Kojení 10měsíčního. Jak do něj všechno dostat?

ondul
13. pro 2020

Dobrý den, rada bych poprosila o radu a zkusenosti.
Deset a pul mesicniho syna momentalne kojim vzdy pred spanim. Tedy dopoledne, po obede, na noc a v noci, protoze se hodne budi. Nicmene dokaze ( po trochu delsim boji) usnout i bez kojeni Jinak se prsa nevyzaduje, neni nijak obzvalat zavislacek. Kojim rada a minimalne jeste do leta planuji.
Nicmene jiz ma ted zavedena vsecka jidla ze dne - snidane, svacina, obed, snidane, vecere a proste nema hlad, protoze jednak je furt plnej mlika a ta jidla jsou casto po sobe. Nejde mi na rozum, jak ho momentalne mam kojit tak, aby mel hlad i na jidlo. Ma jidlo rad, vetsinou mu chutna, ale k obedu si da tri lzicky, protoze mu jeste nestacilo slehnout ze svaciny a jednak pak dostane hned nakojeno. Poradne ji vlastne jen odpoledni svacinu, protoze je jiz cca 3,5 hodiny po obede a kojeni.
Je mi jasne, ze do roka zas tak moc nemusim to jidlo resit, zvlast kdyz dobre pribyva. Nicmene mi fakt nejde na rozum, jak do nej mam vsecko to jidlo a mliko dostavat. Dyt i tech dve ste gramu obeda je jidlo jak pro me 🤷.
Dekuji, hezkou nedeli! 😊

malanoha
13. pro 2020

Kdyz jeste dost kojim, tak vynechavam svaciny. Misto svaciny kojeni 🤷‍♀️

squezy
13. pro 2020

@ondul V 10 mesicich jsem kojila už jen ráno a večer na uspani, občas v noci. Je taky otazka, jestli kojis rano a to je snidane? A co ma k svačině? A kdy ma snidani, kdy svacinu a kdy obed a kdy a jak dlouho spi?

ondul
autor
13. pro 2020

@squezy Vstava (vse plus minus) 6:30 a snida, v 8 dopoledni spanek, vstava 9:30, v 10:30 svacina, ve 12:30 obed, 13 spanek, vstava 14:30, svacina v 16:30, 19 vecere, 19:30 spanek. Svaci presnidavku, nebo cerstve ovoce, zeleninu, bily jogurt, chleba s "lucinou", obcas uz dostane kousek vanocky nebo jahlove krupky.

Nekdy ale vydrzi spat jen pul hodiny. A teda vzdy pred spanim kojeni, tedy v 8, v 13 a v 19. A pres noc.

me_druhe_ja
13. pro 2020

@ondul Pokud chceš kojit ještě, tak ráno místo snídaně koj. 🙂 A dopolední svačinu, odpolední i večeři dej dřív a nakoj před spaním. 🙂 Já mám 13m kluka a už teda nekojim, ale kojila jsem do 8m a taky už jen ráno (místo snídaně) a večer. Ted aktuálně vstává kolem 7:00, kolem 8:00 má snídani (kaši) a dopoledne už nemá svačinu. Oběd má kolem 12:30, odpolední svačinu 15:30 cca a večeři po 18:00...a pak má láhev s mlickem před spaním (20:30 většinou).

ondul
autor
13. pro 2020

@me_druhe_ja Dik moc ! 😊

zuzita15
13. pro 2020

@ondul v 10m je to jidel jak pro zavalenyho hornika, v tom veku bohate staci 3 chody denne, zbytek kojeni. Kam spechas??

ondul
autor
13. pro 2020

@zuzita15 No, ve vice zdrojich se uvadi, ze kdyz zacinam s prikrmy po sestem mesici, kazdy mesic zavadim dalsi jidlo. Napr. hojne citovane https://prvni-prikrmy-krok-za-krokem.estranky.cz/ Takze v pulce jedenacteho mesice ma uz holt vsecky jidla. V informacich od pediatra totez.

zuzita15
13. pro 2020

@ondul ty stranky neznam a pediatricku zasadne ohledne prikrmu neposloucham 😆 Naopak z mnou nastudovanych materialu vyplyva, ze se travici system ma zatezovat pozvolna a pridavat co mesic jedno jidlo mi prijde dost rychle. Moje dcera mela kolem 10m 3 jidla denne - dopo svacinu, obed a odpo svacinu, zbytek kojeni. Jinak jakmile nemela mezi jidly 3h, nesnedla prakticky nic.

puhelin
13. pro 2020

Do 12 mesicu neni nutne mit nahrazene kojeni. Pediatri vychazeji z doporuceni, ktera vznikla pro deti na umelem mleku a tak nejak se to zobecnilo. To jde proti doporuceni WHO, ktere radi kojit alespon do 2 let.

merope
13. pro 2020

Tak mně mládě poměrně blbě přibíralo, takže jídlo co 2,5-3 hodiny, ale 200 g k obědu? To mi nedal nikdy, skleničku měl většinou na dvakrát. Ale zase třeba ségře kluk snědl tuším i dvě. Takže fakt hodně záleží na dítěti a co mu vyhovuje. Do roka spíše ať si zvyká na různé chutě a netřeba přehánět s množstvím, pokud máš dost mlíka (já neměla a UM odmítal, to se naučil pít až jsme s kojením po roce věku definitivně skončili).

konidana
13. pro 2020

@ondul no u nas to bylo spi co mesic to lzicka navic😅. Do roka jedli tak 5 az 10 lzicek jidla max. Total zavislaci na mliku🙄😂 u vas byvh radila davat mensi porce, jestli do toho chces jeste i kojit

la_amanita
13. pro 2020

V 10 měsících malý neměl svačiny, ale právě kojení. Teď už má všechno, ale stejně jí celkem málo, i když přes den vůbec nekojím a v noci si párkrát podumlá, když se probudí. Některé děti prostě přirozeně málo jedí, třeba se to zlepší po úplném odstavu.

lenatko91
13. pro 2020

Nespěchej tak.. ty stránky jsou fajn pro inspiraci, ale nemusíš zavádět v jejich časech a pořadích.. já jsem začala přikrmovat v 5m a stejně jsem poslední jídlo - večeři zavedla až v roce. A i tak někdy místo některé svačiny nebo večeře kojím. A když v 9:30 vstává, dala bych malou svačinu hned, pak sní víc na oběd.

lenerka1
14. pro 2020

Do roka je to kojenec, takže já to chápu tak, že primárním zdrojem živin je kojení a příkrm je něco navíc. Sní 3 lžičky a pak si dá mlíko? Nevidím na tom nic špatného, každé dítě má své tempo. A fakt by mě zajímalo, kdo a podle čeho určil, že dítě má sníst v tomhle věku tolik a tolik. Mě klasické tabulky zaváněly přílišným roztažením žaludka už od prvních příkrmů, návykem být furt přejedený a neposlouchat své tělo. Syn ve svých 4 letech většinou sní menší porci než 1,5 roční dcera (ta by ty tabuky asi plnila) a prospívají oba. Jídlo pouze nabízím, nenutím, netrvám na dojídání, svačiny často vynechají, zato večeři si dají klidně před i po koupání. Jejich potřeby se i hodně vyvíjí, např. měsíc ujíždí na mase a příloh se sotva dotkne, pak 3 týdny preferuje třeba ovoce a zeleninu a ostatní skoro nejí, což vystřídá enormní obliba těstovin a rýže...tělo si prostě řekne, co mu zrovna chybí. Netrápila bych se tím, jak do něj tolik jídla dostat, a povolila bych otěže...proč mu dávat něco dalšího, když je ještě plný z minula?