Proč se malé děti nesmí dívat na televizi?
Maminky 🤔
Měli jsme diskuzi z ostatními maminkami..
A 4 z 10 nechávají své děti koukat na TV.. Když jí vypnou nebo mimi otočí tak řvou..A když je otočí z5 tak se smějí a jsou v klidu .. Miminka od 2m do 4m ..Chápu že jsou tak unavený že chvíli klidu si dopřejí..Ale mě zajímá proc ty děti se nesmí koukat...V těch televizich už nejsou ty nebezpečné UV filtry jako u starých..Technologie jde ku předu 🤔 Jen mě to zajímá.. Ne , že mě tu ukamenujete 🤣
@alex97 A co ta televize tomu miminku da?
Tak malé miminko sotva vidí, na jeho nezralou nervovou soustavu je to příliš mnoho rychlých informací. Nic z toho nemá, jen mu to může zatěžovat mozek. 🤷♀️ My cíleně pouštíme dceři písničky, občas pohádky, až tak od roku a čtvrt. A to spíš až když manžel dojde z práce, jinak máme přes den TV vyplou.
A k čemu je to dobré, aby se tak malé mimino dívalo na televizi? Stejně tomu nerozumí... My si s dcerkou televizi pouštíme až na novém bytě, takže kolem roku a půl, předtím jsme v podstatě televizi neměli... ráno se koukne na dvě tři pohádky (má ráda Peppu a vláčky) a odpoledne na chvilku pustím nějaké dětské písničky, někdy zapomenu vypnout a jsme úplně jinde v bytě 😄 během dne děláme všechno, uklizime spolu, hrajeme si, čteme, vaříme atd, tak si myslím, že v pohodě... Když se někdy začne vztekat, že chce koukat, tak to televizi schválně nepustím, odvedu pozornost k hrackam, jdeme prát, nebo ven třeba se projít atd... U takto malých miminek to ale nechápu, asi že jsem sama tu potřebu neměla, nevím... Vždyť to mimčo jen leží, kouká na hracky, spí, jí,... 🤔😄 nebo jen to moje
Také bych se přikláněla k tomu, že pro malé miminko je to zbytečná “zátěž” a navíc si rychle zvykne. My jsme od narození malého televizi dost omezili, koukáme hlavně, když večer usne, ale když už něco běželo přes den, nebránili jsme mu, když se občas podíval - ale to spíš že jsme si hráli a občas kouknul. Kolem 15 měsíců jsme trochu polevili, dívá se na tabletu na dětské písničky a jednu oblíbenou pohádku, ale také velmi omezeně. 🙂
Malému dítěti (ne jen miminku) to přetěžuje nervovou soustavu, a to hodně. Může z toho mít problémy, kdysi jsem o tom četla, nepamatuji si přesně, tak nechci kecat, ale tuším, že se jednalo až o epilepsii. Naše děti (7 a 5) koukají na televizi jen o víkendu a jen, když je venku hnusně.. A zvládají to
U těch malých miminek je to fakt k ničemu....Jen jen zaujmou rychle blikající skvrny. Nic z toho nemají. Nic. Až pozděj, nejdřív kolem roku, to začnou vnímat jako tak, jak to vnímáme my. Nemám proti TV vůbec nic, sama bych si ji klidně pustila "na pozadí" celej den, ale nedělám to, protože nechci, aby u toho děti staly celý den (necelý rok a druhý 26m). Ta mladší na to Opravdu začala koukat až teď. Jinak pouštím po troskach: ráno třeba 15min dětský písničky/zvířátka, kolem poledne 30min Binga nebo podobné, odpoledne zase 15min písničky, večer zase tak 30min.... Dohromady přes den na to koukají tak hodinu a půl max. Jinak se to snažím mít vypnutý. Když je doma chlap nebo jeho děti, je to horší, to jede TV celý den skoro...Tak si je beru do pokojíčku a jsem tam s nima, aby necumely. Akorát nic neudělám....
Takže jako TV je fajn, rozhodně pro ty děti může mít i vzdělávací charakter a není to žádný zlo, ale pro kojence ne a taky i pak všeho s mírou. Kámoš má dceru a jeho přítelkyně malou naučila na TV a opravdu CELÝ den jim jede štístko a poupenka a podobně. A nesmí to vypnout, jinak hystericky řve a na to ona nemá nervy.
Zcela nevedecky, kdyz vidim, jak to dokaze vypnout nase 6lete, vubec si neumim predstavit, poustet televizi v mistnosti s miminem, natoz na ni to mimino jeste natocit, at se muze koukat. Televizi jako kulisu ale nesnasim. Je to strasne rusivej element i pro mou zralou nervovou soustavu. Prijde mi divny i poustet pisnicky v televizi, v nim proste neni potreba obraz, rytmus a slovni zasobu z nich dite ziska poslouchanim. Mozek mimina si vubec s temi vjemy nedokaze poradit.
@jako_mala_holka nooo, nerozumí. Podle mě teda taky ne, ale nedávno jsem se na fb hádala s paní, co mi tvrdila, že její rok a čtvrt staré dítě zná nazpaměť všechny díly Harryho Pottera. Veškerý děj pochopilo a vůbec se nebojí. Ale já byla za tu blbou, když jsem tomu nevěřila.
Tak zalezi na co koukaji,to je tak teletubbies a ty deti cileny urcite dyl jak 15-20 min. nevydrzi,cely den urcite ne...ale co jim to poprave udela,asi nic,ale taky nevim,zda je to obohati...
Je to úplně jednoduché. Televize dítěti do cca 3 let absolutně nic nedá. Naopak. Světlo z televize je špatné pro nás dospělé, natož pro ty male drobečky, to je první věc - muže narušovat spánek. Druha věc, za mě fakt podstatná - nadbytek televize muže způsobovat všelijaké poruchy pozornosti. Když si dite zvykne, ze na nej neustále něco blika a svítí a obrázky se silene rychle hýbou, vydrží pak sedět u skládačky? Asi ne, co? Další vliv to má samozřejmě na řeč.
A co je důležité a maminky si to zřejmě neuvědomují - to male dite přece vůbec nechápe nějaký děj.
Pokud se koukat na televizi, tak rozhodne později, chvíli denně a povidat si o tom, co dite vidělo.
Když se prede mnou chlubí nějaká maminka, jak se její Toníček krasne sám kouká na televizi, tak si fakt klepu na celo. Pardon za asi nepopulární názor, ale v tomhle jsem fakt hodně striktní.
@alex97 Pro takhle male miminko je to uplne k nicemu, vzdyt to ani nedokaze vnimat. My tedy ted mame osmimesicniho, ktery ma starsi sourozence, takze uz na televizi obcas koukne, ale vydrzi pet max. deset minut a pak si radsi hraje. Starsi deti se na televizi koukaji. Ja na tom nevidim vubec nic spatneho, pokud se divaji na veci, ktere jim i neco daji. Treba na Decku je spousta poradu, ze kterych maji kluci nove vedomosti, az se kolikrat divim. Ale kolikrat ji v tydnu ani nezapneme, zalezi na nalade.
A ještě tu možná nezaznělo, že jde o pasivní zabavu, zatímco dítě by melo mít hlavně možnost se snažit zabavit aktivně - samo si vymýšlet hry, být kreativni,...to mu televize nedá.
Klíčová věc - jak staré dítě je. U dětí proč ne, u mimin to považuju za totální hloupost a lenost rodičů
Jak tu uz zaznelo, pro miminko je to prilis vjemu, ktere ani nedokaze pojmout.
Pak se taky dite uci, ze je normalni x hodin denne sedet/lezet a pasivne prijimat informace. Ta cinnost pro nej bude tak normalni, jak mu my rodice dovolime. A tezko se pak bude vypravovat ven - proc, kdyz ma zazito, ze u televize je prima.
A je tam spousta reklam - zase dite si automaticky vezme tento vzorec jako bezne chovani. A pochybuji, ze kdyz matka necha dite x hodin koukat na televizi, ze si bude lamat hlavu s tim, aby vysvetlovala, ze vse v reklame nemusi byt pravda.
Tak malé miminko to nestíhá vnímat, je to zbytečná zátěž na jeho mozek.
Všem děkuji mám úplně stejný názor..
@gracinka7 neeee 🙄😄
Nevím, ale já to beru tak, že TV i elektronika je proste součástí každodenního života. Takže já jsem se normálně koukala na telku od začátku. Měla jsem miminko v posteli, stejně furt spal a já odpocivala u TV. Později, jsme pousteli dětské písničky v AJ. Naučil se díky tomu znakovat. Komentuji co je v TV stejně jako v knize. Děláme různý tanečky podle videí. Nikdy jsem mu nezakazovala ani neomezovala elektroniku. Chodíme i normálně ven, a všechno. Není u toho uklizenej porad. Navíc stejně nevydrží se jen koukat. To maximálně před spaním.
A z jiného soudku, mám kamarádku, která po zjištění těhotenství zrušila i mikrovlnku, tv nemá a nechce, aby ji dítě znalo alespoň do 5,6 let. A taky to jde.
Je to pro jejich mozek ještě moc. Moc světel, moc obrázků, moc zvuků, nedokážou si to v hlavě spojit, později to vadí prý i u rozmluvení, protože tam není aktivní komunikace. Prostě jen pasivně přijímají, nenutí je to do interakce a když na to koukají porad i rodiče, min s miminkem mluví, dává mi to takhle celkem smysl. Já jsem od doby co máme dítě na televizi ještě víc alergická. Když je manžel v práci, zapnu ji výjimečně, když malej spí, pak už vypínám, přes den si hrajeme, čtu mu atd. Ale když je manžel třeba o víkendu doma, televize běží a je na synovi poznat jak moc ho to zajímá, zaklání se, kroutí jen aby viděl, ještě nemáme zidlicku na prikrmy, takže ho krmim u sebe na klíně a o jídlo nezájem, dokud televize běží (naštěstí už v pondělí přijde..:D) něco jinyho prej taky je, když třeba běží jen obraz bez zvuku a prcek na to nevidí, takže ho to neláká. Prostě všeho s mírou. Televize mi třeba nevadí večer, když už je Kilian unavenej, jen se mazlime, koukame společně a pak usne - někdy ho to ale rusi, tak vypneme zvuk, usne a pustíme to už jen potichu. Ale třeba moje matka televizi nikdy nevypínala a pamatuju si z dětství, že mě stejně zajímaly víc knížky.. asi i záleží na povaze prcka, ale aby věděl, že všeho s mírou.
@gracinka7 tak to je hustý dítě...to jsem pěkně pozadu teda, natož moje děti 😂😂😂
@95newmommy2020 Presne. Pokud neni TV, tablet atd. brano jako "odkladiste" deti rodici... nemam proti technologii vubec nic. Staci selsky rozum. Ty dnesni "metody" - zadny cukr, zadna TV, zadny tablet, vse dokonale, vse naplanovane, cesticka uslapana, sto vychovnych dokonalych metod... to je k smichu. Za par let bude technologie uplne jinde! Radoby vedatori z netu vymysli jine vychovne metody, stravovani... dnesni svet bude dinosaurus a zenske budou resit, jak dostat jejich ratolesti z virtualnich her a zivota.
Za me miminko z TV nic nema... Samozrejme se bude koukat, je to barevne, vydava to zvuky atd. Staci zapojit selsky rozum. Jdu napsat novou vychovnou metodu 😆😆😆
@gracinka7 wau....a můj starší ma rozum maximálně z Binga 😀
@95newmommy2020 mě vždycky zajímá, co ty ženy žene do takovejch extrémů jako žádná TV do 6 let, žádná čokoláda nebo jiný cukr do 5 let atp. Co se jim honí hlavou. To si vážně myslí, že jejich dítě pak bude "lepší, chytřejší, dokonalejší" než ostatní? 🤷
Já mám dvě kamarádky a dva totální protiklady: jedna je ta klasická TV máma - děti od rána do večera před TV. Fakt furt. Teda ven chodí, ale jakmile jsou doma hned dětský programy. Druhá zase úplně naopak. Furt něco vymyslí, tvoří, věnuje se extrémně...TV pustí tak na 15min denně max. Tomu TV dítěti je 2 roky a měsíc a tomu druhýmu necelý 3 roky a to TV dítě mluví lépe, daleko lépe!, Než to tříleté. Takže já jsem už skeptická co se vlivu TV na vývoj týče.
@me_druhe_ja Ta moje jedna konkrétní kamarádka verí tomu, že TV, Wifi, rozhlas, mikrovlny, smog že svetel narušují nějak nervovou soustavu. Ona omezuje i zbytečná světla apod.
Spíš bych řekla ze je to nějaká úzkost z negativního vlivu.
S jídlem je na tom podobně. Bojí se vlivu prumyslove zpracovaných produktu. Nekupuje zeleninu ani maso a živočišné výrobky v marketech třeba. Má strach z rakoviny a dalších neduhu kvůli tomu.
@95newmommy2020 Ale tak to se pak musí bát chodit i ven, že kolem jsou všelijaký vlny ne?😃
@klokanka31 No, jako jít do města to né. Ale do lesa třeba jo. :D
@95newmommy2020 no to bych řekla, že takovej člověk si vyvolá rakovinu jenom tím úzkostným přemýšlením, aby se vyhnuli geneticky zpracované potravině. 🙄 Jako já se snažím žít zdravě, vést k tomu i celou rodinu, ale když vidím, jak žije generace 50+ a za celý život jim nic nebylo, tak se musím tady ten extrémismum fakt smát. To ani není životní styl, to je fanatismus. 🤦♀️
Obecně beru elektroniku jako odkladiště. Miminu do roka stačí na zaujetí chrastící hračka, kterou si navíc procvičí motoriku a reflexy, nevím proč mu zatěžovat nervovou soustavu televizí. 🤔 Staršímu dítěti cíleně pustit pohádku budiž, ale štve mě, jak ta elektronika strašně rychle pohltí a pak už těžko zaujmete reálným světem - pak zhodnoťte život řekněme 8letého dítěte z akční rodiny, kolik toho vidělo a zažilo na vlastní kůži a dítěte povalečů, co stráví každý den 5 hodin u obrazovek. Možná se navenek budou jevit stejně, ale ta plochost obrazovek v tom životě prostě už bude navždy. To dítě třeba nikdy nepohladilo koně, nikdy nebylo bruslit, nikdy nevylezlo na strom. Ani neví, kolik je ve městě hřišť. Zatímco pro ostatní je to náplň života. A ta je (aspoň z mého pohledu) ta pravá. Ne ta virtuální. 🤷♀️ Ano, pak se samozřejmě každá TV matka bude ohánět, že ona jenom...prostě jde to i bez a proč k tomu odmala sklouzávat.

A proč TV jo? Nemají ty maminky doma hrazdicku nebo kolotoč nad postýlku? Ale jasný, je to jako s tabletem, čokoládou a jinýma radostma, rychle se zvykne a těžko odvyká 🙂 Jinak mně není příjemný mít celý den pusteny tenhle technologický "smog" ani jako dospělý, tím spíš tomu nebudu vystavovat mimino.