Kolik vám je při porodu 3. dítěte?
ahoj maminky,
mam dve uzasne holcicky, ale posledni dobou mi hodne lita hlavou myslenka na cislo 3. Jen si rikam, jestli na to uz nejsem stara, je mi 32, brzo bude 33, male je teprve 1 rok, chtela bych jeste pockat, ale kdyz cekat jak dlouho?
V kolika letech se narodily vam vase deti? jak zvladate nespava miminka? kdyz uz jsou vetsi, jak zvladate pubertaky? neumim si predstavit mit doma 15leteho divocha kdyz budu mit 50... delam si zbytecny obavy?
Ahoj,ja mela prvni dceru ve 20-ti letech a nyni cekam druhou dceru,je mi 38 let..
@skritkova
Bezvadně, i když musím říct, že nejmladší se mi zdá povahově spíš k holčině- dělají spolu blbiny a tak, ale třeba na čtení a tak si spíš sedne ke staršímu.
Ale když na to přijde, dělají kraviny všichni dohromady 😅
Oni jsou super trojka, snad jim to vydrží. Moc bych si to přála 🙂
@skritkova
Ja bych se toho nebala, tam jde hodne o to, jake jsou deti povahove. nejstarsi syn ma 10 let a chova se k malemu pekne, pomaha mu a tak. Obcas se rozciluje, ze mu saha do veci (lego apod.), ale kdyz se neco deje, da za ne za oba ruku do ohne. A to je to hlavni.
Treba ja mam brachu o 9 let mladsiho a segru o 3 roky mladsi a vzdycky to bylo fajn. 🙂
😍 Večer to takhle přednesu manželovi😀
My čekáme třetí a je mi 35 ;) později už bych do dítěte nešla. Je fakt, že jsem víc unavenejsi než před třicítkou a teda hrozně jsem přibrala. Výchozí váha 170cm/56 kg mám teď krásných 67 kg. Doufám, že to půjde pak i rychle dolů ;)
Čtu si tu svůj příspěvek z 1.1.2015, ze laskuju s myšlenkou mít třetí dítě😂😂😂 Myšlenka se stala skutečností a ze třetího se stalo třetí a čtvrté 😂
prvni 40
druhe 41
ocekavane treti do konce roku 2017 takze vek 42 🙂🙏
@rukola teda ty jedes, sem o nejaky rok mladsi a to bych teda nedala ani nahodou ani zdravotne, dcerky sem mela po roce a i se mi pak zacaly zuby kazit a total sem se odvapnila, mit pak po roce jeste jedno, tak se mi ty zuby snad drolit zacnou 😀 a ze sem jela podle jidelnicku od vyzivove poradkyne. Preji zdrave, klidne, spokojene deticky
První dítě ve 22 letech, druhé ve 24 a pokud bude třetí, tak věkovou hranici mám stanovenou do 35 let 🙂.
Vím, že je to individuální a že někdo odrodí pohodově i v pozdějším věku, ale přeci jen, ta vitalita těla u žen s blížící se 40 klesá a pokud pak s malými dětmi není čas se o sebe kdovíjak starat, tak ten nápor je znatelně vyšší, než mezi 20 a 30 rokem.
Já chápu, že někdo potká životního partnera až v pozdějším věku - kdybych náhodně nepotkala svého manžela ve svých 19 letech, dost možná doteď děti nemám 🙂, ale zase v tom případě bych to brala tak, že 3 děti - za každou cenu - mít nemusím no.
Pokud bych začala s dětmi po 30, končím asi u těch dvou - můj názor 🙂
Ahoj, ja prvni ve 20, druhé ve 30 a treti pristi brezen. Tez jsem si rikala, ze 35 je strop, ale kazdeho vec a taky jak se ktera citi. 🙂
první ve 34, druhé ve 37 a třetí ve 38
@michaela_2 Vidím, že je ti 28 let, takže nemáš osobní zkušenost ohledně té vitality ("vitalita těla u žen s blížící se 40 klesá"). Myslím, že je to individuální, jako vše. Já jsem rodila ve 38 letech a co do vitality si připadám pořád stejně 😉
Konkrétně tohle podle mne nijak měřit nejde. Sice se nabízí možnost porovnat tu vitalitu maminkám, které první dítě/děti rodily po dvacítce, a další okolo 40. Ale zase - pokud žena už nějaké děti má a k tomu novorozence, tak kromě novorozence musí obstarat i další děti, což samozřejmě vyžaduje víc času a energie, než se starat jen o toho jednoho novorozence.
@michaela_2
A ještě mě napadá, že velkou roli hraje i psychika. Žena bez dětí je většinou pořád "mladá holka", i tak přemýšlí a chová se. Na našem třídním srazu po 20 letech byl veliký rozdíl mezi těmi, co měly děti hned po škole, těmi, co je měli později, a těmi, co je měli nedávno. Ty spolužačky, které se vdaly a měly děti hned po maturitě už pomalu vedly řeči jako důchodkyně - jak ty jejich děti už jsou plnoleté a ony se tedy už těší na vnoučátka. A nutno dodat, že tak dvě i vypadaly.
To samozřejmě nejde paušalizovat a neplatí to pro každého, ale bylo to dost zajímavé, vidět ty rozdíly...
@guinea jj rozumím 🙂 zase já vidím ty rozdíly mezi mnou a některými maminkami spolužáků dětí v MŠ a prostě slyším, jak některé strhaně vypráví, jak se nedá zvládat péče o dvě děti, domácnost a práci.....Mě to oproti některým zase TAK náročné nepřipadá, naopak k tomu ještě aktivně sportujeme, cestujeme atd.
Vím, že se nedá paušalizovat, ale z nějakého obecného lékařského hlediska, už prostě tělo 40leté a starší ženy, na těhotenství a porod starší je. Byť nepopírám - leckterá i v tomto věku v pohodě odrodí.
Jinak vtipné s tím srazem je, že já mám úplně opačnou zkušenost 🙂) na nedávném třídním srazu, některé dosud bezdětné bývalé spolužačky hořekovaly nad tím, že za dva roky už nám bude 30 a že je to strašný - mě to zase tak strašný nepřipadá 😀 naopak, díky odrůstajícím dětem a nálepce ,,mladý maminky", se věku nijak nebojím, respektive tedy, určitě nebudu mít nikdy pocit, že mi něco utíká - v dnešní době se dá vše dělat i s dětmi, studovat VŠ, cestovat, spíš mi připadá, že právě s dětmi je člověk takový akčnější a řeší méně prkotin 🙂
@michaela_2 Tak je pravda, že ty, co děti mají, už věk neřeší, protože mají "splněno". Resp. budování kariéry není nijak biologicky omezené, plození dětí ano 🙂 Ale jinak opravdu myslím, že je to prostě individuální, záleží na povaze, živostním stylu, stravě atd. každé zvlášť.
Já jen nemám ráda ty řeči jak otěhotnět a mít děti "v pozdějším věku" je náročné. Hlavně proto, že mysl je opravdu mocná a stokrát opakovanou informaci pak mají lidé tendenci přijmout za svou. Viz placebo efekt třeba 🙂 Nebo představa citrónu - když si člověk představí, že kouše do citronu, tak se mu začnou v puse automaticky tvořit sliny. A věřím tomu, že je to tak se vším. Když si někdo opakuje, jak je starý a unavený, tak je. Když někdo věří tomu, že může žít aktivně do osmdesáti let třeba, tak může.
Tím samozřejmě nechci říct, že propaguji mateřství až ve 40 letech. Já sama jsem měla první dítě v tomto věku z různých důvodů (zdravotní stav to nebyl). Pokud se nejdená o "omyl" nebo zdravotní komplikace, tak každá žena má dítě ve věku, ve kterém se na mateřství cítí připravena a holt ten věk je pro každého jiný.
Já osobně vidím jako "omezení" mít dítě v tomto věku jen to, že s druhým nemůžu tolik otálet...
Bylo mi 36 ( měsíc do 37)🖒
Osobně se na svůj věk vůbec necítím (a prý na něj ani nevypadam 😂)😉
Kolem sebe mám maminy různých věkových kategorií, a že by ty mladší byly vitálnější, to říct opravdu nemůžu. Přijde mi spíš, že kolikrát řeší naprosté blbosti, neumí si moc poradit a pořád mají nějaký problém😃kdezto ty starší mamky mají nadhled a daleko lépe zorganizováný čas (většina z nich má víc dětí, chodí do práce a ještě si najdou čas na procházku, kafčo...). Ale vesměs je to taková pestrá skvadra a všechny jsou fajn 🖒
Já měla první ve 22, poslední o 14 let později a musím říct, že si to teď užívám mnohem víc. Asi víc rozumu nebo co😂😂😂
@odula taky máme takové známé🖒 mají 4.a dávají to bez jediného zaváhání, oběma je po 40.
Na druhou stranu jsem včera potkala siousedku, která má taky 4, ji je 45 poslední má 5 letou a má toho plné kecky 🙈ale u nich je podle mě spíš trošku boj s financemi, to pak ty nervy bezesporu cukají... Ale děcka mají úžasné❤
O věku to opravdu nebude
@guinea já zase nemám ráda ten trend který aktuálně propaguje to, že mít dítě do 25 je šíleně brzy - není :D na první těhotenství je v tom věku tělo ideálně připraveno . Jak už jsem psala , je to samozřejmě i o těch okolnostech - když není ten správný partner , tak je blbost mít dítě s prvním koho potkám . Co se týká té připravenosti , tak to jsem moc neřešila , pokud bych bazirovala na tom , se na dítě vyloženě cítit , nemám doteď ani jedno 🙂 ale prostě jsem věděla , že děti chci a když byl ten správný chlap , tak proč otálet . A ty řeči , že v současné době je lepší počkat , jsou blbost - právě současná doba nabízí maminkam tolik příležitostí, které dřívější generace neměly . Souhlasím s tím , že si to každá má zařídit podle sebe ;) a nenechat se ovlivňovat tím , co slyší od okolí ....

@rukola můj limit byl dítě do 40. Pak už bych do toho nešla. U nás bylo třetí v mých 38 a to je tak akorát.