Jaké kroužky mají smysl pro nejmenší děti?
Na jaké kroužky chodíte s nejmenšími dětmi? Setkala jsem se i s názorem, že jsou to vyhozené peníze. Co má podle vás smysl? Já osobně jdu radši s dítětem na kroužek než vrazit děti do dětského koutku v obchoďáku a probírat s kamarádkou tisíckrát probrané.
My jsme začali chodit do klubu 1x týdně v synově necelém roce a půl a je to fajn. Nemáme v okolí vůbec nikoho s malými dětmi a když jsme nějaké venku potkali, bylo vidět, jak by syn chtěl s jinými dětmi komunikovat. Neberu do jako zabité dopoledne pro sebe, ale jako možnost, kde se syn může potkat s jinými dětmi, učit se s nimi komunikovat, něco od nich okoukat (je docela pohybově pozadu, ještě nechodí), pohrát si s hračkami, které doma nemáme a posílit imunitu 🙂. Kdybych ale měla nějakou kamarádku s dítětem/dětmi, tak bychom asi do klubu nechodili.
@ai30 asi vede nudný život🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@veruuu_kubesovic proč musíš hned všechny urážet? Proč máš pocit, že si tam matky honí ego? Z tvych odpovědi v poslední době mi přijde naopak, že všichni dělají všechno špatně, jen já jem matka roku. Zkus trošku mírnit své ego 😉
Hehe, chodila jsem s detmi na krouzky i ven i do hernicky a nestydim se ani za jedno😀. Vzdyt ruzne zpusoby traveni volneho casu muzou byt plne kompatibilni, ne? Nemame v miste bydliste rodinu, takze krouzek od roka byl super zpusob, jak se dostat do kontaktu s jinymi detmi zase jinak, nez jen kazdy den zas a znova na hristi. S nekterymi detmi se syn skamaradil a mluvil o nich i doma, s jednou holcickou ted chodi i do skolky. Netvrdila bych tak uplne, ze to diteti nedava nic 🙂 V 5 letech ve skolce ma plavani, 2x tydne Aj a technicky krouzek a zvladlo by se toho i vic.
@alubif
@zuzineckah
Hele mne je to jedno, plavani s miminy/batolaty mi sympaticke neni (z vice duvodu) a clanek od teto pediatricky me v mem nazoru podporil, proto jsem to dal nezkoumala. Chodte si s detmi, kam uznate za vhodne.
@veruuu_kubesovic Já si teda na těch kroužkách spíš snížila Ego. 😄 Všechny XS a super krásný zdravý svaci. 🤣 Já taková lochneska s pytlem křupek 😂😂
@alubif a kde? Že napíšu svůj názor, že kroužek pro 1,5r dítě nemá význam, no podle mě nemá a fakt nebudu nikoho v tomhle plácat po rameni jak je v tom perfektní matka...
Ego si honit nepotřebuji, na sociální síti můžu říct svůj názor a že se ti nelíbí není můj problém...
Dcera má necelé dva roky a pravidelně nikam nechodíme, spíš normálně ven, ať už pěšky nebo v kočárku na prochazku, na hřiště, několikrát jsme byli v dětské herně, mám v plánu ji dát od podzimu do dětské skupiny, mezi dětmi se jí líbí, tak kdyby ji vzali, byla bych ráda... Žádné plavání ani tanečky nebyly a asi nebudou, neláká mě to
@veruuu_kubesovic
mozna nema vyznam,mozna ma.ale proc by to melo hned byt honeni ega matek,to fakt nechapu...
Ahojky, my začali chodit na cvičení když měl Filípek 6 měsíců. Vyučuje to lektorka co má jednak 3 děti a je i fyzio, takže nám dala i pár rad ohledně třeba nošení dětí ohledně boticek atd. Za mě super. Filípek má rád děti i dospělé, takže na cvičení se mu líbilo. Nedávno jsme lekce dochodili a přesunuli se do lekci pro chodící děti (Filu má nyní 14 měsíců), jako moc ho nebaví dělat co po něm lektorka chce, ale ji to nevadí a říkala, že ho mám nechat ať si dělá co chce on, že jednou ho něco zaujme 🙂 Dělá nám různé překážky po kterých s detma chodíme, učíme se stříhat s nůžkami, zpíváme a tančíme. Já si myslím sama za sebe, že vyhozené peníze to nejsou, jednak je dítě mezi ostatními dětmi a bude zvyklé a jednak je to fajn pro tu maminku. Já třeba chodím jednou týdně na kruhový trénink, vezmu Filipka sebou kde ho nechám tetám na hlídání a já jdu vedle do tělocvičny s ostatníma maminka cvičit, když by nějaké dítko plakalo, tak ti ho tam přivedou. Cvičení je jen na hodinku. Filípek to zvládla dobře nepláče a je hned s každým kámoš 🙂
Pro mě strašně zajímavá diskuze. Já vůbec nechápu, jak někdo, kdo žije v ČR, nevyužívá všechny ty super možnosti, co jsou u nás pro děti. Já bejt v ČR, jsem pořád někde: plavání, herny, kroužky, navštěvovala bych se se s jinýma maminkama, chodila na hřiště....cokoliv, hlavne co nejvíc společnosti a akce. Tady není téměř nic. NIC.... možná něco málo ve velkých městech, ale i třeba v Paříži je to bída s nouzi. Holt tu zensky chodí po 3-6m do práce, tak by se to neuživilo. A my jsme na malým městě a tady jsou akorát venku dvě hřiště, kde většinou nikdo není a jsou takový "ubohý" v porovnání s těma našema. Takže jsme doma, chodíme ven..ale furt sami... šílený. Aspoň, že můžou 2x týdně do jeslí...
@me_druhe_ja
ono to taky neni levna zalezitost,mozna proto 🙂
@zelenaesmolda no jo, to je samozřejmě jiná věc, to chápu....
@me_druhe_ja Bezny rodic na to ani nema penize. Vstup do herny 50-100 Kc, k tomu konzumace. Kdyz mas jedno male batole, ok, ale kdyz k tomu mas jeste starsi dite, je to vylet za minimalne 400 Kc. Krouzky jsou taky pomerne draha sranda.
@veruuu_kubesovic "Mé děti nikdy na kroužkách nebyly, ale vím přesně, že si tam matky honí ego"... To je názor do pranice👍😲👍
Myslím, že matky, které chodí s dětmi na kroužky nepotřebují, aby je někdo plácal po ramenou a rozhodně se kvůli tomu necítí býti lepšími matkami, jen zde píšou svou zkušenost. Ale je fakt zajímavé, jak nechození na tyto aktivity dá lidem přesně představu, jak to tam vypadá😎😎😎
@veruuu_kubesovic
deti nebylY
@me_druhe_ja Ono je otázka, že těch kroužků je strašně moc a já třeba zažila jedno cvičení pro děti, kde se děti tak nějak plácaly podle zadání a matky u toho kafraly, takže pro děti žádná přidaná hodnota. Tak jsem si našla jiný kroužek, který mi pro dítě dával mnohem větší smysl. Ale jak tu někdo píše, kroužky jsou docela drahá záležitost, zvlášť ty kvalitní.
@westie jasně, ty peníze chápu...Spíš jsem myslela, že když si to někdo může dovolit, ale stejně nechodí, že je to zbytečný....to prostě já nemůžu nikdy pochopit. 🙈 My teď v pondělí letíme na měsíc k nám a už se hrozně těším na všechny ty herny a veci pro děti. 😀
@westie
@martiniquest to zalezi, chodili jsme do DDM a krouzek pro rodice s detmi stoji 1000/pololeti a v nabidce je keramika, cviceni, "skolicka", hudebka...Podobnych organizaci by se dalo najit i vic, a to bydlim v Praze. Ale samozrejme vedle je komercni krouzek cviceni za 3900/pololeti. V hernicce me nikdo nenuti kupovat si jidlo a piti, ted uz chodime jednou za uherak, tak detem klidne koupim tousty, ale jednu dobu jsme si chodili pohrat 1x tydne a opravdu jen pohrat. Neprijde mi, ze by to byla takova hruza, kdyz clovek hleda.
@me_druhe_ja Třeba mě představa dejme tomu deseti cizích umatlaných, běžně se projevujících dětí v plínách (nejlépe ještě s nějakou nudlí) na nějakém hop hop kroužku neláká. A deset cizích maminek ještě víc 😀 😀 To i kdyby mě někdo za ten kroužek platil, tak nejdu 😀 Není to vždycky o ceně. Jo a sice jsem s dětmi v herně nikdy nebyla (pro nás je herna svět kolem), ale je to pro mě jako biologická laboratoř v pestrých barvách 😀
@ai30 To opravdu ne. Ale proč si nezarýt a sklidit za to 10 palců nahoru...
Ja chodím s 17m na plávanie a cvičenia v telocvični spojene s montessori aktivitami, chodím tam najmä kvôli tomu, ze sa naučí vychádzať s deťmi v kolektíve mladšími aj staršími, zvykne si na cudzích dospelých aj deti a nebdude prenho az taky sok nastúpiť o par mesiacov do škôlky kde bude mat zrazu veľa cudzích okolo seba. Detske kutiky v obchodoch nemám rada, podla mňa sú to len vyhodene peniaze a dieťaťu to nič nedá.
@95newmommy2020 Asi tak a nedej bože, když Tvoje dítě nemá den, to je pak člověk doouble vidět😁
@jane46 😀 tak já jsem holt hodně extrovertní a společenská, takže mě to zabíjí, když jsem sama s dětma. Teď je třeba i přítel 7 dní pracovně pryč, takže úplně sama. 🤦 A i na dětech vidím, že jsou rády, když můžou být jinde a mezi jinejma lidma. 🙂
Takže asi ve zkratce: kdo chodí, chodí kam chce a většinou kvůli dítěti. Kdo nechodí nemá prostředky, nemá kam a nebo si myslí, že je to na nic. A určitá skupina lidí má mindrák a vztahovačně tvrdí, že se tam chodí ostatní mámy předvádět😁 Díky za diskuzi👍
@felixfelicis ddm nema krouzky pro batolata, alespon u nas ne. V herne me nikdo ke konzumaci nenuti - ale to starsi dite ano. Chodila jsem hodne s prvnim, pak jsem to prehodnotila a radeji se navstevujeme s kamoskama doma a je to zadara a bez stresu
Se starsim synem jsem chodila na babyogu, mel dva mesice, kdyz jsme byli poprve, a bylo videt, jak je zvedavy, jak se otacel za vsemi zvuky, jak se snazil co nejdyl udrzet hlavicku..
Nejak po roce nebo roce a pul jsme presli na Pohyb detem (ta joga uz byla pro neho malo dynamicka a videla jsem, ze uz ho to tolik nebavi) - tam to miloval - i to byt mezi detmi, i vsechny rikanky, tanecky atd.
Protoze mel od malinka rad hudbu (v roce dostal malou kytarku a nepustil ji z ruky, neustale tancoval), zkusili jsme po 1.roce Maleho muzikanta, z toho byl taky nadseny.
Nikdy se nestalo, ze by nechtel jit na krouzek, naopak spis fnukal, kdyz byl treba nemocny a nemohl jit.
Pro me to byla moznost zmenit vzduch a milovala jsem sledovat ho, jake dela pokroky, jak se uci socializovat mezi detmi, jednat s ucitelkou i jinymi dospelymi, dodnes na to rada vzpominam, jak tam vsichni prckove spolecne tancili Pasla ovecky 🙂
Vsechny kurzy byly ale peclive vybrane, profesionalne vedene a nebyly nejlevnejsi.
Mladsi syn se narodil v lete 2019, takze jsme stihli par lekci na Pohybu detem, nez prisla karantena, tam tech hodin mame odchozenych min, nicmene chodime doted a syn to ma rad stejne jako ten starsi. Ted chodime take na Maleho muzikanta, ale jeste vic ho bavilo Kreativni malovani, to jsme zkusili minuly semestr - nechtela jsem vic nez dva krouzky tydne a chtela jsem aby toho vyzkousel vic, nez pujde do skolky a uz nebude cas nebo chut na krouzky.
Doted se na malovani pta, ze chce chodit dal..
Starsi syn mel pak od 3 let tri krouzky - Sportovky z Pohybu detem, Kreativni malovani a divadelko - bylo to vse bez rodicu a davala jsem ho proto, ze nechtel hned ve 3 letech (a dva tydny po narozeni sourozence) pryc do skolky - krouzky byly moznost jak neztratit kontakt s detmi, neco zazit, naucit se, a zaroven byt s nami. Narocne to bylo jen pro me, protoze jsem ho na krouzky vozila (prvni zacinal dva tydny po porodu) a vozila s sebou i mladsiho. Ale stalo to za to.
Ve 3,5 nastoupil do skolky a krouzky jsme ukoncili.
Od peti let zacal chodit uz do ZUSky na dramatak a na pripravnou hudebni vychovu - pristi rok chce zacit hrat na kytaru.
Zalezi hodne i na povaze deti - pokud bych videla, ze se tam deti neciti dobre nebo je to nebavi, tak bych je nikam nebrala.
Vyrazime jinak hodne spolu na ruzne vylety - ridim a mam k dispozici auto, takze objizdime ruzne treba zoo v nejake rozumne vzdalenosti, Mirakulum, Zemeraj, hodne ted jezdime na poklady, proste vystacime si i bez krouzku, ale ty krouzky maji podle me pridanou hodnotu.
Ale chce to vybrat ty kvalitni a dobre vedene (jednou jsem s mladsim synem zkusila krouzek - mel to byt nejaky pohybove-naucny - tady u nas v obci, abych nemusela dojizdet, a bylo to tristni).
V takovych tech vnitrnich hernickach jsme nikdy nebyli, i kdyz by to urcite deti ocenily, ale ja to nesnasim - je to pro me semeniste bacilu, usoplene rozjivene deti, proste takova dzungle - hrat si muzou i doma nebo pak ve skolce 😀
Plavani jsme nemeli, protoze deti jsou alergici, ekzematici a navic to nepovazuju za uplne vhodne pro male deti.
Ani jedno z našich pěti dětí na miminčím kroužku nebylo a nebude. Pro mě je taková aktivita synonymem utrpení. Představuju si, jak matky tleskají do rytmu básniček a děti bezprizorně běhají kolem. 😆 Prosím, nikdo se neurazte 😉 Dětem se věnuju doma a myslím, ze jim to stačí. Nejstarší už jsou natolik stáří, že lze objektivně říct, že můj asociální postoj následky nezanechal 😎

Mé děti nikdy v kroužku nebyli, stejně jako nebyli nikdy strceni do dětského koutku v nakupaku...na kafe chodí kamarádky s dětmi ke mě, nebo já s dětmi k nim...vysedavani po kavárnách mě neužije 🤷♀️🤷♀️
Raději jsem s nimi venku, na nákup jdou stejně se mnou, kroužky pro batolata =to je podle mě vhodné akorát plavání jinak je to akorát honění ega dané maminky, dítěti to nic nedá...