Práva ženy na rodičovské dovolené. Jak to je?

22. črc 2023

Dobrý den ženy,

opravdu žena na rodičovské dovolené nemá právo na ani hodinu měsíčně sama pro sebe?
Chlap je stará škola a prostě když ho poprosím o nějakou věc, kterou s malou (rok a půl) nezvládnu. Například jet reklamovat vysavač. Tak mi řekne, že jsem přece na rodičovské a jsem celý den doma. Auto z důvodu nedostatku místa parkujeme o ulici a půl dál, takže je to přece easy vzít do jedné ruky dítě a do druhé krabici s vysavačem a jet. Jako jo, šlo by to když malá usne jít si ten vysavač odnést do auta a pak s ní jet, vysavač hodit do vozíku, malou tam posadit. Ale prostě jde i princip jestli chápete.
Opravdu ze zákona nemá žena žádná taková práva a jen povinnosti a takové věci jsou jen na domluvě v rodině?

Děkuji

monars
22. črc 2023

Rodičovská nezbaví ženu jejich práv ani povinnosti. Nicméně z mého úhlu pohledu je ve vztahu vše o domluvě. Dítě je vás obou, stejně tak i vaše domácnost apod. Ano času s dítětem strávíte více vy než muž. To že jste doma s dítětem neznamená, že chlap přestane doma vše dělat.

irmamala
22. črc 2023

Tak hlavne jsi mela pravo nevzit si idiota. Promin, ale co je to za otazku, jestli mas ze zakona pravo na volny cas😀 Dej to k soudu a uvidime🙂

klokanka31
22. črc 2023

Jak si to každá doma uděláme, tak to máme...

monars
22. črc 2023

@irmamala občas zavladne takové to "vždyť on se kvůli mě změni" nebo "já ho změním" a dopadá to tak, že se chlap nezmění a začne to vadit až když je pozdě 🤷‍♀️😂

laxesis
22. črc 2023

Já tady smolím už druhý příspěvek, ale vždycky se tak vytočím nad tím, jak je toto absurdní, že to vzdávám. 😅 Ne, zákon toto fakt neřeší. Stejně jako neřeší, že sis vzala sobeckého vola a upletla sis tím na sebe bič.

koordinatorka_odboje
22. črc 2023

Mas pravo se mu na ten vysavac vy.
Nebo dnes je sobota, at si sbali dite a vysavac a zkusi si to sam. Obcas je muze potrebne trochu proskolit zkusenostmi na vl.kuzi.

irmamala
22. črc 2023

@monars Ja tohle asi nikdy nepochopim. Dite jsem s byvalym mela relativne dost brzy, ale i tak jsme predtim meli predstavu, jak bude nase domacnost vypadat, jak se budeme spolecne starat a tak celkove jsem vedela, jaky typ chlapa to je a jestli se na jeho pomoct muzu spolehnout.

monars
22. črc 2023

@irmamala jo, my to tak taky měli.. Řešili jsme to ještě před těhotenstvím.

mimco
22. črc 2023

Máš právo odejít od ko.ota👍

michaela666
22. črc 2023

Bohužel vyrůstali v tom šíleným modelu - muž - pán tvorstva - přijde z práce, musí mít na stole oběd, pivo a pak jde odpočívat protože přece pracuje. Ženská je přece na dovolené, celý den doma tak musí stihnout všechno sama. A běda jak si postěžuje, že nemá čas na sebe. Hned je to nevděčná hysterka co sedí na prdeli a nedělá celé dny nic.
Na týden si to prohodit, tak už ve středu budou mnozí fňukat, že nestíhají a jsou vyřízení.

🙏 Holky co v tom žijete, prosím ukažte vašim dětem, že takhle to nefunguje. Naučte je, že v manželství/ partnerském vztahu se MUSÍ zapojit oba stejným dílem.

Autorko nech mu doma na den dítě a udělej si svůj program. Žádné "můžu, pohlídáš", prostě hotová věc - odcházím přijdu na večer a táto starej se.

kristyn86
22. črc 2023

Zakon neupravuje v ramci rodicovske dovolene zadna prava ani povinnosti 😂 Jako ze dle &563 odst. 1 pism. b), zakona c. 2456 o pravech a povinnostech zen a muzu na rodicovske dovolene ve zneni pozdejich zneni, ma zena na rodicovske dovolene pravo na hodinu casu pro sebe kazdy den. Dle &568 odst 2. pism. c) zena na rodicovske ma povinnost varit,uklizet,nakoupit....
Tohle fakt neni upraveno zakonem. To je proste na domluve partneru,manzelu,rodicu...

emillyhk
22. črc 2023

Jaký si to uděláš, takový to máš 🤷‍♀️
Taky jsem na rodičovské. O dítě pečuju v době, kdy je manžel v práci, tedy i s cestou nějakých 10 hodin. Plus v noci k němu vstávám jen já. Zbytek času se o péči dělíme. Pokud je potřeba něco zařídit u nás ve vsi, zařídím já dopoledne i s dítětem. Pokud je to něco ve městě, zařídí manžel odpoledne cestou z práce. Mě osobně přijde zbytečný, abych naložila dítě do auta, jela s ním někam 20 minut, tam něco řešila (ne, nemám dítě, se kterým se stačí domluvit a ono v klidu počká, než si to vyřídím) a zase jela 20 minut zpátky. To, co manželovi po práci zabere maximálně 40 minut bych já s dítětem měla tak na hodinu a čtvrt. A neobešlo by se to bez nějakých scén (období vzdoru je fakt moc fajn 🙈😂), křiku, atd. Díky, ale to si ráda odpustím. 😉
Jinak já třeba teď dělám tak 90% věcí v domácnosti, ale to je spíš tak jako že i to dítě vidí, že oběd je potřeba uvařit, prádlo se musí dát do pračky, do sušičky, poskládat, uklidit, atd. To že někde v mezičase utřu prach, vyluxuju, přeleštím okno, to je hned. Ale aby mě muž úkoloval, že jsem "doma", to zkusil jednou. Nechala jsem ho danou činnost udělat i s dítětem u nohy a od té doby nejen že to nezkouší, ale kdykoli něco podobného navrhuje někdo jiný, tak ho celkem rázně odkáže do patřičných mezí. My totiž hodně často narážíme na to, že se lidi kolem mají potřebu k tomu vyjádřit, hlavně ve smyslu: "A to by to tvoje žena nezvládla?" Samozřejmě že zvládla, kdybych musela. Ale nemusím. Jsme partneři, není důvod, abych se o všechno starala jen já 😉

swan42
22. črc 2023

Jaky zakon? Jaky prava? 🤣
co je to zas za trolla? 🙈

malytlustyhroch
22. črc 2023

Jako pry to jde obratit se na soud i behem trvani manzelstvi, treba kdyz je velky spor o penize, ale jestli by vam soud vyresil volny cas a povinnost reklamovat vysavac, to teda nevim.
Jinak k tvymu planu, jak by si mohla reklamovat vysavac. My treba uz od prvni navstevy zamecnika, kdy jsme cekali dve hodiny na otevreni dveri (nastesti s miminem u sebe) mame s manzelem dohodu, ze deti ani jeden z nas v zamcenem byte ani zabouchlem aute nenechavame ani na minutu, ani spici, proste neexistuju, takze z meho pohledu fakt nemas jak dopravit sama vysavac a mimino do prodejny. Leda bys k tomu mela pomoc 🤔 treba zivotniho partnera... Jako fakt ti tu situaci s partnerem nezavidim. To s nim fakt nejde mluvit a vysvetlit mu, ze jeho ocekavani jsou nerealny a nicej vasi rodinu? Ze nikdo nemuze bez ujmy pracovat 24/7/365 ?

lenickakl
22. črc 2023

A jinak jsi normalni a svepravna? 🤔

cilkat
22. črc 2023

Existují něco jako lidská práva, která říká, že má člověk mimo jiné právo na odpočinek a osobní prostor, nakolik to situace dovoluje.
Ale to, na co se ptáš ty, vůbec není o tomhle právu, ale o totální neochotě hnout doma prstem. Pokud to panáček vidí takto, tak ať ze svého platu platí uklízečku a kuchařku. A ty budeš mít čas na dítě (ušetří za chůvu!), protože to je to, za co jsi "placená" rodičákem.

patypresdevaty
22. črc 2023

Vy si z toho děláte prdel, ale samozřejmě, že jsou v zákoně upravena prava a povinnosti manželů, stejne jako péče o děti.
To, že si vzala takového člověka, už tazatelka zpět nevezme. Pokud s ním není řeč, může na to samozřejmě jít řečí zákona, třeba na to zrovna uslyší... a když ne, může se právě z důvodu porušování těchto práv a povinností rozvést

sylvka
22. črc 2023

Hele,ten můj není žádnej ideál ...ale v tomhle jsem ho cvičila hned od začátku . U holky se střídáme .já mám teda noci .ráno o víkendu jeden den vstává on,druhý já. To samé odpo .ze sedmi dní v týdnu má tak tři odpo ( no spíše jde teda o procházku,aby vypadli z baráku ) on,čtyři já. Dnes hlídá on ,zítra s ní jedu na odpo k máme ,aby si zase odfrknul on.

autor
22. črc 2023

Děkuji všem za názory, bohužel svoji nejsme takže nic nevysoudim, hold zatnout zuby a budu doufat, že třeba někdy to přijde. Před porodem to byly sliby, hory doly černej les, jak bude s malou a jsem ráda když si vzpomene tak jednou za měsíc, kolikrát ani to né ji vzít třeba na procházku. Teď jsou to sliby , až začne mluvit a řekne si co chce. Tak uvidíme

ele_nka
22. črc 2023

Chlap se v tomhle sám nikdy nezmění a pokud mu to teď trpíš nemá ani důvod. Je to na tobě si dupnout, že takhle ne.

kristyn86
22. črc 2023

Moc nechapu,jak bys s nim chtela zit a zaroven se s nim soudit? To bys na neho mavala rozsudkem?Proste bud se shodnete,budete spolu fungovat nebo preci nejde zit spolecne. Ja jsem si na rodicaku taky spoustu veci zarizovala sama. Ale proto,ze jsem chtela,opravdu jsem na to mela cas oproti manzelovi,ktery chodil domu v 18 h.lAle treba ten vysavac by jel vyreklamovat on,abych se s tim netahala. Jako samo o sobe se moc nezmeni,ani kdyz dite zacne mluvit.

crejzy
22. črc 2023

Nad tímhle zůstává rozum stát. On je otec a partner. Vyhledala bych mu oba pojmy ve slovníku, protože z vašeho popisu, neví co to znamená. A určitě bych nezatínala zuby a nečekala, protože se nedočkáte… děti mají stále nějaká “období” kdy je to s nimi náročné, takže vždycky bude mít nějakou výmluvu.

swan42
22. črc 2023

"Zatnout zuby a doufat" 😅👍🙈

michaela666
22. črc 2023

Bude jenom hůř pokud si nedupneš a věř že čím starší dítě, tím víc bys ocenila aktivního tatínka. Až přijde období vzdoru, školka, běžné nemoci, ty se vrátíš do práce,... budeš padat na hubu tuplem i kdyby ses rozkrájela.

Tímhle tempem budeš brzo hledat odbornou pomoc, protože tě dožene psychické vyčerpání. Mluvím z vlastní zkušenosti a to mám chlapa co o malou pečuje. Na začátku méně, ale když jsem se doma zhroutila tak rychle pochopil, že potřebuju být chvíli sama. Každých 14 dní ( častěji to kvůli práci nešlo) bylo středeční odpoledne jenom pro mě. Bylo mi jedno jestli jdu ke kadeřnici, nakoupit, projít se do parku nebo sedět na lavičce a čumět do prázdna. Důležité bylo, že v tu dobu jsem to byla zase JENOM já a nikdo po mě nic nechtěl.

Proč by se měl snažit, když ty jsi do teď všechno zvládala sama. Ať není ignorant a začne se o svého potomka zajímat a starat.

sinicka
22. črc 2023

Jsou dvě možnosti jak to dopadne..
a) budeš dál uplně blbá a uděláš s tímto hňupem další děcko a už se z toho nevyhrabeš
b) nějak s vyplazeným jazykem přežiješ rodičák a až nastoupíš do práce, utečeš i s děckem za někým normálním

Nepočítej s tím, že on bude něco měnit. Maximálně bych ho přitáhla do manželské poradny nebo na párovou terapii. Ale je mi jasný, co řekne :!

prejeta_zaba
22. črc 2023

Jak začne mluvit a řekne si co chce? 😯 Myslíš, že dítě úderem třeba druhého roku řekne "táto, chci pití" a bude mít na hodinu vystaráno? Ne, tak to fakt nefunguje, děti prostě brečí, vztekají se, dělají hlouposti, nudí se a musí se o ně pečovat prakticky nonstop až do školního věku, to se nebude zlepšovat. A ty to budeš mít pořád stejné, pokud si nedupneš. Jako nemusím takové ty fňukny, jak s dítětem tohle nejde a tamhleto se nebudou námahat a ještě chtějí třikrát týdně na nehty a chlap ať se přetrhne. Ale abys tahala přes půl města vysavač na reklamaci s miminem u nohy je přece čirý nesmysl. To snad musí vidět i ten nejlínější chlap, ne? Vyhraď si třeba 2 odpoledne nebo sobotu, kdy prostě odcházíš, jedno kam a chlap ať se s dítětem zařídí úplně podle svého. Klidně ať jede reklamovat vysavač, když mu to přijde v pořádku. Fakt to není o zákonech. 🤷‍♀️

lichozroutsudy
22. črc 2023

Ty musíš být troll, protože tohle nemůže být skutečnost.

janule0123
22. črc 2023

Jaký práva a povinnosti si v rodině nastavíte 😃 Hele manžela jsem měla od pondělí do patku na sluzebce, takže některý věci na nic… ale třeba tady tyhle věci zařizuje když je doma … spis dusno ze není uklizeno a oběd o víkendu na dvanáctou.. co doma delam 🤣 změna nastala až jsem šla zpět do práce na plny uvazek 🤣 tak už bylo vidět, ze něco delam 😁

veronicka89
22. črc 2023

Proc jsi s takovym chlapem ?