Nechat dítě po obědě spát nebo budit?

cherie24
12. črc 2021

Maminky, necháváte děti po o spát dokud se samotné nevzbudí nebo budíte? Malá bude mít v září 2 roky a spát ještě musí, to by byla tak protivná, že bych jí musela zabít. 😀Jenže když jí uspím, tak jsem pak šťastná, když "už" v 10 večer spí. Z čehož teda taky nejsem úplně nadšená. Já prostě potřebuju aspoň večer chvíli klidu, kdy si sednu a nikdo po mě nic nechce a nemusím běhat sprinty pokaždé, když se vysloví slovo čůrat. Takže než se pak dostanu do postele je 1 pryč 🙄 Zas když se vzbudí předčasně, je pak taky někdy zbytek odpoledne na zabití, tak si tak říkám, jestli teda budit nebo nechat spát. Jak to máte doma vy? Eventuálně jak dlouho necháváte spát? 🙂

klokanka31
12. črc 2021

@cherie24 Já nechávám spát jak to vyhovuje malé, protože když nám třeba usne v autě a my ji pak musíme budit, je strašně vzteklá. Většinou se ale budí po hodině spánku, takže to na večerní usínání nemá vliv.

zelenaesmolda
12. črc 2021

@cherie24 ja dite budim,nejodlam skakat do pulnoci

antoinet
12. črc 2021

Pro mě byl základ vstát rozumně ráno a dítě dát spát brzy, třeba v 11 (do kočárku), aby vstalo už po poledni a do večera se unavilo. Kdybych čekala až po obědě, spalo by mi do 3 a večer nebylo unavené.

felixfelicis
12. črc 2021

Nechávala jsem spát, dokud potřebovaly, když máš jedno dite, tak si můžeš udělat volno odpoledne, zatímco spi. Ale jestli ji uspavas do tří nebo podobně, že pak chodí spát večer pozdě, tak to u nás bylo to prechodove obdobi před zrušením odpoledního spánku...Prostredni přestal chodit spát v 17 měsících, takže to klidně může přijít už ve 2 letech.

areh
12. črc 2021

Budila jsem. Podle toho v kolik usnul. Když usnul kolem 13:30, nechala jsem spát tak hodinu, chvilku se ještě válel. Každopádně v 15 musel být z postele. A po 15h jsem ho spát nenechala. Normálně chodil spát kolem 19h, ráno vstáváme v 6.

martt
12. črc 2021

@cherie24 Muj starší syn si poobedove spaní odboural sám. Mladsimu je 5 a ještě po obědě někdy spi. Hlavně je to dítko, ktere když chce spát tak spi. A jemu jedno kde a kdy usne. A to se v tu chvíli můžeme klidně stavět na hlavu budit ho a stejně spi. Jednou nám takhle usnul v restauraci tomu bylo ca 3 roky 🤣🤣.

petrasipkova1
12. črc 2021

Záleží v kolik usnul, v kolik ráno vstával atd, když mu byly ty 2 roky, tak jsem nechávala spát a pokud spal déle tak se snažila pořádně utahat venku. Ted po 3.roce většinou už nespí a když usne tak budím, protože je pak vzhůru do 23 hodin
.

hezz17
12. črc 2021

Nebudim ani 1,5roku ani 4roky. Starsi spi cca 13-14.30 a vecer chodi 20/21-7. Pokud nahodou odpo nespi, tak jde 19-7. Nebudim, protože je pak hodinu silene protivna, vztekla, urvana. A o to fakt nestojim

westie
12. črc 2021

Obe deti jsem nechavala spat. Starsi syn mel prechodove obdobi, kdy spanek potreboval, ale usnul treba az o pul treti a vzbudil se klidne v pet. Tak pak usnul az treba v jedenact. A dcera to ma obcas ted podobne - dnes trea usnula pred druhou, vzbudila se o pul pate, usnula poradne v jedenact. Kdyz jsme obcas zkouseli budit syna, aby sel vecer driv spat, stravili jsme odpoledne v jeho kriku, placi a scenach, kdy vsechno bylo spatne, jak moc byl z toho buzeni rozhozeny. Dcera to ma s buzenim podobne. A protoze je to jenom obdobi, ktere bude za chvili pryc, nestoji mi to za to. To si radeji ten den poskladam tak, ze pocitam s moznosti pozdniho usnuti, nekd usnu s dcerou, jindy jdu jeste na chvili pracovat. Beru to tak, ze nam vsem nechci kazit cele odpoledne, jen aby deti brzy usnuly za kazdou cenu.

cherie24
autor
12. črc 2021

@felixfelicis chodila spát v 1, ale teď dřív jak ve 2 neusne. Takže se to posouvá i večer... Snažím se jí kolem té 3 tahat z postele, ale když to s ní nehne, tak vím, že když jí budu budit, bude to s ní horor. 🙄 Občas se zadaří a vstává v 10 nebo i později, pak spát nechodí a jde spát třeba v 7 nebo o půl 8, to jsou moje šťastné dny. Ráno se dlouho válet a večer brzo klid, co víc si přát, ale moc často se to bohužel neděje. 😄

jjasmina
12. črc 2021

@cherie24 já nebudila nicméně, mojí malá bude 17 měsíců, vstává kolem 8 a spí cca 12-14 a usne kolem 21'30

felixfelicis
12. črc 2021

@cherie24 Aha, tak to se mi nedělo, že by měli ten denní režim až tak ruzny, ale mám to stejně jako @westie, když jsem se do toho snažila nějak zasahovat, tak jsem třeba syna vzbudila a on byl protivný a jecel, dokud stejně zase neusnul. Dele než v 22h tedy spát nechodil a to se tak ještě da. Takže já jsem nechavala. Pak když je víc deti, který se musí navzájem přizpůsobit, anebo zacnou nějaké povinnosti, krouzky, školka, tak se to nějak uspořádá samo. Dokud jsem si ten den mohla zařídit podle sebe a nic jsem nemusela, tak jsem to nehrotila.

rencinka87
12. črc 2021

Mladsi spi tak, ze to na vecerni usinani nema vliv, takze nebudim, u starsiho to bylo jednu dobu taky tak, ze usinal az pozdeji po obede, spal hodne dlouho a vecer sel spat hodne pozde (bylo to pres leto, reagoval hodne na svetlo), ale proste jsme zatli zuby, ze to holt nebude trvat vecne, a nechali spat - pripada mi kruty budit deti, at uz mimina na krmeni nebo kvuli jakymukoliv rezimu.
Verim tomu, ze deti vedi, kolik a jak potrebuji spat, proto jsem jim to tak vzdycky umoznila, co to slo. (I tak, abysme byli vecer doma v klidu, ne nekde na party, kde budou spat v kocarku, i tak, ze jsme vzdycky byli potichu, kdyz deti spaly, aby mely klid - vzdycky si predstavim, jak by se to libilo mne, kdyby me nekdo nasilim tahal z postele, protoze uz nechce, abych spala, nebo mi rval vedle postele, protoze prece se musim naucit spat v hluku..)

cherie24
autor
12. črc 2021

@hezz17 tak kdyby mi usínala v 9, tak nic neřeším. To by byla úplná pohoda, ale ona řádí fakt do těch 10, kolikrát se s ní podívám i na večerní film končící o půl 11. A Unavená není vůbec. Švagrová právě budí a děti v 8 v posteli, prý že chtějí mít klid a prostor pro sebe a ne se věnovat dětem do noci. Tak jsem si tak říkala jestli to třeba taky nezkusit, že to třeba může být i fajn 😄

cherie24
autor
12. črc 2021

@westie no právě, když se třeba vzbudí nějak náhle, tak vyloženě vstává prdelí na před a táhne se to celý den. 🙄 Kvůli všemu se vzteká a celé odpoledne už se těším až zas půjde spát a už to skončí. Právě mě maličko nadchla ta představa i nějakého času pro sebe večer, ale úplně nevím jestli je to v našem případě reálné ...

svorly
13. črc 2021

Uz je dost velka, takze budit a vydrzet kyseloprdelni naladu a ono se to snad otoci :D

zelenaesmolda
13. črc 2021

@felixfelicis ty jo,to docela brzo.Tri letacka u nas jeste po obede vetsinou usne 🙂

syrinxka
13. črc 2021

S dcerkou jsem si s tímhle užila své. Čím byla starší, tím chodivala spát později po obědě. Třeba i kolem 15. - 16h. Budit ji vůbec nemělo význam, protože bývalá pak uřvana a vůbec se s ní nedalo vyjít. Takže jsem tohle období pretrpela. Zkoušela jsem to i protáhnout, že jsme dali dřívější večerní spánek, kolem 19.h ale to na ní bylo brzo. Po 1-2h se vzbudila a byla vyspana. To byla teprve noční šichta. Nejvíc nám pomohl školkovy režim, ranní vstávání, unavit a po obědě usnula ve školce vždy.

ada22
13. črc 2021

Kolem 3 let jsem se snažila ji dopoledne unavit a pak jsem uspavala v kočárku kolem poledne, aby do dvou byla vzhůru. Spaní potřebovala, ale usinala třeba až ve dvě. Od doby co nemáme kočárek je to krapet potíž. Je jí skoro 6 a když je náročnější dopoledne, tak spaní po obědě potřebuje a to usne třeba až ve tři, tak to jí pak nechám spát max hodinu a budim. Na tohle je skvělá školka, tam je nechají spát jen tu hodinku.

sylvka
13. črc 2021

Základ u nás byl vždy pevný režim.obed,pohádka,usnuli vždy .... Oba spali po obědě do šesti let. Večer v 8 leželi a v 9 spali.mmch večerka v 9 je u nás dodnes a to je staršímu 13 let .

jako_mala_holka
13. črc 2021

Nebudim, ale dceři je teprve 13 měsíců... Teď má takovy režim, který tak nějak vyplynul z jejich potřeb... Ráno vstane kolem 6, pak ji dávám spát, když vidím, že je unavená, to bývá po svačině mezi 9-10h, spí třeba dvě hodiny...pak odpoledne už nespí, nechce, jen málokdy si zdrimne, pokud dopoledne spí málo... Večer chodí spát jak kdy, většinou kolem 7, včera měla nějaký blbý den a usnula až před 9

zuzkasim
13. črc 2021

My měli celkem pravidelný režim, pokud dítě mělo tendenci spát po obědě dlouho, budila jsem. Ano, párkrát se stalo, že to moc nešlo nebo bylo tak malátné, že v momentě usnulo znovu, tak jsem to zkusila zase třeba za 10-15 minut znovu. Jinak jsem lákala na dobrou svačinku, procházku, blbla s plyšákama, znáte to, divadlo, aby dítě bylo příjemně naladěné. Občas to nevyšlo, ale to se nedá nic dělat. Za ty klidné večery (obvykle jsem od 20h pracovala) to stálo.

20190418
13. črc 2021

Nechávala jsem spát tak dlouho jak chtěl. Po spánku ještě pořádně unavit a pokud se mu třeba kolem 8 večer ještě nechtělo spát, tak si mohl hrát, ale nesměl prudit. Pochopil to i ve dvoh letech 😉

betelgeuzz
13. črc 2021

Já jsem budila. Starší teda byla nespavec, takže od roka bylo odpolední uspávání boj, pak na chvíli usla a za chvíli byla stejně vzhůru. Od 2 let už odpo nespala.
Mladší usla, ale byla schopná spát třeba 2-3 h a pak byla protivná, nemohla se probrat, člověk se už pak ani nikam nedostal. Takže jsem ji po hodině vzbudila a bylo to lepší.
Chce to vyzkoušet, co vám bude nejlíp vyhovovat.

sylvusska
13. črc 2021

@cherie24 Obe deti spaly po obede. Od toho 1r-2,5let klidne 2h, jen proste aby byly vzhuru do 15h. Pak jsme je budily. Ted 3,5let syn jeste spi. Usne kolem 13:30, ted ho nechavame spat hodinu. Ale usina az ve 22h a vstava v 7h. Dcera spavala do 4let, taky tak nejak. Ale rozhodne od 2,5let jsme uz ridili spanek na 1h. Nebot oni ani jeden se samy nikdy nevstaly, spaly by snad 3h.

felixfelicis
13. črc 2021

@zelenaesmolda To je, ale dával to s přehledem, žádný scény z pretazeni večer...Obcas když máme náročný den, tak odpadne nejstarsi s nejmladším, ale tenhleten mi tady vzdycky zůstane🙂 Když někdo napíše, že mu spi i sedmileté dítě, tak je to pro mě scifi 🙂

keksik002
13. črc 2021

@cherie24 asi zalezi na tom kdy vstava.. Takze jednu dobu jsem budila rano kolem 7 aby mohl poobde na hodinku/dve spat a vecer byl po 8 v posteli. Proste to jinak neslo, po vzbuzeni byl chvili protiva ale pak se to ustalilo a dobry. Bylo to prave kolem 2 let..

cilkat
13. črc 2021

U mého dvouleťáka buzení nezabírá... pokud není dospaný, ječí a ječí a chce chovat a je úplně na zabití... To už je lepší, když nejde spát vůbec. (Občas funguje, že usne třeba v autě, spí půl hodinky a když ho pak přenáším jinam, vzbudí se a už spát nechce, ale musí tam být ta změna prostředí.)

konidana
13. črc 2021

@cherie24
Pokud usnuly doma tak jsem nebudila. Jen někdy, když už spaly minimálně 2h a bylo potřeba ještě je nakrmit .
Starší mi od 18.m nespala vůbec, kolem 2. roku jsem jí přes zimu musela aspoň na půlhodinu uspat venku v šátku a pak jsem jí teda budila a domů šl apo svých aby se zase trochu unavila. Pak spala ve školce a v pohodě kolem té 21.h večer spala. Syn byl jiný kalibr. narozdíl pod ségry spáč, ale i sova. Takže první rok ve školce byl ok, ale pak jak byl starší tak večer chodil spát až mezi 22. a 23.h až dokud nenastoupil do škly těsně před 7. rokem. ranní vstávání do školky před 6.h pro něj bylo náročné, a tak vždy spal poo jako první, a pak ho učitelky ani nemohly vzbudit. Večery pak byly dlouhé no.

@felixfelicis přes den doma jako malí nespali, ale kluk když přijde ze školy, tak to často zalomí odpoledne u televize, ještě klidně v 11 letech😂 Jak nedává to ranní vstávání v 7h (a ségřino ponocování do 21. nebo 22.h 🙄 😅

te_reza
13. črc 2021

Pokud ti usíná před druhou odpoledne, zvážila bych,jestli nepřizpůsobit režim tak,aby nespala. Já měla nastavený oběd v 11 hodin,aby šla v půl 12 spát a rozumně vstala. Když uspávání trvalo přes půl hodiny a déle,spaní sme zrušili,jako jo, protivná pár dní byla, ale večer usla s hodem do postele 😅👌