icon

Dovážka obědů. Co si o tom myslíte?

12. srp 2020

Holky jaky mate nazor na dovazku obedu pro vas? Mam 13 mesicniho hyperaktivniho chlapecka, v podstate pres den nemam sanci varit. Jakmile si stoupnu k lince, prileze za mnou, chytne se moji nohy a rve. Vecer padam do postele uplne mrtva a moje posledni myslenka je, ze bych měla varit....
Uvazuji o dovazce obedu, ale vnimam to jako vlastni selhani. Co myslite?
Hlavne mi nepiste vy super matky nejlepe se 4 detmi a venkovskym stavenim, jak vse zvladate na jednicku..😂😂

Strana
z6
veronikav31
13. srp 2020

vař rychlovky-šunkafleky, špagety s omáčkou,rizoto,ryba na másle+těstoviny nebo brambory,pečené kuře,brokolice nebo květák v těstíčku s bramborem apd., to nejsou recepty na hodiny v kuchyni.může ti pomáhat i v kuchyni při míchání(dej do misky rýži,suché těstoviny) a vařečku do ruky, ty míchej na sporáku...zabavíš ho chvilku a uvaříš. složitější jídla jsem vařila o víkendu nebo odpoledne kdy byl táta doma,vzal si děti a já šla vařit,aby bylo na druhý den.restaurace u nás byly když jsme jezdili na výlety.Máme 2 děti a jsme ve městě,takže venkovské stavení fakt nemám😀

te_reza
13. srp 2020

Taky jsem o tom párkrát uvažovala, nakonec vždycky vařím ráno, kdy buď ještě spí nebo vstává. Ono není potřeba denně vařit svíčkovou, je dost jídel co hodíš do trouby a pak jen čekáš. A taky jsem od ranného věku učila, že si taky musí umět hrát/zabavit se sama.

jane46
13. srp 2020

Zkusila bych ucici vez, vytahat veci z kuchyne na hrani... Kdyz muzou berou to jeste jako super dobrodruzstvi. Nebo strcit kure do trouby a ryzi do hrnce... To je obed na par dni a priprava par minut.
Musim varit chlapovi do prace, ji za dva... A za tech 30 min co maji na obed by mohl vyuzit jen dovoz do kanclu a to rovnou rekl, ze by objednaval dve porce. Obcas bych rada vyuzila,ze by aspon jemu nekdo za rozumnou cenu uvaril 😆 Takze pres tyden mame rychlovky, jsem radsi venku s detmi, vecer s manzelem atd. A o vikendu mam klid na vetsi vareni (a vzdycky varim o porce vic, at mam v Po i treba Ut klid).
Ale nemam zkusenost, nase deti si hraji vetsinu dne sami a ja jim stacim jako divak 😅

asinehri
13. srp 2020

Pro 13-měs. se dá vařit to, z čeho se nají i máma. Mně teď občas i chybí ty pyré blivajzy, co jsme s dcerou v tom období jedly. Když je opravdový hlad..chutná všechno. A když prikrm nebyl, najedla jsem se i z dojídání sklenicky po malé. Tunak nebo rizoto od Hami se dá v pohodě 😉

zizkmi
13. srp 2020

Jdi do toho. I kdyby to melo byt par dni v mesici. Taky jsem si chtela chodit pro obedy do skolni jidelny, ale syn ma ABKM tak mam smulu. Nejvic proti byla klasicky tchyne, protoze jeji smysl zivota byl ve vareni, prani a uklidu a to ja nemam. Segry bydli s malym u nasich a taky si chodi pro obedy do skolky. Mamka je nadsena. Neberou je kazdy den, vybiraji si z jidelnicku a je to velke ulehceni🙂

autor
13. srp 2020

Dekuji vsem za komentare, jsem rada, ze to vetsina vnima spise pozitivne. Ty obedy by byly hlavne pro me, protoze maly nejradsi obedva sklenicky od Hippu. 🙈 Mnou varene moc nechce 😁
Financne to problem neni, sam manzel me do toho tlaci. Mam moznost bud za 80 Kc dovoz z jedne skolni jidelny a nebo nejaky dovoz, ktery je sice drazsi, ale je orientovany na zdrava a lehka jidla (neni to krabickova dieta). Takze to porad zvazuji no.
Co se tyce maleho, tak diagnozu snad zadnou nema 🤣 Jen je holt porad nalepeny na me. Nevydrzi si sam hrat. Tim revem u me nohy jsem myslela to, ze kdyz mu dam neco na hrani a stoupnu si treba k lince, tak jakmile zmerci, ze se na nej nedivam, prileze ke me, chytne se moji nohy a rve, ze chce pochovat a nebo proste at si s nim hraju. 😕 Jinak delame vse spolu, prani, veseni pradla, vytira se mnou 😁 Ale u toho vareni se bojim, preci jen z panvicky sem tam neco vyleti...

drep
13. srp 2020

Kdybych v našem městem dokázala najít restauraci, kde bych byla ochotná jíst častěji než 1x za půl roku, jdu do toho ráda a fakt bych to nevnímala jako vlastní selhání. Opravdu není smyslem mého života vařit svíčkovou, péct koláče a drhnout spáry v koupelně a pokud mi od toho může někdo ulevit, tak sem s ním. Bohužel, uklízečku by můj muž (zatím) nerozdýchal a rozvozy jsou u nás vesměs hnusné.

rickym
13. srp 2020

Mít možnost, taky bych do toho šla. Po nástupu do práce pro RD jsem se těšila hlavně na to, že nebudu muset každý den vařit oběd😀

almara2
13. srp 2020

Proč ne? A pokud se pro oběd musí dojít, coz je třeba na vsi, tak máte i každodenní nutnou procházku. Závod vám, tady bych musela brát obědy tak z JZD a tam je složení asi pro děti nevhodné.

alla007
13. srp 2020

Jasně, občas objednám, občas nakoupím nějaký oběd s sebou, když je kde. Ale v zásadě dělám rychlovky: filé, rizoto, těstoviny se špenátem, cokoliv jde naházet do hrnce/trouby a nechat být. A většinou hned ráno, dokud jsou děti v tranzu u pohádky a mají snídani. A hyperky mám obě, vím o čem mluvíš ☺️

95newmommy2020
13. srp 2020

Není to selhání. Já bych to řešila stejně, kdyby manžel neměl takovou práci, ze přijde domu uvařit oběd a pak večer ještě na mě čeká s večeři.
Já třeba vařit neumím, takže tohle je vyborne řešení.

areh
13. srp 2020

Kéž by mi někdo dovezl oběd, jen třeba občas. 🙂 Klidně bych do toho šla. Jinak taky doporučuju učící věž. Hodně mi ti usnadnilo práci. Před tím jsem musela mít syna pořád na rukou a s ním vařit...

lenatko91
13. srp 2020

Upřímně, několikrát jsem si jídlo nechala takto dovézt, nejdřív jsem to jako selhání brala. Ale pak jsem se nad tím zamyslela a nakonec to beru jako pomoc. Jen mě napadá, čím krmíš syna? Skleničkama? Malá má 8m a já pro ni vařím to, co jím pak i já, jen si to třeba dosolím. Nebo co nosítko nebo ta učící věž?

marcicek84
13. srp 2020

Myslim,ze v dnesni dobe to je normalni,ulehcovat se da ruzne,obedy,dovazkou nakupu,hlidanim,uklidem....taky si muzes poridit parni hrnec nebo troubu s casovacem a ta de facto bez tuku uvari sama za chvilku a mas i obed pro maleho,samozrejme je lepsi navarit na 2 dny...

autor
13. srp 2020

@lenatko91 Ano, sklenickami od Hippu, pisi to vyse. Bohuzel on moc varene nechce...🤷‍♀️

blondynka400
13. srp 2020

@j.a.n.i asi bych se být tebou naučila číst. Nikde jsme neodsuzovala jídlo ve školce, natož ve škole a ani šmahem neodsuzuji jakékoliv dovezené jídlo. Jen prostě jídlo i ze sebelepší restaurace za mne prostě není na každodenní stravu. Občas proč ne, jinak mi to ale fakt smysl nedává a finance jsou to poslední, co by mne na tom vadilo.

lenatko91
13. srp 2020

Jo tak, komentáře jsem nečetla, proto jsem se ptala 🙂

autor
13. srp 2020

@lenatko91 V pohode 😊 Jinak uz koukam na ucici vez, asi by to bylo reseni..

purplerain
13. srp 2020

Pokud na to máš a víš, že vaří dobře, neváhala bych. Proč si život neulehcit? Druhá varianta je dítko zabavit - učící věž nebo nějakou stoličku a může "vařit" taky.

krupka3
13. srp 2020

Selhani? Proc? Ja jsem tohle resila vyzvedavanim obedu 2-3x tydne ve skolni jidelne pobliz 🙂 Od 2 let se o ne delim i s dcerkou a mame z toho radost obe. Ted uz mame deti dve, a uz se nemuzu dockat zari, az zase zacnou varit 😀 Dcera take vzdy byla hodne nesamostatna, a ja se rozhodla radeji venovat ji nez stat u plotny, manzel me v tom podporuje.

aaaa15
13. srp 2020

Plánuji to taky tak, chci začít brát po Vánocích. Malá bude mít 15 měsíců, takže bude jíst se mnou. Akorát mám v plánu chodit do školní jídelny a brát si odtamtud. Kvůli dětem se tam míň soli a celkově se tam nepoužívají moc dochucovadla. Ale budu si vybírat, když ten den nic dobrého nebude, tak normálně uvařím.

mari2
13. srp 2020

Můžeš taky zkusit nějaký kompromis - brát si to jídlo jen 2-3x týdně přece, zbytek zkusit vyřešit jinak podle ostatníchnávrhů ...

kami1984
13. srp 2020

Zkuste hotovky.cz, objednáváme, když jedeme někde na dovču a nechce se mi tam vařit. Už máme odzkoušená jídla. Dá s koupit 1 nebo 2 porce, nedávno jsme se z 2 porcového sáčku najedli všichni 4, samozřejmě my dospělí měli málo masa. mám doma vždy alespoň 2 balení, pokud se mi vážně nic nechce, přijdeme pozdě atd.
Jinak jsem na mateřské o víkendu udělala navíc 2 obědy přes týden plus 1x mi něco dovezli. Beru to jako super pomoc a to vztekací období jednou přejde...

kami1984
13. srp 2020

@aaaa15 no si je to školní jídelna od školní jídelny, občas si iluze nedělám.. bohužel i ve školkové kuchyni...

puhelin
13. srp 2020

Kupte ucici vez a varte spolu

prejeta_zaba
13. srp 2020

Ježiš to jsou kecy. Dítě je autista protože ho nebaví čekat až si máma uvaří. 🤦Já s dětmi taky nic nejsem schopná udělat (a to jsou podstatně starší), protože za mnou prostě pořád chodí a jsou jak tank, po nich spoušť, kuchyň celou vyhází a za minutu už jsou zas neodbytné. Ale kolem toho roku to bylo nejhorší. Pak už pochopí ty jednoduché příkazy na zabavení - podej prosím brambor, najdi lžičku, zamíchej, umyj... tak to zkus vydržet nebo překlenout tím objednáváním, nemusí to být na dlouho. Spíš než každý den dovoz bych to řešila třeba 2* týdně se najíst někde venku, občas dovézt, občas prostě uvařit přílohu se zeleninou nebo polívku, to je záležitost pěti minut, pak občas zkontrolovat. U toho dovozu by mi bylo líto peněz za ta obyčejná jídla. Jakože, ne, že by nebyly, ale platit 80 kaček za čočku nebo za špenát a nebo zase pořád jíst masové plátky nebo smažené. 🤷‍♀️ Často jsem si vzala chystání k dětem na malý stůl nebo na zem a hrabaly se mi v tom. A na ty kecy nehleď, někdo s dětmi dělá každý den 4 chody a zavařuje, buď jsou hodné a nebo člověk otrlý, že mu prostě plení barák a neřeší se to a jinému to vadí. Každý to má jinak. 🤷‍♀️

blondynka400
13. srp 2020

@prejeta_zaba já bych neřekla že je to o tom, že jsou děti hodné a nebo je člověk otrlý. Spíš jsme každý jiný a zvládáme věci jinak. A není to o tom, že jedna je lepší máma než druhá. Třeba v práci je každý taky jiný, všem nejde všechno, jeden v něčem vyniká a v něčem je tragický a druhý zase naopak. Ale ani jeden není lepší nebo horší zaměstnanec. A takto je to za mne i s mateřstvím.

prejeta_zaba
13. srp 2020

@blondynka400 jo no, tak jsem to myslela, to "otrlý". Já si třeba s dvěma malými dětmi neustále připadám jak s vrtulí víš kde. 😁 Pro bezdětné kamarádky je nepochopitelné dělat desetinu věcí co my musíme zvládnout za dopoledne. Pro matky s pěti dětmi jsme zase za líné lemry. Prostě každý má jiné podmínky, náturu, děti, nároky. Tak proč pomoc vnímat jako selhání. 🤷‍♀️

jako_mala_holka
13. srp 2020

Cetla jsem jen uvodni prispevek, takze nevim, co psaly ostatni, ale podle me v pohode, netreba si hrat na hrdinku, kdyz ti to bude vyhovovat, tak proc ne... ja si taky cadro objednavam nakupy a nevidim na tom nic spatneho... nez se s malou kdesi drcat v obchode, tak bud nam dovezou nebo manzel nakoupi... klidne bych brala i ty obedy, kdyby byla moznost 👍

jako_mala_holka
13. srp 2020

@krupka3 vidis, to me buhviproc nenapadlo, diky, az bude nejhur, zkusim nejakou skolni jidelnu 🌹 nekdy je toho nad hlavu a kdyz mala konecne usne, tak se natahnu taky a je 😀

Strana
z6