Pedagogicko - psychologická poradna. Kdo dává podnět k vyšetření?

lucifux
30. říj 2023

Zdravím, u syna mám od dětské psychiatričky potvrzené ADHD. V červnu jsme byli na vyšetření, synovi byli doporučeny podpůrné, přírodní léky (ESPRICO). Užíval pravidelně, s nástupem do první třídy, se jeho pozornost výrazně zhoršila. Dnes jsme byli na kontrole. Byla jsem pevně rozhodnutá, že tlumící, chemické léky nedovolím, ale vyžádám si asistenta. Jenže paní doktorka mě vyvedla z omylu. Ona prý asistenta doporučit nemůže, na to nemá kompetence. To jde pouze právě přes tuto poradnu, na kterou zase posílá pouze škola.

O co mi jde....?
Nechci aby bral tlumící léky, a chci pro něho asistenta, aby ve škole nevymýšlel hlouposti a pracoval. Jenže bez těch léků v tuto chvíli bude mít ve škole potíže, než projde celý proces. Takže jsem nucena na krátkou dobu léky dávat.

Zajímá mě vše, co se týče procesu od poruchy ADHD až po získání asistenta.

Moc všem díky.

adelka951
30. říj 2023

A ve třídě asistent zatím není? Většinou bývá 1 na více dětí. Určitě si domluv schůzku s paní učitelkou a prober s ní možnosti. Ona může používat podpůrná opatření i před vyšetřením v PPP. No a objednej se co nejdříve, čekací lhůty jsou dlouhé.

kristyn86
30. říj 2023

Nemam dite s ADHD,ale s VD. Do PPP se muzete objednat sami,nepotrebujete cekat az vas odesle skola. Klidne se objednejte a od skoly si vyzadejte jen zpravu. Tez bude potreba dodat zpravy od ostatnich odborniku,co chodite,napr.od psychiatricky. A myslim si,ze i psychiatr muze asistenta doporucit. Ano,on o tom nerozhoduje,ale doporucit ho muze. Nam treba psala vyjadreni takto psycholozka,logopedka a i na foniatrii. Je to lepsi v te zprave to mit. Jinak,pokud neni asistent ve tride,tak to muzete zkusit,jestli vam ho prideli. Urcite to neni narokove a bohuzel je to dost o financich. Dost se ted pridelovani asistentu omezuje. Pokud ve tride je,tak muze byt sdileny,to znamena,ze by mohl byt i pro vaseho syna.Jinak ziskani asistenta je ruzne dlouhe. My byli se synem v poradne cca v breznu a od zari mel asistentku. S dcerou jsem byla v cervnu a od zari mela (sdilenou tedy,ve tride uz AP byla).

xxx3d
30. říj 2023

najdi si PPP (pedagogicko-psychologická poradna) kam patříte, a objednej se tam k vyšetření.
potom bych na tvém místě zašla za třídní učitelkou a promluvila s ní o synovi, zeptala bych se na možnosti asistenta školy, kterou navštěvuje, třeba je mají, a postup přes poradnu nebude potřeba
https://www.asistentpedagoga.cz/poradna/dotaz/1093
hodně sil 🍀

andelka
30. říj 2023

Popravdě..u nás je nejlepší kombinace léky a asistent. Někdy je to potřeba,aby to fungovalo ve škole. Asistent není kouzelník.
Do poradny nás objednávala škola, ale podepisovala jsem to a škola psala formulář a vyjádření. Na další vyšetření po roce už píšu sama v předstihu. Určitě můžete PPP kontaktovat sama a oni už se se školou domluví.

andelka
30. říj 2023

Syn má AP od předškolní třídy v MŠ. Teď je v 7 třídě a ještě má, ale nejspíš už poslední rok. Od 10 let se to už bez medikace nedalo zvládat. Rozhodně nemám špatné svědomí, že je bere. Mnoho dětí má i kombinace léků, podle potřeby a projevů. U nás je hned poznat,když zapomene.

mollyweasley
30. říj 2023

Pokud má syn zprávu od specialisty, je možné jít přímo do speciálního pedagogického centra, SPC. Ve škole poradí, kde najít v okolí to vhodné, které se danému problémů věnuje. SPC je totiž několik druhů, např. poruchy autistického spektra, sluchové vady, tělesné vady. ADHD sice pořád rádo řeší ppp, ale věřím, že odborné centrum najdete.

ilone
30. říj 2023

@lucifux asistenta doporučuje PPP, budeš se tam muset objednat. Nemusíte to být nutně PPP v místě bydliště, či školy. Nicméně, někdy je potřeba kombinace asistent a léky. Nejlépe (samozřejmě kromě tebe) zná situaci tvého syna psychiatr, kde jste čekali péči. Úplně bych se jeho doporučení nebránila.
Proč vlastně léky odmítás?

veruuu_kubesovic
30. říj 2023

@lucifux
Ale ADHD je nutné někdy tlumit medikací...proč se tomu bráníš?
Jinak SPC/PPP tam objednej svého syna, ale zavčas, čekací doba na vyšetření bývá opravdu dlouhá...
A jinak proč léky ne VS asistentka joo? Léky by mu pomohli, možná trochu i "utlumili" a asistentka jenom dohlíží, ta by to, jak neposedí rozhodně nějak neukočírovala...navíc jí musí někdo schválit, bývá však až od podpůrného opatření 3.

mollyweasley
30. říj 2023

Jinak ale souhlasím s názory výše, asistentka nezajistí, aby se dítě lepe soustředilo. Nezajistí, aby se mu v hlavě propojilo a utlumilo to, co je potřeba. Mám s léky jenom dobré zkušenosti, děti se s ADHD spolužáky nechtějí moc bavit, což se mění, když se dítě dostane pomocí léků na jejich úroveň a najednou není "ten divný, co pořád vykřikuje", ale prostě Tonda. Zažila jsem neuvěřitelnou proměnu dítěte, které bylo dva roky bez medikace a jediné, o čem mluvil, byly auta. Dva roky v kuse. Pak najednou, během půl roku, úplně dospěl, začal vnímat svět kolem sebe.
Ještě nad těmi léky doma opravdu popřemýšlejte, obzvlášť, když je i doktorka navrhla.

andelka
30. říj 2023

Bohužel, někdy je situace ve škole taková, i přes veškeré snahy učitelů a AP zmírnit dopady Adhd, že bez medikace se nedá obejít. Je to nenahraditelné. Tomu mozku něco chybí,aby mohl adekvátně fungovat, reagovat, chovat se, a nic jiného to nenahradí. Je to pak velký rozdíl,pro dítě samotné,pro kolektiv, výuku.. Odmítáním medikace mnohdy dělají rodiče dítěti medvědí službu.

kamino
30. říj 2023

Pokud synkovi léky pomáhají, nezatracovala bych je. A s AP po včerejším zveřejnění parametrizace spíš nepočítej.. už budou hodně nedostatkoví, co jsem četla, tak jeden AP (půl úvazek) na 3 děti s PO3 i napříč třídami.. takže veselo... https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/asistent-ped...

andelka
30. říj 2023

@kamino to si neumím představit. Zrovna od dětí s Adhd se takřka nedá odejít. A ve třídě bývá i několik dalších dětí s nižším stupněm PO.

ilone
31. říj 2023

@kamino super, takže v závěru tam, kde asistenty nepotřebuji, je dostanou a tam, kde jsou potřeba, je sníží. Ať už jde tahle vláda do háje....na co sáhnou, to pos....

marimanta
31. říj 2023

@kamino mě spíš zajímá, kdo to za těchto podmínek půjde dělat...?!

@lucifux jak už holky psaly, do PPP i SPC se můžeš objednat sama... Ale k těm lékům - já bych se na ně nedívala jako na zlo, ale naopak můžou synovi pomoct se soustředit, podávat lepší výkony, nebýt zbrklý. A pokud je potřebuje, možná mu s nimi bude lépe než bez nich 🙂

kamino
31. říj 2023

@andelka
@ilone
@marimanta včera jsme byli celkem v depce, mam sedmaky, ve třídě 7 deti s PO 2 a jen dva s 3. 31 deti ve třídě. Deti jsou napric spektrem, od nadprůměrneho intelektu k nizkemu, ADHD, ADD, různé mixy dys.... do toho puberta. Od ledna jsme prisli o penize na tandemove ucitele, od pristiho roku budeme koncit asi i my, jelikoz jsme spadova skola a byli jsme dost proinluzivni.. Ja se uzivim, jsem OSVC, to mi vydelava penize, asistence je koníček, ale je mi lito tech, co ve skolach zustanou.. jak deti, tak pedagogů.

andelka
31. říj 2023

@kamino no já chci zůstat, ale kdoví jaké budou podmínky. Můžu i učit,ale to jsem ještě pár let nechtěla. Kolik máte AP? My máme taky mix. Tandemy se u nás učí hodně, mnohdy vůbec nechápu důvod, spíš to je kontraproduktivní. Ale někde je to fajn. My jsme letos bez grantu na doučování a je to past. Děti to potřebují,ale nejsou finance.

ilone
1. lis 2023

@andelka přesně, mám jedno dítě, které doucovani akutně potřebuje, ale peníze nejsou🤨.

kamino
1. lis 2023

@andelka 10 trid druheho stupně jsme 3 a na prvnim stupni je to 7 na 10 trid. Tandemy mame na prirpdni vedy, jelikoz mame par tříd nad 30 zaku, tak to nejde..mame hodne experomentalni vyuku a je to mazec.

andelka
1. lis 2023

@kamino nás je 7 na celé škole. Z toho 4 na prvním stupni. Nad 30 žáků je masakr. U nás je max asi 25. Nás je 24 a už to mi přijde hodně,když jsou všichni. Malé prostory.

kamino
1. lis 2023

@andelka Joo, my se učíme kde to jde... v družině, na tělocvičnu je pořadník, takže chodíme na střídačku ven za každého počasí, právě jak není místo, tak se slučují třídy tak, aby měly těch 31 - 32 žáků, jsme spádoví, do do Prahy se valí davy, ale škol moc nepřibývá...

sowelo26
4. lis 2023

@lucifux ap muze napsat pouze poradna, ale rozhodne se nedava automaticky na ADHD. Navic na AP nejsou penize, takze ted davaji opravdu jen velmi omezene. Takze urcite objednat do ppp, kde si vyzadaji ivzpravu ze skoly

sowelo26
4. lis 2023

@lucifux jinak do ppp se musi objednat rodic sam, skola objednat nemuze. A jak byxlo psano vyse, nekdy to bez leku nejde, ale ja zastavam to, ze to ma byt az posledni reseni. Z praxe bohuzel vidim i ta negativa leku. Zkus zvazit eeg bio feed back

sorboni30
4. lis 2023

@lucifux ahoj. Mám syny dvojčata s adhd. Ve školce ředitelka chtěla abychom zašli do pedagogicko psychologické poradny, že kluci vykazují známky adhd a jsou hodně aktivní, což by byl problém jak ve školce tak pak škole. Takže jsme se objednali do pedagogicko psychologické poradny. Pak k dětskému neurologovi, psychologovi. Doporučili nám léky, ale já jsem jim je nedala. Dále níže uvedu proč. V pedagogicko psychologické pořádně vystavili papíry, že kluci potřebují asistenta ve škole, protože vyžadují větší péči, jsou nadprůměrné inteligentní, vazncuji se nadáním..ale potřebuji neustálý dohled a pozornost. Každý dostal asistenta, byli rozdělení do dvou tříd. Nastoupili pak do školy a tam asistenta pak nedostali. Byl ve třídě asistent pro jednoho jiného žáka a ten pomáhal všem dětem ve třídě. Každopádně léky jsem dětem nenasadila. Změnila jsem jejich režim, musí mít opravdu jiný než jiné děti. Nastavila jsem pravidla spánku, hraní, koníčku a hlavně sport. Jsem ráda, že jsem léky nedala.. naší byli s klukama teď na dovci v Turecku a byl tam chlapeček, který měl taky adhd. Vysadili mu léky v jeho 10 letech, chlapečkovi 'zklouzli" oči k sobě..byl na různých vyšetření s prej kožek nezvládl zrušení léků a nějak se to odrazilo na očích. Prostě silha tak, že má oči obě k sobě. Jinak je v pořádku. Čekají ho operace. Jeho maminka rekla, že kdyby to věděla nikdy léky nedovolí a já říkám také, že to jde i bez léku. Jen je to prostě o důslednosti a jinému režimu. Doporučuji přečíst knihu od psychologa Milana Studničky Pohodové rodičovství. Ona tam popisuje výchovu kluků a holek. Má pravdu, dneska se klade strašně důraz na to aby kluci poslouchali a dělají z nich holčičky..což je špatně. Kluci prostě zlobí a snaží se vybudovat si to své na světě..učitele to nedávají a hned by do děti řvali léky. Stačí dobrá výchova a pozornost rodičů, naučit se rozumět dítěti, respektovat jej a hlavně aby mělo důvěru v nás.. Synové jsou ve třetí třídě, jsou jedničkami velmi chválení od učitelů..ale mají poznámky z chování. O přestávkách běhají, skáčou, zlobí a rvou se spolu. Tohle je to, co řeším každý den..ale i tak si říkám, jsou to kluci proboha. Chcete aby sedeli a koukali do zdi? To nechce žádná maminka...

sorboni30
4. lis 2023

@mollyweasley můžu se zeptat? Vy máte s léky u adhd děti dorbou zkušenost.. a můžu vědět když ty děti to vysadily zda jsou dále zdravé a bez následků? Já jej, že v okolí máme tři případy a i na dovci byli jedni co kluci měli následky s bohužel díky lékům.. Jsem sama asistentka pedagoga a matka dvojčat s adhd a vím jak těžké to je. Ale prostě se dá fungovat i bez těch léků když je dobře nastavený systém a ve škole pomoc učitelů. Kluci léky nemají a jsou velmi oblíbení jako ve třídě i škole. Děti je berou když jsou soutěže jako kapitány, a mají je moc rádi. Jsou úspěšní i jako fotbalisti.. tak mě zajímá zda jsou i zkušenosti potom s tím když ty děti vysadily léky, které "nutne" potřebovali kvůli nějakému učiteli... A byly v pořádku. Děkuju za odpověď 😉🤗

andelka
4. lis 2023

@sorboni30 Jenže nemůžete házet všechny děti s ADHD do jednoho pytle. Některým dětem stačí úprava režimu, důslednost, stravovací režim, kroužky, pomůcky atd. a funguje to, jak píšete. Ale jsou i děti, které se projevují mnohem náročněji, je vidět, že nezvládají regulovat samy sebe, mají hodně sníženou frustrační toleranci, hodně oslabenou pozornost, zvýšenou impulsivitu, velké výkyvy v průběhu dne..A taky se mnohé může zhoršit časem. My jsme nasazovali medikaci v 10 letech. Syn bere léky tři roky. Co bude dál těžko usuzovat, uvidíme. Někdy se po pubertě něco změní, mozek dozraje, dítě se naučí kompenzovat své potíže, zvýší se seberegulace..a někdy ne, medikaci mají i dospělí.

fifinka2020
4. lis 2023

@sorboni30 jr super, že vy to zvládáte, ale bývalých opatrná v "diagnozach" u druhých. Přijde mi to podobné jako s antidepresivy - taky někdo svoje stavy zvládne bez jen úpravou režimu a někdo bez nich vůbec nemůže fungovat. A není to jen o "vychove" nebo nějaké vůli... každý případ se musí řešit individuálně a zvážit pro a proti (I možné nežádoucí účinky, ale to je jako u vseho)

tipata
4. lis 2023

@lucifux na PPP se objednají rodiče, škola píše zprávu. Ale řeknu na rovinu, syn má touretta s ADHD, kamarádka dělá přímo na spadovem PPP a má jeho školu na starost a první co mi řekla, že syn dostane PO jistě, ale asistenta určitě ne. AP jsem určitě nechtěla, sama to dělám už hodně dlouho a syn je přesně ten typ dítěte, co s AP lehne na krovky a nedělá nic. Po vyšetření má i těžké poruchy učení (psaní a pravopis) ani s touhle kombinací poruch nedostal asistenta. Zásadní je režim, důslednost, podpora doma i ve škole a sport. Zatím je syn bez medikace, má equazen a bachovy esence na míru, má 11let. Problém pro něj je, že pro podporu pozornosti a zklidnění jsou pro kombinaci jeho poruch jen dva léky, ritalin mu nedám a strateru zkusil a bylo to s ní mnohem horší. Jeho úžasná učitelka ho ani medikovat nechtěla, byla s ní úžasná spolupráce, jenže letos do 5ky jim dali už jinou třídní a má víc učitelů a zrovna na češtinu má takovou krávu, že jen čekám na konzultace a budu bojovat. Třeba mu hodnotí úpravu písma, těžká dysgrafie, v poradně jasně řekli, že nemá šanci natrénovat a má psát tiskacim a ona mu sází 4 za písmo. Jako zkušený asistent mám 100chutí ji umlatit lopatou.
Sama mám teď ve třídě na starost několik adhd dětí, každý jiný, u každého jinak funguje rodina a jde to vždy poznat.
Moje rada je, vždy mít zavedený režim doma, důslednost, spolupráce se školou intenzivně a AP ani nemusí být třeba.

sorboni30
4. lis 2023

@andelka neházím je všechny do jednoho pytle právě.. jen mi přijde, že dneska děti které jsou víc živější jsou hned automaticky ADHD. Tuto nálepku má každé druhé dítě a přitom to tak není.. Přiznám se, že někdy je to doma tak těžké, že bych nejradši ty léky nasadila.. ale mám prostě strach. Jeden z dvojčat se narodil a nedychal, takže ho oživovali. Začal sám dýchat až 7 minutu jeho života a jsem vděčná, že je zdravý..Mám proto strach jim nasadit léky, aby se neukázaly nežádoucí účinky právě o kterých se moc nemluví.. mám ještě malou dceru 20 měsíců a věřte, že jsem občas fakt vystavena. Ale snažím se opravdu ze všech sil. A to ještě kluci jezdí co druhý den k otci tam zažívaji od jeho přítelkyně "šikanu" takže mi dělají scény jak tam nechtějí být.. Ano každé dítě je jiné a zvládá to jinak. Ale prostě nechci abych jim to třeba "zhoršila".
@fifinka2020 já sama jsem musela užívat antidepresiva, zažila jsem staling a pak rakovinu, deprese..takže ano musela jsem užívat léky které mě pomohly. Ale dneska už jsou to 2 roky co neužívám nic. Dneska je fakt šílená doba, zrychlená.. vyžadováno po dětech více než je možné.
Je těžké nekomu radit, každý má jiné zkušenosti a jiné názory. Je ale třeba brát v potaz vše, ne jen to hezké..

sorboni30
4. lis 2023

@tipata vy píšete o těch Bachových esensich..slyšela jsem o nich, ale nemám žádné zkušenosti a není kdo by poradil. Můžeme si napsat sz? Ráda bych věděla víc. Děkuju 🙏

andelka
4. lis 2023

@sorboni30 to mi taky vadí,že děti hned nálepkuji adhd. Přitom to pak může uškodit dětem,které opravdu adhd mají.
Já úplně chápu, že se bojíte. Dokud to zvládáte bez léků, je to ok. Syn měl špatnou reakci na Atomoxetin, ten jsme museli po 3 měsících vysadit. Ritalin a Concerta v pohodě.