Jaké zvíře pořídit k miminku?
Az bude male pul roku,chceme poridit zviratko,jednak kvuli alergiim,jednak chceme,aby se dite ucilo utvaret vztahy k ziv ym tvorum. Co byste poridili, psa nebo kocku? Od mladete ci z utulku?
@kajalka mam.. bostonsky terier...super psisko...nenarocne na ,, udrzbu,, 🙂)
@marketa11112 teriéra bych nebrala k dítěti ani zadarmo, obecně jsou to ostřejší psi šlechtění k lovu krys a navíc dost tvrdohlavý...ale neříkám že mezi nimi nejsou zlatí psi s hodně odolnou povahou
@lili_liska_z_lesa
@kamila297 Já zvířata a konkrétně psy moc miluju. Mám 2,5letou dcerku, ale psa bych nepořídila. Za prvé je na psa ještě malá a za další tedy doma i bez psa sterilní prostředí nemáme... Jsem rada
@yelowangel.. bostonsky terier je spis mirnejsi pes.....dnes je bezny domaci mazel yorkshier a to je také terier.. a nejen on..... kazdopadne plati a to u každého psa, malého, velkého, mirneho i ostrého, ze dite s nim nikdy nemá byt samo, ma se ucit co smi a nesmí psovi udelat a pod...muj dvoulety syn to chape jasne.....
@kamila297
@lili_liska_z_lesa Omlouvám se, poslalo se dřív než jsem chtěla.
Jsem ráda, že vůbec uklidím, uvařím a do toho ještě lítat 3x denně se psem ven... dítě starost o pejska jako radost i povinnost pojme až mnohem později, jestli vůbec. A navíc si neumím představit zvíře komukoli strkat v případě dovolené nebo jen prodlouženého víkendu. Takže souhlasím s Kamilou, ale je to každého věc, nicméně k batoleti bych zvíře z útulku nebrala...
@budilinka to je tezke... u nas psi byli vždy...
kazdopadne ja bych neporidila kocku.. bala bych se, ze mi dite ,, zalehne, pokud zustane v mistnosti s dítětem sama...tedy když mluvime o miminku....a ne každý zavira kocku vždy do vedlejsi mistnosti.... každý z toho mame jiny pocit, no..... neporidila bych si velkeho hada.. bala bych se, ze zdrhne ..a vime , co je schopny udelat diteti......zname si doma vetsi had ,, premeroval,, zda uz by je mohl sezrat..a to ho měli roky..... neporidila bych si jednovate pavouky, stiry a obdobnou havet... opet bych se bala, ze zdrhnou...
@marketa11112 Kočku bych také nepořídila. Hady, pavouky a štíry? Ani ve snu!!! Ale měla jsem 3 pískomily, poslední umřel pár měsíců předtím, než se mi malá narodila. S těmi bych se max. uvolila, kdyby se časem dcerka dožadovala zvířátka. Jsou nenároční a pokud je člověk zajistí na několik dní, tak to zvládnou. Jen to noční hryzání - nemohou být v místnosti, ve které se spí.
@budilinka Také to mám podobně, já osobně nějak k vlastnictví zvířat netíhnu, pejska si užiju u sestry bez těch povinností atd. Hodně vnímám třeba i to, že pro ně je to závazek, že nemohou jen tak kamkoli na dovolenou, vše se musí podřizovat psovi, jestli může do penzionu pes apod. A to teda už ji měli kolikrát na hlídání naši, kteří se jí (hlavně taťka) věnují snad i víc jak sestra se švagrem, kteří na ni prostě teď se dvěma dětmi nemají zdaleka tolik času. Ze začátku než měli dítě, tak to bylo nadšení, samé výlety se psem, boxer srazy, výstavy, cvičáky, pes focený na milion způsobů...teď? Přišly děti a na psa není tolik času, kolikrát je venčení jenom vypuštěním na zahradu (naštěstí boxer je právě paradoxně gaučák, miluje pohyb, když je venku, ale nestrádá, když je doma, je to domácí pes, který naopak není vhodný na to být uvázaný někde u boudy).
A k úplně malému dítěti pořizovat třeba štěně, které potřebuje o to více času a péče, mi přijde docela riskantní. To když už, tak k těm starším dětem, které nepotřebují mít maminku za zadkem 24/7 a dospělí se mohou tak plně věnovat i tomu pejskovi, aby z něho vyrostl opravdu vychovaný a spolehlivý společník.A časem část starostí převezme třeba i to dítě.
Nemyslím si také, že aby dítě mělo kladný vztah ke zvířatům, tak s nimi musí vyrůstat od mimina. Jsou lidi (moje babička např.), kteří naopak s zvířaty jako děti do styku přišli a spíš se psů bojí (po nějaké negativní zkušenosti z raného dětství). A naopak lidé, kterým rodiče jako dětem zvířátko nepovolili, se mohou jako dospělí, kdy už je to jen plně jejich zodpovědnost, třeba o to více a zaníceněji těm zvířatům věnovat a realizovat se na nich.
@ninive211 tak samozřejmě že je to závazek ale nevidím důvod psa upozaďovat jenom tím že se narodí dítě. Taky máme boxera, na boxersrazu jsme už minulý rok byli a letos pojedeme zas, na dovolenou jedině se psem někam do chaty...je to jenom o tom jakej životní komfort si člověk nastaví, my třeba nepotřebujeme moře, hotely, penziony, jasně časem bych chtěla vzít malýho k moři ale taky chci aby z toho měl nějaký vzpomínky takže na to je několik let čas. A to pes prostě jede s náma. Pro nás je to člen rodiny. Na cvičák už nechodíme, ne že by na to nebyl čas ale na cvičáku se naučí pes s "páníčkem" spolupracovat a trénink je pak na nich a na denním opakování. A fotky děláme furt a s oběma dohromady. Je to prostě jak další dítě, taky se staršímu nepřestanu věnovat jenom protože se narodí sourozenec.
@yelowangel No já jen píšu zkušenost, jak to vnímám v rodině u ségry...ono je to teda i tím, že téměř šestiletý pes je prostě už vychovaný, naučený a není potřeba se mu věnovat zase tolik jako tomu štěněti...a taky je to už postarší psí dáma a má ráda svůj klid a klidně půldne prospí ve křesle, aniž o ní někdo ví. Ale úplně vidím, jak si vytvořila vztah k mému taťkovi, jak je nadšená, když ho vidí...protože ví, že přijel někdo, kdo ji vezme ven na dvě tři hoďky, vypustí ji na pole se vyběhat, zablbne s ní a bude se jí fakt věnovat...na tohle ségra nemá prostě čas, je unavená ze dvou malých dětí a nočního nevyspání. Kolikrát nestíhá ani pořádně uklízet, udělá jen to nejnutnější, natož aby vzala psa a i s kočárem s ním někde tři hodiny trajdala.
@ninive211 Znám pár lidí, co neměli v dětství žádné zvíře, a jsou to právě ty případy, co si pořídí ohaře do postele nebo super papírovýho kocoura za strašnou raketu místo dítěte a pak se mu přestanou věnovat a zvíře jde kvůli "alergii" o dům dál. Podle mě se tenhle typ vztahu musí budovat od dětství (mají-li rodiče zájem), samozřejmě s rozumem.
@lili_liska_z_lesa
Pokud nemáš chovatelské zkušenosti, vybírala bych rasu s hodně mírnou povahou. Od štěněte a s PP. Útulky jsou fajn, ale s malým dítětem bych to neriskovala. A psa opravdu vychovat, a to i v případě, že je to nějaký malý plemeno- bývají hodně akční a potřebují víc zájmu, než si lidé myslí, proto jsou každá druhá čivava a jorkšír takový rafani.
Z velkých plemen můžu doporučit Velkého švýcarského salašnického psa, jsou úžasní- teda když se nezkazí, ale to každý pes.
Kočku bych v případě, že jsi zvyklá na psa, nevolila. Mně trvalo tak 3 roky naladit se ze psí na kočičí povahu.
@ninive211 tak na dlouhých procházkách se taky s partnerem střídáme ale jak bude teplo už bude malej pořádně chodit takže na pole tady za domem budem chodit všichni a začneme to pak postupně prodlužovat. Našemu psovi taky bude letos 7 ale nějak to není poznat, pořád řádí jako štěně. Nejmenuje se náhodou dcerka vaší sestry Aurelka? Jméno maminky si bohužel teď rychle nevybavím..
@lili_liska_z_lesa A na to jste přišla jak?
jasne, kazde zviře je ,, zavazek, .. s tim urcite dospeli clovek pocita...... zase starsi pes nemuis uz male dite prijmout.. ale stene? to opravdu nemá problém 🙂).. s jednim psem je to i v panelaku jednoduche.. dite do nosítka/kocarku a na chvili vyběhnout před barak není problém..... ja v panelaku mela dva , nechtěla jsme aby byl pes sam doma... a byla to pohoda... vic psu mam az v domku, tady je zase clovek vypusti z domu, probehnou si rovnou do vybehu, zavru dvířka a jdu...přes leto mohou byt na zahrádce od rana do vecera, mají to radi......
pokud clovek jede na dovolenou, nebyva problém, ze by s e o jednoho pejska někdo v rodine ci známých nepostaral, pripadne jde vzit pes často i s sebou na dovolenou....my dovolenou neresime, ale max do dvou let to i u nas bude tak jednoduche, ze staci na tyden nastehovat babicku, teticku a pod.. s tim, aby psi vypustila, dala nazrat, v pripade ze s e ji bude chtit pomazlila a je to.. muzeme vyrazit....
jinak spis jde o zvyk a pohodli.. kdo je na psa ,,zvykli,, nepripada mu venceni jako zatez, ale spis důvod proc jit ven, na prochazku, byt na zahrade a pod... .. kdo ma psa, je vice venku.. tedy .. to je muj nahled...
jinak pes se uci jen tim, ze v rodine je.. pes je chytre zvire, dobře se zziva s režimem rodiny, většina pejsku nepotrebuje silene tréninky a ani cvicak...muj nejstarsi pes se mnou třeba chodil vždy na wc, tam se naucil sedni, lehni, dej pac, neskákej...a nezabralo to vlastne zadny cas. 🙂)
ja si třeba detstvi se zviratama uzila, vedela jsem jak se o ne postarat, co potrebuji, co s e jim smi a nesmí delat a narozdil od jinych deti, jsem je nevidela jen na obrazku apod, ale mohla jsme si sahnout a byt s nima....kez bychom měli vetsi pozemek a ja mohla poridit zvirat vic 🙂)
@yelowangel Nene, sestra má Bětušku a Aličku.
@vineta Ono se tohle nedá generalizovat, samozřejmě, že jsou lidé, kteří nemají v dospělosti úplně vztah ke zvířatům, protože v dětství žádné neměli, ale taky to může být přesně naopak, jako děti hrozně moc toužili po zvířeti, fakt by se o něj chtěli starat, ale rodiče byli proti. To, co píšeš, už je samozřejmě spíš extrém, ono taky při výběru plemene nebo i jen druhu zvířete je prostě potřeba uvažovat, proč si to zvíře pořizuju, kolik na něj budu mít času,co od něj očekávám...pořizovat i ohaře do paneláku nebo naopak malého teriéra ven na zahradu s tím, že mi ale nesmí do baráku, to je prostě mimo.
A to, že jsi nucená vzdát se zvířete kvůli alergii, bohužel i to se stává, já i kdybych byla sebevětší milovnicí zvířat a zjistila, že je dcera alergická na zvířecí srst, tak samozřejmě, i když asi s těžkým srdcem, to zvíře prostě dám pryč, k někomu, kde mu bude dobře, ale nebudu lpět za každou cenu na zvířeti doma, pokud je tím ohroženo zdraví mého dítěte (to má prostě přednost vždy).
@yelowangel měli jsme velšteriera-bylo mi tedy už 8 let-jedinečné zážitky, bránil mě před nějakým dědkem-ten mě chytil, abychom nešlapali v trávě před panelákem. No a on ho držel za sako...Taky výprask-táta musel zavřít psa, pak nám nařezal, pak pustil vrčícího psa ven-kousl by ho. Na lišku byl jako drak-chudák liška. Taky utíkal do vesnice-byl těžký, vždycky jsem ho našla a přinesla domů...Zemřel, když mi bylo asi 22-nejlepší pes na světě...🙂Naši nás učili, jak třeba zabránit, aby na něj šlápla 80 letá teta a pak mi táta nadával-on na ni vyskočil a drápem poranil nohu-na tmavém koberci ho chudák neviděla-nedal se.Ale byl svůj a to bylo super. Zatím psa k dětem nemám, ale až vyrostou-těším se...
@ninive211 Tak alergie je jasná, taky bych neupřednostnila zdraví dítěte před zvířetem, ale za alergii se dá schovat - a také často schovává- leccos.
Mluvím jen o tom, čeho jsem byla svědkem, neříkám, že je to tak nutně všude- v okolí mám ale takových případů víc, než je zdrávo. Neříkám, že se o zvíře nedokáže zodpovědně postarat člověk, který nechová zvířata od dětství- jen jsem to "pořízení psa místo dítěte" ve shora načrtnutém scénáři viděla právě vždy jen u lidí, co je neměli. Člověk, co se zvířetem vyrůstá, si totiž později dokáže lépe uvědomit tu odpovědnost s tím spojenou. Já měla psy od dětství a teď právě kvůli tomu už psa nechci, protože bych mu nebyla schopná dát, co potřebuje.
@marketa11112 Bostonský terier - super pes 🙂
Pridam se k tem, co pisi pockat az se dite narodi a pak to znova zvazit. Psa jsme meli prakticky cely muj zivot, kdyz cuba 2011 odesla do psiho nebe, dalsiho jsme neporizovali kvuli praci a cestovani. Ale malovala jsem si, jak az budu na matersky, okamzite poridime, protoze prece - bez psa to neni ono 🙂 hahahahaha. Za sebe muzu rict, ze to co jsem driv investovala do psa, ted investuju do dcery a popravde mi nezbyva chut ani kapacita ani cas na to jeste se starat o psa. Jsem rada, ze ted zadneho nemame, staci mi obcas hlidat nasim a nevim kde mi hlava stoji....Byva u nas cca tyden dvakrat do roka a obcas vikend. Dokud se dite plazilo a lezlo, dost mi vadil bordel, kterej ze psa proste je - chlupy, spina, prach (i kdyz byl cesanej a mytej po prichodu z venku), teď už by mi byl bordel celkem sumak, dite ho udela vic (drobky, vycintany piti, pastelky, hracky...), ale zas mala psa strasne pronasleduje, je z nej nadsena a furt by ho tahala... zacina se to pomalu zlepsovat, ale porad mu dava dost kour. Je narocny neustale je oba hlidat a nejde je nehlidat - i kdyz pes je milionovej, necha si fakt hodne libit a vse resi odchodem, tak si zaslouzi taky obcas chvili klidu. Mmch - je to irsky terier, takze rozhodne neplati plosne ze terieri jsou ostri a blablabla. Kazdy pes je jiny, tenhle je zrovna hodny moula 🙂 Venku ho chce vodit na voditku, coz neni realny, je mala, pes velky, navic mu nestaci. Spolecny vychazky probihaj tak, ze dite zdrha ve finale na opacnou stranu nez pes nebo jeci ze ho chce vest na voditku nebo chce nest. Takze pro me krapet nocni mura. Co slysim od kamaradek co treba mely psa pred ditetem, tak i jejich deti zvykle na kazdodenni souziti se ctyrnozcem davaji zviratum zabrat, oni proste nemaji cit, odhad, zaklopku.
Jinak mala i presto ze vlastni zvire nemame, zvirata naprosto miluje (psy, kocky, kone), vsechny chce hladit, vsechna ji zajimaji, zadneho se neboji.
Jsem psi clovek, mam 2 psy, ale k pulrocnimu diteti bych stendo nedala. Jednak kvuli venceni - stendo se ti zacne tocit na potrebu a ty od tak maleho ditete nemuzes ihned odejit ven vencit. Ja chodila se psem i 10 x za den. Za druhe - stendo kolem 7 mesicu +- dostane pubertu, takze bude potreba se mu venovat. Uplne dobre si neumim predstavit, jak to s mimcem zvladnes, pac cca v tom obdobi, kdy stendo dostane pubertu, mimco ti zacne chodit nebo spis snazi se chodit a uhlidej to vsechno. A pokud mas barak se zahradou, tak ani to neni reseni, tam se ti pes nevyskace.
Za sebe radim pockat az budou prckovi cca 3 roky. Zacne ti chodit do skolky, ty prezijes jit ven se stendem 5 x za dopoledne, dite se ti bude tesit, jak pro nej pejsek prijde do skolky a celkove si toho zacne uvedomovat vic a uz muzes zacit ucit i dite starat se a tak.
A co se tyce plemene psa, za me jasna volba papirova fenka stafordsirskeho bulteriera! Jsou to neskutecni psi k detem, lidem, psum. Na vychovu, pokud se nezanedba, ale to u kazdeho psa, nejsou tak narocni. Mam americkeho staforda a lidi neveri, kdyz ho vidi s detma a lidma. A mimochodem, kdyz se mu pres den aktivne venuju 2 hodiny - beh, micek, skace, proste lita, prijdem dom a odmita se hnout z gauce. Jsou to psi co chtej pohyb, ale "pochopi" kdyz jeden den panicek nema naladu 😉
Takze ted me ukamenujte, ze doporucuji k detem "bojova plemena"
Prikladam foto "zabijaka" jedna postelova, kdy jsem ho musela budit na venceni, druha - mel me na salamu a vyhrival se u balkonu
@magicaetezzz No tak napiš, že nebojovali s lidmi a je to-když už osvěta, tak důkladná...Asi každý napíše své oblíbené plemeno...
Pokud nevíte ani jestli chcete psa, nebo kočku, tak bych ještě chvíli počkala... ono se Vám třeba za chvíli vyjasní jestli raději to, či ono 😉 A já osobně vím, že k malému dítku bych psa z útulku nebrala.
@kika_21
Bull psi nikdy nebojovali s lidma, ale se psama, kdyz uz. Vygoogli si na co byl slechtenej takovej jezevcik a divila by ses. Na co puvodne byli slechteni labradori a tak podobne.
Kazdej samo doporuci jine plemo, ja doporucim, se kterym mam zkusenosti ja a mnoho znamych.
Nehlede na to, ze ja se hlavne vyjadrila k tematu jestli zvire a jestli psa
@hermelinah jde o to, z jakého útulku. Jsou útulky, kde ho můžu venčit a poznat. Teda já ho poznám-už dlouho jsem psy obklopena, takže asi bych vhodného bez obav vzala-ale taťka nám psa zakázal-stop stav-prý zvířat-a dětí už asi také...😀Ono jsou tam i psy z malicherných důvodů-měla jsem takového a byl mnohem vhodnější, než náš vlastní velš, kterého jsem měla v dětství. Hluchý-pro pět dětí ideál, poslušný na posunky-takže také ideál-děti dělají, že posunky nevidí-hlavně ty nad 10 let😀, chodil na volno, neštěkal-2 krát vyl-když se třeba nacpal do židle a nemohl ven atd.🙂
@magicaetezzz No a tu první větu jsem přesně chtěla, abys tady napsala-když už...Asi nedivila-je to moje práce.🙂
@kika_21 je to asi relativní, jednoho takového mam doma, je zlatý, jen je pro mě prostě nevyzpytatelný, dva roky v pohodě a po dvou letech najednou z ničeho nic prokousl kamarádovi ruku, jen tak z ničeho nic, bez výraznějšího varování, od té doby zase nic jiného neudělal. Dostal se k nám už dospělý, a samozřejme nikdo neví čím si prošel před tím. Samozřejmě, že když si někdo pořídí fajn vyrovnané štěňátko může z něj také vyrůst problém, ale osobně bych prostě do psa u kterého nevím čím si prošel s malými dětmi nešla, a na procházce to muže byt sebevětší kámoš 🙂 Měla sem na starosti myslím dost problémových psů, a o to víc sem opatrnější v tom co ke svým dětem pustim a co ne 🙂

@kajalka nee.. ja to jdu najit 🙂)