icon

Spravedlnost v rodině. Jak to řešit s rodiči?

beata01
6. dub 2020

Dobrý večer,
Mám o tři roky mladšího bratra. Mě je pátnáct a jemu dvanáct.
Hrozně mi vadí, že se k nám rodiče chovají stejně. Chodíme spát ve stejnou dobu ( Já v jeho věku chodila v 8 on chodí v 9:30), dostáváme stejné kapesné, můžeme stejné věci, dostaneme stejnou porci jídla.....
Je to tak ve všech rodinách? Když se o tom snažím s rodiči promluvit. Tak řeknou, že život není fair nebo, že zvolili tutu výchovu a berou nás jako vrstevníky. Ale v jiných ohledech to tak není. Dej mu přednost je menší.... Nevíte, jak to řešit s rodiči, aby to k něčemu vedlo?
Mějte se hezky
Ps. Toto řeším už roky.

Strana
z3
zelenaesmolda
18. dub 2020

@gracinka7 nome vubec prijde ujete davat 15 lete holce vecerku

pasiba
18. dub 2020

Já mám ty děti divný. Už dřív jsem si to myslela a teď jsi mi to jen potvrdila 😂 jsou od sebe 2,5 roku a musejí mít všechno úplně stejně. I stejný počet brambor na talíři 😃 jedna bez druhé by spát nešla a rozdíl v kapesném by si vyčítaly nadosmrti. Ono totiž rozdíl mezi sebou zatím nevidí. To přijde asi až starší bude chtít na diskotéku. Ale zase to mám štěstí, že ta mladší je flegmstictejsi

andelka
18. dub 2020

@zelenaesmolda no tak to asi nemáš doma takovou, co je schopná jít spát po půlnoci, vstávat před obědem..když celá rodina je vzhůru třeba od 8 a je v plánu nějaký program.

zelenaesmolda
19. dub 2020

@andelka a to je problem?Zaspi program tak jdete bez ni.A ze jde spat po pulnoci tak co?

urtica
19. dub 2020

Chápu Tě. Je pravda, že mladší (jsem mladší) to mají v mnoha směrech jednodušší..na druhou stranu i oni se potýkají s jistými výchovnými klišé. Jak už tu padlo - starší je jim často dáván za vzor - mají před sebou někoho, koho, minimálně do určitého věku, nelze dotáhnout.
Já třeba od mala trpěla tím, že se na mě soustředila veškerá kontrola a dohled rodičů, protože brácha byl ten starší, samostatný, ten, co si poradí. Mě bylo v jejich očích potřeba neustále korigovat a hlídat - a to nejen v dětství ale i později - v pubertě i v rané dospělosti. Jak já mu záviděla jeho svobodu bez neustálého vysvětlování a obhajování se.
Není bez zajímavosti, že prvorozené děti jsou nejvíc focené a natáčené. Zaznamenávají se první krůčky, první úsměv...u těch dalších už to tak slavné není. Naši mělo třeba u bráchy samostatné album, se mnou jen pár fotek v obálce.
Tím nechci říct, že to co tu padlo není pravda, jen si myslím, že každé pořadí má svá pro a proti. Mimochodem - prvorození prý bývají nejúspěšnější 🙂.

andelka
20. dub 2020

@zelenaesmolda jasně, klidně může prospat všechny 4 dny v měsíci,které tady je.

eviicka
20. dub 2020

@urtica krásně napsáno, jako druhorozená se vším souhlasím, navíc ti mladší jsou většinou i fyzicky slabší a někteří starší toho umí nehezky využít.

Ale my se sestrou třeba měly hezký vztah, a tohle jsme myslím ani jedna nijak zvlášť neřešila, nezáviděly jsme si vzájemně výhody. To co píše autorka a některé je už spíš nepřejícnost pramenící že špatných vztahů (které mohla výchova rodičů ovlivnit).

aalleennkkaa7
20. dub 2020

@beata01 asi tě nepotěším, měla jsem to stejně, akorát brácha je jen o rok a půl. Ale teď to vidím i z druhé strany, přemýšlela jsi co musel brácha začít dělat dřív než ty. Náš nejmladší musí třeba vstávat protože se jde do školy, nemůže po obědě v klidu spát protože se jde do školy, na kroužky, celou zimu absolvoval na sjezdovce protože byli tréningy. Místo doma s hračkami byl na bruslích, gymnastice, atletice. Teď je léto a místo klidných procházek ho čeká dobíhání kol a koloběžek. Mám všechny děti stejně ráda, ale ikdyz mě to ničí nedokáži jim dát stejnou péči. Nejstarší mě měla jen pro sebe, tolik kostek jsem už s nikým dalším nepostavila a na tolika dlouhých procházkách v kočárku nebyla, ale chápu že je naštvaná že ona ,,závodně,, lyžuje od sedmi a ségra od pěti, nejmladší bude možná od tří. Nevím, prostě to tak vyšlo, je to nespravedlivé, ale teď se třeba učíme doma a na ,,vedlejší,, koleji je prostřední. Třeba jednou budeš mít děti a k nim třeba babičku na plný úvazek než si pořídí děti mladší sourozenec. Teď tě to štve, ale má druhou stranu jsi je tři roky měla jenom pro sebe. Určitý kompromis by byl taky, že brácha potřebuje spát dřív tak ty bys začla chodit spát po večerníčku 🙂. Rodina je o kompromisu, když táta začal jeden čas chodit do práce v pondělí na 2 bylo nám s brachou 15 a večeře byla v šest a pak se šlo ,,spát,,.

zelenaesmolda
20. dub 2020

@andelka a i kdyby tak co?ja v tom porad nevidim problem.Tak si udelate program bez ni,vsak ona na tom bude bita.Nevim proc mame v Cesku porad potrebu nekoho policajtovat

andelka
20. dub 2020

@zelenaesmolda jo,kéž by to bylo tak snadné 😀
Někdo říká policajtovat..a někdo působit výchovně, vést k rozumnému zdravému životnímu stylu, k rodinnému životu, sounáležitosti, kompromisu..v 14-15 děcko opravdu ještě není dospělé a člověk ještě o něj má zájem, nechce ho nechat " osudu".
Možná v nějaké haciendě,ale v normálním bytě nejde fungovat,když jeden člen má o půlku dne posunutý režim. Ano, dospělý pracující např na směny ano,ale rozcapene děcko ne.

zelenaesmolda
20. dub 2020

@andelka tak kdyz vy mate rodinny program tak jak vam ho narusuje to,ze ona doma spi jestli jste pryc?

andelka
20. dub 2020

@zelenaesmolda no asi tím,že nejde taky 😀 On manžel je dost aktivní člověk, když to jde, nechce sedět doma,ale něco zažít,někam vyrazit, mít nějaké zážitky. Navíc holka trochu pohybu a nějaké činnosti fakt potřebuje.
Jestli máš pubertální dítě,a absolutně tě neirituje,že čumákuje do noci,pak vstane na oběd a plouží se po bytě, se zájmem max o jídlo a PC,tak tě upřímně obdivuju.

zelenaesmolda
20. dub 2020

@andelka no vsak co mu brani nekam vyrazit?14 lete dite bych klidne doma nechala.Navic to,ze on chce vyrazit jeste neznamena,ze jeho predstavu musi sdilet vsichni 🙂

jako_mala_holka
20. dub 2020

Mam o 2,5 roku mladsiho brachu a v detstvi me stvalo hlavne to, ze to bylo same "umyj nadobi, uklid, ty jsi holka, on nemusi, on je kluk, ... " a podobne... nejvic me to stvalo v dobe, kdy ja uz chodila na stredni, jezdila jsem domu ze skoly po 18.hod, zatimco bracha na zs ve 2 doma... chtela jsem si odpocinout nebo se ucit, cist si... pomoct doma jasne, ale oba, ne? Navic ja byla kolikrat uplne hotova, vstavala jsem uz pred 6.hod rano, na praxi po 3.hod rano, des... Taky mi vadilo, ze kdyz jsem mela narozky nebo svatek tak jsem dlstala treba darek, penize, a bracha dostal taky, protoze je mladsi a aby mu to nebylo lito, ale kdyz mel narozky nebo svatek on, tak ja nedostala nic, ja prece nic nemam... to praktikovala babicka... pokud bych mela vic deti, jakehokoliv pohlavi, tak se nad timhle budu hodne zamyslet, abych to delala "spravne", nedelila bych doma praci podle pohlavi, resp ze kluk se bude valet a holka makat a nebo ze ten je mladsi, chudacek... zase naopak fakt nedam stejne kapesne 10tiletemu a 15tiletemu, to je jasne... proste nejak s rozumem... jeste mam teda mladsi sestru, te je 12, a to je kapitola sama pro sebe, ta nemusi delat vubec nic, myslim, ze snad ani nikdy nevynesla kos, protoze "ona je jeste mala"... joo, nejstarsi to nemivaji jednoduche... ale jsem rada, aspon jsem v 19ti vypadla z domu a je to to nej, co jsem udelala 😀

linee
20. dub 2020

@zelenaesmolda ja myslim, ze za 13 let budes mluvit jinak🙂

andelka
20. dub 2020

@zelenaesmolda 😀 puberťáka doma asi nemáš co?

zelenaesmolda
20. dub 2020

@andelka nemam ale divam se na to z pohledu toho pubertaka a z toho co nejvic funguje na me.Kdo z nas byl ve 14 nadseny travit volny cas s rodici?Asi nikdo.Nutit ji nema smysl a nejlepe kdyz na to prijde sama,ze s nima ten cas travit chce protoze na vylete je vetsi sranda nez samotna doma.

andelka
21. dub 2020

@zelenaesmolda no takhle se to ale brát nedá moc. Musíš to brát spíš z pohledu rodiče. A to se bez zkušeností nedá.
To je jako že se nemusí učit uklízet, vařit, pomáhat v domácnosti,protože až bude člověk dospělý, samostatný, bude se to muset naučit tak jako tak.
Není většinou správný přístup nechat děcko samo sobě.

zelenaesmolda
21. dub 2020

@andelka tak pomahat v domacnosti a uklizet se naucit musi ale tam jde spis o ty navyky,ze to tak ma byt.Nenutila bych pubertaka k rodinnym vyletum,to je trosku jina situace

andelka
21. dub 2020

@zelenaesmolda no právě že není. Ty výlety jsou špička ledovce pouze. Původně se přece řešilo něco úplně jiného, což je ve stejné rovině s pomocí atd,a to je určitý režim, ponocovani, spaní do oběda atd.

zelenaesmolda
21. dub 2020

@andelka tak pres vikend bych to nehrotila to spani.Pres tyden bych ji parkrat nechala ponocovat a az by byla ve skole silene unavena tak by sama nejlip pochopila.Takhle to teda aspon vzdycky fungovalo na me a funguje dodnes

andelka
21. dub 2020

@zelenaesmolda jenže my ji přes týden nemáme. Doma chodí spát jak chce,tam na ni už delší dobu nikdo nedohlíží, a následky jí zatím moc nedochazi. Dospělá tak leda vypadá a cítí se, ale rozhodně není.

somalicats
21. dub 2020

@andelka Taky bych rekla, ze to moc hrotis. Moji nejstarsi bude letos v lete 17 a spolecne aktivity odmita uz od nejakych 14-15 let. O vikendu ji fakt nenutim chodit spat buhvijak brzo a kdyz si pospi do obeda, tak co, mne to zily netrha. Ja si moc dobre pamatuju na svych "nact", kdy jsem s nasima taky nechtela nikam jezdit a domlouvala si program svuj. A zaplat Buh, ze me do niceho nenutili. A je ze me uplne normalni dospelak.

andelka
21. dub 2020

@somalicats ona tady žádný program nemá, svůj. Kamarády tu nemá a sama ven nejde.
Vím,že to bude horší, za rok chce jít na školu s intrem, takže to tu nebude bývat už vůbec. Zvlášť manžel se s tím těžko smiřuje, takže ještě stojí o společný čas, když ji vida tak málo.

zelenaesmolda
21. dub 2020

@andelka no ale ona o ten spolecny cas moc asi nestoji a nema smysl ji nutit,neznam pubertaka,ktery nadsene travi vikend s rodici

rebe
21. dub 2020

Jste stejně staří, prostě oba teenageři, smiř se s tím. A velmi rychle, protože velmi brzy začne tvůj bratr vyžadovat zhruba dvojnásobnou porci, než dokážeš sníst, a pokud se s ním budeš pokoušet srovnat, skončíš jako koule.

eviicka
21. dub 2020

@rebe K čemu tady ty naše výlevy z dětství.
Tvoje odpověď je stručná, jednoduchá a pravdivá a s tím jídlem si tomu dodala korunu 😀. Super.

andelka
22. dub 2020

@zelenaesmolda stojí ( snažíme se dělat program pro všechny, někdy i zvlášť, aby si ji taťka užil i sám, nebo někdy máme něco spolu holčičího), jenže zvyk je železná košile, nebo spíše blbý návyk. Stěžuje si,že nemůže usnout,že se v noci budí,že je unavená, má nervy, občas usne ve škole..a přijde jí to vtipné. Aha. A vysvětluj, že to má z toho režimu. Opravdu není dospělá. Ale my to za těch pár dní v měsíci nevytrhnem, jen nás to irituje no.

zelenaesmolda
22. dub 2020

@andelka tak jestli nemuze usnout protoze ma nervy tak to asi spis bude tim i ten posunuty rezim je spis nasledek nez pricina.Resila bych v prvni rade ty nervy a nespavost.

andelka
23. dub 2020

@zelenaesmolda je to dlouhodobá záležitost. Bohužel čím je starší, tím míň si dá říct. A my za těch pár dní vyřešíme fakt málo. A doma ji nechávají úplně být,protože už je přece velká.

Strana
z3