icon

Nechat dítě po obědě spát nebo budit?

cherie24
12. črc 2021

Maminky, necháváte děti po o spát dokud se samotné nevzbudí nebo budíte? Malá bude mít v září 2 roky a spát ještě musí, to by byla tak protivná, že bych jí musela zabít. 😀Jenže když jí uspím, tak jsem pak šťastná, když "už" v 10 večer spí. Z čehož teda taky nejsem úplně nadšená. Já prostě potřebuju aspoň večer chvíli klidu, kdy si sednu a nikdo po mě nic nechce a nemusím běhat sprinty pokaždé, když se vysloví slovo čůrat. Takže než se pak dostanu do postele je 1 pryč 🙄 Zas když se vzbudí předčasně, je pak taky někdy zbytek odpoledne na zabití, tak si tak říkám, jestli teda budit nebo nechat spát. Jak to máte doma vy? Eventuálně jak dlouho necháváte spát? 🙂

Strana
z2
mdch91
13. črc 2021

Podle me 2letej mozek nema jet vkuse ani kdyz se rodici nelibi, ze by slo dite pozde spat (to jen k radam o zruseni denniho spanku) Ja syna nebudim. Jsme stejne dlouho venku, tak je venku s nami. Spi jak potrebuje (jednou mi to snad vrati :D)

lovemusicsun
13. črc 2021

Ani jednu dceru jsem nebudila a nebudím. Mám pocit, že to nepomáhá, aby šly večer dřív spát. Kolikrát mi přišlo, že je to večer snad ještě hořší, když neměly dost spánku přes den. Budím jen když usnou výjimečně nějak blbě, třeba kolem páté odpoledne nebo tak.

rebe
13. črc 2021

Vždycky jsem nesnášela, když mě v dětství máma budila. Pokaždé to přišlo ve chvíli nejsladšího spánku... Takže je pro mě cizí spánek svatý, pokud nemusíme být někde načas, tak nebudím nikdy a nechávám děti vyspat. Zvykla jsem si mít klid po obědě, využiju ho i víc než večer, kdy už jsem unavená. Ale u nás hraje roli, že muž chodí domů z práce hodně pozdě, takže mi dlouhé večery s dětmi neukrajují ze společného času.

cherie24
autor
13. črc 2021

@te_reza bez spánku to nedá, respektive podle toho v kolik ráno vstane. Ona si pak pořád lehá na zem, vzteká se kvůli každé prkotině. Cokoliv se jí člověk snaží dát a odvést pozornost zahodí a řve. Je to pak dítě zralé na uškrcení. Večer pak už bývá klidnější, tak se mnou prostě sedí na gauči, hrajeme si, díváme se na film, ale pak jak usne, tak ještě uklízím letem světem a pak si chci chvíli sednout a na gauč se svalím běžné až po 11 hodině to už partner buď spí nebo odchází spát. 🙄

cherie24
autor
13. črc 2021

@rebe no u nás právě jo, protože partner brzo vstává tudíž i chodí dřív spát a než já uspím, tak už si jen dáme pusu a jde spát. Načež se mě pořád ptá, proč nejdu spát s ním. Já bych to prostě nedala, být pořád celý den jen s dítětem, uspat a hned jít spát. To bych se zbláznila. Hlavně než se nachystám do postele, kolikrát jsme celý den venku, tak to fofrem poklidím až když uspím. Je to pořád lepší než vysvětlovat malé přes den každých 5 minut, že mamka fakt musí poklidit a pak si s ní zas půjdu hrát. 🤦

rebe
13. črc 2021

@cherie24 Úklid jsem právě dělala po obědě, když děti spaly. Mně dělalo dobře mít klid po obědě, už jsem občas od rána mlela z poseldního, takže nejstarší mi spala ještě jako předškolačka. 😀

journals
13. črc 2021

Tohle je hodne individualni a kazde dite ma jinou potrebu spanku. Tohle musis vychytat s ohledem na praxi u vas.
U nas je to takhle: syn ma 2,5 roku a spat musi. Kdyz nespi po obede, je pretazenej a nespi pak ani v noci. Chodi spat mezi jednou a druhou a do spani mu nezasahuju. U nej je fajn, ze i kdyz usne treba ve tri, tak vecer jde stejne spat mezi pul osmou a osmou a nema to na nej vliv.

journals
13. črc 2021

A jestli mate jen jedno dite, tak velmi doporucuju se s partnerem ve vecernim uspavanim stridat. Dulezite to je pro vsechny 😉

megi89
13. črc 2021

Já budim. Triletak ještě pořád spí 🙏. Ráno vstává v 5,30-6,30 a po 11,30 jde spát. Ve 12h je tuhý a v 14h nejpozději budim. A nejraději bych ho budila dřív, proroze večer usina později teď, i po 21h... Ale je protivný, když spí méně než 2hod... Tak holt po 20h ho zazenu do postele, ale spát se mu nechce... 🙄

leymea
13. črc 2021

Se strasim synem jsme si uzivali uz od miminka. Vecer dlouho usinal a vydrzelo mu to do ted (budou mu 4 roky). Sice se v noci jako miminko nebudil, ale driv jsem rikavala, ze mozna lepsi at se v noci budi, ale jde spat treba v 8 😀 od dvou let nechtel spavat po obede, ale ja ho nutila, takze jsme treba hodinu lezeli v posteli a ja cekala az usne. Potom jsem ho nechala spat tak jak on dlouho potreboval, protoze kdyz jsem ho zkusila probudit driv tak bez efektu. Stejne vecer usnul dlouho. Odpoledni spanek jsem zrusila kdyz se narodil mladsi syn (bylo mu 2r a 5m), uz jsem na to proste nemela nervy. On delal v posteli kraviny a nechtel spat. Tak jsem ho prestala davat a zvladal to dobre. I tak proste vecer brzo neusnul 😀 mladsi syn je jeho opak. Vecer hned usne (ale v noci se budil na mliko), odpoledne usina taky hned (ma rok a pul) a spi klidne do ctvrt na 5 a vecer bezproblemu usne. Kazde dite je opravdu jine.

malinkaelinka
13. črc 2021

U nás tohle řešíme už asi tři měsíce ,dceři budou dva roky za pár dní. Vstává kolem 6:30, únava na spánek ale přijde až kolem třetí a to i když máme velmi akční dopoledne. Pak by spala do pěti a spát večer v deset. Takže jsem dala deadline na usnuti 14:00 a spát max do 15:30. Doma odpoledne neusne ani náhodou, jediné venku. Takže odpo dostane prilezitost, kdyz neusne, smůla. Od 4 je pak strašně protivná, takze musíme vydrzet aspoň do šesti, pak vykouoat a spát a kolem sedmé usne. Už jsem vzdala to, že odpoledne spát musí a podřizovat tomu všechno. Doufám, ze se to bude posouvat a brzo vydrží celý den, tohle orechodove období mě teda nebaví.

garpova
13. črc 2021

Ahoj, dcera 20m, spí už jen jednou po obědě. Většinou jdeme spát cca 12.30 a vstáváme v 15h. Buď se probudí sama, nebo začnu " šmejdit" po baráku a to jí probere. Sama se snažím nebudit, vím, jak jsem tohle jako děcko nesnášela, takže ať se rozkouká a vyleze sama. Pokud tedy někam nejedeme a tak. Večer pak chodí spát po půl osmé a do půl deváté vetšinou zabere.

gorra21
22. črc 2021

@cherie24 synovi budou příští týden 2 roky a nikdy jsem nebudila a popravdě mě to ani nenapadlo. Spí jak potřebujete 30 min až 2 hodiny, ale nejčastěji 1h. Spát chodí dle únavy cca 11-12h, v neděli i déle protože si dopoledne užívá tatínka a pak po obědě jdeme spát všichni😁.

Večer usíná cca 8:30-9:30h, teď v létě se nikomu nechce ze zahrady domů a vstává 6:30-7:30h a co jsem přestala kojit (cca 2 měsíce) spí většinou celou noc.

Strana
z2