Čím zahustit jídlo pro 5měsíční dítě?

havit
29. zář 2014

Maminky, můj prcek 5měsíců, příkrm už můžu dávat, nekojím. Jakmile mu začnu dělat jídlo např. brambor, mrkev celer povařím rozmixuji dám mu to, tak on mi to vše sní ale za hoďku má zase hlad.mám pocit že ho to vůbec nezasytí. máte nějakou radu? Děkuji Hanka

fram
29. zář 2014

A dáváš mu do té zeleniny i trochu tuku (olej,máslo)? Co větší porce nebo dokrmit mlíkem?

kuratkol
29. zář 2014

Mám to taky tak. Po příkrmu dávám mlíko, jak je uvedeno v pomůcce pro zavádění příkrmů od laktační poradkyně.

tria002
29. zář 2014

Co zkusit nějakou kaši na noc?

svoba
29. zář 2014

@katyxq bude vědět

kacikaci
29. zář 2014

v pěti měsících na začátku příkrmů se dává jen trochu zeleniny, poté si dítko dá ještě mlíčko na dosycení, až po několika týdnech bude mít dítko celou porci vyměněnou za mléko..u nás to trvalo tak pět týdnů..

gosa22
29. zář 2014

časem se dá zahušťovat ovesnými vločkami, já používám i celozrnné a další kaše ze zdravé výživy 😉

andy80
29. zář 2014

Rýžovou moukou 😉

lennus
29. zář 2014

Já přidávám k zelenině nějakou bezlepkovou přílohu, která zahustí - jáhly, rýži, polentu, quinou, amarant. Zahustit se dá např. rýžovou nebo kukuřičnou moukou, pokud byste chtěla bez lepku. Zdravé a na zahuštění je prý dobré kuzu, ještě jsem nezkoušela, ale mám to v plánu.
Ale souhlasím s @kacikaci Z kraje jsem dávala jen zeleninu a hodně kojila, až třetí měsíc jsem začala přidávat přílohu, teď i č. čočku, má hodně železa, taky zahušťuje.

katyxq
29. zář 2014

Takhle malá miminka se teprve učí jíst, čekat, že se úplně najedí příkrmu je často ne zrovna reálné. A cílem přece není dítě zaplácnout (škroby, přílohou, na jejichž trávení nemá ještě dost enzymů - proto to "funguje"), ale vyživovat, dodat mu minerály, vitamíny, tuky, bílkoviny - stavební jednotky pro tělíčko a rozvoj mozku. Dávej miminku jíst příkrmy, kolik sní (asi je na UM, když se tak snažíš dávat příkrmy a brzo UM nahradit pestrou stravou, což je dobře, ale nemá smysl to zas hrotit - a sacharidy ze zahušťovadla s sebou nenesou ty potřebné živivy), když má pak hlad, dokrm mlíčkem. Miminko samo nejlíp instinktivně ví, kdy potřebuje jíst, kdy je na to jeho trávicí trakt připraveny. Můžeš zkusit udělat příkrm s menším množstvím vody, určitě přidej dostatek vhodného tuku (viz https://www.modrykonik.cz/tuky-a-oleje a https://www.modrykonik.cz/zavadeni-detskych-pri... 😉), pomalu začni s bílkovinami (maso, vejce, ryba, později i červená čočka, už teď jde zkoušet zařadit v malém mnnožství ořechy nebo semínak rozmixované na jemnou pastu, tzv. "másla", to zeleninu taky zahustí - a zdravě).

klaire22
29. zář 2014

Já bych mu dala, co sní a zbytek dokojila, v Tvém případě dala UM 🙂