště se 2 zakladkami) se každý srpen pár maminek zeptá "nosi prvnaci kornouty?" a dav jim odpovi Neeee!, a tak to tu drzime pod kontrolou 🤣 naopak spíš je trend proti přebytku sladkostí (co se nosi na svátky, narozky, Mikuláš...), takže naštěstí se to tu nijak nešíří, ačkoli papírový kornout (prázdný) jsem v místním papirnictvi viděla.

ai30
26. srp 2024

Ja jsem v Nemecku, takze tady se kornoutuje, jenom ale pro upresneni: Ty kornouty se neplni bonbonama, ktere ma to dite jako behem te hodiny sezrat :D Jsou tam ruzne drobnosti a deti je proste jen maji na ten prvni den, je to takovy znak prvnacku. Jestli si to dobre pamatuju, syn ho rozbaloval az doma. Mel tam par drobnosti (sladkosti, notysek, flasku na piti do skoly, nejake samolepky mozna? uz ani nevim..) a jeden vetsi darek. Driv to myslim byvavaly bonbony, mozna to tak jeste nekde je. Ale u nas uz to jsou spis ty drobne darky.

petulkadodo
26. srp 2024

@j.a.n.i Nosí se to do školy v celém pohraničí. Třeba ústecký kraj. Tam to nosí všechny děti, i já ho před 30 lety měla, stejně jako všichni ostatní ve třídě.

dendy88
26. srp 2024

@pavelkamat u holek kdysi pár děti doneslo, ale určitě míň jak polovina ( moje holky nenesli), jsme z Liberce. Teď nevím jak to je 🙂,

holubinka
26. srp 2024

U syna ve třídě měly tak dvě děti. Nevím no, dítě to přinese do třídy, tam mu to akorát překáží, nemá to kam dát, a pak si to zas odnese domů. Kdybych chtěla dítěti dát nějaké drobnosti, tak mu to dám doma, nechápu proč by to měl na tu hodinu tahat do školy a zase zpátky. O sladkostech ani nemluvě, to se radši cestou ze školy stavíme v cukrárně na zákusek. Ale mám příbuzné na Opavsku a tam to nosí asi všichni. Jsem ráda, že u nás se to nepěstuje a nemusím to řešit.

lujhu
26. srp 2024

Mě by bylo celkem jedno kde je to zvykem, mě se to líbí i Synovi vždycky když to někde u někoho viděl tak se ptal kdy to konečně bude mít i on , A teď se konečně dočká 😄✌️ Ano není to povinný nebo potřebný, Ale ani neslušný 🫵 dečka budou mít radost a syn má rád když někomu udělá radost 🫶💙

kristyn86
26. srp 2024

Jsem rozeny prazak,stejne jako muj tata a muj deda s babickou. Nikdo z nich,ani ja,ani zadni moji spoluzaci nikdy nemeli kornout do prvni tridy. Znam to jen z Lucie postrach ulice. A nevsimla jsem si,ze by ted nosily u nas deti kornouty. V zivote jsem v Praze dite s kornoutem nevidela. A pokud ano tak to budou vyjimecne jednotky deti. Syn to taky nezna.
Takze zalezi,jak to je u vas v kraji.

claire90
27. srp 2024

Ano, u nás se nosí. Bydlím v Teplicích, Ústecký kraj

petaov
27. srp 2024

Ohledně kornoutu už tu odpovědi zazněly, takže záleží, kde bydlíš. Co se týče aktovky, už u zápisu nám řekli, že první den se aktovka nenosí. Je to jen přivítání, trvá to tak dvě hodiny a jdou domů. U nás nejdou ten první den ani do třídy. Ceremoniál je na dvorku školy, dostanou něco od starosty a tak. Aktovky tam jsou k ničemu. Pomůcky dostávají až druhý den.

ele_nka
27. srp 2024

@petaov u nás zase první den aktovku mít mají a to jdou taky na hodinu. Dostanou učebnice a tak.

dandaa
27. srp 2024

@petaov u nás taky první den bez aktovky a jen venku na hodinu. Nechápu proč nemůžou být ve třídě alespoň do těch půl 12 ....

petaov
27. srp 2024

@dandaa Je to blbé, no. Ten první den nefunguje ani družina...

mabs
27. srp 2024

@nazka já taky a naopak jsem s kornoutem nikdy nikoho neviděla.

eviicka
27. srp 2024

@petaov u nás bylo také jen slavnostní uvítání, ale aktovku měli všichni, fotili se s ní a pak si do ni dali drobné dárky od školy a starosty.

andrea97
28. srp 2024

Nase mala ho mela a sladkosti rozdala druhy skolni den 😊 kamaradi se ji hledají hur tak tim navazala kontakt a citila se lepe. Ma s tim problem i na hristi takze vzdy nesem domaci susenky, ovoce a nebo nejaky ten pytlík s bonbóny a kdyz vi ze muze nabidnout tak se rovnou i seznami a pak si normalne hraje

tulipdona
28. srp 2024

Ústecký kraj - škola má na nástěnce i online, že to nechtějí. 😅
Asi škola od školy.

Strana
z5