Kroužky s malými dětmi. Chodíte?

marketanovakova14
16. únor 2023

Ahoj maminky, mám dnes asi nějakou horší náladu a tak si "nevážím" ani volnočasových aktivit. Mám malou 10 měsíců a chodíme na 2-3 kroužky týdně, kvůli dceři, aby byla mezi dětmi a na přání manžela. Nevím, jestli je to tím, že je zima, ale nějak mě to vysiluje. Mám pocit, že dceru tisíckrát za den oblékám (přebalování i na ven), dávám do auta, do kočárku, někam balím a vybaluji. Do toho dát ji najíst, načasovat k tomu spánek (což se nám nedaří). A domácnost stojí. Z podobného důvodu se ani ne moc ráda domlouvám s kamarádkama. Asi mi momentálně stačí být sama s dcerou a doma. Tak bych si ráda poslechla i jiné názory a třeba se nad tím zamyslela i z jiné strany. Co vy? Chodíte? A rády?

jeyre
16. únor 2023

Ne, s takhle malým miminkem mi to přijde zbytečné... možná tak plavání, ale jinak jsou tyhle kroužky spíš o tom, aby vypadla z domu mamka... můj názor samozřejmě 🙂 10m miminko nestojí o socializaci s vrstevníky, ale o blízkost s pohodovou mámou.

emillyhk
16. únor 2023

@marketanovakova14 Mívám tyhle stavy taky. A podle mě je v pořádku si občas jen tak být s dítětem. Zvlášť ta zima už mě nebaví. Přesně jak říkáš, obléknout, svléknout, někam dojít/dojet a zase svléknout, obléknout, cesta domů. Doma práce stojí (úklid vem čert, ale když nestíhám uvařit, to mi cuká oko). My teda na žádné organizované kroužky nechodíme a nechodili jsme. Syn se začal nějak víc socializovat, když začal chodit. Vídáme se s pár maminkami na hřišti, na procházkách.
Jinak když cítím, že je toho na mě "moc", tak si dám prostě týden jen se synem. Většinou tak jednou za 4-6 týdnů zruším návštěvy, ven jdeme jinam než na hřiště, když se mi nechce ven, jsme klidně doma, ono se to jeden, dva dny nezblázní... Dobiju si baterky, užiju si čas jen pro nás, doženu doma resty a další týden najedeme zase na náš režim 😊

jana_zofie
16. únor 2023

2x tydne. A ano, je to trosku vysilujici. Ale neni to tak, ze by mi kvuli tomu domacnost stala. Spis to beru jako cas pro nas a socializaci pro maleho, i potom v hernicce. Bylo hur. To jsem chodila jeste na ppavani s dcerou a do detske skupiny jezdila 4x tydne pul hodiny tam a pak zpatky a po obede zase. Ted dcera plavat nechce a skolku mam 200 m.
Spis jde o to, ze maly je ted porad nemocny (nijak vyrazne, ale spolecneho plavani je neschopny), tak nevim, jestli nerezignovat kvuli tomu. Zas na druhou stranu plave rad a rekla bych, ze narozdil od dcery by uz mohl brzy zacit nejak zakladne "plavat" (doplacat se jako pes ke kraji bazenu).
Ovsem nutno rict, ze bordel u nas je stabilni stav, jen kvuli tomu vetsinou nikdo nepanikari. A s kamoskama se taky vidam malo, ale ruku na srdce, nemyslim, ze by mi zruseni kroizku v tomhle pomohlo. Jsem proste neschopna si neco zorganizovat. Tohle zorganizovane uz je.

klokanka31
16. únor 2023

@marketanovakova14 Neměly by ale být kroužky pro zábavu, a ne pro povinnost? Ještě 2-3x týdně s tak malým dítětem...za mě blbost. To si radši užijte nějaký čas spolu. Např.na procházce...

andelka
16. únor 2023

V 10 měsících ani omylem. K čemu? A ještě když to akorát vysiluje. Chodila jsem 1x za 14 dní na takové setkání maminek, občas pak do mateřského centra, ale spíš až od roku, roku a půl. Na organizované kroužky jsem s dětmi nikdy nechodila. Chodili až od 5-6 let.

jaja01k
16. únor 2023

@marketanovakova14 Ne, já na tohle nejsem, takže jsem s dětmi na žádné kroužky nechodila. Ani jsem neměla potřebu trávit čas s jinými matkami na mateřské, nejraději jsem byla sama s dětmi. Na první kroužek začali kluci chodit sami, když jim bylo 4 a 5.

marimanta
16. únor 2023

Nechodím, nechodila jsem ani s jedním. Takové organizované aktivity s miminy jsou pro mě jako mučení 🙈
A určitě bych nechodila nikam, kam nemusím, když mě to netěší. Na to je mateřská (i život) moc krátká.

alubif
16. únor 2023

V tomto věku jsme chodili jen jednou týdně na plavání. To bylo super, obou dětem pomohlo hodně v motorice. Jak začli chodit, začli jsme chodit ještě na cvičení. Bylo to fajn i pro mě vypadnout z každodenního stereotypu.

darinka84
16. únor 2023

@marketanovakova14 takto malému dítěti nedá kontakt s dalším miminem absolutně nic...nechodila jsem a pokud tě to netěší tak není důvod...na čas někde vypravit tak malinké dítě, aby bylo vyspané, nakojene, obléct ty vrstvy oblečení..... a ještě tolikrát v týdnu..

novacek21
16. únor 2023

@marketanovakova14 mám menší dítě a plánuji v tomhle věku jen plavání, ale i tak nic moc nestíhám.
Ale poradila bych k tomu oblékání a svlékání, pokud můžeš, kup si termoregulační fusak, jsou jich i plné bazary- značka little angel nebo gesslein, tam se to dítě může dát tak jak je doma a jen zapne, max dát mikinu nebo bundu, když má rádo ruce venku. Je to ale řešení jen pro stav, kdy jdete z tepla do tepla.

krtikkrtovaty
16. únor 2023

Chodila jsem cca od roku a jedenkrát týdně, pak někdy do mateřského centra - jen tak si pohrát. Od cca 2 let chodily do dětské skupiny 1-2x týdně na 4h., tím kroužky odpadly. Starší teď už ve velké školce chodí od cca 4,5 roku jednou týdně na kroužek odpoledne, už sama, což si myslím, že bohatě stačí.
Myslím si, že 10 měsíční dítě neocení 3x týdně kroužek.
Když to chce manžel, tak bych jeden kroužek našla odpoledne a ať se zapojí on. 😉

cherie24
16. únor 2023

Mám děti 3 roky a rok a chodíme na plavání jen, takže 2x týdně a stačí mi to 😄 znám i takové, které chodí plavání, cvičení, tvoření to já bych nedala. 🙂 Možná že kdybychom žili ve městě, tak by se to líp řešilo, ale jsme z vesnice, takže všude dojíždět ... Najezdím se s nimi ještě dost, protože partner zas chce, aby obě děti dělali nějaký sport, což obnáší minimálně 2x týdne trénink s každou, takže s prťaty jsem si radši v klidu doma. Taky jsem na nervy z toho balení, pleny, náhradní převlečení pro obě, svačina, pití, navléct do teplého, nacpat do auta. Než se vypravíme, tak je hodina pryč. 🥵

vikinkav
16. únor 2023

S miminem jen na plavani, ted je mu rok a ctvrt a jsem rada ze uz nikam nechodime. Staci mi navstevy a bezna tydenni agenda nakupu, vozeni deti, s malym si pak rada odfrknu doma ☺️

izz76
16. únor 2023

Na praní manžela? Tak ať chodí manžel. Ne s miminama jsem na kroužky nechodila. S první dvou jsem tenkrát zkusila plavání a nevyhovovalo mi to z podobných důvodu. Kolem 1,5roku jsem s oběma začala chodit na cvičení pro maminky s dětmi,jednou týdne. Jinak jsme chodily jak my jsme chtěly,na hřiště,do herniček.

rencinka87
16. únor 2023

Chodila jsem na cviceni 1x tydne od synovych 2 mesicu, a od roka a kousek mel jeste jeden krouzek. Vic mi prislo zbytecny. Chodil tam rad a pro me to bylo zpestreni, uzivala jsem si to. Pokud by se mu tam nelibilo nebo by to bylo ubijejici pro me (a jemu by to asi bylo v tomhle veku jedno), nechodila bych.
Moje dve kamaradky mely tehdy deti o par mesicu starsi, takze jsme se vidaly pravidelne i s detmi - tak jednou mesicne. Taky to pro me bylo zpestreni, moznost nekam vypadnout.
Ale kdybych to tak necitila, zustala bych doma a nenutila se tolik. Pro me je zase vic vysilujici venovat se nejak plnohodnotne detem doma.

daasqua
16. únor 2023

V tomhle věku z toho nic nemají. Já chodila v dceřiných 1-1,5r a nic jí to nedalo. Až od 3 let začínají vyhledávat kamarády, spolupracovat spolu, tak to má větší smysl. Já budu dávat tak od 4 let nejdřív, pokud budou chtít a bude to něco zajímavého. Přesuny by mě taky ubíjely.

ronja55
16. únor 2023

@marketanovakova14 Ano děti mají každý dva kroužky a to rozvážení je hrozný. Jsme ještě na vesnici, tak že musíme 17 km do města. Ale děti jsou už starší (5 a 3 roky). Když byli takhle malý, tak jsme chodily jen na plavání. Pokud vás to unavuje, tak bych se na to vyprdla. Moje děti ty kroužky vyloženě vyžadují, jsou hodně akční, ale u takového miminka si dělá program máma.

ferda90
16. únor 2023

@marketanovakova14 ahoj, my jsme začali chodit se synem do kroužku cca v půl roce. Zrovna byl covid, takže se ty lekce táhly. Jelikož jednou byla, pak dvakrát ne atd. Pak jsme přešli k jiné paní na jiny kroužek kde vlastně děláme víceméně to samé, zpíváme, tancujeme, tvoříme. Na jaře jsme začali chodit i na plavání. Nyní má syn dva roky a do kroužku chodíme pořád. Od dubna nám přibude ještě zas to plavání. I když syn občas nespolupracuje, hraje si tam třeba v kuchyňce nebo kouká na knížky, tak i Tak jsem ráda, že tam chodíme, je mezi dětmi. I když teď je divoké období, vzteka se, občas nechce spolupracovat nebo bacne někoho z dětí🤦

mdch91
16. únor 2023

Tak pockej, az si to bude prat dcera a ne manzel. Ano, nekdy jdu rada s detmi 4 r a 1r, kdyz mam dost stereotypu, ale ten 11m je tam jen proto, ze sam na nas doma cekat nemuze

rencinka87
16. únor 2023

@daasqua ja teda musim nesouhlasit, ze to detem nic neda - na synovi jsem jasne videla, ze je tam rad, zive se zajimal o deti kolem sebe (samozrejme si s nimi nehral, na to je fakt jeste brzy), zapojoval se, mel rad ty pisnicky, snazil se napodobovat.. Konkretne cviceni bylo uzpusobene veku - v dobe, kdy deti zacinaly lezt, byly uzpusobene prekazkove drahy, aby je to k lezeni motivovalo, pak zase ruzne prvky na rovnovahu a podobne. To bych mohla rict, ze pokud s ditetem doma tancis, zpivas, malujes, cvicis, nic mu to neda, to neni pravda.
Jde jen o to, jestli vic vyhovuje (jak diteti, tak rodici) rozvijet se doma samostatne jen ve dvou nebo chodit i nekde organizovane.

somalicats
16. únor 2023

@marketanovakova14 Pouze 1x týdně na plavání, a to ne kvůli ostatním dětem, ale kvůli zvykání na vodu a postupnému rozplavání se. Jinak žádné kroužky, pro takhle malé děti je to zbytečné. To je vezmu radši na hřiště nebo někam na výlet a menežuju si to sama.

konidana
17. únor 2023

ne nechodila jsem. Jediná vyjímka bylo plavání, kdy jsem chodila s dcerou od roka do roka a půl. Byla živel a vodní k tomu. Strašně ji to bavilo a mě taky. Ale jen do té doby, než jsem to přestala zvládat s druhým děckem na cestě. Se dvěma dětma jsem chodila akorát tak do lesa za barák a na hřiště. Do herniček ani omylem, protože to prostě pro mne nebylo úplně ok prostředí (moc lidí, moc dětí, moc vedro, moc všeho😂). Další kroužky měly až co chtěly v rámci školky cca od 4 let

sylvka
17. únor 2023

@marketanovakova14 ahoj.ja mám holku téměř 15 měsíců a na kroužek chodíme jednou tydne na cvičení a dvakrát do herny.za cvičení jsem ráda,malá je neposlouchá a já ji potřebuju pomalinku naučit naky pravidla.tri kroužky pro desetiměsíční je podle mě moc.

majca16
17. únor 2023

Asi zaleží jaké kroužky, já se nehodlala nikde po porodu vystavovat v plavkách, takže plavání nepřipadalo v úvahu. Ale na cvicení pro kojence jsme jednou týdně chodili do pul roka (pak asistentka skončila), od roka 1 ci 2x týdně do mateřského centra (divadlo, pisnicky, svacina, volna zábava) prichod a odchod byl volný. Dcera se vždy všude zapojovala a deti miluje, syn je introvert, ostatni deti nemá rád ba ho obtěžuji, takže na socializaci to vliv nemělo 😉 Takhle na sílu jak to máte vy, bych se na to manželovi vykašlala.

pajusz
17. únor 2023

Nechodila jsem na žádný kroužky s tak malými dětmi. O nic nepřišli a já měla klid.. Tak ať chodí i manžel bylo-li to jeho přání ... Ve dvou letech jsem chtěla zavést pravidelně plavání, ale dítě mělo jiný názor a tak jsme byli jen jednou a ještě že tak, byla mi tam akorát zima 😄

daisymaminka
17. únor 2023

To musí být hrozně vysilující, naprosto rozumím. 🙁 Dítě v 10m fakt nemusí mít žádný kroužek, natož 3. 🤦‍♀️ Úplně se mi z té představy, že bych to měla s dcerou stejně, udělalo zle. 🤣 Já si mateřství užívala a odpočívala, nehonila se. Mateřská centra jsem obcházela obloukem. V tomto věku to šlo ještě snadno. Dcera odmala plave. Druhý kroužek se přidal přesně před rokem, tedy ve věku 3,5 roku dcery.

xer
17. únor 2023

S takhle malou dcerou jsem byla rada ze jsme spolu v klidu nekde na (pro me idealne na prazdnem) hristi, parku apod.
Dcera zacla chodit na prvni krouzek az v 5 letech (kdyz nepocitam ve skolce 1x mesicne keramiku)
Ted v 6 letech ma 4x tydne krouzky (a pres zimu + jeste 1 - brusleni) ale z toho jen 2x (v zime 3)kdy ji musime vozit/doprovazet a cekat na konec a v kombinaci kdy oba pracujem na full time je to teda i tak zahul casovej i organizacni.
Ale teda taky me zarazilo “na prani manzela”…
Jsem si uplne predstavila ze by za mnou manzel prisel a rekl mi “chci abys …(neco udelala/sla apod.)” 😯🫢
Chapu ze to asi treba - snad - nebylo u vas takhle direktivni ale vyzniva to tak

gujduska
17. únor 2023

@marketanovakova14 To kvůli té 10m holčičce někam chodíte na kroužky? Tak to bych nechodila ani omylem. Mám teď 10m syna a s tim tak 1x týdně dám Klub maminek s dětmi, toť vše. Sem ráda když si poklidim doma, uvařím a o starám domácnost, prádlo, úklid. Na kroužky máme doma 6ti letou a té stačí momentálně taky jen 1 jako předskolakovi. Ale samozřejmě nikomu jeho aktivity neberu, mě by to zabilo se takhle dobrovolně honit za něčím naprosto zbytečným.

skarol
17. únor 2023

S takhle malými dětmi jsem chodila každý den na 2 -4 hodiny denně ven s kočárkem a občas někam na návštěvu nebo do herničky.

lvl16
17. únor 2023

Když bylo synovi 10 měsíců, byl lockdown a nechodili jsme nikam. Teď mu jsou 3 toky a kroužek má jeden, přemýšlím, že ještě jeden přidáme. Ze tří kroužků týdně v 10m by mi asi hráblo 🙂. A na nějaká přání manžela bych se vyprdla, když ti to nevyhovuje.