icon

Nejkritizovanější rozhodnutí matek: Jaké komentáře vás trápí?

17. črc 2022

Diskuze pro odlehčení. Asi to znáte, na MD/RD musí skoro každá máma ustát i řadu komentářů k různým tématům, jak by měla/neměla dělat to a to. Tady jsou ty moje:
1) papírové plíny - proč to nepereš, dřív se naučí bez nich, to není vůbec eko, dřív taky nebyly..
2) brigáda - pracovat budeš celej život, když dítě spí máš uklízet, ne pracovat, ty dnešní ženský honí jen kariéru..
3)uspávání - jsi otrok, nech ho řvát, tebe taky nikdo neuspával, kdy s tím pak jako přestaneš..
4) 2 děti s dvouletým rozdílem - to se z toho po..., nebudeš mít čas ani na jednoho, takhle bych to teda nechtěla...
5)manžel - viděla jsem tvýho chlapa na hřišti s malým, to máš pohodu, proč chodíte ven spolu, když stačí jeden rodič..

Strana
z2
eviicka
17. črc 2022

Upřímně, žádné takové komentáře nevnímám. Občas někdo řekne svoji zkušenost (že třeba dvě děti brzy po sobě byly náročné), ale víc si neuvědomuji nebo nepřipouštím.
Nebo možná to je tím, že jsem už postarší matka a nedovolí si to 😀.
Vlastně teď jsem si vzpomněla, když jsem byla poprve těhotná, ať si uziju ještě spánek.

hezz17
17. črc 2022

Proc mame latkove pleny. Proc nosim v satku. Proc jeste kojim. Zadne ve zlem, spis ohromny udiv.

emillyhk
17. črc 2022

1. Proč nevařím manželovi obědy do práce, když jsem doma?
2. Nechodíme ven - to mě teda vytáčí do vrtule, nevím, kde se to vzalo 😤 Kromě pár týdnů, kdy jsme byli nemocní nebo jsem nemohla chodit, jsme venku 1x - 2x denně 🤷‍♀️
3. Proč mi manžel pomáhá s malým (krmí, přebaluje), to to nezvládnu sama? Zvládnu, ale je to i jeho dítě a on to tak bere, proto se stará.
4. A už posazujete na nočník?

Zbytek věcí beru spíš jako konverzační téma, spousta lidí má pocit, že s matkou na mateřské se nedá bavit o ničem jiném, než o dětech 🙈 Nebo nevědí, na co zeptat, ale chtějí projevit zájem, tak komentují rodičovství moje, svoje, obecně... 😊 A možná mi ty výše uvedené komentáře vadí hlavně kvůli tomu, kdo je říká 🤦‍♀️

uzivatelkapetra
17. črc 2022

Vždy si vzpomenu na tchýni, když se poprvé po narození přijeli podívat, tak jsem vyšla z ložnice a ona mi jako první řekla ať ho tolik nenosím. To se člověk prostě musí smát. Každopádně brzy pochopila, že její rady nedopadají na úrodnou půdu a mám svatý klid 🙂

krisstina93
17. črc 2022

Pleny naopak, většina lidí nechápe ty látkové, proč se s tím Peru a skládám, když můžu koupit balík obyč a házet to rovnou do popelnice :D pak okolí (teda spíš moje rodina) nechápe můj styl úklidu, nejsem otrok bytu a se třema dětma moc nejde udržet vše dokonalé, takže dělám nutné a radši trávím čas s dětmi, než s hadrem v ruce jako moje máma :D

marimanta
17. črc 2022

Naštěstí se mi tyhle komentáře buď vyhýbají, nebo je beru jako součást rozhovoru a hned na ně zapomenu. Max. slýchám: „Pět dětí? A to je vše vaše?!“ ale vždy zatím v pozitivním kontextu. Jo, jednou, když jsem čekala páté, mi paní v krámě řekla něco jako „stane se“, tak jsem ji s úsměvem ujistila, že nám se nestalo, že všechny děti jsou plánované.... Možná, když někdo ví, že třeba látkuju už pátý dítě, dojde k závěru, že s takovým magorem nemá smysl diskutovat 🤣🤣
Ale přiznám se, že tuhle jsem naopak já měla na jazyku pár podobných myšlenek. Ale kousla jsem se do něj 😁

jannym
17. črc 2022

Kdyz byly deti jeste male casto jsem slysela (od nejstarsi generace) otazku To jeste kojis? A strasne me toci veta: to je dobre, ze mate parecek. Jinak me vetsina tehle pripominek nechava chladnou, protoze vetsinou nejvic poucuji ti, co o tom vedi kulovy.

izz76
17. črc 2022

U první dcery,ale to už je dávno jsem občas dostávala rady,typu už ji nekoj,měla by víc jíst jídlo,spát ve své postýlce,počkej ta nebude chtít být ve školce,protože ji moc rozmazlujes.. U druhé dcery už nikdo neříkal nic,protože první už byla velká a naprosto skvělá,takže asi ta moje rozmazlovací výchova funguje😃

tasimia
17. črc 2022

Upřímně kolem mě nikdo nic nekomentuje, protože to nedělám já ;).
Bereme se, že každé dítě je jiné, každá máma je jiná.
V práci taky v pořádku, kolegové jsou úžasní, že semnou řeší výchovu mé malé, jen když chci já ;).
Pokud má někdo dvě děti po sobě, je to rozhodnutí rodiny, jejich. Ne můj, ja k ním vstávat nebudu😂.
Pokud se mě někdo zeptá co si o tom myslím, tak pak až odpovím. Že obdivuji, ale těším se až se vyspím, proto bych do toho nešla, zvlášť po mém těžkém porodu..

klokanka31
17. črc 2022

To je pořád něco.
1)proč jí pořád nosíš
2)proč jí pořád chováš
3)proč jí uspáváš - máš jí dát do postýlky ať normálně spí
4) musí si zvyknout že život není lehký (už někde v půl roce)
5) co sis vychovala,to máš
6)za vás tohle nebylo
7)vy jste byli úplně jiní
8)už dáváte nočník?
9)od příchodu z porodnice - kdypak bude druhý?
10)měla bys mít druhý, aby si měla s kým hrát
11)kde bereš čas se malé pořád věnovat, já musela stíhat uklízet, vařit a na vás nebylo tolik času
12)já musela zvládnout se o vás starat sama, i po doktorech jsem s váma musela chodit sama, no ty to máš jednodušší že s tebou může manžel
13)chci vozit všude kočárek já,jsem přece babička a musím si to užít (ale nezapomněla dodat že ona sama nepůjčila kočárek ani manželovi)
14)už dáváš normální jídlo?
15) to já se teda víc bála/to já to teda tolik neřešila (vždy záleží na situaci)
16) já to dělala tak a tak a taky žijete
17) ty chceš kojit? To je blbost, já taky nekojila,nebudeš mít mlíko. Tak kdy už konečně dáš sunar? Vždyť má hlad, potřebuje sunar...

treasurka
17. črc 2022

Porad neco. Nejcastejc proc mate 4 deti? 2 by nestacily?

cherie24
17. črc 2022

U nás nejvíc komentářů je mířeno na vzteklost mojí starší a to, že za to nedostává na zadek. Ona je taková netrpělivá, vznětlivá, občas hysterická, ale taky i dost vnímavá a citlivá. Mám pocit, že si dost lidí myslí, že po pořádném výprasku by všechny problémy zmizely jako mávnutím proutku, neboť vymlátit z někoho emoce je zjevně to nejlepší řešení. 🤦‍♀️👌
Pak nošení v šátku. Takové ty běžné poznámky - Ty si na sebe šiješ bič, bude na tobě hrozně závislá, když jí pořád takto nosíš. - Vždyť je tam hrozně zmáčknutá, v kočárku by jí bylo líp.
- Vždyť tě z toho musí hrozně bolet záda. - To za nás takové blbosti nebyly. - Cože? Tolik peněz za kus hadru? A to je stejné s první i druhou. Pořád dokola ty samé blbé řeči dokonce i od náhodných kolemjdoucích. 🙂

emillyhk
17. črc 2022

@cherie24 To je vtipný - na mě okolí blbě hledělo, že jsem nenosila v šátku ani nosítku (syn o nošení moc nestál) 🙈😄

katule1990
17. črc 2022

0-0,5 roku: Dej mu umělý mlíko, když nepřibývá. To ho nemůžeš rozmazlovat kojením co hodinu, dej mu po 3 hodinách, on pochopí, že se musí napít pořádně a pak vydržet. Kdy už bude moct Lipánka? On je chudák furt jen na mlíku. To používáš látkový plíny, ses zbláznila? Nemůže spát s váma v posteli, dej ho do postýlky a nech ho vyřvat.
0,5-1 rok: Chudák má jen bílý jogurt, ani Pribináčka mu nedopřeješ. Neumí sedět, protože ho neposadíš, to se nikdy nenaučí.
1-1,5 roku: Jaktože ještě nechodí? Kdy bude moct normální jídlo (rozumněj čokoládový dort a jiný sladkosti)? Nic mu nedopřeješ. To není normální, aby se takhle vztekal. Nemáš s ním žádnou trpělivost (od toho, kdo narozdíl ode mě opravdu žádnou trpělivost nemá).
Dál jsme se zatím nedostali. Mít pradodiče blízko je ohromná výhoda, ale někdy je to teda i náročný 😀.

cherie24
17. črc 2022

@emillyhk já bych řekla, že okolí to okomentuje vždy, ať dělá/nedělá člověk cokoli. 😃 To jsme se bavily s kamarádkou, po 6ti letech se vdala a říkala, že se pořád všichni ptali, kdy se vezmou a proč se ještě nevzali. Ve chvíli, kdy se vzali zas přišli otázky a proč se berete? Vy se musíme vzít? Ty jsi těhotná? Asi je to fakt jedno, stejně se budou lidi blbě ptát a říkat své názory i tam, kde tázání nebyli. 😃

xmisas
17. črc 2022

Teď si už nikdo moc nic nedovolí, ale když sem byla těhotná to jelo.. 🤔
Ty ji budeš nosit v nositku a šátku? Ji snad dáš do kočárku..
No a zvladnes vůbec porodit?
Ty chceš mít látkový plinky? Se na to stejně vyprdnes, nebudeš mít na to čas. Vyhozený peníze.
Budeš pořád pracovat? Nebudeš stíhat, uvidíš.
NJ, už vám to začne co? Se nevyspite..
Ještě že sem porodila v 38 týdnů. Za otázky jestli sem ještě celá bych už určitě vraždila 😂
No teď už na mě jen blbě koukaj a pak za zády pomlouvají, že nejsem dobrá matka když chodím do práce, že dítě rozmazluju nošením, spaním s náma v posteli. Že si přece musí zvykat být samostatne. A je trapná, má látkový plinky.. 😂

fire85
17. črc 2022

Mě nikdo nic nekomentoval , ale tady to vypadá ze mate všichni i v okolí děsný pesimisty, všechno předem špatně. Každé dítě je jiné.upřímné se taky divím v duchu, že má někdo 5 deti, nebo že dítě neposlouchá a maminka mu tisíckrát vysvětluje a decko se jí pak vysmeje a maminka pořád nic. Že by treba dala na zadek neexistuje.no časem uvidí sama.ale já si to myslím v duchu, takže nikomu nic neříkám a mám klid.

tasimia
17. črc 2022

@fire85 ja jsem si říkala úplně to same😊 ze jsem vděčná jake mám okolí :D.

michaela666
17. črc 2022

1. Nech ji vyřvat. Já bych jí teda nenosila na rukách, dej jí do postýlky a ona se uřve a usne. Pak budeš její otrok. - Malá měla 14 dní a tchýně si hned při první návštěvě neodpustila tyhle poznámky. Slyšeli jsme to ještě párkrát a pak naštěstí přestala.
2. Nosítko? Co to je ta novinku, my takové drahé krámy neměli a přežilo se to. Nakonec bude kvůli tomu rozmazlená a ty budeš otrok.
3. Proč jí dáváš ještě UM? Má rok, už musí jíst všechno. Když nechce, tak jí nech pořádně vyhladovět.
4. Teď máme období vzdoru a vzteku. Hned jí mám jednu placnout na prdel, přece se nebude venku vztekat. Co tomu ostatní řeknou?
5. Ona tě bije? To si nesmí dovolit, jednu jí lepni přes ruce a ona přestane.
6. Doufám, že s váma nespí v posteli. Bude z tebe otrok bez soukromí.
7. Ona ještě nejí sladkosti???😯 V roce a půl chudinka neochutnala čokoládu? Má raději ředkvičky a borůvky než sušenky? Ty máš divné dítě.

Z toho všeho mi vyplývá, že matka co nenechá dítě vybrečela samotné v jiné místnosti, nepraktikuje fyzické tresty už od miminka, necpe ho vším co jí přijde pod ruku je vlastně otrok a má rozmazlené dítě.

guliii
17. črc 2022

Naštěstí tohle moc neznám. Jen manželovo teta se strašně divila, že 3 měsíčnímu kojenemu synovi nedávám čaj, aby se napil. A některé sousedky zajímalo jestli kojím, ale báli se zeptat 😄 já si moc nenechám do ničeho kecat 🤭 a mamka je super, do ničeho nemluví, jen pokud se zeptám.

jako_mala_holka
17. črc 2022

@fire85 já většinou dceři vysvětluju a domlouvám, to je špatně samozřejmě... Pak udělá něco, co je přes čáru (málem vletí do cesty) a já ji plácnu... A to je taky blbě 😁

dejvitka
17. črc 2022

@uzivatelkapetra jaj, to bylo i u nas u prvniho. Hlavne ho nesmis tolik nosit a chovat, zvykne si na to a nebudes delat nic jinyho 😀

veruuu_kubesovic
17. črc 2022

Beru jako úspěch když se nepozastaví nad jmény našich dětí, jinak názory okolí jsou mi celkem fuk...

jako_mala_holka
17. črc 2022

@cherie24 to je jak u nás s tou svatbou 😁 a teď s druhým dítětem... Od porodu první poslouchám, kdy bude druhé a že nejlíp aby byly od sebe 2-3r... Když jsme oznamovali, že čekáme druhé (budou od sebe 2,5r), tak zas řeči typu ty jsi zas těhotná? To jste na to brzy skočili 😄 ale my to děláme podle sebe, takže se tomu spíš smějeme, max 🙄😁

tahejhula
17. črc 2022

Nejvíc nesmyslných keců jsem si vyslechla kvůli kojení. Dobré je, že mám podporu otce dětí a to je podstatné.

jako_mala_holka
17. črc 2022

Jinak i ohledně ne/kojení, ne/nošení, plenek, jídla, uspavani,... To je klasika, jsou lidi, kteří se musí vyjádřit ke všemu, i kdyby mluvit neuměli 🙂

95newmommy2020
17. črc 2022

Moje Mama se mě už v porodnici zeptala, kdy konečně půjdu pracovat. Pak se mě na to ptala ještě v sestinedeli a nějak v necelým půl roce, se ti nechce do práce ? 😅 a na druhou stranu tchyně se strašně divila, ze nechci zůstat v domácnosti alespoň do prvni třídy. Moje mama mi porad připomíná, ze jedno dítě stačí a ze mám teď poradně myslet na svoji kariéru a dodělat si ještě magistra a tchyně do nás valí furt s dalším dítětem.
A jinak to ostatní nějak filtruju, protože matka neudělá nikdy nic správně.
Když kojí, tak možná moc dlouho. Když nekoji tak je špatná, protože nekoji. Když dává zdrave a organické, tak její děti budou jist tajne sladké a fastfoody a nebudou chtít nic jiného. Když mu občas dává sladké a fastfoody, tak její děti nejsou zdrave. Když nepracuje, tak poslouchá, jak to má tatínek těžké, ze to táhne sám, a když pracuje tak děti jsou malé jen jednou. Když si s nima hraje, tak je helikoptéra a přehání to, když jen sedí a nechá děti bejt, tak je Lina a nevěnuje se jim. :D

klokanka31
17. črc 2022

@95newmommy2020 Tys to napsala dokonale, ať děláme cokoliv, je to špatně 😃

jjasmina
17. črc 2022

Upřímně ke mě si to okolí asi ani nedovolí 🤣🤣🤣

tasimia
17. črc 2022

@jjasmina se ptám kamarádky.. "ty chtěla si mi někdy říct, nejakou připomínku ohledně male? Víš jak plenky, dudlik, nekojila jsem :D" .. tak jsem se dozvěděla, že mě raději nic, protože by dostala pár facek, ona je totiž ten typ co nechává vyrvat a ja ten typ co dítě fnukat nenechá :D ;D. Do teď jsem si myslela, že jsem hodný člověk😂.

Strana
z2