icon

Jak naučit spát miminko v postýlce

michaelah94
3. dub 2019

Ahoj holky, našemu malému budou teprve 2 týdny ale chtěli bysme jej naučit spávat v postýlcePřes den tam většinou usne v pohodě ale večer prostě ne. Pořád se budí a chce k prsu. Nemáte nějakou radu?

Strana
z5
journals
6. dub 2019

Zensky jako je Veronicka me fakt uprimne desi...😖

journals
6. dub 2019

@veronicka89 btw vedle pises jaky monitor dechu jsi pouzivala. Jak jsi mohla pouzivat monitor, kdyz tve dite spalo preci s tebou?

miri10
6. dub 2019

@michaelah94 Ahoj, úplně tě chápu, my jsme taky s malou nikdy nespali a teď u druhého to chci stejně ☺ do 5.měsíce mi malá usinala u prsu,pak jsem ji jen uložila do postýlky (osvědčilo se u kojeni pevné zavinuti látkovou plinou 👍 To pak vždy vytuhla) popř. usinacek, šumící medvídek. Výjimky (bolesti břicha, zoubky) jsme museli nosit, skákat na balónu, ale rychle si na to mimi zvyká 😄 tak fakt výjimečně...

Od 5. Měsíce jsme ji přesunuli samotnou do pokojíčku a za mě naše nejlepší volba. Začala spát celou noc od 23hod.do 6 (ráno jsem si ji vzala do postele, nakojila, potulila) 😍 usínání už bylo jiné, mlela v postýlce sebou a tak jsem u postýlky vždy 20 minut stála, hladila ji po ruce,zpívala a uklidnovala.

V 10 měsících jsme použili usínaci metodu a od té doby žádné uspavani😊 ve 20hod.jsme položili do postýlky a odešli. Malá si někdy vykládala nebo hrala s plysaky 5-20min (podle únavy) a bez pláče sama usla.

V 16 měsících jsme vytahli šprušle a malá si po večerníku a rozloučení sama do postýlky vlezla. Od 21.Měsíce spí ve své velké posteli 😊👍 všechno jde,chce to jen trpělivost a zkoušet různé věci... každé mimi je individual ❤ hodně štěstí

kittyy17
6. dub 2019

@michaelah94 prostě buď trpělivá, po usnutí ho polož do postýlky, drž ho chvíli za ruku. A nic si nedělej z jedovatých komentářů.
Já jsem s dětmi spát nemohla, přesněji, oni nemohli spát s námi. Cca od pěti měsíců po mně začali v noci lozit, točili se, kopali do nás, pořád se budili a chtěli mazlit, a nevyspal se nikdo. V postýlce spali spokojeně až do rána, s 1-2 flaškami mlíka...

veronicka89
6. dub 2019

@journals *monitor dechu :moje dite bohuzel spalo casteji nez ja 😂

veronicka89
6. dub 2019

Ja to psala jako me zamysleni , a prave proto ze neznam vas ani vase dite , jsem to ukoncila i formulaci ktera to uplne neuzavira ...

Pokud si myslim ze jako matka neco delam dobre , tak se me osobne komentare ostatnich nejak nedotykaji ...

Takze fakt nechapu tu vyhrocenou reakci o tyrani atd ... 😜

journals
6. dub 2019

@veronicka89 jako ze jsi s nim nespala vzdy kdyz ono chtelo spat? A to spalo samo v postylce? Nema z toho psychickou ujmu ze s nim mama nebyla vzdy?

Chapes jak si ted blbe protirecis? 😂😂😂

rosalline
6. dub 2019

@maximaty asi bych být tebou krotila vášně. Chca nechca, nenechala bych mimčo u sebe v posteli přes noc už z důvodu strašáku s názvem SIDS. Dvě maminy u nás ve skupině mají zkušenost z rodiny.. co by asi ty maminky daly za to mít ještě jednou volbu mít mimčo na monitoru v postýlce.

rosalline
6. dub 2019

@michaelah94 na youtube si najdi “bílý šum”. Na takhle malá miminka zabírá krásně. Je to zvuk tekoucí vody, moře nebo deště... mně že začátku usnul do dvou minut. Dále se mu líbil kolotoč. My jsme mu udělali rituál vykoupat, čistý overálek, mléko, kolotoč a postýlka. Malému je 7 měsíců a postýlku má rád. Přes den, když brečí a není k utišení, postýlka s kolotočem na něj funguje jako přístav....

maximaty
6. dub 2019

@rosalline krotit vášně asi potřebuješ ty. Monitor reaguje na apnoe ale pokud nastane opravdový SIDS, nepomůže nic, to může nejlepší lékař být přímo u toho. SIDS neboli syndrom náhlého úmrtí kojence je nezvratný. A je dokázáno že společné spaní naopak před SIDS chrání. Riziko zadušení dekou nebo vlastním tělem je něco jiného. Řešením je hnízdečko, pokud má někdo strach ze zalehnutí. Spaní na těle stimuluje základní životní funkce miminka. Ať si každý dělá co chce, ale těch dětí, co chtějí a potřebují být u maminky a matka je ze své pohodlnosti nechá samotné, těch je mi prostě líto a nikdy to nepochopím.

malinkaelinka
6. dub 2019

Já se s dovolením vecpu do diskuze, kterou jsem si přečetla spíš náhodou. Zatím dítě teprve čekám, ale co vím jistě, u nás v posteli spát nebude. Tak jako všechny děti u nás v rodině půjde okamžitě do postýlky. Moje teta totiž před cca pětadvaceti lety své dítě zalehla. Byla vyřízená, spala tvrdě až do rána a chlapeček byl ráno mrtvý. Takže nevěřím tomu, že matka ze spaní vnímá své dítě. Já třeba spím opravdu tvrdě, manžel ten ještě víc... Ano já u toho tehdy nebyla, nevím, co přesně se stalo, u nás v rodině se o tom moc nemluví. Ale faktem je, že teta se ráno probudila na něm. Nevzpamatovala se z toho nikdy. Já to vidím tak, že postýlku budu mít přiraženou ke své půlce postele - budu dítěti nablízku, ale ono bude zároveň v klídku a bezpečí svého pelíšku. A fakt bych nikoho neodsuzovala ani za jednu variantu. Někdo prostě potřebuje v noci svůj prostor (já rozhodně), jinak se nevyspí. Někdo by se nevyspal, pokud by neměl své dítě nablízku. Nevidím nic špatného na tom, když to každý udělá tak, aby to vyhovovalo jemu.

rosalline
6. dub 2019

@maximaty to není ale pravda. To kdysi někdo vypustil, ale neuvedl důvod, proč resuscitace nepomohla. I u SIDS je velká šance úspěšné resuscitace. Cca 50% dětí umírá při společném spaní, je to tedy 1/2 na 1/2. A žádné napojení maminka versus miminko nepomohlo. Taky jsem si představovala, jak budeme spát spolu a opravdu si blízkost užíváme maximalně, ale opatrnosti ( narodil se předčasně) není nazbyt. A teď si představ, že si někdo přečte tvůj příspěvek, jak odsuzuješ spaní v postýlce. Mamina si řekne, aha, má pravdu, já nechci, abych byla za macechu. A bum, potká je to! Následky strašné. Převezmeš tu zodpovědnost? Každý si to musí rozmyslet sám, nelze soudit o odsuzovat... ale při každé “radě” pomyslet i na možné následky....

alcar
6. dub 2019

@maximaty uz jsem to tu psala na predesle strance! Nesir tady bludy, ze spolecne spani v posteli chrani pred SIDS! NECHRÁNÍ!!! Naopak je to jeden z nejrizikovejsich faktoru vzniku SIDS!

maximaty
6. dub 2019

@rosalline protoze mam sama syna narozeného předčasně a jsem na své děti víc než opatrná, téma spaní jsem řešila hodně. Už v nemocnici nás za spaní na těle chválili, spaní v jedné posteli doporučovali. Naučit usínat novorozence v postýlce bylo téma a k tomu se taky vyjadřuji. Usínání a spaní je docela rozdíl nemyslíš??? Můj syn byl neodložitelný i po usnutí a to ani do přístavné postýlky. Proto spí na těle, nebo přímo vedle mě, mezi námi. Nikdy bych ho neutila usínat nebo spát samotného. Pokud to miminko vyžaduje, patří k mámě. SIDS může potkat každého, sama jsi napsala 50-50. A následky z nucené separace jsou daleko pravděpodobnější než SIDS. A co se týče úspěšnosti resuscitace... asi o tom tedy víš víc než lékaři, se kterými jsem toto v nemocnici řešila. Když mi neurolog řekne, že SIDS je definitivní, dám spíš na jeho názor. Na nudlové polévce jsem taky nepřiplavala, hodně čtu a sbírám názory a postoje odborníků než něco vypustím. Zrovna téma SIDS jsem v těhotenství řešila hodně, protože jsem věděla, že se syn narodí předčasně a je tam riziko vyšší. Žádné dítě ještě neumrelo na SIDS, protože usínalo u prsa nebo na těle matky.

iris92
6. dub 2019

@malinkaelinka Souhlasim a mame to u nas stejne. Postylka je u me postele, maly (2 mesice) spi od narozeni v hnizdecku, ma me blizko, ma ohraniceny prostor a krasne spinka. Navic mame monitor dechu takze i ja jsem v klidu. Obcas si ho k sobe beru na ranni kojeni ale to uz se pak nevyspime ani jeden.
---
Kazde miminko je jine a myslim nejde pouzit na vsechny ze proste musi spat v postylce anebo musi spat s rodici v posteli. Verim ze kazda maminka dela to co je podle ni pro jeji miminko nejlepsi. Neni treba na sebe utocit 🙂 autorce dotazu bych poradila miminko zavinovat a dat treba do toho hnizdecka at neni v otevrenem prostoru, to je leka. Ale pokud to nepujde tak bych to nelamala pres koleno. Hlavne tu byt pro nej at vi ze je mamka nablizku kdyz ji bude potrebovat 🙂

maximaty
Odpověď byla odstraněná
alcar
6. dub 2019

@maximaty nepisu to ja, pisou to odbornici! Takze jeste jednou specialne pro tebe! Docela bych byla rada za nejaky odkaz, ktery potvrzuje tvuj blud, at se bavime k tematu... Ten zbytek nehodlam resit, tady me komentare, ktere se ti nehodi do kramu nevymazes. 😉

kittyy17
6. dub 2019

@michaelah94 mým dětem se výrazně zlepšilo spaní, když jsem je dala spát na měkkou fleece deku nebo polštářek. Nechtěli tu holou tvrdou matraci potaženou prostěradlem, dokud jsem jim nedala polštářek, leželi na přikrývce a spokojeně spali. Když jsem se je pokusila spící upravit, a zakrýt, do pěti minut už zase leželi na přikrývce. U mladšího se mi osvědčila klasická peřina v postýlce, udělala jsem z ní tunylek nad tělíčkem když měl dva měsíce....

rosalline
6. dub 2019

@maximaty neumím si představit jedinou nemocnici, kde tohle doporučí. Můžeš mi napsat název tvé nemocnice, já tam snad vznesu dotaz. A ani si neumím představit lékaře, který řekne,že při Sids nepomůže ani resisuscitace, opravdu bych se toho konkrétního lékaře ráda zeptala... ano, usínání a spaní je rozdíl. Mohla bys mi napsat název té nemocnice a lékaře? Já jejich odpověď tady ráda zveřejním, ať bude mluvit ve tvůj prospěch nebo ne...

maximaty
6. dub 2019

@rosalline jméno lékaře si nepamatuji. Nemocnice je LKH Amstetten. Porodnice je na Station 23. Spaní s miminkem je tam běžné a doporučují ho pro nastartování laktace. Nejlépe kůži na kůži.

ah1234
6. dub 2019

@maximaty teraz uplne odveci, ale je vtipne jak je to vsade inak, v Motole ma skoro zabili, ked som si dovolila zadriemat s dietatom v posteli :D

maximaty
6. dub 2019

@ah1234 ano, prvního syna jsem rodila v Jihlavě před x lety, odtud také pocházím a taky mě tenkrát pořádně vynadali. Tady máme na porodnici obrázky které upozorňují na zvednutí bočnic postele, aby miminko nemohlo spadnout na zem.

alcar
6. dub 2019

@ah1234 ono je to prave takhle spravne. Na nemocnicni posteli nemuzou byt nikdy dodrzena pravidla pro bezpecny spanek miminka a prevenci SIDS. Uz jen matcin polstar je pro novorozence obrovskym rizikem. Bocnice jsou na ruznych postelich jine (nekde jsou to jen dve sprusle, kterymi miminko propadne). Navic, bocnice nejsou urceny proti padu novorozence, ale proti padu matky.

ah1234
6. dub 2019

@alcar osobne neviem jak by mi mohol novorodenec spadnúť na zem keď bola posteľ prirazena k stene 🙊 ako ja ich chápem, že sa tým chránia, pre mňa to boli tri dni, len ma tam fakt stresovali takže nikdy viac 😛
Čo sa týka SIDS tak je na mieste si priznať že proste nikto nevie čo ho spôsobuje. Zalahnutie je niečo iné ako SIDS a osobne teda nechápem prečo by spanie s miminkom ho malo spôsobiť - keď ho matka zalahne tak to už nie je SIDS. Proste mi logika nepoberá prečo sa ním tu ľudia oháňajú, keď nikto nevie čo ho spôsobuje a môže sa to stať mimi či už v posteli, postieľke, v autosedačke alebo na gauči. Čo som pozerala tak chýbajú matematické výskumy prečo sa to stáva - to že sa urobí vzorka na xy rospondentoch či ich dieťa pri SIDS spalo v posteli či postieľke nie je relevantné, lebo sa nevylúčila ďalšie faktory, preto z jedného vyskumu vychádza že je dobré nespať s mimi v posteli a z druhého že je dobré s ním spať.
Ja opakujem, že je to snáď úplne sumak, ide o dobrý pocit matky a keď má matka strach zo SIDS, zalahnutiea a podobne, tak s mimim spat nemá a ak má naopak lepší pocit, keď s ním spí, tak nech tak robí. Nemám rada, keď sa tu ľudia dohadujú že kto je a nie je zlou matkou a čo je a nie je vyložene najsprávnejšie a podobne, určite sa na každej z nás niečo nájde čo nerobí 100% správne podla inej matky.

alcar
6. dub 2019

@ah1234 prave ze nikdo nevi, co ho zpusobuje. Proto je doporuceno se vyvarovat rizikovych faktoru, ktere nahle umrti zpusobit mohou. Studie se ale rozchazi, to je pravda. Ja osobne chapu porodnice, ktere spolecne spani s novorozencem nedoporucuji. Je to na jejich zodpovednost.
S tim poslednim odstavcem souhlasim, kazda matka, at si to dela jak chce (ale fakta jsou dana).

rosalline
6. dub 2019

@maximaty Kein Problem! Ich spreche ein bisschen Deutsch. Heute Abend schreibe ich die Fragen .o).

maximaty
6. dub 2019

@rosalline mach das 🙂
Da der Link mit allen Kontaktdaten. https://amstetten.lknoe.at/fuer-patienten/abtei...

rosalline
6. dub 2019

@maximaty ...habe schon gefunden .o)

maximaty
6. dub 2019

@ah1234 k tomu padání z postele, na těch nalepkach bylo jasné vyobrazene miminko pod postelí když jsou bočnice dole a miminko s maminkou na posteli když jsou bočnice nahoře. Mě je líto miminek co musí usínat samotná ale chtěly by radši k mámě. Protože to je přirozený a normální být s mámou. Ale taky vím, že jsou děti které potřebují svůj prostor. Nikomu nenutím názor dítě nosit a kojit a spát s ním, ale bylo by hezký, kdyby matky reagovaly na individuální potřeby jejich dětí. Vždyť ty mimina netuší nic. Jsou absolutně odkázána na to, co si jejich matka usmyslí. Řídit se potřebami miminka by měl být nejzákladnější instinkt matky. Když to člověk dělá je za nosičku, uspavacku, lesanu, bio matku a já nevím co ještě. Moje primární potřeba je spokojené miminko. Proto se řídím jeho potřebami. A to by měla podle mého názoru každá maminka, ať už je ta potřeba jakákoliv. Ony ty hry o trůny nebo výměna manželek jdou zkouknout i pozdeji pres net... Zlá matka je ta, ktera jedna sobecky ve svém zájmu, bez ohledu na potřeby dítěte.

veronicka89
6. dub 2019

@journals delas pro sve dite v tvych ocich maximum ? Nebo mas cerne svedomi 😉?

Ja nejsem v soudni sini 🙂

A ano samozrejme ze spalo samo kdyz jsem ja spat jeste nesla nebo pres den...
Ale nikoho nepotrebovala jsem ho ucit spat samotneho ...

V noci jsme spali spolu ptz mi to prislo prirozene hezke a prakticke 👍

Strana
z5