Naše batole bude jíst čokoládu a klobásky ...

16. bře 2021

Nu, raději anonymně... Nejsem na to hrdá. Našemu cvrčkovi bude za chvíli rok a já jsem nešťastná že stravovacích návyků mě a manžela. Co asi bude jíst batole, když muž pořád kupuje pečivo (skoro obsese), v lednici furt klobása a já se pro změnu láduju čokoládou... Chtěla bych večer vařit teplé večeře, ale muž chce furt rohlíky. Dřív jsem byla ráda. Teď už mi to vadí, protože nutriční bída to je. No a ty čokolády, to taky muž jen nahrává... Mu říkám, ať to nekupuje. Furt to říkám. A furt to kupuje a já to pak sním... Nedokážu si pomoci a on nepochopí, že to opravdu nechci doma. I si to jednu dobu dával do šuplíku, ale zase jsme tam, kde jsme byli. Já jsem závislá a on mi to dává pod nos. Nechci to svádět na něj, ale je takovej mezek... Kéž by mě spíš podpořil... Ale to se nestane. Bude to kupovat dál.
No a vaření u nás doma, nu nic extra. Vařit umím, ale vůbec nejsem zvyklá. Dítko příkrmy moc nechce, tak jí jídlo kupuji ve skleničkách, protože vařit se s tím a pak to vyhodit... Ne, díky. Takže suma sumárum, vůbec nevím, jak zajistit dítěti dobré stravování.

autor
16. bře 2021

Budu ráda za zkušenosti, tipy a podporu, jak být v tomto ohledu lepší mámou. Hejty si prosím nechte od cesty, díky🙂

klokanka31
16. bře 2021

Budeš se muset začít chovat zodpovědně. A stanovit si že je zdraví dítěte na 1.místě.

cherie24
16. bře 2021

Co si koupit nějakou knížku o vaření dětem? Já třeba podle té kuchařky dost dlouho vařila pro nás všechny. Prostě my si to ochutíme na talíři a prcek ji to samé co my a nevzteká se, že jí cpu něco jiného než mají ostatní. Není to žádná hitparáda kolikrát, ale je to o zvyku. Ze začátku jsem se v takovém jídle fakt nevyžívala, ale vařit pokaždé 2 jídla pro mě a zvlášť pro malou mě nebavilo a ona pak stejně chtěla to, co máme my. Já už teď třeba i normální jídla dost málo kořením a skoro vůbec nesolím. Návštěva si u nás moc nepochutná, ale mě už teď kořeněné jídlo připadá zbytečně předimenzované 😄

lenerka1
16. bře 2021

Naše batole mi čokoládu plive, ač já jsem totální závislák, a kéž by si k těm manželovým uzeninám dalo aspoň ten rohlík a nejedlo to samotné 😀 Máme doma mix všeho, nabízím věci zdravé, ovoce, zeleninu, ale jíme i nezdravě, snažím se alespoň o kvalitnější verze ne příliš zdravých potravin např. šunku bez konzervantů nebo domácí, pečivo si pečeme spolu s dětmi, často vařím vývary, je toho kotel, skoro bez práce a spousta živin, k večeři se dá na rychlovku udělat obložená mísa kde budou uzeniny (pro muže), sýry, pečivo, ale i kupa zeleniny. Nevařit prckovi zvlášť, ale po dovaření odebrat dětskou porci a dospělákům dosolit a dokořenit...já extra příkrmy vzdala po 14 dnech a najeli jsme na BLW. Dělat malé krůčky, zkoušet postupně nové "zdravější" potraviny a postupně návyky zkusit změnit. Držím pěsti.

2hanah
16. bře 2021

Mě spíš zaráží "dítěti nevařím, kupuji skleničky, vařit, a pak to vyhodit... Ne, díky!" Protože za ty drahé peníze to nakoupit, a pak vyhodit, to jo?? Já nevím, ale vařené doma je chutnější, můžu obměňovat, příkrmy jsou uvařené doslova hned a ohřeju málo a kdyžtak přidám a nemusím vyhazovat nic a rozhodně to chce vytrvat, pokud budeš vařit denně nebo obden, malá i manžel si na vařené určitě rádi zvyknou nebo ať si partner papá rohlíky a Ty s malou můžete mít spolu teplé jídlo. A inspiraci bych fakt hledala v knihách nebo hlavně na netu.

margriet
17. bře 2021

Dítě kopíruje rodiče. Takže pokud nebudete mít zdravé stravovací návyky vy dva, tak asi úplně nelze očekávat zázraky u dítěte. Manžel například leckterou zeleninu bojkotuje, ale syn je většinu času se mnou, takže když vidí, že to mamka jí, dá si taky. A zase naopak, já třeba nemusím některé druhy masa, ale jí je taťka, takže si dá i syn. Co třeba začít tím, že k rohlíkům na večeři přidáte zeleninu a nějakou kvalitní bílkovinu (sýr, vajíčko, šunku,...)?

merope
17. bře 2021

Začni vařit pro sebe - zdravě - a dítěti dávej to, co jíš sama. To je asi základ. Manžel se buď přidá nebo nepřidá. Nemáte třeba sklep? Jakmile by čokolády donesl domů, je posbírat a odnést do sklepa?

veru181
17. bře 2021

Taky máme v jídle spoustu hříchů a prostě jsme si řekli, že až tím bude mrňous ovlivnitelný, změníme to (ale chceme to oba). Příkrmy taky doporučuju spíš vařit - já to dělám tak, že vždycky uvařím zeleninu a zamrazím do skleniček a pak k tomu udělám jen čerstvou přílohu (maso zatím používám ze skleniček, ale chystám se taky začít vařít a dělat obdobně jako se zeleninou), takže nic moc složitého.

e_v_k_a83
17. bře 2021

Bud chceš a nebo ne...myslim, ze dite je nejlepší motivace i příležitost. Jestli manžel nechce, ok, jeho zdravi. Rohlik mu namazat muzes vzdy. Ty udelej pro sebe a dite neco lepsiho. Co se tyce sklenicek, vim, ze nektere deti odmitaji domaci stravu ale obecne, skleničky jsou jen pro strycka prihodu🙂... Spech, cestovani, apod. Jsou vyzivove omezenejsi nez kvalitni domaci mnamky. A chut? Nesrovnatelna....Takze proste jestli opravdu chces, zvladnes to. A cokolady vyhod před manzelem, jen co je prinese z obchodu.

jjasmina
17. bře 2021

To jako myslíš vážně? Můj muž ji jen tlacenky, majonezove salaty a klobasky s rohlikama, ja jim zdraveji a normálně s malou. V komoře má krabici plnou slavností.Nastav si to spíš ve své hlavě... a ano taky jsem malé vařila a pak třeba i vyhodila, ale to je spíš o tvé lenosti..

jana_zofie
17. bře 2021

Já bych k výše řečenému dodala snad jen, ze když už fakt budeš chtít nějakou prasarnu, počkej až dítě půjde spát a sežer ji natajnacku večer. Večeře u nás vařené nejsou. Ale začít vařit obědy, aby to mohla i malá nebyl žádný problém.

martt
17. bře 2021

A proc to jídlo vyhazujes? Spousta vařených příkrmů se dá dat do mrazáku, když zbyde a pak zase vyndat. Ja jsem to takhle dělala, když mi hodně zbylo ,tak jsem to dala do mrazáku a když jsme pak někam jeli a ja nestihla uvařit, tak jsem to pak jen vyndala . Dělám to i s normálním jídlem, když mi toho hodně zbyde a nesmíme to ,tak to dam do mrazáku. Pokud chceš změnit stravovací návyky musíš začít u sebe pomalu a postupně .Manzel se třeba pak přidá,když uvidí, ze jsi to změnila ty.

martt
17. bře 2021

@cherie24 To je jako u nas . Kdyz k nám jde nějaká návštěva uz dopředu říkám, ze moc nesolim a nekorenim a uz automaticky jim dávám sůl na stůl. A i díky tomu nakupujeme nějaké potraviny ,jako uzeniny a pod. Přijdou nam hodně slané 😄

aniea
17. bře 2021

Musíš jít do sebe, myslet na to že chceš jist zdravé nebo jinak než teď, to dítě to vidí u vás co jíte a bude to to samý. Dokud je malý dá se naučit až bude větší to půjde hůř. Ať si manžel ji co chce, tedy pokud nechce nic jinyho. Čokolády bych vzala a nosila někam vysoko, schovat kde bych na ně neviděla a myslet na to, že musím s tím něco dělat, kvůli tomu dítěti.

zelenaesmolda
17. bře 2021

Tak tohle je hodne slaby troll

autor
17. bře 2021

@jjasmina nehejtujte

krtcice
17. bře 2021

My to nehrotíme, jíme vše co nám chutná. Ale teda vařím. A kdyby mi manžel nosil na kila čokoládu... Jé 🤤 až ti je nakoupí, tak mi je pošli 😁

lv
17. bře 2021

Předpokládám, že tě nedrží a násilím ti čokošku nerve do krku - je to tvoje volba. Když ji nebudeš jíst, tak ji kupovat nebude. Nebo ji vyhazuj, když je vůl a neda si říct a furt ji kupuje. Decku davej zdravou stravu, hovadiny jezte az to nevidi, kdyz uz musite

zelenaesmolda
17. bře 2021

To neni hate,to je pravda,trolle

loylii
17. bře 2021

Stanov si cíl - jedno teple jidlo denně. Dítě v tomhle věku muže jist co dospělý. A pokud to je dobrutka, tak si to klidně dá i druhy den. Je to i o financích. Jsem racionálně utrácející člověk a přeci jen ty sklenicky něco stojí.
Objednala jsem si v Ikee skleněné misky s vikem a do toho navarim.. na 2 dny si necham v lednici a zbytek popisu do mrazaku. Děláme dokola taky ověřené jidla, který chutnají nám i dětem. Zaoečene jakékoliv maso s brambory a smetanou, omáčky všeho druhu, rizecky z pánve i trouby s kaší, spagety na x způsobu, polévky.
Priznam se, ze mě ale nebaví stát hodiny u sporaku. Takže naše vaření spočívá v tom nahazet to nejlépe do trouby, po vytažení zahustit trochou smetany a jíšky a je to. Udělat přílohu a všem moc chutna.

me_druhe_ja
17. bře 2021

Ad ty skleničky: malýmu jsem od začátku vařila. Jedl krásně. Jak začaly růst zuby, tak se to zlomilo a s jídlem bojujeme jak prase. A to je mu už 16m. Pořád mu vařím, ale má období, kdy prostě domácí nesni. A chce jen skleničku, ale zase jen určitej druh. 🤦 A to ještě takový chuťově hnusný. 😀 Jinak ty skleničky jsou holt drahy, ale o kvalitu se nebojím.

jana_zofie
17. bře 2021

@martt me od jiste doby prijde slany i chleba

llluckaaa
17. bře 2021

Já bych řekla, že víš moc dobře, jak zajistit dítěti dobré stravování, ale prostě se ti nechce 😀 Takto to má pohodlné, koupíš skleničku, rohlík, čokošku, klobásu a máš vyřešeno 😉 Rezignovat na zdravou stravu v necelém roce dítěte, to mi přijde teda hodně brzy 😉 Zkus se na to podívat z dlouhodobého hlediska, na jaké problémy mu tím budeš zadělávat - zubní kazy, obezita, diabetes, bla bla bla. Z mě je lepší předcházet, než pak řešit důsledky, co myslíš? Jsi svéprávná a dospělá? On ti u té čokolády drží pistoli u hlavy? Asi ne, že? Když ti koupí čokošku, tak to vem a jdi ji hodit do popelnice s tím, žes mu jasně řekla, že ji nechceš, a nebudeš pak muset řešit svou slabou vůli. Očividně peníze u vás nehrají roli, když ti nepřijde líto vyhodit skleničku, kterou dítě nesní, místo toho, abys vyhodila oběd za pár kaček, který jsi dítěti během pár minut uvařila 🙂

odula
17. bře 2021

Jako -my taky nejsme super skvělý ve zdravý stravě, ale uzeniny omezuju co to jde. A ne kvůli masu, ani kvůli koření, ale kvůli nitritu. To je konzervant, karcinogenní svinstvo, který organismus nedokáže odbourat, nebo těžko. Jestli je v tvůj muž uzeninovej závislák, fajn. Ale uvědomte si že nedostatek vlákniny a přemíra masa/uzenin s karcinogenem je jeden z důvodu proč jsou Češi na špici v rakovině střev. Pokud se muž neobejde, zkuste najít bezeckovy klobásy třeba.

jjasmina
17. bře 2021

Neplette si hate s pravdou..

autor
18. bře 2021

@jjasmina vy mě snad znáte? 🙂)) váš hate je hate, ne pravda.

autor
18. bře 2021

@me_druhe_ja hurá, někdo tady pochopil

autor
18. bře 2021

@llluckaaa vy jste to fakt nepochopila, ten příspěvek, škoda

autor
18. bře 2021

Děkuji všem, co napsali něco konstruktivního. Ostatní jděte se svými "pravdami" do háje.

zelenaesmolda
18. bře 2021

Ty jdi taky do haje,trolle