Ohřívač na láhve, nosítko, hrazdička, atd. Je potřeba mít doma?
Dobrý den,
mám takovou rozepří s přítelem ohledně věcí pro naši dcerku. To, co si myslím, že by bylo podstatně důležité a usnadnilo mi to práci a umožnilo mi to věnovat více času učení, věnování dceři a domácím pracím, tak on vyhodnocuje jako ,,Naprostou zbytečnost". Proto se chci zeptat zde, jelikož vy s tím jistě máte více zkušeností než já. Například ohřívač na lahve, nosítko na nošení, hrazdičku na hraní, čtvercovou postýlku (už se začala převalovat), nebo houpátko (to, do kterého dítě dáte a ono to je jako vajíčko, akorát to neničí záda)
Co jste využily vy?
Co pro vás bylo potřebné?
já využila lehátko, hlavně v době příkrmů kdy ještě ani jedno dítko nesedělo a vajíčko jsem nechtěla mít hned špinavé...Nekojila jsem ani jednoho od 4 týdnů a ohřívačku jsem nepoužívala(stačila láhev, Nutrilon případně Sunar, termoska s horkou vodou).Nosítko jsem nepoužívala,obě děti mám aktivní a syn ještě byl blicí,tak by to ani nešlo.hrazdičku jsem neměla a ani nevyužila jsem
@veronikav31 jj, lehatko je super. Take jsem pouzivala pro nesedici na jidlo.
@eeveepokemon456 Mně do toho muž vůbec nekecal. Nosítko považuju za nejlepší věc, z kraje jsme měli šátek, fakt velká pomoc!
Přítel by si měl uvědomit, že věnováním si buduje s dcerou vztah a bude pri ni jednou vzor pro její budoucí partnery. I muži můžou nosit v šátku a nosítku 😉
@eeveepokemon456 A jinak jsem pro, ať žena pořídí cokoliv, co jí ušetří čas a práci a miminku samozřejmě neublíží.
Nikdy jsem třeba neuvažovala ohrátku a jsem odpůrce chodítek.
@lennus Choditko je pindovina, ohradka mi mnohokrat usnadnila ziti. Mam vybeh 1,5 x 1,5 m, takze solidni ohrada, obe dcery si v ni postupne vyhraly a ja mohla v klidu pracovat, uklizet, cokoliv. Casto jsem si tam i k te jedne i lehla a vytuhavaly jsme tam.
@eeveepokemon456 Využila jsem ohřívačku na lahve, hrazdičku, nosítko, lehátko. Nechce to koupit, protože chce ušetřit? Při plném kojení ohřívačka netřeba, to lehátko je taky navíc a zvládnete to určitě bez něj. Hrazdička stojí použitá pár kaček a nosítko se dá koupit už nošené a dobře ho zase prodat, takže vás to ve výsledku moc stát nebude 😉
@eeveepokemon456 Jinak teda z toho, co jsi napsala, že doma máš nebo by sis ráda pořídila, nepotřebuješ především línýho ignoranta s blbýma kecama ☹
@eeveepokemon456 on ten příchod miminka je vždycky náročný a chvíli to trvá, než se rodinný život srovná, než chlap vpluje do "módu táta". My si s mužem museli několikrát vážně promluvit, než se nám podařilo si všechno nastavit ke spokojenosti všech. Ale nikdy nešel do diskuze s přístupem typu "ženská je od toho aby se starala o domácnost a dítě", s tím by u mě daleko nedošel :D
Proboha zivyho, ze se musim rouhat..... Necetla jsem vse, ale v uvodnim prispevku pises, ze mate zatim jedinacka..... To uvazijes s timto exotem o dalsim diteti? Ono je tady toho malo? Jako jasne, ja te chapu, materske pudy jsou silne. Jak si ale myslis ze dopadnes.... Opet jako zmorena zenska, ktera je na vsechno sama, ma malo penez, chlap na ni se.... e, nebo chodi jinam a ona mu dela sluzku a on si jeste jako kral jeliman je na koni....Zase dalsi, do budoucna nestastna "rodina" co rodinou nebude a zas to odskacou deti. Dobre si to promysli, lidi se nemeni.
Ja kdyz to ctu, tak mi meho chlapa, i kdyz zijem skromneji, muze lecktera zavidet, ale to neni predmetem teto debaty.
Jinak ja nepouzivam nic z toho. Nositko mam pujcene a je k nicemu, ani jedna v nem byt nechtela a nechce, starsi jsem kojila bez potizi, mladsi teda ma UM a horko tezko se snazim neco od sebe odsat, ale ohrivac lahvi nemam a flasku prevarim klasicky v hrnci s vodou. Hrazdicky ani u jedne, radsi ji dam na zem na deku... Ostatne to mi naridila i neurolozka, ze je to stejne nejlepsi zpusob rozvoje mozku a motoriky.....
P.S. Jestli to ma byt castecne zaplata za to, ze se tomu diteti tatinek nevenuje, tak vez, ze to je zbytecny zkouset a to decko mu to jednou seredne vycte, protoze zajem a lasku rodice nicim nevyvazis.
@biedronka10 Ja jsem nekojila a sterilizator lahvi je skvely pomocnik,ohrivac jsem nevyuzila
@zelenaesmolda jasny. Ja jsem nejak zvykla po staru. Navic mame doma malo mista, tak nechci hromadit kramy, uz tak se tu sotva vejdem.
Tak ohřívač lahví jsem nikdy neměla, vždy jsem kojila. Nosítko jsem si půjčovala od kamarádek, jen na výlety, žádné dítě si na něho nijak zvlášť nezvyklo. Hrazdičku jsme využili u všech dětí, postýlku máme klasickou jak na spaní, tak dole na hraní, nebo spíš na bezpečné odložení, houpatko máme a využíváme na krmení. Takže za mě to nejsou žádné zbytečnosti. Navíc máte první dítě a pokud budete chtít další, tak se to využije dál a další věc, potom se to dá všechno prodat. Já jsem si nakoupila hodně věcí z druhé ruky.
My s penězi problém nemáme. Co jsem si obíhala věci, tak jsem do začátku (od státu) dostala 12 000 porodné, 6 000 každý měsíc rodičák a 2 000 další příjem. (Z toho moc neplatím a snažím se to schovávat - nepředvídatelné výdaje, ale právě tyhle věci jsem si myslela, že by mi to ulehčily)
Malá mi totiž v postýlce jen tak nevydrží, to už musí být opravdu unavená, často jí, když už není vhodná doba na to jí nechat venku, musím nosit u sebe a to mám max 1 ruku volnou... S ohříváním (chtěla jsem něco, co budu moct dát i do auta) jsem už nejednou měla po cestě do školy problém (individuální studium) a když jsem se vracela, tak málokdy bylo někde otevřeno, že bych si to nechala někde přihřát (navíc mi auto moc netopí, takže je to ledové jak psí čumák i kdybych to dala do termosky :(... Hlavně když budu potřebovat urcitou teplotu, tak mám tendenci to zchladit moc, takže to pak zase nemám kde ohřát... Donedávna jsem ještě dávala ohřát lahvičku do horké vody z konvice, ale už se mi několikrát stalo, že jsem malou uklidňovala a pak jsme obě usnul - Takže celý proces ohřívání znovu...
@eeveepokemon456 Tak když nemáš problém s penězi a vidíš, že to potřebuješ, tak proč to teda nekoupíš? Potřebuješ povolení od chlapa, který se o dítě nestará a netuší, co potřebuje a co ne?
Ohrivac-nevim, kojim. Hrazdicka ano, ale aby mela i bocni tycky, aby dite melo motivaci otacet se. Na prvni jsme meli, nevim, jestli je to houpatko, Tiny Love Rocker Napper, jde to do uplneho lehu, pouzivali jsme intenzivne, ale ani ne do pul roku. Pak jsme poridili polohovaci jidelni zidli, Chicco Polly 2Start, ted ji pouzivam i s druhym, treba kdyz varim a chce byt u nas. Ctvercovou postylku ne, deti davam na zem. Nositko mame, pouzivame obcas, spise na vylety. Nevim, jestli je to problem velikosti, jsem drobna, ale uz kolem 2.mesice ditete jsem mela na domaci prace pocit kratkych rukou.
Nosítko mi zachránilo u druhýho syna nervy.Hrazdičku jsem měla a využívala.Lehátko mě štve,že jsem neměla,protože s druhým bysme ho využili.Ohřívač nemůžu soudit,obě děti kojené.
Satek/nositko vyuzivam hodne ted pri druhem diteti. U prvniho jsem nositko vyuzivala taky, kdyz byl starsi, na ruzne vylety (byli jsme i v Tatrach).
Deku s hrazdickou vyuzivam, maly se tam alespon na par minut zabavi. Lehatko jsme nekupovali, u prvniho jsem mela pujcene od kamaradky a pouzivala na krmeni, kdyz jeste nesedel.
@eeveepokemon456 a proč malou nepoložíš na zed a neuděláš ohrádku z puzzle třeba s krtkem nebo ostatními zvířátco co jsou barevná?já měla flašku, horkou vodu v termosce, chladnou vodu ve flašce a ředila jsem na dobrou teplotu, přidala UM, zamýchala a hotovo, během chvilky bylo jídlo uděláno, nevidím v tom problém, toto jsem dělala jak v autě, tak i při nákupech v obchoďáku,na výletech, nikde nebyl problém, dceru máme prosincovou,syn je únorový a skoro od porodu byly na UM.Ohrádku jsme neměli-v bytě jsem ji odmítala mít, sice mě oba lezli všude, ale díky tomu se naučili rychle lézt a potažmo i chodit(měli volnost všude,nejen doma,ale i na návštěvách,stačila deka nebo puzzle na podlahu).Podle mě děti mají mít volnost a ne být někde zavřený.A to trávíme nejvíc času venku,doma v obýváku kde máme křečka,kytky,pc,kabely do pc apd.nikdy nebyl problém
@eeveepokemon456 Je uplne jedno, co ti tu kdo bude radit. Kazdy ma jine dite, jiny zivotni styl, jine preference. Tomu je potreba prizpusobit vybavu. Mne treba naprosto zbytecna pripada postylka a ohrivac lahvi. Nositko jsme meli, k nemu nekolik satku a nosici obleceni - stejne tak na druhe. Hrazdicku na hrani jsme meli v podobe hraci deky s hrazdickou, ktera hrala a hybala se. Myslim, ze vas prblem neni v tom, co ne/potrebujete, ale v komunikaci a vzajemnem respektu. Manzel mi nikdy nekecal do toho, co jsem chtela koupit. Vzdy jsem mu vysvetlila duvod a nikdy nemel tendence to shazovat.
@eeveepokemon456 co využiješ a co ne rozhodneš nejlíp sama, ale s chlapem to nevidím na jednou promluvit... to bude na dlouhou práci vás obou, ze začátku hlavně tvou - mnoho rozhovorů, a prosazování si svého já, aby váš vztah byl aspoň trochu rovnocenný, a aby ses z toho časem nezhroutila, jak píšou holky. 1000x nic umořilo i velblouda. A bacha na ten jeho vzor v otci.
Z těhto věcí jsem využila jen nosítko-šátek a hrazdičku (ale tu spíše pro dítě, které ještě moc neputuje po místnosti převalováním), kde jsem různě měnila věci na zkoumání. O obyč. lehátku jsem kdysi uvažovala, autosedačku doma ani nemáme, ale nakonec jsem to vždy zavrhla, že to šlo před tím bez toho a asi i pro dítě vhodněji - pokládala jsem na zem třeba na deku (nejlépe dole nahé bez pleny, protože tak mi děti vydržely déle), nebo nosila. Čím víc se dítě bude pohybovat, tím je víc pravděpodobné, že se mu v lehátku bude míň bude líbit...Pokud jsem kojila, nebyl třeba ohřívač lahve a pokud ne, vyhovovala mi funkční nerezová půlitrová termoska s horkou vodou, kterou jsem si připravila vždy ráno a večer a další lahev s převařenou studenou vodou kterou jsem používala doma i mimo domov (i tůrách pod stanem mimo přístup k elekřině), k tomu je praktický dávkovač na mléko (taková speciální dózička), ovšem tu jsem tehdy neměla, takže jsem dávkovala zapochodu. Výhodou bylo, že jsem to mléko tak mohla připravit vždy čerstvé prakticky přímo v posteli a pod.. Je to samozřejmě hodně individuální, ale jestli se staráš o miminko hlavně ty, tak on by měl uznat, že ty víš o dost lépe, co by ti usnadnilo péči a to vše skloubit s vaší finanční sktuací, však spousta věcí se dá pořídit i z druhé ruky, můžeš začít s pořízením věci, kterou považuješ za prioritní a možná mezi tím zjistíš, že další nejsou třeba.
Nosítko... Obě děti ze mě prvních 6 měsíců prakticky neslezly 😁🤭
Nebo šátek teda...jinak nic jiného z uvedeného nepotřebovaly
@kosi_cek můžu se zeptat kam jste dávali dítko když jste začali s příkrmy?většinou se s příkrmy začíná když dítě ještě nesedí a jak čtu tak autosedačku-vajíčko jste doma neměli, lehátko taky ne
Z výše jmenovaného jsem využila pouze nosítko a houpatko. Škoda špatného výběru partnera,přečetla jsem jen část a teda..
Měla jsem nositko, hrazdičku i houpatko (všechno využíváno), ohřívač ne, protože jsem kojila, ale v noci si to holky, co nekojily, chválily, čtvercovou postýlku jsem neměla, ale zase jsem měla košík a časem jsme měli ohrádka, která sice byla pořád otevřená, ale je to takový ohraničený bordel v obýváku 😂..
@veronikav31 Já jsem si ditko opirala na gauči o polštář tak aby tam byl, jako v lehátku. Popřípadě jsem, když jsme byli všichni doma tak jsem ho měla já nebo manžel na klíně a krmil ho druhý z nas. Všechno jde vymyslet 😊

U prvního syna sem neměla ohřívačku lahví (byl teda kojen), neměla jsem lehátko, neměla jsem do roka nosítko (to jsem pořídila pak na výlety). hrál si na dece s hrazdičkou (ale ani ta nebyla tolik využívaná - měla jsem polohovatelnou jídlení židličku tak třeba na chvíli byl v ní a já si s ním povídala.
U druhého jsme pořídili lehátko, ale i do lehu, když pak začal pozorovat sedět tak tam nevydržel. Pořídila jsem teda šátek a ten sjem využívala spíš když nemohl usnout a já se chtěla věnovat staršímu - jinak v pohodě spal v kočáru.
čtyrhanou postýlku jsem neměla ani u jednoho
Spoustu věcí je "zbytečnost" a komford má každá žena nastevený jiný