Pečení s malým dítětem. Jak to zvládat?
Jsem v tom sama ? Jsem na rodičáku. Roční syn - ďáblik co mě musí mít furt na očích a nejlépe mi se vším pomáhat..
Vaření mi takový problém nedělá, ikdyž mě kolikrát furt nebaví vymýšlet co a co na to koupit… ale pečení !!! Myslím moučníky… já to miluju, když jím domácí koláč atd.. ale já prostě nejsem schopná / jsem líná. Protože čas by se kolikrát našel (když malý spí), ale já místo toho radši zvednu nohy na stůl, udělám si kafe, zapnu pračku, uklidím co je třeba .. a pak je vzhůru.
Takže strašně ráda bych byla produktivní jako nějaké mamči, co vyšvihnout se třema dětma za zády dort , co vypadá jak od cukráře… ale já jsem prostě asi lenoch na toto. Co se týče domácnosti tak jsem schopná o půlnoci vymetat pavučiny, když me rozčilují a koukám na ně … ale když mi někdo řekne “upeč něco” balím batoh a jdu radši na 3h tůru s děckem 😀😀🙉
To je provokace, ze jo? 😆 "Holky poradte misto peceni uklizim, co mam se svou "lenosti" delat? 😅"
Tak kdyz se ti nechce, tak nepec. A jestli se ti chce pect, tak opust neco jinyho a pec.
Ale ne, nejde pri materstvi stihat vsechno stejne jako pred nim. Myslim, ze u vetsiny lidi se vic projevi, co povazuji za opravdu dulezite (nekdy to nejsou ty same veci, co by chteli a co maji radi), a na ten zbytek se proste vykaslou. Pro me jsou priority spanek a jidlo, pro nekoho skvely makeup, pro nekoho dobra fyzicka, pro jineho vzdelani deti, pro nekoho cesovani, seberealizace... ale nikdo to nema vsechno na jednou. Kdo ma dokonale dorty s tremi detmi, tak zas treba nema spanek, nebo kontaktni rodicovstvi, nebo hodne kamaradu, nebo x hodin tydne na koniku.. proste nekde se slevit musi a kazdy si vybirame podle svych preferenci a sve situace.
Přestaň sledovat sociální sítě, kde se to hemží dokonalými matkami, které jsou vždy upravené, namalované, mají uklizeno a pečou koláče. Bude ti líp.
11 leta tezka autistka na dom vyuce, rocni syn, pracuji zdomu, vlastnim eshop. Kazdy den varim, pecu asi 4x do tydne, buchty, pecivo. Manzel tezky multialergik, tak vareni ne vzdy lehke. Velky barak, zvirata, mam vicemene furt uklizeno, kdykoliv by mohla prijit navsteva. Ale je to za tu cenu, ze si vetsinou za cely den fakt nesednu, protoze kdyz by byl cas, tak vezmu deti a jde se ven za kazdeho pocasi. Kafe si dam vecer s manzelem, kdyz deti spi...
Me to prinasi vic a vic energie, kdyz je vse, jak ma byt
Mě se nechce ani uklízet, ani péct, ani vařit .....😀 😀 holt dokonalá matka a bydlenka ze mě už nikdy nebude. 😀
Já jsem začala péct po skoro 13letech mateřství a to jen kvůli intoleranci jednoho z dětí 😀 úplně tě chápu 😀
Ja pecu rada (ale buchty ruk-cuk na plech) , a musim na to mit cas a naladu (byt odpocata) . No takze pecu tak 4x do roka😅
Zbytek casu prokrastinuju, protoze nemam silu vubec na nic. A kdyz je venku hezky, tak jdu ven, to prece nebudu zavrena doma. Rozhodne nechci byt otrok kuchyne.
Spíš bych si popřemýšlela proč máš potřebu třeba péct, když na to nejsi, nechce se ti vlastně atp...Zřejmě podléháš nějakým vnějším tlakům a společenským konstruktům o dokonalé matce...v dnešní době je to tak snadné, lidi na sebe neustále tlačí a chtějí být co nejsou nebo mají pocit, že musí jet podle nějakých šablonek a být jako druzí...navíc mají zkreslené představy o " těch druhých" a často si je idealizují.
Nebo na tebe tlačí manžel, naznačuje že bys měla přidat? Nebo jaká byla tvoje mamka nebo tchyně?? Má to na tebe dnes vliv? A proč bys měla být jako ony? Navíc dnes je jiná doba, maminky se věnují víc dětem a méně domácnosti..ale to už je jiné téma a je celkem na dlouho 😅😁
Určitě bych začla u toho, že se denně pochválíš!! 🥰 Za to že jsi toho hodně třeba zvládla...ale pokud ten den nic moc nezvládneš, pochval se i za to, že umíš nabíjet baterky a relaxovat he he 😁 Jsou lidi, co to neumí a pak je to dožene později...
Prostě opravdu vynakládáš spoustu energie a potřebuješ ty baterky dobíjet 🥰
Rozhodně mi nepříjde že jsi lenivá nebo nezdravě prokrastinuješ.
To je moc hezky napsáno, jsi úplně moje krevní skupina a mám to kolikrát stejně 😎 Jenom, když si představím, že každý den musím vymýšlet, co na oběd a pak to třeba uvařit... nebo snad umýt to hrozné nádobí potom, tak se mi nechce 😀
Pečení taky miluju, hrozně ráda peču.
Jenomže, u nás je pak problém, kdo to sní... manžel má teď zvýšený cukr a nemůže sladké, což je u nás velkým kamenem úrazu... přece to do sebe nebudu cpát sama...jediný, kdo si ještě dá, je můj starší syn 13 let, mladší skoro 4 roky zatím moc sladké koláče a buchty nejí... další členové rodiny rádi otravují s tím, že pořád chtějí zhubnout a drží nějakou dietu 🙄
@konidana hod sem nejak recepty 🙏 porad pecu dokola to same, ale zase se mi nechce s nicim patlat, proste zamichat, kydnout na plech, upect, max na to jeste pak kydnout polevu, vic je nad moje síly 😅
@konidana Mám několik Low-carb kuchařek a věnuji se lowcarb pečení zejména na Vánoce a Velikonoce. Ale jako stejně to prostě není to samé jako klasické sladké pečivo. Ve většině případů to nikomu nechutná a zůstává to... každý si vezme a ochutná ze slušnosti nebo ze zvědavosti, ale prostě bez toho normálního cukru to není tak dobré...
Já nepeču, protože se mi nechce a nebaví mě to. Vařím ráda, to mi nevadí, ale pečení prostě ne. A fakt mě netrápí, že nejsem produktivní jako kdejaká super matka. Synové už jsou větší, naučili se péct, jde jim to a baví je to 😀
Nech to tak, na co to budeš silit. Možná ty, co pečou, mají zase doma bordel 😀 Když budeš mít chuť, tak upečeš. Jinak si běž pro koláček do cukrárny 😀
@martinka_33 mam to u sebe v albu. Jinej recept nemam😅😂
Hele, lité těsto je za deset minut v troubě (teda pokud nemusí nutně pomáhat děti O🙂 ) a pak už to jen nespálit ... Ale radši upeču deset dortů, než bych šla vysmejčit ty pavučiny. ... takže kdo je tu línej? 😉
@osaka_9 přesně. Synovi jsem ráno uvařila, pak šel spát, tak jsem poklidila a po obědě jsme si zašly procházkou pro dortík k odpolední kávičce 😀 a na všechno se můžu ….. 🙈😀
Přesně tak, je třeba si užít i to volno, které máš 🙂 Na co se budeš nahánět, nic ti neuteče.
@alice180 zavist je oskliva vec 🙂 narozdil od vetsiny pracuji, zasobuji i jine obchody. www.garfoo.cz
Ahoj, já jsem též líná na pečení, a když už upeču tak perník nebo bábovku 🙂 teď mám v plánu upéct buchtu s pudinkem a zakysanou smetanou, ale jsem sama zvědavá, kdy se k tomu dokopu. Smetanu jsem už koupila 🙂.
Jinak milé dámy, tohle je tak krásná milá diskuze. Já jsem chodívala na eMimino, ovšem včera jsem si tam definitivně zrušila profil poté,co jak saně uživatelky urážely a nadávaly zakladatelce. Nic hezkého. Tady to vypadá příjemně.
@misha31 já také pracuji, těsně před tím, než se mi narodil syn jsem začala podnikat. Takže denně jezdím s balíky a kolikrát do noci balím aby všichni měli vše včas. A podle mě ti nikdo nemůže závidět to, že to máš svým způsobem těžký a náročný a kmitáš jak fretka.
Každý má opravdu priority jinde. Ale já nejsem a ani nechci být otrokem kuchyně. Lednice je plná jídla, uvařeno je. Mám ráda uklizeno, ale nešílím. A nemám vůbec problém si prostě vyvalit prdel na pohovku, dát si kávu a zkouknout séroš když malej spinká. Máme taky velký RD + zahradu a já miluju kytky a zahradničení obecně. Takže se třeba vyžívám spíš v sázení kvetin a zeleniny, aby jsme v létě měli svojí .. takže vlastně ano, než abych pekla a vymýšlela jak se blejskout - tak jdu balit balíky, nebo se hrabat v hlíně když pominu ostatní nezbytné věci ..
@martinka_33 no jak pise cilka... pro smrady delam litou buchtu nebo pernik. Pro vsechny strudl/jabkovy kolac. Ostatni vymyslenosti si uz mlady upecou nastesti sami😁. Predevcirem dcera upekla brownies, posledne syn vymyslel nejaky zapeceny susenkovy sneky z kynutyho testa. S kucharkou a malou dopomoci (slovni rady a 1000x rict aby to po sobe umyly a uklidili🤪😅 ) pecou(hlavne synek) tak od 9 let urcite
Taky balim, sklady mam napojene na barak. Ale nerozumim tomu, proc jezdis s baliky? Zarid si svozy, ja jsem spokojena s PPL, jezdi kazdy den, nekdy nabere 60 baliku, jindy treba jen 5.
Ale jinak u me to vareni a peceni je naprostou nutnosti. Manzel ma pres 50 silnych potravinovych alergii, do toho cukrovkar. Neni mozne si koupit jakekoliv hotove jidlo ci napr blbou susenku, casto ani pecivo. Takze vse ja
Pečení není povinnost ani životní nutnost a vůbec to nevypovídá o tvých rodičovských kvalitách. A ani to, že někdo (toho) domněle zvládá víc neznamená, že jsi neschopná.
Přijďte mi dvakrát týdně za buchtu uklidit. Dítě můžete vzít s sebou.

Tak buď se seber, zkoušej a líná nebuď, nebo je kupuj