Jaký je váš názor na život v nájmu místo hypotéky?
Ahoj holky, zajímá mě jak vnímáte žít v nájmu nebo splácet svůj dům na hypotéku. Často slýchám názory od kamarádek " nechci žít napořád v nájmu" apod. Před 4 lety jsme s manželem uvažovali o koupi domu cca 5-6 milionu. Hypoteka by nas vychazela cca na 20-22 tisic a nejak by jsme to utahli. Ale nebyla v nasem okoli zadna takova nabídka. A kdyz uz jo, tak to koupil nekdo jiný za hotový penize. Pak jsem plánovaně otehotnela prisel covid ceny sly nahoru a soustredili jsme se hlavne na mimi a dum vypustili jelikoz to až tak nehořelo. Teď už to ale hoří synovi budou skoro 2 roky zijeme opravdu v malem byte kde syn nema ani svuj pokojicek a budeme se stěhovat do krasnyho bytu se zahradou v prirode. Moc se tesime. Jen to bude v nájmu to nás ale až tak netízí. Po čas mateřský a celkove jsem zmenila názor a přestala se hnát za hypotékou a vlastním domem a řekla si že radeji budeme v nájmu než sotva splácet hypoteku a sotva si dovolit nejaký výlet. Radeji si dopřejeme cestování s dítetem do budoucna snad dvěma než žít z vyplaty do vyplaty a být radi ze splacime hypo. Navíc je nám kolem 30 let a kdybychom si vzali hypo na 30 let splaceli by jsme pomalu do duchodu, hrozna predstava. No byla pro nas dulezita zahrada a tu budeme mít, byt veliký a tím, ze je to na takove vetsi vesnici najem opravdu pěkný. Ale obcas ze zvedavosti koukam na domy k prodeji a zrovna v okoli prodavaji krasne nove bungalovy za 5 milionu. Rikala sem si, ze je to fajn cena ale hypoteka vychazi na 40 tisic mesicne...pred 4 lety by to bylo za 20 tisic .To je proste sileny .A pak kdyz slysim od znamych " platit najem je vyhazovani penez z okna apod. Ano svym zpusobem to tak je, ale kdo si v dnesni dobe muze dovolit platit 40 tisic jen hypoteku? A když na to treba clovek má, tak ale pak zbytek mesice je rad ze ma na jidlo. A v tomto pripade ja si porad rikam, opravdu si radeji zaplatime najem ktery je v nasem pripade o 26 tisic méne nez splaceni mesicne hypoteky a zbytek penez procestujeme a uzijeme si. Pak vidím rodiny, ktere jsou v dluzích a prodavaji domy protoze nejsou schopni hypoteku splácet.. ( Nerikam se všechny) A to je můj strašak a porad si rikam ze radsi spokojene v nájmu z ktereho muzu kdykoliv odejit nez se zadluzit do duchodu bance a kdyz jsme prumerna rodina s platem, tak být rádi ze mesicne vyjdeme.
Ale porad mi nedají ty "narazky ostatnich" ze musejí vlastnit neco sveho a ze zit v najmu je hrozny kdyz to nikdy nebude naše apod. Nemyslim si, ze je doba kdy si kazdy muze dovolit neco vlastnit a do budoucna po sobe zanechávat dětem byt apod jak to bývávalo.
Zajímá mě váš názor. Jak vnímáte to žít v nájmu a "vyhazovat peníze oknem" a zda máte potřebu mít vlastní dům i přesto, že je to náročné finančně.
Někde sem četla že vlastnit dům a hypotéky apod je pouze rozmar čechů a že v jiných zemích napriklad Nemceko jsou hypoteky minimlani a lidi tam ziji prevazne v nájmech a spokojeně. Opravdu mě zajímá jak to vnímáte vy ostatní.
Děkuji za názory a že jste to dočetli až do konce😊
@andelka ale do té rekonstrukce můžeš dávat peníze postupně. Nebo koupit teď a počkat, až budou lepší sazby, hypo refinancovat a půjčit si na rekonstrukci. Však si lidi nemusí kupovat nemovitost hned teď. Že jsou teď vysoké ceny a úroky neznamená, že to bude za 5 let. Ekonomický cyklus funguje, sazby se mění.
A pokud člověk zvolí bydlení v nájmu, tak by si hlavně měl šetřit na důchod, aby pak nebrečel, že z důchodu neutáhne nájem. Ono je hezké, že nájem výjde teď výhodněji, ale je potřeba myslet na zadní kolečka.
@veroniquecz Tak to uz jsou ale desny spekulace. Tady v CR jsou i skoly s lukrativnim uplatnenim zadarmo, jak SS tak VS. No samozrejme po rodicich budes dedit v 60, ale z majetku prarodicu bys neco mela uz driv. Proste co se tyka dededi nemovitosti, tam to jde ob generaci. Btw ja jsem nezdedila nic, jen jeden druzstevni byt, kde stejne platim najem 9000,-, a presne proto chci, aby moje decka na tom byly lip.
@pilzzee jasný, všichni ti vysokoškoláci ve světě, co naprosto v klidu žijí v nájmu, jenom nejsou tak chytrý jako ty 🙈 taky bych tu mohla moralizovat, byty mám dva, garáž jednu a po rodičích s bráchou zdědíme (nejspíš) obří barák s obří zahradou u Prahy. Ale já prostě nebyla chytřejší, jen jsem měla štěstí, že jsem chytla nemovitosti v době fakt nízkých cen. Bydlet v nájmu by mě naprosto neuráželo a kdybych se stěhovala za prací, tak v tuhle chvíli jedině do nájmu. A dceři, doufám, předám jiné skills, než že největší životní tragédie je bydlet v nájmu🤣
@marimanta Jo, pro me osobne by to byl treba fakt pruser. To, ze se toho ostatni neboji, jedine dobre pro ne. Jestli jsou tak dobre orientovani v investicich, ze si dokazou nasetrit na najem v duchodu, tak to jim taky zavidim. Ja jsem v tomto uplne tupa, a proto investuju hlavne do bydleni 🙂 Ale pokud nekdo hodla zit v najmu a neporesit si to do doby, kdy bude v duchodu a pak se strasne divit, ze na to najednou nema, tak je blbej, a at to zni jak to zni.
@pilzzee A teď si vezmi že x let platíš hromadu peněz hypotéku a pak přijde nějaká přírodní katastrofa nebo další světový konflikt a tu hodou prdel můžeš mít stejně rychle jako ti co jsou v nájmu. 😉 Vem si jak dopadli někteří ukrajinci.
Když byli tady v Šumvaldu pár let zpátky tolik medializované povodně vinou přívalových dešťů, tak pojistky nepokryl všechno a nízkopříjmové domácnosti s hypotékou si brali úvěr nebo se skládala rodina na vybavení bytu. Po tornádu na Moravě taky zadlužení lidí + hypotéka na krku za něco, co museli znovu rekonstruovat.
Jistotu nemáš v ničem.
@drep mám stejný názor. Hodně dnešních majitelů nemovitosti proste mělo štěstí (včetně nas) - pomerne levné byty a nízké úrokové sazby po dlouhou dobu. My máme byt, pak má manžel barák po babičce, který využíváme jako chatu a měli jsme další byt, který jsme koupili za levno, pronajimali a když zemřela najemnice, prodali a snížili hypotéku. Další věc je - proč jsou dnes u nás nájmy tak drahé. Podle mě tady docela vázne ochrana nájemníků. Např. vím o případu, kdy v bytě bydlí opravdu slušná rodina a stejně jim majitele neustále zdrazuji nájem - nemusí, energie jsou psané na nájemníky a byt nevyžaduje žádné investice a náklady na něj se nezvyšuji. Já mám pocit, že ti, co nabyli nemovitost pomerne levně (se stestim), tak z dnešních nájemníků dělají rádi blbce a nájem jim dávají ve výši, v které by ani nemuseli. My jsme měli nájem určený tak, aby pokryl náklady bytu a max. 1000,-Kč navíc. Byli jsme rádi, že tam bydlí slušná paní a o byt se nám v podstatě stara.
@michaela666 Opet nesmyslny spekulace. Takovy prirodni katastrofy postihnou jenom nevyznamny minimum lidi, a navic ty nemovitosti jsou pojisteny.
@pilzzee Ano, ale máš jistotu, že zrovna tebe se to nedotkne?
@pilzzee Jako mít možnost vlastního bydlení za slušnou cenu, jdeme do toho hned. Z toho důvodu jsme se i stěhovali. Jenže než jsme to stihli uskutečnit ( dvakrát nám to nevyšlo, ne naší vinou), tak jsou ty částky prostě takový přepal. Štve mě to? Ano, ale nehroutíme se z toho a nepřipadáme si méněcenní jen protože 30 let nebudu platit něco, co zdědí moje dítě.
Prostě jí dáme do života vzpomínky, zážitky, dobré vzdělání a možnosti, aby si svoji nemovitost jednou mohla koupit ona když bude chtít.
@michaela666 Reku tu nemame, takze potopa asi nic, a tornado bylo tehdy 20km od nas. Strechu mame nastesti placatou a zbytek bychom proste poresili, to je proste zivot 😀
Já bych to neuzavírala tím, že zůstanou do konce života v nájmu. Jsou teď horší podmínky, ale to může změnit, úrokové sazby klesnou, ona půjde do práce, tak těch financí bude více, teď je prostě blbá doba a jít do hypo na krev mi přijde nesmysl, takže raději nájem, ale něco naspořit a číhat na lepší situaci na trhu.
@drep taky by mě zajimalo kolik těch chytraček si koupilo vlastni byt / dům v posledních pěti letech s tím, že měli uplnou nulu. Zadna privatizace, zadne penize do zacatku od rodičů, zadne dědictví. Prostě byt 2kk a vic (uplne vidim, jak se čtyřčlenná rodina mačká v garsonce stestim bez sebe, že jim bude za dvacet let patřit) s 80% hypotekou a těch 20% si zvladli nešetřil. Kdyz v dnešní dobe i drevena chata bez prijezdove cesty a zavedene vody stoji mega.
Taky bych mohla machrovat. Zprivatizovala jsem pred skoro dvaceti lety za 300k byt po babicce, pred peti lety ho za 5mega prodala. To jsem borka a kdo to nemá podobně, tak je looser.
@20190418 Většinou ti, co neměli našetřeno 20% to financovali překlenovacím úvěrem. Což je právě ten mazec - najednou platíš úvěr se šíleným úrokem+ hypotéku a do toho zdražování všeho. To se pro mě rovná totálnímu průseru v momentě, kdy jeden příjem vypadne klidně jen na 2 měsíce kvůli úrazu.
@patypresdevaty Kopie: Tak ono pak záleží, jak je to nastavené v rodině, no... u nás třeba když rodiče dědili, dali nám každému s bráchou částku, která nám právě treba velmi pomohla do začátku (sami jsme při a po VŠ pracovali a bydleli v levnem nájmu a dost usetrili; kdyz se k tomu pridaly penize od rodicu, hned byla hypo prijatelnejsi a splatky mensi).
Myslím, že i v tomto se mění doba. Pokud běžná rodina splatí hypotéku, už málokdo v této době dokáže koupit a zaplatit další nemovitost nebo dokonce nemovitosti. Maximálně mimo větší města a tam je to pro změnu komplikovanější s péčí o dané nemovitosti.
Třeba změníme názor, ale v tuto chvíli nám s mužem přijde rozumnější a pro děti přínosnější, když budeme investovat do jejich vzdělání a podporovat v jejich koníčcích. A naučíme je spořit - aktuálně si odkládají 10 % ze všech peněz, co dostanou, na spořící účet. A až si naspoří určitou částku, ráda bych je motivovala naučit se rozumně investovat a tak šetřit.
Protože to je i jedna z věcí, která mi přijde zásadní pro mladší generaci - jsou zvyklí na dostatek prostředků, nebojí se zadlužovat a plnit si sny za každou cenu, bez ohledu na to, jaké to bude mít následky. Přitom mají ve skutečnosti více času a možností, jak na nemovitost našetřit než předchozí generace - prodloužila se jim doba studia, tedy mají více času na zázemí od rodiny. Mohou si u toho přivydělávat na brigádách. Nebojí si říkat o vyšší finanční ohodnocení hned po škole nebo při změně práce.
@pilzzee To, cos napsala, zní opravdu hodně povýšeně. Já mám vlastní RD v Praze, začínala jsem od absolutní nuly - prarodiče zemřeli ještě za socíku, takže nikdo nic nevlastnil, táta umřel s megadluhy, máma je díky němu zadlužená taky, takže ani vnoučata nic nezdědí. S barákem jsem měla kliku - velmi výhodná koupě v době nízkých úroků a refinancovat budu za rok a půl, takže mám ještě čas sledovat vývoj úrokových sazeb, ale takový masakr, jako to byl před dvěma lety, se snad konat nebude. A i kdyby jo, i nejmladší děti jsou už školkové, takže mi bude stačit navýšit úvazek na plný a i vyšší splátky hypo dám. Nicméně nemám absolutně problém s nájemním bydlením a pokud by se dělo cokoli, tak do něj klidně půjdu. Nevidím důvod, proč bych měla potomstvo zatěžovat nemovitostí - stejně v ní s velkou pravděpodobností nikdo z nich bydlet nebude a dům se prodá, ale doufám, že to bude až v době, kdy budou moje děti už dávno dospělé a budou už mít nějak zařízený život, takže finance z prodeje domu pro ně budou jen příjemnou injekcí směrem na účet. To jim radši zainvestuju do vzdělání teď, protože tím spíš se pak uchytí na trhu práce a bydlení si zařídí dle vlastních preferencí.
@teate stehovala jsem se x krat ale ze by mi nekdo neprodlouzil smöouvu se mi nikdy nestalo
@veronicka89 Jojo, my taky. Však to tam píšu. A pak najednou šly pokaždé oba byty do prodeje …
Tak my sice máme vlastní, ale v nájmu jsem taky nešílela. Záleží to od hodně faktorů.
Uvedu příklad ze života. Před 13 lety jsem ležela v nemocnici 3 dny na laparoskopii a chodila tam uklízečka, s kterou jsem se dala trochu do řeči. A vyšlo, že bydlí asi 40 km dál, dochází tam uklízet, plat má přesně rozpočítaný na cestu tam a zpět, pak na energie a živobytí. Bydlí ve svém, je to dost velký barák. Říkám ji, proč se rovnou nepřestěhuje a že co s barákem? Najednou je barák problém.
A dotaz pro kuber - ty už prosím tě nic nepiš. Dobře, hovno zůstane hovnem, sám ses otituloval a stačí.
@kuber Jestli je to tvoje osobní zkušenost, tak po přečtení příspěvků se nedivím, že si s tebou někdo dovolí takhle jednat.
Mě majitelé bytů nikdy za posledních 12 let nájem o proti první smlouvě nezvedli. Energie mám napsané na sebe a ty si řeším sama, tudíž neměli důvod - nájem jim chodil včas, drobné opravy ( i některé větší) jsme řešili sami. Stačilo se dohodnout, kde je problém a co s tím potřebujeme udělat. Sousedi s námi taky problém nemají a proto s námi jedná i majitel slušně.
Dneska je taky problém narazit na slušné nájemníky, kteří nedělají bordel, nezdemolují byt a platí včas - s tím má třeba kamarádka problém už po 3 za sebou. Na začátku vypadají solidně a pak hned druhá platba a výmluvy.

@pilzzee „... aby nemusel skončit v nájmu.“ Promiň, to zní jako by to byl nějaký konec světa, ta věta by mi dávala smysl, kdyby končila "skončit pod mostem". Takhle to zní dost povrchně a nafoukaně... já jsem majitel nemovitosti, kdo je víc...?