icon

Jak řešit dědictví a bydlení po manželovi?

smajlinka
31. pro 2025

Dobrý den, mám dlouhodobý problém a nevím, jak ho vyřešit. Máme s manželem dům, který je po rekonstrukci. On má dvě dobře zajištěné děti z prvního manželství a se mnou má dítě 10 let. Manžel je už starší, přes 60. Už nějakou dobu přemýšlím, kde bychom bydleli, kdyby se ním něco stalo. Nejsem si totiž jistá, jestli bych zvládla vyplatit jeho děti z prvního manželství. Žádala jsem manžela o nějakou závěť nebo životko. Nechce nic řešit, prostě spoléhá na to, že to nějak dopadne. Když tu byl ted jeho starší syn, tak říkal, že je dobře, že jsme tu rekonstrukci udělali, že pokud by se dům jednou prodával, bude z něj víc peněz. Docela ve mě hrklo. Já prostě za těchto okolností nemůžu dál žít s vědomím, že mám domov jen do té doby, dokud je manžel živ. On sice trvdí, že se s dětma domluvím, že jim dám nějaké peníze, ale já si nejsem tak jistá jako on. Nechci se s nimi handrkovat, měl by to podle mě, vyřešit jednou pro vždy on. Nechci, aby nám to narušilo docela dobré vztahy.

Strana
z3
zuzkasim
1. led 2026

Mě přijde, že moc nebereš to, že tvůj chlap už nějaké závazky měl, když jste se poznali. Ty závazky jsou na stejné úrovni jako jeho třetí dítě. A ty sama sis pořídila dítě s takto starým a "použitým" chlapem. Ty jsi vašemu synovi vybrala takového otce. Promiň, že to říkám tak tvrdě, nějak nemám nápad, jak to napsat jemněji. Bez prostředků nezůstanete, ale dědictví by spravedlivé být mělo, pro všechny děti. Ano, ty starší jsou ve výhodě v tom, že už jsou dospělé, mladší zase bude mít svou matku, případně sirotčí důchod... Chápu, že bys chtěla nějakou záruku, ale záruku nemáš nikdy v životě. Může tě zítra přejet auto, tvůj muž tu může být dalších 30 let, možným je vše. Tobě málo nezůstane, tvůj syn úplně bez prostředků taky nebude. Pokud bys starším dětem teoreticky nabídla svůj podíl na bytě, na výplatu z domu bys snad už hypotéku s něčím našetřeným dosáhla.

drep
1. led 2026

Proto se tomu říká “se závazky”. Děti jsou si rovné, ty jsi se rozhodla mít dítě se starším chlapem, to není chyba těch starších dětí. Stejně jako není jejich povinnost zaopatřit vaše nejmladší, tuhle povinnost máte vy dva jako rodiče. A nejmladší dostane společně s tebou poměrně velký podíl na domě, to opravdu nezní jako tragédie na rozvod, horší než nevěra. Protože vydědit děti by bylo prostě sprosté. Umím si představit, že se o tom manžel možná odmítal bavit, protože jsi ho tlačením do toho, aby situaci vyřešit tím, že děti, co se provinili jen narozením v předchozím vztahu, připravil o dědictví, jednoduše naštvala.
Ano, taky bych v takovéhle situaci chtěla nějaký plán, co budeme dělat, až… například založení investice na malého syna, aby měl peníze třeba na vysokou.

martiina_k
3. led 2026

A nemohli byste potom případně prodat ten dům, peníze si rozdělit a ty se synem si buď koupit byt, nebo se nastěhovat do toho bytu, co chcete rekonstruovat? Stejně z úřednického platu neutáhneš celý dům, nejen provoz, ale i opravy apod. Navíc manžel ještě neumírá... klidně tu může být dalších 30 let. Pokud máte v rodině tolik majetku, jak píšeš, tak si nemyslím, že byste se synem případnou manželovou smrtí zůstala bez prostředků.

hojda
3. led 2026

Sečíst všechny majetky, co jdou do dědictví a ty pak rozdělit a nejlépe, tak, aby děti dostaly své podíly a dům se nemusel prodávat. Je tam tedy ještě byt a co dál, nějaké naspořené peníze atd? Nepokrylo by se to takto? Chtělo by to děti podělit opravdu spravedlivě. A pak ještě promyslet i variantu, že zemřeš první ty, to by dědil manžel a syn a pak když by zemřel manžel, tak by to bylo jak, třeba by to manželovi pomohlo se nad tím víc zamyslet, když přijdeš i s druhou variantou, že on by byl tím, kdo by měl dítě zajistit.

kolibricek36
3. led 2026

Úplná tragédie to sice není, ja bych se ptala jestli jim těm dospělým dětem dal na byty co mají.
Jinak deti nemůže obejít ani on ani ty. Ale kdo ma moc ten chce ještě víc - na to ze se domluvite, bych opravdu nespolehala.

marketa11112
3. led 2026

Mě napadla ještě jedna poznámka...peníze, které máš našetřené spadají také do společného jmění manželů, tedy by šly také do dědictví?

gruyerre
3. led 2026

Pokud je tohle jediná nemovitost (či polovina nemovitosti), kterou manžel vlastní, tak mně by zase nepřišlo úplně v pořádku, kdyby se vy*ral na své starší děti. To, že jsou zajištěné, je díky jejich schopnostem a neměly by kvůli tomu přijít o dědictví (předpokládám, že nejspu zajištěni díky svému otci, nebo ano?)V případě úmrtí manžela snad zas takoví chudáčci nebudete, když ty + tvůj syn budete mít většinový podíl vašeho domu. Za prodej si pak koupíte jinou nemovitost. Ber to tak, že ty starší děti ty peníze budou pravděpodobně chtít zase na zajištění SVÝCH dětí a ne jen tak z hamižnosti. Tvůj přístup se mi moc nelíbí.

kolibricek36
3. led 2026
@gruyerre

Pokud je tohle jediná nemovitost (či polovina nemovitosti), kterou manžel vlastní, tak mně by zase nepřišlo úplně v pořádku, kdyby se vy*ral na své starší děti. To, že jsou zajištěné, je díky jejich schopnostem a neměly by kvůli tomu přijít o dědictví (předpokládám, že nejspu zajištěni díky svému otci, nebo ano?)V případě úmrtí manžela snad zas takoví chudáčci nebudete, když ty + tvůj syn budete mít většinový podíl vašeho domu. Za prodej si pak koupíte jinou nemovitost. Ber to tak, že ty starší děti ty peníze budou pravděpodobně chtít zase na zajištění SVÝCH dětí a ne jen tak z hamižnosti. Tvůj přístup se mi moc nelíbí.

@gruyerre no, taky jim tatínek mohl pomoci nepředpokládám že by minimálně 3 byty, které vlastní - meli pouze ze své píle. A to ještě v Praze.

Nevím paní píše ze je nechce vydedit ci co myslíš.

mirin89
3. led 2026
@marketa11112

Mě napadla ještě jedna poznámka...peníze, které máš našetřené spadají také do společného jmění manželů, tedy by šly také do dědictví?

@marketa11112 Tohle je hodne dobra pripominka... je to tak, pokud by manzel zemrel a nemate zuzene SJM, tak se tvoje, jeho i vase spolecne penize sectou a vsechny se rozdeluji dle zakona... takze pokud by sis ty setrila bokem na nejaky oddeleny ucet, tak pak by to slo stejne vse do dedictvi....

moudivlacek
3. led 2026
@gruyerre

@gruyerre na druhou stranu asi nějakou tu kačku od tatínka již dostali, pokud jedno z dítek celý život nemaká, bydlí ve vlastním a ještě má nemovitosti na pronájem ... chápu právní stránku věci, nicméně morálně na tom ten nejmladší bude nejhůř, pokud autorka peníze na vyplacení nesežene, předpokládám, že na splátky čekat nebudou chtít, tak se barák, jeho domov, bude muset prodat, nebavím se vůbec o situaci, kdy ti starší trpí nouzí, takto bych to být otcem vyřešila za života ty dostaneš toto, ty tamto a je vyřešeno

Jinak bych to v současné situací řešila též odkládáním financí bokem na vyplacení ze společných peněz, založit účet a tam spořit a do té doby než by se opravdu řešilo, ono se toho ještě může stát ...
Nicméně svoje peníze bych si nějak ošetřila.

gruyerre
3. led 2026
@kolibricek36

@gruyerre no, taky jim tatínek mohl pomoci nepředpokládám že by minimálně 3 byty, které vlastní - meli pouze ze své píle. A to ještě v Praze.

Nevím paní píše ze je nechce vydedit ci co myslíš.

@kolibricek36 to by snad napsala, kdyby jim dal byt do začátku. Těch variant může být několik, klidně můžou mít byty získané svou pílí, proč by ne. A i kdyby je získali šikovnou sňatkovou politikou, proč by ne 🙂

gruyerre
3. led 2026
@moudivlacek

@gruyerre na druhou stranu asi nějakou tu kačku od tatínka již dostali, pokud jedno z dítek celý život nemaká, bydlí ve vlastním a ještě má nemovitosti na pronájem ... chápu právní stránku věci, nicméně morálně na tom ten nejmladší bude nejhůř, pokud autorka peníze na vyplacení nesežene, předpokládám, že na splátky čekat nebudou chtít, tak se barák, jeho domov, bude muset prodat, nebavím se vůbec o situaci, kdy ti starší trpí nouzí, takto bych to být otcem vyřešila za života ty dostaneš toto, ty tamto a je vyřešeno

Jinak bych to v současné situací řešila též odkládáním financí bokem na vyplacení ze společných peněz, založit účet a tam spořit a do té doby než by se opravdu řešilo, ono se toho ještě může stát ...
Nicméně svoje peníze bych si nějak ošetřila.

@moudivlacek pokud už by otcem zajištěné byly, bylo by to něco úplně jiného. Vzhledem k tomu, že o tom se nepíše, nepředpokládám, že tomu tak bylo. Ale ono je taky otázkou, jestli je úplná pravda to, co tady paní o nevlastních dětech píše, nevypadá to, že by je měla ráda 🙂 to je problém těchto anonymních diskuzí, můžou být v některých ohledech trochu nebo více přibarvené.

kolibricek36
3. led 2026
@gruyerre

@kolibricek36 to by snad napsala, kdyby jim dal byt do začátku. Těch variant může být několik, klidně můžou mít byty získané svou pílí, proč by ne. A i kdyby je získali šikovnou sňatkovou politikou, proč by ne 🙂

@gruyerre i kdyby jim dal, tak proč ne tomu poslednímu. Navíc jedno dítě v životě nepracovalo. Proč? Je postižené? To bych chápala, ale ani to autorka nepíše.....

Proto píšu at si nemysli někdo ze se domluvi- nedomluvi to je už ted jasný.

moudivlacek
3. led 2026
@gruyerre

@moudivlacek pokud už by otcem zajištěné byly, bylo by to něco úplně jiného. Vzhledem k tomu, že o tom se nepíše, nepředpokládám, že tomu tak bylo. Ale ono je taky otázkou, jestli je úplná pravda to, co tady paní o nevlastních dětech píše, nevypadá to, že by je měla ráda 🙂 to je problém těchto anonymních diskuzí, můžou být v některých ohledech trochu nebo více přibarvené.

@gruyerre já zas předpokládala, že o tom zajištění psala právě proto, že to s příp. dědictvím souvisí, my to nevyřešíme, nicméně aspoň má autorka body k zamyšlení

moudivlacek
3. led 2026
@kolibricek36

@gruyerre i kdyby jim dal, tak proč ne tomu poslednímu. Navíc jedno dítě v životě nepracovalo. Proč? Je postižené? To bych chápala, ale ani to autorka nepíše.....

Proto píšu at si nemysli někdo ze se domluvi- nedomluvi to je už ted jasný.

@kolibricek36 psala
Jeho dcera ve svých 40 letech doteď nikde nepracovala, protože nemusí.

kolibricek36
3. led 2026
@moudivlacek

@kolibricek36 psala

@moudivlacek aha to jsem prehlidla. Děkuji. Ale i tak to divný, nemyslíš

moudivlacek
3. led 2026
@kolibricek36

@moudivlacek aha to jsem prehlidla. Děkuji. Ale i tak to divný, nemyslíš

@kolibricek36 já ty diskuze beru tak, jak jsou, člověk tady napíše něco na základě napsaného, případně si domyslí, někdy i blbě, nějaké souvislosti a pak je na autorovi si z toho něco vzít
nicméně k věci, mně to divný nepřijde, bohužel v okolí znám lidi, co ve 40 bydlí s rodičema a nechají se živit a ti movitější "děckám" koupí byt/dům v domnění, že se dětičky postaví na vlastní nohy a ono nic, a oni pak posílají "kapesné", či platí dluhy ... takže mě to vůbec nepřekvapuje

orchidis
3. led 2026

@smajlinka Ty jsi nevěděla, že si pořizuješ dítě se starším mužem se závazky?
Děti jsou jeho, budou po něm dědit.
Kamarádka takto donutila svého muže, aby vydědil (bez důvodu) syna z předchozího vztahu, aby se po případné smrti manžela nemusela dělit o byt... jeho syn se brzy na to nešťastnou náhodou zabil. On si to nikdy neodpustil, rozjely se mu deprese, rakovina, úmrtí. Od tý doby mi tyhle věci přijdou jako zahrávání s ohněm....
Ať ti manža dá stranou nějaký prachy na vyrovnání, pokud jsi nízkopříjmová, ale jinak doporučuju vzpamatovat se...

malytlustyhroch
3. led 2026
@moudivlacek

@kolibricek36 psala

@moudivlacek to taky muze znamenat, ze ma 5 deti, cely den se nezastavi uz 10 let a manzel je vsechny nejak uzivi. I to je pro nektere lidi "nikdy nepracovala."

malytlustyhroch
3. led 2026

Velmi radim srovnat si uprimne v hlave, kdo vlastne doufas, ze v tom dome bude do kdy zit. Zni to, jako ze predpokladas, ze tam v idelnim pripade budete zit ty a syn navzdy spolu. Jak pises, ze kdyz uz bude vydelavat, tak si samozrejme vezme na vyplaceni sourozencu hypo... a ze ty by sis prala v tom dome dozit. Jako chapu, ze muzes mit k domu silny citovy vztah, nekteri lide to tak maji, neprozivaji to tak vsichni, ale normalni to je. Ale zkus to ve svych myslenkach oddelit: tvoje emocionalni pohoda a tvoje emocionalni propojeni s domem je jedna vec. Synova potreba zazemi (ted) a samostatnosneho zivota (pozdeji), je vec druha. Vicegeneracni bydleni v dospelosti s ovdovelou matkou nebyva ani uplne obvykle, ani snadne (ani pro matky ani pro rodiny jejich deti).

moudivlacek
3. led 2026
@malytlustyhroch

@moudivlacek to taky muze znamenat, ze ma 5 deti, cely den se nezastavi uz 10 let a manzel je vsechny nejak uzivi. I to je pro nektere lidi "nikdy nepracovala."

@malytlustyhroch jasně, však jsem psala, že člověk operuje jen s tím, co autor dodá a se svými domněnkami, které nemusí být vždy správné, to ví jen autorka, jak to je, takže i kdyby na krásno tady lhala, psala polopravdy, info, jak to s dědictvím chodí tu dostala, musí si to poskládat sama, říci si jak moc fér/nefér to je a dle toho se zařídit ... to, že nikdo v životě nedělal není absolutně relevantní, nicméně to byl point, kdy se řešilo, že děti jsou již zaopatřené, kým? pokud otcem, bylo by fér to zvážit, aby i ten nejmladší něco měl

kolibricek36
3. led 2026
@orchidis

@smajlinka Ty jsi nevěděla, že si pořizuješ dítě se starším mužem se závazky?
Děti jsou jeho, budou po něm dědit.
Kamarádka takto donutila svého muže, aby vydědil (bez důvodu) syna z předchozího vztahu, aby se po případné smrti manžela nemusela dělit o byt... jeho syn se brzy na to nešťastnou náhodou zabil. On si to nikdy neodpustil, rozjely se mu deprese, rakovina, úmrtí. Od tý doby mi tyhle věci přijdou jako zahrávání s ohněm....
Ať ti manža dá stranou nějaký prachy na vyrovnání, pokud jsi nízkopříjmová, ale jinak doporučuju vzpamatovat se...

@orchidis ona je nechce vydedit. Chce jen mít aspoň malou jistotu ze nepřijde o bydlení.

j.a.n.i
3. led 2026
@kolibricek36

@orchidis ona je nechce vydedit. Chce jen mít aspoň malou jistotu ze nepřijde o bydlení.

@kolibricek36 Tak vlastni polovinu, takze tuto jistotu ma minimálně stejnou nebo vyšší jak polovina republiky.

kolibricek36
3. led 2026
@j.a.n.i

@kolibricek36 Tak vlastni polovinu, takze tuto jistotu ma minimálně stejnou nebo vyšší jak polovina republiky.

@j.a.n.i to sice ano, ale jako nedává ona své peníze k zhodnocení baráku. Myslím ze ano. Pokud si bude ukládat - své- stejně o ně - o velkou část peněz přijde- protože dědictví.

mirin89
3. led 2026
@smajlinka

@j.a.n.i ano, je to pravda, jeho dcera je o deset let mladší než já. Manžel mi řekl, že břemeno mi neudělá, protože umřu dost pozdě na to, aby si jeho děti užily dědictví, jeho doslovná citace. 🤔

@smajlinka Tohle mi prijde na tom uplne to nejhorsi, ze "bremeno ti neudela, protoze by si deti az ty zemres neuzili dlouho dedictvi", ale ze ty budes na stara kolena resit stehovani to mu je fuk - tohle by me teda ranilo ze vseho nejvic... navic kdyz pises, ze jste dlouho zili v pronajmu a dum jste budovali a financovali spolu.... Jinak bych se na to divala, kdyby ses nastehovala do domu, kde on zil puvodne se svymi detmi a jejich matkou...

moudivlacek
3. led 2026
@mirin89

@smajlinka Tohle mi prijde na tom uplne to nejhorsi, ze "bremeno ti neudela, protoze by si deti az ty zemres neuzili dlouho dedictvi", ale ze ty budes na stara kolena resit stehovani to mu je fuk - tohle by me teda ranilo ze vseho nejvic... navic kdyz pises, ze jste dlouho zili v pronajmu a dum jste budovali a financovali spolu.... Jinak bych se na to divala, kdyby ses nastehovala do domu, kde on zil puvodne se svymi detmi a jejich matkou...

@mirin89 amen, nehledě, že bych čekala nějakou vstřícnost, jak to řešit, zejména od člověka, s kterým jsem 30 let

ai30
3. led 2026
@smajlinka

Dům máme v SJM, a samozřejmě nechci jeho děti úplně vyloučit z dědictví to jsem taky nikde nepsala. Jich se to prostě netýká, týká se to mě a mého manžela. Pouze jsem chtěla mít nějakou malou jistotu, že v domě můžu dožít, obzvlášť při vědomí toho, že syn už mluví o tom že až se jednou dům bude prodávat. On ví, že jsem státní zaměstnanec, a nemám takové peníze na to, abych je vyplatila. Možná, že časem nějaké našetřím, navíc budu mít dědictví po rodičích. Jen mě prostě mrzí ten přístup manžela i jeho staršího syna. Jako bych prostě nic neznamenala. Manžel má navíc ještě byt, po svém otci, který plánujeme zrekonstruovat a on by ho na důchod pronajímal. Proto jsem navrhla, jestli by byt nemohl napsat na dvě předchozí děti a nám že by zůstal dům. Ani to bohužel neprošlo. Já jiný domov než tento nemám. Jeho děti vlastními minimálně tři byty v Praze. Jeho dcera ve svých 40 letech doteď nikde nepracovala, protože nemusí. Jen mám z toho takový pocit, že se celý život plahočím a na stará kolena možná budu řešit bydlení. Nejde o mě, ale jde o naše společné dítě, je malé, o naší situaci nic netuší a myslím že si díky své zranitelnosti s ohledem na svůj věk zaslouží trochu větší ohledy.

@smajlinka Uplne se ti nedivim, ze to chces resit, ale je potreba k tomu pristoupit trochu systematicteji, protoze takto to opravdu zni, ze mas pocit, ze jeho deti uz maji dost.
Jestli dcera pracuje nebo nepracuje a kolik bytu maji je uplne irelevantni, pokud ji nezivi otec a byty ji nekoupil. Co vyvdala nebo co dostali od matky na dedictvi od otce nema zadny vliv. Zaroven mi ale taky neprijde ok, ze mas investovat do nemovitosti, ktere potom castecne pripadnou detem z prvniho manzelstvi, se kterymi (jak to chapu) asi nemas nic moc vztah. (Taky se mi ale zda, ze vidis az moc za tim, co rekl syn. Nasi delali rekonstrukci asi pred 10 lety, tehdy jsme se taky bavili o tom, ze to jednou bude mit znacny dopad na prodejni cenu, ale nikdo ani nepomyslel na to, ze by odtama mel byt nekdo vyhazovany nebo se to prodavat driv, nez tam dozije posledni obyvatel. Proste jednou, cim pozdeji, tim lip.)
Nechejte odhadnout cenu domu tak jak je a cenu bytu po planovane investici. To se vam ukaze, jestli je to spravedlive rozdeleni a pokud ano, tak se vsichni sejdete a promluvte si o tom. Jestli ne, musite najit jine reseni. neni vina deti z predchoziho manzelstvi, ze ma tve dite stareho otce, ktery uz ho nestihne zajistit tak dlouho, jak je.
U zivotniho pojisteni si taky nejsem jista, jestli ma cenu, u 60leteho muze se pojistovny asi nepretrhnou...

macik84
3. led 2026

Zkuste to vyřešit. Třeba můj manžel po otci zdědil byt se svými dalšími třemi bratry, které ani nezná..., protože táta si celou dobu myslel, že už jsou dospělí, zajištění a nic chtít nebudou. Jeden z těch kluků ani nebyl jeho, jen nesl jeho jméno, protože se do doby narození nestihli rozvést.... On věděl, že není jeho a neřešil to třeba závětí, prostě věřil, ze nic chtít nebude a samozřejmě chce.... Takže byt se dělí na čtyři a ještě tam bydlí jeho přítelkyně s věčným břemenem. Bude to jednou zajímavé....

Já vím, že u vás jsou asi vztahy dobre, ale pokud jsi do té rekonstrukce vrazila peníze i ty nebo vaše společné, vyřešit by se to mělo. Ať své kluky nějak vyplatí...

smajlinka
autor
3. led 2026

Sešlo se tu hodně reakcí, pokusím se odpovědět na všechny obecně. S dětmi mám vztah dobrý, od 20 let jsem se o ně starala každý druhý víkend A polovinu prázdnin. Nechci, aby se to právě dotklo jakkoli našeho společného vztahu. Proto jsem chtěla řešení od manžela a nechtěla jsem do toho dvě starší děti zatahovat. A v žádném případě je nechci vydědit, nejsem žádná macecha tečka na druhou stranu mám i já jisté potřeby a obavy, například to, že kromě úmrtí manžela, budu muset řešit Ještě bydlení pro sebe a pro svého syna. Syn je na dům fixovaný, považuje ho za svůj domov, řekla bych zcela oprávněně, narodil se sem. Po manželovi jsem chtěla nějaké rozdělení, tak, aby kdyby jsi nepřišel o otce, nepřišel ještě o poslední jistotu bydlení. Dětem nechal v Praze jeden byt, další dva byty dostali od přítele jejich matky. Syn je šikovný a pracuje, ale ve všem vidí investici, takže i v našem domě, proto zřejmě myslel na ten prodej. Dcera není schopná chodit do práce, je chytrá, ale prostě líná. Žije u přítele a pronajímá byt který dostala, z něj hradí své potřeby. Koupit si dům byl náš sen s manželem od začátku našeho vztahu. To co mi řekl o tom mém úmrtí, mě velmi ranilo, asi mu to nikdy neodpustím. Vím že jsem v životě udělala chybu, že jsem si ho vzala a že s ním mám dítě, a pravděpodobně mi to bude zasahovat i do života v pozdním věku. Ráda bych jim poměrnou část domu splatila, ale nevím jestli kdy dostanu vůbec hypotéku na svůj plat. Dům je zateplený, prakticky nízkonákladový, takže jeho provoz mě bude stát méně než pronájem bytu v krajském městě. V domě je vše komplet nové. Řeším to hlavně právě proto, že jsem velmi zodpovědná a tohle je jediná věc kterou v životě nemohu ovlivnit, svou záviěť samozřejmě mám napsanou A dokonce jsem si zařídila už i hrob, aby se mnou jednou nebyla žádná starost. Mám prostě věci ráda uspořádané.

j.a.n.i
3. led 2026
@kolibricek36

@j.a.n.i to sice ano, ale jako nedává ona své peníze k zhodnocení baráku. Myslím ze ano. Pokud si bude ukládat - své- stejně o ně - o velkou část peněz přijde- protože dědictví.

@kolibricek36 ne, o žádné své peníze dědictvím nepřijde, neb dost pochybuju o tom, ze by měla vyšší prijmy nez manzel.

Strana
z3