Jak naučit spát miminko v postýlce
Ahoj holky, našemu malému budou teprve 2 týdny ale chtěli bysme jej naučit spávat v postýlcePřes den tam většinou usne v pohodě ale večer prostě ne. Pořád se budí a chce k prsu. Nemáte nějakou radu?
Nase mimi ma sest týdnů. V noci spí v postylce, jinak spi na me, v lehatku, v naruci, na nasi posteli. Nic mu nevnucuju, chovam ho, kdyz potrebuje. Aby se citilo dobre na svete...
My sme malého nechali spať v postielke, že to teda vyskúšame, či nebude lepšie spať a čuduj sa svete - spal ešte horšie a chcel ísť naspäť do postielky. Takto malé dieťa nič nenaučíš, ono nema žiadne logické myslenie, len fyziologické potreby. Byť tebou, tak to neriešim a nechám si v posteli už len pre svoj vlastný komfort - inak sa nevyspíš. Myslím, že na toto ti nikto bohužiaľ nedá radu, lebo si osobne myslím, že je to nemožné "odnaučiť" v dvojtýždňového miminka. Ale možno budeš mať také šťastie ako my, že mimi samé hneď pochopí, že je mu lepšie v postielke 🙂 skúšala si ho zavinúť?
@michaelah94 slyšela jsem krásné přirovnání. Zkus si představit že se probudís a ležís uprostřed silnice v Tokiu. Tak se cítí miminko po porodu. Hlasy, zvuky, světlo vše bylo do té doby tlumené. Teď potřebuje něco co mu vrátí ten pocit bezpečí. To něco jsi ty. ❤️
My jsme učili spát když se držel za ruku po pár dnech spal krásně sám v postýlce. Ale to nevím jak byl starý..
Já tě teda narozdíl od ostatních úplně chápu. Taky nechci, aby naše miminko spalo s námi v posteli. Má svůj prostor a já ho taky potřebuju. Ale napadlo mě, že se možná v té velké posteli sámo bojí, tak mu trochu zmenšit prostor, třeba nějakým tím hnízdem? Nebo pořídit nějakou menší postýlku, kolíbku. My jsme měli zazačátku takový ten vozíček, který je v porodnicích, syn na něj byl zvyklý už z nemocnice a problém nebyl. Po dvou měsících šel do postýlky s hnízdem a vše v pohodě.
Nase mala (1 mesic) v postylce neusne nikdy. Pres den usne jenom v nositku na me, pak ji prelozim do postylky.. coz posledni dobou bohuzel moc nefunguje a brzy po tom se budi. A na noc ji uspim v nasi posteli a pak opatrne prelozim do postylky co mame hned vedle postele se stazenou bocnici. Takze usinani jedine u me a pak uz si pospinka i v postylce..Chapu to tak, ze miminka nejsou dospely a nepotrebuji "svuj klid" atd.. proste hlavne to lidske teplo 🙂)
@journals a myslis,ze to miminko opravdu chape,ze tohle je "jeho prostor"?
@zelenaesmolda Popravdě, je mi jedno, jak to chápe, u nás to je prostě takhle a funguje to. Nejsem zastánce dítěte v posteli, takže já dotaz chápu. Máme to narozdíl od ostatních zde zajeté jinak a malému to nevadí, spí pěkně.
Nám se osvědčilo mít postýlku bez bočnice přiraženou k mé straně postele, myslím, že je to dobrý kompromis mezi spaním v jedné posteli a samostatně v postýlce. Jinak každé mimčo je jiné a ty uspávací a spací návyky se aspoň u nás tak do roka dost měnili než se to ustálilo.
@zelenaesmolda Nechápe...ale je fakt, že jsou miminka , která s tím nemají problém. Starší dcera, pokud byla zavinutá, byla spokojená kdekoliv...nakonec tedy spala se mnou, ale spíš kvůli mému pohodlí, bo měla zpočátku koliky, později zas jiné problémy a nebavilo mě neustále běhat sem a tam.
Mladší dítě je ale totálně kontaktní od narození, takže pokud ho nechci nechat uřvat, nosím a 80% noci spí se mnou. Takže - pokud je s postýlkou dítko v pohodě, proč ne, ale pokud to nefunguje, je to nejspíš proto, že je kontaktní a nekontaktnost se opravdu naučit nedá...leda nechat vyřvat k rezignaci. Ale to bych určitě nenazývala jako "něco ho naučit".
@journals tak pokud to mimcu vyhovuje tak proc ne.pokud ale place a chce byt u mamy tak rict,je mi jedno jak to dite chape,hlavne ze ja budu mit sve pohodli mi prijde hodne sobecke
@urtica presne tak.jako moje dcera od miminka se polozila do postylky,stocila se na bok a usla.ted pred par dny ale zacala vyzadovat pri usinani spolecnost.tak ji prece nebudu neco "ucit".proste ji necham usnout v posteli a pak ji prenesu,vsak ono to zase prejde 🙂
Já to taky chápu. Syn je od miminka "sólista" co se týče spaní. Zpočátku byl v košíku v hnízdečku, později v postýlce v hnízdečku. Uspávat ovšem vyžadoval. A to tak, že jsme s ním večer po bytě museli chodit dokud neusnul. Když jsem si s ním sedla, hned zvedl hlavu a jelo se nanovo. Když spal s námi (při nemoci atd.) byla to jedna velká katastrofa pro všechny zúčastněné. Neklidný, sedal si, točil se, kopal kolem sebe. Jakmile se ocitl v postýlce, lehl si na břicho, zakryla jsem ho a usnul. Teď v téměr 2 letech už zvládne usnout i sám, jen večer chvilku pochováme. Cca od 4 měsíců je i v pokojíčku a rázem začal spát klidněji. Věřím ale, že každé dítě je jiné.
@zelenaesmolda 🤦🏻♀️ Samozrejme, ze kdyby to dobre nesnasel, asi pisu neco jineho 😒 reci o sobectvi fakt nejsou na miste
Chtěla jsem ještě napsat že zezačátku jsme spolu spali sami na rozkládacím gauči, syn vedle mě v hnízdečku, takže jsem se nebála, že spadne nebo ho přilehnu. A tak si ho oblíbil, že v něm pak spal v košíku i v té postýlce. Takže zkusit to třeba takto.
@journals tak nemyslela jsem to primo na tebe,spis obecne.divila by ses kolik matek zastava tenhle nazor,ze ho prece nebude rozmazlovat,ze necha mimco vyrvat aby si nezvyklo atd...
Podle mě to naučit nedá, syn v postýlce nechtěl spát od narození a dcera spala jen v postýlce (když jsme ji dali jednou do postele - měla neklidnou noc, tak se nevyspal ani manžel).
@zelenaesmolda ok, ja myslela ze to je mirene na me. To je pak uplne neco jineho a s tim se samozrejme neztotoznuji. Ale o tom tu fakt nebyla rec
@journals no cela tahle diskuze mi prijde tak trosku uhozena,ucit dvou tydenni dite usinat samo je pro me proste nepochopitelne 🙂
Malá spala od začátku v postýlce. Nejdřív v zavinovacce, pak v hnizdečku a pak normálně pod perinkou. Neměla s tím nejmenší problém. Přišlo mi, že jí to vyhovuje, má svůj prostor. Od pěti měsíců spala i sama v pokojíku (v ložnici jsme jí nejspíš budili) a od 13 měsíců má velkou postel a spí dobře. Když potřebuje, tak přijde za námi. U druhého bych to chtěla taky tak, ale pokud bude potřebovat, tak bude spát s námi.
Nemá bolení bříška? Já dneska probírala s pediatričkou, že nám vždycky večer křičí a bolí ho bříško a že proč večer a prý je to normální, že to jsou plyny nahromaděné za celý den.
A jinak tedy hodně zamotat - miminka mají ráda stísněný prostor, přílišná volnost jim nedělá dobře.
Samozřejmě kolem pohoda a klid (ne nutně ticho). Mně moje mamka koupila takového dlouhého hada a toho má kolem sebe a je to super, že to zmenšuje prostor + je v rychlozavinovačce. A stejně často usíná na mě a pak ho dám do postýlky.
@lindikova tak ja malou nemuzu ani prikryt,je hned zpocena jak mys :D
Proč si pořizujete děti ženský, když je u sebe vlastně nechcete? Miminko je devět měsíců součástí těla svojí mámy a pak má najednou nekde ležet samo? Který savec nechá v přírodě mláďata samotné déle než je nezbytně nutné pro získání potravy? Je mi fakt líto miminek ktera chtějí to nejpřirozenější, být u maminky v bezpečí a máma je odstrkuje pro vlastní pohodlí pryč
@maximaty Toto je velmi nepekny sud, niektore matky proste s detmi nespia, lebo sa boja, ze ich prilahnu, ine sa nevyspia, ine sa iracionalne boja SIDS.. to, ze s dietatom matka nespi v jednej posteli, nie je nieco, co by z nej robilo zlu matku a uz vobec to neznamena, zeby taketo zeny mali byt spytovane ostatnymi stylom "naco teda to dieta mas" alebo ze to, ze dieta nespi s matkou, z neho robi chudaka. Ja osobne by som dieta u seba v posteli spat nechala, kebyze po tom tuzi, ale zato mam opatrovatelku, lebo musim chodit do skoly, tak zase to zo mna v ociach niektorych ludi robi zlu matku... ina matka sa zase dobrovolne rozhodne nekojit. Ziadna matka nie je dokonala a ziadne dieta este neumrelo na to, ze spalo same v postielke.
@maximaty presne tak!
@maximaty Jestli jsi chtěla třeba ve mně vzbudit pocit méněcennosti, že syn s námi nespí a nespal, tak bohužel, nepovedlo se to. Jak už jsem psala, s námi spát prostě nechce a nechtěl. Stavět na hlavu se kvůli tomu nebudu, ať to má tak, jak mu to vyhovuje. Málokdy na takove komenty reaguju, ale dnes jsem dost naštvaná, protože takovýchto hejtů tady čtu až moc.

proc ho chces spat ucit v postylce?to miminko potrebuje tvoji blizkost tak mu ji doprej 🙂
predstav si sama sebe v situaci kdy jsi bezmocna,sama se ani neotocis,nevis vubec ktera bije protoze ani poradne nevidis.taky bys asi radsi byla u mamy a ne sama v postylce ne? 🙂