Dovážka obědů. Co si o tom myslíte?
Holky jaky mate nazor na dovazku obedu pro vas? Mam 13 mesicniho hyperaktivniho chlapecka, v podstate pres den nemam sanci varit. Jakmile si stoupnu k lince, prileze za mnou, chytne se moji nohy a rve. Vecer padam do postele uplne mrtva a moje posledni myslenka je, ze bych měla varit....
Uvazuji o dovazce obedu, ale vnimam to jako vlastni selhani. Co myslite?
Hlavne mi nepiste vy super matky nejlepe se 4 detmi a venkovskym stavenim, jak vse zvladate na jednicku..😂😂
@zuzka151 Krásně napsáno.
@klea81 Pardon, není to rýpání, ale zajímalo by mě, které jídlo je uvařené za 20 minut? Já jen než oškrabu brambory, oloupu cibuli, nakrájím maso, zeleninu atd., tak jen ta příprava mi zabere těch 20 minut, natož pak vaření. A svíčkovou fakt nevařím, sama mám ráda rychlejší jídla, ale...
Jinak milá autorko, já vařím asi tak 3x max možná 4x týdně. Mám stejné dítě, co ty. Leží nebo stojí mi na noze a řve. Takže vařím až spí nebo večer, když ji strčím k babi dolů. Výjimka - o víkendu vařím dopoledne. V pondělí a úterý dojídáme zbytky z víkendu, ve středu si často něco objednám, tak 3 do měsíce cca. Ve čtvrtek uvařím 1 jídlo na čtvrtek a pátek. Není to selhání. Ale leze to do peněz.
@pabka No, tak on je hlavně zásadní rozdíl v kvalitě té restaurace. U toho to začíná i končí. Doma přesně víš s čím pracuješ, v jaké kvalitě potraviny kupuješ. Tam tu jistotu úplně nemáš. Takže když někdo celý život chodí do hospody na jídlo za 89,- tak ho těžko přesvědčíš, že i v restauraci to nemusí být špatné. Jen to stojí 250,- U školních dětí bych to vůbec neřešila (pořád se bavíme o lepší restauraci, ne o umaštěných hranolkách a řízku co plave v oleji).
Ahoj nevařím, na úklid si klidně pozvu mladší ségru, když nestíhám (vydělá si nějakou korunu a já mám klid) jako selhání to neberu, nevařila jsem ani před synem. Ne každá žena chce být a zvládne být super hospodyňka. Tato povinnost patří k dobám dávno minulým. Raději se budu věnovat synovi, práci, manželovi... ;)
Naprosto to chápu a není třeba se stydět, nemusíme se hrát na dokonalé matky, je těžké skloubit dítě, domácnost, čas na sebe a na partnera.
Když se narodil syn, vyhlídla jsem si školu, kam bych si občas zašla pro obědy, muž mi koupil nosiče na jídlo, nakonec jsem tam nikdy nebyla, začala jsem vařit rychlá jídla, hotová do půl hodiny, a vaření mě bavilo, postupně jsem zapojovala do vaření i syna, někdy si ho dala třeba do lehátka, postupně mlátil do hrnců a hrál si s nádobím a pak i míchal atd.
Každopádně pokud si můžeme jakkoliv ulehčit práci, směle do toho!
@pabka asi je otázka, jak jsi zvyklá vařit. U mne je hlavní problém nadbytek soli, většina profi kuchařů používá o dost víc tuku, než třeba já doma a za mne dost často zbytečně. Když zmiňuješ kuřecí maso, většina restaurací jede na cenu vstupních surovin a kuřecí maso používají hlavně polské (stačí se třeba kouknout v Makru, odkud bere stále velká část restaurací) a atd ... Těch věcí je prostě víc, většina běžných restaurací používá různá dochucovadla, polotovary a i ty, které mají otevřenou kuchyni a člověk by to do toho neřekl.... A poslední věc je ta, že když si dám třeba svíčkovou s knedlíkem, tak knedlík je z bílé mouky, omáčka je plná smetany, dost často je i zahuštená, ač může být chutově super (výbornou mají třeba v Mánesu). A toto já prostě odmítám jíst pravidelně. To si radši udělám doma špaldový knedlík, omáčku mám samou zeleninu s maličko smetany a rázem mám z kalorického a nezdravého jídla jídlo ideální.....
@blondynka400 aha, tak to je pravda, ze já to tak neřeším. Smetanu používám, bílou mouku taky atd. Zejména od doby, co děti chodí do školy a školky. Tam jedí co je, takže jídlo v naši místní super restauraci už je stejný, možná lepší.
@veronikav31 No, ja od roku taky dite nekrmim a ji samo. Holt pak uklizim, to je jasny, jist se naucit musi. Ale ve 13m dat diteti ryzi, tak aby ji rozmetalo po cely kuchyni behem dvou sekund, to opravdu nepovazuju za zabaveni ditete..Mozna si jenom pletes vek a srovnavas se starsimi detmi. Ale ve 13m jeste dite popelku delat nebude. Chodila jsem s malou i na cviceni a sotva polovina deti byla schopna posbirat micky do kose..
@pabka já smetanu používám taky, ale místo dvou kelímku tam dám půlku a pod. Na chuti to nepoznáš 🙂 No já právě proto, že jedí ve škole já občas v práci též po restauracích a nebo ať žije damejidlo, manžel to samé, zbytek stravy se snažím aby byl takový, jaký bych si představovala..... Když byly holky malé, batole/předškolní věk, řešila jsem to víc, teď už tolik ne, ale ony samy najely na tento systém, že si jídlo vybírají. A můžu ti říct, že někdy je to dost problém 😀
@jednaholkaa 13m dítě už zvládne jíst rýži, samo. Když bude zamíchaná do omáčky, tak úplně v pohodě. A k tomu úchopu, jemnou motoriku je potřeba trénovat, ta sama nepřijde a u jídla je to třeba ideální. Jen bych začala dříve, než ve 13 m 🙂
@blondynka400 no já jen ze tu několikrát padlo, ze denně jist v restauraci je hrůza, ale děti vlastně denně mimo domov ji (skolka, škola) a proto by mi denně jist v restauraci nebo z dovozu přišlo přinejmenším stejný a nikterak hrozny.
@pabka a máš jiné řešení, jak to u školkového a nebo školního dítěte (první stupeň) udělat? 🙂 Tam za mne jiná možnost není, ale když jsi "doma" tak tu možnost máš. A o tom to za mne je 🙂 Ač si nemyslím, že by někdo řekl, že jíst denně v restauraci/jídelně byla hrůza. Spíš to, že to jako každodenní strava není, ideální, když s to dá vyřešit jinak, ale když se to náhodou stane, není to selhání.
@blondynka400 aha, už rozumím jak jsi to myslela, já to beru jinak, ale to je jedno, každý má svůj pohled. Respektuji, ze někdo ho má jiný než já. Už jdu spát.
Pokud na to mas financne, manzel te v tom jeste podporuje s mas moznost zdrave stravy, tak proc ne. Ja taky nejsem zadna super matka a varit taky nestiham, obcas si objedname (my nemame moc moznosti tady u nas na vesnici), obcas si nekam zajdeme. Nerada varim s detmi, je to zdlouhave, jsem nervozni, protoze vim, ze je to povinnost, je z toho hrozne neporadku. Radej stravim ten cas s detmi bez stresu. Az bude dite vetsi, bude to zase jine, jinak se zabavi atd. A ucici vez je super, my treba radi peceme atd., to je v klidu a bez stresu, protoze to neni povinnost, ale zabava🙂
Není v mých silách pročítat všechny komentáře, poradím jen jediné, zařiď se tak, aby to vyhovovalo tobě, na ostatní se vykašli. Selhání? Co je to za blbost? Neřeš, pokud máš možnost, ulev si o jednu starost...
@journals Však to je děsná sranda, ne? Máma zamíchá omáčku, sundá dítě ze stolu a řekne, že na stůl ne, dítě se zachechtá a než stihnu zamíchat omáčku podruhé, už je na židli a z ní šup na stůl. Sundám dítě ze stolu... omáčka se dá míchat i s dítětem v náručí, vydrží tam i 5 minut 😀.
Jako uvařit se u toho dá, pokud ale matka třeba pracuje či cokoli dalšího, už to je na nervy.
Jen dost holek tady si asi neumí představit, že je kupa různých restaurací. Já se taky ve spoustě restaurací nenajím, protože to mají na mě prostě přesolené. Ale je kupa jiných, kde vaří suprově, já třeba objednávám z Góvindy a to jsem malému klidně dala, ani mu nebyl rok.
@jednaholkaa tak to se pleteš ty,ve 13m je dítě schopné chvilku popelku dělat,míchat rýži-neuvarenou pro je není problém.to,že polovina dětí není ve 13m schopná posbírat míčky do koše není vina dětí,ale rodičů,že je není schopna toto naučit.tomu se říká jemná motorika,stejně jako jezeni samo-spousta děti to ve 13m neumí,učí se to,ale musí je to učit rodiče,když se na to rodiče vykaslou,tak se nelze divit.to je se vším.ale to už jsme opět u zabavení dítěte.vidis to a já na cvičení nechodila ani s jedním,umela jsem je zabavit a učit doma a díky tomu syn od 1,5r "maluje" barvami se starší dcerkou,nebojím je toho curbesu
Holky, mám dvě otázky a opravu neironicky prosím o odpověď. Jsem třeba natvrdlá...
1) Jak se dítě učí umět se zabavit samo?
2) Jaké jídlo je hotové kompletně do 20 min.
@merope Právě... děsná prča. Vždyť je to jednoduché. Pro někoho určitě 😀 právě že nežijeme v té bublinkové fólii, tak uvařit oběd považuju za výkon. A třeba i neschopná jsem. Syn je klidný povahou, neklidný tělem. Je mu rok a půl, je už tedy starší. Už jsme zvyklí. Vaření (nebo cokoliv jiného vypadá následovně). Začnu - on přileze, začne samozřejmě krámovat. Máme poměrně malou kuchyni, takže se o to v ten okamžik začnu přerážet. Dám mu to stranou za roh. Bavit ho to přestane tak po 5 min. Vyleze na židli, sápe se na stůl. Já vyběhnu, sundám ho, vysvětlím. Odcházím míchat. On si otevře dveře - jedny, druhé, běží k manželovi který pracuje. Jdu pro něj, vedu ho zpátky. Zavřu, jdu míchat. Syn si otevře dveře do předsíně a třeba si obuje holinky plné bláta z předchozího dne. Projde se po celém bytě než si toho všimnu. Čeká mě úklid celého bytu. Sundám holinky, jdu míchat. Leze na židli... a tak pořád dokolečka. V náruči mi nevydrží ani půl minuty. Nosítko nesnáší a na vaření to nepovažuju za řešení. Borčus mi nevadí, ale aktuálně je v blbém věku, že se dostane všude a není to bezpečné. A ač nejsem úzkostná matka, tak někdy zasáhnout musím. Takže ano, legrace na 20 min - haha.
@blondynka400 A to, že tak jedli děti dlouhodobě ve škole a ve školce ti nevadilo? Jaký je v tom rozdíl.
@j.a.n.i vadilo a vadí mi to doteď. Ale bohužel jiné řešení nemám. Už jsme to tu psaly včera....
@journals Na to stejně jsem se zde včera večer ptala taky. Pokud neberu polívku z pytlíku nebo těstoviny polité kečupem, tak já osobně jen než oloupu brambory a cibuli, nakrájím maso apod., tak jen ta příprava mi vezme 20 min. Opravdu bych uvítala recept na jídlo, kdy v 11,10 si stoupnu do kuchyně a 11,30 obědvám. 🙂
@daisymaminka asi salat s nejakym syrem a bagetou 😂 i kdyz i ta zelenina se musi umyt a nakrajet...😜
@daisymaminka at jsem premyslela jak jsem premyslela, tak jsem asi vymyslela jen testoviny s kecupem 😂 ale dobry, nedavno zde byla podobna diskuze a tam se operovalo s obedem do 10,15 min 🤦🏻♀️😄
@journals Jo, tak mě ještě napadla krupičná kaše a rychločesnečka a to ještě bez brambor. A oběd za 10 nebo 15 min? Jo tak to jsem po narození malé měla často, nejedla jsem totiž nic. 🙂
@marcicek84
@journals
@daisymaminka
Mne napadla akorat mrazena pizza, hodit do trouby a za 20 minut se uz muze jist. 🤣
Kazdopadne jsem si vzpomnela na moji babicku, rocnik 1939. Jeji maminka ji pry porad rikala: Jarmilko, pojd se koukat na me jak varim, at se neco naucis. A ona ji odpovidala: Prosim te mami, my budeme s Vaclavem (muj deda), chodit prece do zavodni jidelny!
A ted ji povazuju za jednu z nejlepsich kucharek v nasi rodine. Dost veci me naucila a to take zacinala v "zavodni jidelne". 😁
@journals Jééé, tak to já mám ještě dobrý, mám drobka, na dveře zatím nedosáhne 😀. A chlapa s kanceláří jsme odstěhovali do jiného bytu, to už prostě nešlo.
Ale zase už jsem si zvykla, že podlaha je pokrytá předměty. Nemůžu si zvyknout, že když nevidí, co dělám, tak ječí. Ideálně když teda sedí na lince - na té, kam odkládám nejlépe vše, co nemůže být na stole (kam vyleze) a odkapávači (kam taky vyleze). Jojo, rok a půl, to jsou prostě zlatíčka, ty pokroky, pozorování, jak rychle se vyvíjejí a tak... je úžasný,... ale občas bych si to hodila 😀.

@pabka My právě z takové restaurace objednáváme. Když můžeme, tak tam chodíme s manželem normálně na večeře, takže tak trochu "známe" jejich fungování. Nemusí to být špatné v ničem, my si třeba dáme změnu (doma je moje vaření přizpůsobené dítěti) - něco víc kořeněného, nebo mastnějšího a to dítěti dát nechci. Když to jde, klidně dostane syn i od nás.