icon

Neočkyování dítěte: Jaké jsou finanční a administrativní důsledky?

31. říj 2024

Ahoj všem maminkám, které hodně přemýšleli o očkování svého miminka a nakonec se rozhodly neočkovat i v případě velké masáži ze strany doktora, rodiny…
Neustále jsem odkládala a sama sobě řekla, že nechám očkovat až synovi bude půl roku. Jako miminko měl 2měsíční koliku, neutišitelný pláč 24/7 vždy usnul tak na 1-3 hodiny v noci. Nepředstavitelné, kdo nezažil. Uzlíček neštěstí.
Nyní spokojené, upovídané miminko.
V životě dávám hodně na svou intuici. Lékaři mě strašili, že musím na císař, že porodím ochrnuté miminko, že špatně roste… já ale věděla, že je vše v pořádku, že má moje miminko své tempo a já měla krásné bezproblémové těhotenství. Narodil se mi přirozeně krásný, zdravý chlapeček.
To jen něco málo k pocitům..
no jenže čím více se mi blížilo, že ho budu očkovat.. tím více jsem začala číst souvislosti, negativní účinky , reakce i několik let po očko, neurologické problémy, špatný spánek, nekončící plác, a mnoho dalšího…
Moje intuice a pocit, zúžené hrdlo , nedokážu ho očkovat. Mám strašný strach.
PROSÍM NEPIŠTE MI, zda jsem si i četla průběh nemocí jako takových u miminek… to mi prosím opravdu nepište!!
Napište mi prosím vy, kdo jste očkovat nenechali povinnou Hexu.
Budu platit nějakou správní pokutu? Co pak školka, tábory, škola, kroužky?? Bude stačit nějaké naše prohlášení, nebo jak se to řeší?
Děkuji 🙏🏻

Strana
z5
rebe
2. lis 2024

@prejeta_zaba Ano, spousta lidí se opravdu víc bojí, že jejich dítě prodělá zarděnky v dospělosti, po vyvanutí očkování, než v dětství, proto očkování odkládá na prah dospělosti. Upřímně, já třeba nechápu, proč to vůbec někdo má naopak. Bát se víc běžné dětské nemoci než závažných následků u dospělých je pro mě nepochopitelné.

cherie24
2. lis 2024

@ai30 víte, že třeba spousta velmi geniálních lidí jsou lidé s ADHD, kteří mají problém se soustředěním se na pravopis? Umět doplnit správně i a y rozhodně není známka IQ u člověka. Spousta vědců pravopis neřeší, protože je pro ně důležitější ten výzkum než jednička z češtiny. Mozek mají soustředěný na jiná odvětví a přesto jsou nadprůměrně inteligentní a mají světu co dát.

cherie24
2. lis 2024

@prejeta_zaba já mám děti očkované, ale očkovala jsem až po prvním roce života, protože z oficiální statistiky, která se musí vést u každé vakcíny vyplývá, že nejlépe zvládají očkování děti mezi prvním a druhým rokem života. Zároveň už jsou ty děti natolik velké, aby člověk dokázal poznat případnou neurologickou změnu po očkování a měl šanci to rychle řešit. Jediná nemoc, která ohrožuje na životě malé miminko, je černý kašel. Ten je smrtelný pro děti do půl roku (od půl roku už umějí děti vykášlávat hleny) a dítě je ale chráněno až po druhé dávce hexa vakcíny, což je často stejně až kolem toho půl roka. Tudíž vakcína hexa u malých miminek ztrácí význam, dítě není chráněno proti smrtelné nemoci a zbytek nemocí se přenáší krví nebo se v ČR ani nevyskytuje. Na černý kašel je efektivnější očkování matky mezi 27. až 33. týdnem těhotenství, kdy protilátky přecházejí do 3 až 4 týdnů přes krev matky do krve miminka, které se už přímo rodí s protilátkami na černý kašel. Nejsem vzdělaná v oboru imunologie, studovala jsem přírodní vědy a od mala se pohybuji kolem zvířat a veteriny. I ten veterinář vám potvrdí, že očkování nechrání proti tomu, aby očkovaný jedinec nemoc prodělal a že naopak se často stává, že ta nemoc probíhá v slabším průběhu, jedinec je infekční a lékaři nejsou schopni často určit o jakou nemoc se jedná. Navíc mi přijde fascinující, že veterinář NIKDY nenaočkuje oslabené zvíře, ale děti s kašlem a rýmou se očkují zcela běžně. Probíhající virové onemocnění bez horečky není kontraindikací neočkovat, ač je v tu chvíli tělo oslabené bojem s virem. Už jen to vypovídá o tom, jak si ti virologové a doktoři váží zdraví dětí.

prejeta_zaba
2. lis 2024

@cherie24 ok, ve všem, co jsi teď napsala s tebou souhlasím. Pak moc nerozumím tomu, proč se tady bezhlavě zastáváš neočkování bez vážného důvodu, když sama své děti očkované máš. Za mě taky dává naprostý smysl očkovat s rozumem - vždy zdravé dítě, být ostražitá k NÚ, neockovat více zaráz atd. Ale úplně vynechat očkování na základě nepodložených dojmů - to mě uplně nadzvedává ze židle.

rebe
2. lis 2024

@prejeta_zaba Tak pokud tady diskutuješ kvůli úplnému neočkování na základě nepodložených dojmů, tak tu plýtváš časem všech zúčastněných, protože na základě nepodložených dojmů neočkuje málokdo, ze zde diskutujících pak nikdo.

ai30
2. lis 2024

@cherie24 Hele, je mozne, ze je tady zakladatelka 'intuice mi rika, ze ockovani je spatne' genialni epidemiolog s adhd? Mozne to asi je. Pravdepodobne moc ne. Beru ten pravopis, ale furt si myslim, ze se podle pisemneho vyjadrovani pozna, jestli se bavis s genialni vedkyni, nebo obeti konspiracnich teorii. A u antivaxx mam proste dojem, ze se o dost casteji bavim s tou druhou skupinou, nez s tou prvni. 🤷🏼‍♀️

cherie24
2. lis 2024

@prejeta_zaba já respektuji obě strany. Respektuji lidi, kteří se rozhodnout neočkovat vůbec i ty, které běží hned s úderem 8. týdne u miminka na očkování. Nikomu neříkám, že můj názor je ten správný. Já jsem si pouze zjistila co nejvíce informací a podle toho jsem se rozhodla tak, jak jsem uznala, že je pro mé děti nejlepší. Ale totéž se zcela jistě nedá říct o lidech, kteří jsou zastánci pro očkování. V tomhle ohledu je obrovská nenávist a cokoliv mimo proud je tvrdě odsuzováno. Přitom je to každého svobodná volba. Kolem očkování se celkově točí vášnivé diskuze plné nenávisti, jak jsme se přesvědčili i v době covidu. Spousta lidí vedla i fyzické útoky proti neočkovaným, přičemž spousta z očkovaných následně měla nežádoucí účinky horší, jak po prodělání samotné nemoce. Ty nežádoucí reakce po vakcinaci tam zkrátka jsou a nelze je přehlížet. I ty nemoce tu jsou a je na každém z nás, jakou cestu zvolíme.

ai30
Autor odpověď smazal
rebe
2. lis 2024

@ai30 Fascinující, že si všímáš pravopisu, ale vedle "intuice mi říká..." přehlédneš tu část "tím více jsem začala číst souvislosti, negativní účinky , reakce i několik let po očko, neurologické problémy, špatný spánek, nekončící plác, a mnoho dalšího"...

lennus
2. lis 2024

@ai30 Pohybuju se ve své sociální publině - vesměs vysokoškoláci, protože jsem studovala v současném bydlišti a postupně nabalovala známé. A vesměs platí, co píše @rebe Ti studovaní nad tím víc přemýšlí, protože dnes se dají sehnat kvalitní zdroje i na tom internetu, jen člověk musí hledat a zajímat se o zdroje, což jsou studenti VŠ zvyklí.

ai30
2. lis 2024

@rebe Ale to je prave to, o cem mluvim, ze nekdo, kdo k tomu nema zadne znalosti a ty souvislosti nezna, si zacne 'nacitat' 'odborne', mnohdy davno vyvracene studie a anekdotalni pribehy a logicky ma potom strach, zacne duverovat vic anonymnim zdrojum z netu a konspiracnim teoriim o tom, jak spolecnym cilem vsech doktoru je, aby lidi byli vic a hlavne dlouhodobe nemocni (protoze evidentne neni nedostatek doktoru, ale nedostatek nemocnych😅). To je ten pruser, ze presto, ze se jedna o slozite tema, stalo se z ockovani tohle tema na samostudium a co hur, lidi, kteri k tomu nemaji ani znalostni predpoklady ani zkusenost, ktera presahuje jejich dite, se jmou rozdavat rady, jako by se nechumelilo.

cherie24
2. lis 2024

@ai30 aha, takže nakráčet do ordinace a slepě poslechnout doktora, je podle tebe ta správná cesta inteligentních lidí? 🙂

j.a.n.i
2. lis 2024

@rebe Jasně a proto z těch nemocí, které jsou v hexavakcíně vybereš tu jednu zcela zbytečnou a tou argumentuješ, že.

ai30
2. lis 2024

@cherie24 Ne, spravna cesta inteligentnich lidi je informovat se v ramci dostupnych a overenych zdroju a umet rozlisit, jake informace jdou od odborniku, jake od laiku a znat sve limity v tom, ze na pochopeni problematiky, kterou ostatni intenzivne studuji nekolik let, nestaci google a pribalovy letak. A teda v idealnim pripade nevidet za kazdym doktorem ziskuchtive monstrum, ale dat mu alespon tolik respektu, kolik davas kazdy den ridici autobusu, kadernici, automechanikovi nebo firemni ajtacce. Prvni je nezbytne, druhe by bylo fajn.

veronicka89
2. lis 2024

@ai30 to byla odpověď ode mě na tebe , abych to nemusela psát znova ;)

veronicka89
2. lis 2024

@ai30 bohužel, nemám duveru v každé kadeřnici, řídici autobusu ani ajtacce , ptz dnes a denně zažívám situace , ktere dokazuji to , ze kdyz nekdo ma nejake povolani , tak za 1. Je jenom porad clovek se svymi limity, chybami a ne vzdy je jejich kvalita umerna vzdelanim, nebo poctem let v oboru...

veronicka89
2. lis 2024

@ai30 myslim si ze tve rozdeleni lidi je spise zabarvene podle tebe , ptz je plno lidi , kteri treba ,,bezhlave ockuji,, a ani nevi na co dana vakcine je , zda je ziva /neziva , nebo k cemu presne slouzi ...
A jsou schopne bezprostredne po ockovani pokladat na maminkovske fora otazky, zda muze byt nahly neklid ditete , nebo zvysena teplota byt z ockovani...

j.a.n.i
2. lis 2024

@veronicka89 No ono to "bezhlavé" očkování dle doporučeného schématu zas až tolik paseky nenadělá, drtivá většina se s žádnými zásadnějšími nežádoucími účinky nesetká.

veronicka89
2. lis 2024

@j.a.n.i tim chces rict , ze jsi zvykla ze deti nemaji po ockovani zadnou reakci a ze to na nich ani nepoznas ?

( ja ti moji zkusenost nemuzu rict, bohuzel...)

cherie24
2. lis 2024

@j.a.n.i y: vážně? Celkem bylo získáno 1288 hlášení obsahujících 4334 NÚ, tedy v průměru
3,4 NÚ na jedno hlášení. Ve většině hlášení byla jediným podezřelým LP vakcína
Infanrix hexa (75,9 %). Nejvíce podezření na NÚ nahlásili lékaři (70,2 %). Závažný NÚ
byl obsažen v 84,3 % hlášení. Nejčastěji se vyskytovaly celkové poruchy a reakce
v místě aplikace (31,4 %), poruchy nervového systému (18,3 %) a psychiatrické
poruchy (16,5 %). Neočekávaných NÚ bylo 1683 (38,8 %), z nichž nejčastější byly
narušený psychomotorický vývoj, insomnie, apatie. Ve většině hlášení NÚ
vymizel (70,0 %). Jeden případ byl fatální. 30% NÚ zůstalo trvalých.
Když si člověk rozebere hexu, tak je tam dětská obrna, která je u nás vymícená, navíc se přenáší fekálně orální cestou.
Tetanus - že by se malé miminko zranilo o špinavý předmět venku? Rizikové jsou až starší děti, ale ne nemluvňata.
Záškrt je též nemoc rozvojových zemí.
Černý kašel - největší strašák a život ohrožující nemoc, ale dá se mu předcházet očkováním přes matku, což je i efektivnější řešení než hexa a chrání miminko už od narození.
Žloutenka B - přenáší se krví a tělesnými tekutinami
onemocněním způsobeným bakterií Haemophillus influenzae typu b - je to velmi vzácné onemocnění, prakticky se nevyskytující
Ty obavy z očkování nejsou zas tak zbytečné. 🤷 Některé ty nemoce se reálně vyskytují, jsou vážné, ale kdo vymyslel, že je budeme cpát do nemluvňat?

ai30
2. lis 2024

@veronicka89 Oni neockuji 'bezhlave', oni ockuji na doporuceni pediatra. Nechapu, proc delat ramena kvuli tomu, ze zrovna ockovani clovek musi mit nastudovane a na tom jedinem zalezi a kdo se tomu nevenuje, ten je tupa ovce. 🙄 Dnes a denne davas sebe i sve deti vsanc ostatnim lidem s duverou, ze to, co delaji, delaji dobre a tak, aby vas neohrozili. Jenom ockovani je jedina vyjimka, to oddeli zrno od plev a ukaze, kdo je ten koumak, ktereho nenachytaj 😅
Hele, delejte si, co chcete, fakt. Na tohle je zivot kratkej 🫡

cherie24
2. lis 2024

@ai30 ano, oni očkují na základě doporučení pediatr a pediatr očkuje na základě nařízení zhora. Celorepublikově nám to na ministerstvu nařídili a pediatr dělá jen to, co se po něm chce. On to musí vykazovat a on z toho pak bude mít postihy. Pediatr je v tomhle malý pán.

suzanna123
2. lis 2024

@veronicka89 ne, nemyslím. Reagovala jsem na tenhle konkrétní příspěvek, kde paní píše, že po pročtení negativních účinků ji intuice od očkování odradila

veronicka89
2. lis 2024

@ai30 kdyztak mluv za sebe . Ptotoze ja tam kde to jde se opravdu nespokojuju jen s duverou , ale zajimaji me fakta, zkusenosti, recenze, oceneni . At se jedna o hotel, kvalitu zimni bundy , kadernice , lekare ...a mohla bych pokracovat ...

veronicka89
2. lis 2024

@suzanna123 ja jsem se ted asi ztratila 😅

veronicka89
2. lis 2024

Jinak me to ani moc uz nebavi obhajovat moje rozhodnuti, ktere ovlivni muj zivot a zivot mych deti.

Nikomu muj pohled nevnucuju a jedna se o muj pohled a zkusenost. Tak se to snazim i podavat.

A tahle diskuze mi vlastne nic neprinasi.

j.a.n.i
2. lis 2024

@cherie24 No a ockovanych celkem bylo kolik?

rebe
2. lis 2024

@ai30 Hele, máme takové zákony, že o dětech rozhodují jejich rodiče, a ne ty, smiř se s tím 😉

rebe
2. lis 2024

@j.a.n.i Ale no tak - která z těch nemocí, co jsou v hexe, reálně a aktuálně hrozí devítitýdennímu nemluvněti? Akorát černý kašel, ale proti tomu ho beztak ta první dávka v devíti týdnech neochrání… Kdyby se místo MMR očkovaly jen spalničky a zarděnky a příušnice až na prahu dospívání, taky by je odkládal jen zlomek rodičů.

j.a.n.i
3. lis 2024

@rebe No, devititydeni nemluvně asi nechodi do skolky ani na tabory, takže tu neresime rozumny posun terminu...

Strana
z5