Děti, které začaly mluvit později. Máte zkušenost?

4. říj 2022

Dobrý den, má tu někdo dítě, které začalo i slova mluvit později? Myslím po dvou letech a dál. Znáte takové?

marketanovakova14
4. říj 2022

Ano, znám holčičku, která nemluvila do 4 let. Poté se rozmluvila postupně, v 1. třídě šišlala a dnes už to na ní nikdo nepozná.

klaruskaholubinka
4. říj 2022

Naší starší bylo v srpnu 4 a začala v létě teprve. Před tím spíš máma, táta, baba, papa, jídlo ňama. Ale té duz říká dost slov a dost opakuje.

papapaja
4. říj 2022

Moje dcera začala mluvit ve třech letech a čtyřech měsících. Do té doby používala jen některé slabiky.

jana_001
4. říj 2022

já sama jsem začala mluvit až ve 3 letech. Od 2 a půl roku jen slabiky. Teď s mluvením nemám žádný problém 🙂

eviicka
4. říj 2022

Náš začal první slova po třetích narozeninách, ale fakt jen slova, trochu se rozpovídal ve 3,5 ale skloňování, časování mu začalo naskakovat až po čtvrtých narozeninách. Po té mluvil krásně až na R a Ř. Teď mu bylo šest a čeká nás první logopedie právě kvůli těmto písmenkům.

jaja01k
4. říj 2022

Náš starší začal říkat první slova po 2. narozeninách, do té doby ani máma, věty začal ve třech letech. Rychle to dohnal, dál neměl s mluvením žádný problém.

olga_
4. říj 2022

V rodině, ve třech letech ani slovo a později rozmluvení s velkými těžkostmi po operaci. Byl v tom zdravotní zádrhel a asi se to řešilo později, než mohlo...

deniskaka
4. říj 2022

Nase dcera zacala mluvit kol 3 let, ale je bilingualni. Potrebovala si oba jazyky rozdelit a pak hned mluvila plynule obema.

janule0123
4. říj 2022

Jedno mám doma 😂nepředpokládám, ze je vaše úplně potichu 😎a na rozmluveni čekám, tak nějak začíná 🤩

krtcice
4. říj 2022

Ano, náš syn. Opožděný vývoj řeči, v dubnu mu byly 4 roky a mluvil jako sotva dvouleťák. Pak přes prázdniny skok, a teď pusu nezavře, až mi jde občas hlava kolem. Podle logopedky má i výborný základ - umí Č, Š, Ž, Ď, Ť L, V... Neumí jen R a Ř, plus teda aby mluvil srozumitelně a slovní zásoba, ale to je otázka času, je to čím dál lepší. Hrozně patlal... Ananas byl jajajaš, banán blamblam atd.

majaveja
4. říj 2022

Můj starší syn ve 2,5. Teď je mu 5,5, mluví pěkně, už jen dopilovavame č a š 🙂

nita1984
4. říj 2022

Syn 3 roky jen par slov. Diagnóza vývojová dysfazie s podezřením na PAS

autor
4. říj 2022

@nita1984, jak se to prosím projevuje?

nita1984
4. říj 2022

U nás je to špatne porozumění, slabý oční kontakt, špatná jemná motorika. Naopak je výrazně napřed intelektem a hrubou motorikou

konidana
4. říj 2022

Syn. Do trech let pouzival pouze par slov a pak treba dvouslovna spojeni. I blbe vyslovoval. Na logopedii ve 4.5 mu zjistili patlavost a opozdeny vyvoj reci. Doufala jsem , ze se rozmluvi ve skolce, kam sel presne ve 3 letech, byl tam dost posun, ale ne tak, aby to dohnal... a pak jsme cekali na termin logo.

rennni
4. říj 2022

Syn, první slova ve 3 a čtvrt roku... teď mu budou za měsíc 4 roky a pusu nezavře. Během půl roku se úžasně rozmluvil, aniž bychom na to nějak tlačili...musel k tomu dozrát sám

janule0123
4. říj 2022

Jinak me pomohla prohlídka u klinické logopedky … za ten klid to stojí..doporučí jestli počkat nebo je už dobré řešit- chodí na logo i dvouletý děti pokud je závažný problém … sama si dite vyzkouší formou hry… vybírala jsem logopedku, tak ať děla hodně s detma co nemluvi …

kosi_cek
5. říj 2022

Můj čtvrtorozený. Začal mluvit do dvou týdnů, co nastoupil do školky v čerstvých 3 letech, hned začal slova i spojovat do nejprve jednoduchých vět. Dcera zrovna ve škole začínala s vyjmenovanými slovy, tak ta se je naučil rovnou s ní, jako nic, nechtěl napodobit ani jak štěká pejsek, mňouká kočka .. a hned chtěl pořád opakovat vyjmenovaná slova, valila jsem oči😃, samozřejmě to bylo krátkodobé, stejně se je bude.muset učit znovu. Do té doby aktivně používal cca 5 slov - zvuků s významem, včetně oslovení, rozumněl ale dobře. Starší děti mluvily o dost dříve, v klasický nástup řeči, ale chodila jsem s nimi dost dlouho na logopedii, ale tentokrát se tedy ta trpělivost spíš vyplatila 😉 Uvidíme, co náš nejmladší bude mít 1,5 roku a taky se mi do mluvení nijak nechce, ale umí si "říci" i tak...

hasara33
5. říj 2022

Moje dcera se začala postupně rozmlouvat až po 2. roce 😉 stále jí rozumím každé třetí slovo a používá zatím jen jednoduché věty nebo samostatná slova, takže ještě to není ono

izz76
5. říj 2022

Ano znam takové děti,obě moje dcery.. Obě tedy začaly používat první slovíčka kolem roku,myslím tim ham,pápa atd. Ale tempem jedno nové slovo za měsíc,takže ve dvou letech uměly asi 10slov i s citoslovci. U starší byl po tom druhém roce zlom a najednou začala mluvit a 2,5 mluvila jako většina vrstevníků a rok později i lépe než spousta vrstevníků. To samé jsem čekala u mladší dcery,ale to bylo ještě pomalejší,ve 3letech mam zapsáno,že uměla 60 slov,nastoupila do školky a do 3mesicu se krásně rozmluvila.. Jinak z okolí znám pár děti které se rozmluvila kolem 3roku,už je to déle a všechny mluví normálně.

daasqua
5. říj 2022

Dcera začala ve 3r 2m. Předtím od 1,5r měla svou řeč, vymyslela si plno slov, uměla s nimi tvořit souvětí a já jsem jí rozuměla (ostatní ne), některá slova používala správně "česky", pár slov anglicky, holt covid a sociální izolace. Pak jsme šly k logopedce a zároveň už konečně začala opakovat a snažil se tam dávat jazyk dobře. U ní byl dle mého problém, že ten jazýček byl nešikovný, je levačka a asi dominantní pravé oko, takže jí to jde od přírody hůř. Teď ve 4r tam u některých písmen pořád dává jazyk špatně, prostě tak, jak jí tam vyjde, ale mluví celkem slušně, pořád souvětí a víceméně správné skloňování.

kristyn86
5. říj 2022

Syn do roku a pul nerikal nic. Pak mama,tata,par zviratek,ale to uz mu byly skoro dva. Pak mel i svoje slova,cca do 3 let. Od 3 chodil i do skolky a vubec mu to nic nedalo 😔 Vic zacal mluvit kolem 4.roku. Uz i vety myslim. Ale s dysgramatismy. Spatne predlozky,prehazeny podmet,prisudek...Spoustu pismenem vynechaval,zamenoval atd...Od 3 let chodime na logopedii. Ma vyvojovou dysfazii. Ted mu bude 6 let. Slovni zasobu uz ma dobrou,domluvi se s detmi i dospelaky. Ale ta vyslovnost odpovida spis tak tomu 4 letemu diteti. Ted se ucime L. Ď,Ť, Ň a pak bude pottebovat doladit sykavky, R a Ř. Jinak ma slabsi i jemnou motoriku,grafomotoriku...

martt
5. říj 2022

Můj mladší syn začal pořádně mluvit ve školce ve 3,5 letech. Ted mu je 6 let a pusu nezavre 🤣

me_druhe_ja
5. říj 2022

Starší syn. Nicméně u něho je genetická nemoc, zasažen mozek, diagnostikována epilesie, záchvaty teda měl jen jako miminko, teď už je i bez léků. Celkově má opožděný vývoj. V listopadu má 3 roky. Porozumění je perfektní. Jsme bilingvni teda, o to to má těžší. Teď začal logopedii, 2x týdně 30min. Chodí i do školky, ale málo zatím (čeká na asistenta). Zatím používá jen slabiky. Mama, ba, mňam, ham, ťap....Citoslovce. doporučuju překontrolovat i sluch: on měl strašně moc zánětu středního ucha, v června šla ven mandle a v půlce září byl na ventilačních trubičkách do uší. Měl tam hodně tekutiny, musel fakt špatně slyšet.tak snad se to teď zlepší a mluva taky jednou přijde.

lucie_nj
5. říj 2022

Dcera ve 3 letech (loni) nastupovala do školky s tím, že nemluvila ale rozuměla. Já na prášky že dítě nemluví, náš dr. naprosto v pohodě. Ani nevím kdy přesně to přišlo ale teď už jede jako kulomet a jsme rádi že je někdy klid 😃 Myslím, že ta školka a její dětský kolektiv ji hodně pomohly.

vladenkamaminka
5. říj 2022

Moje dcera, začala mluvit až ve 3 letech. První den ve školce a od té doby pusu nezavřela ☺️

fouskovi
5. říj 2022

Syn má začal mluvit až skoro ve 4 letech srozumitelně

ada22
5. říj 2022

Dcera se rozmluvila až ve 3,5. Na logopedii jsme chodily, ale mluvila srozumitelně. Mladší dcera začala mluvit brzo, ale ve finále jí dlouho bylo rozumět hůře než té starší, která začala mluvit později.