První posazení. Kdy u Vás proběhlo?
Holky, kdy se vám vaše drobátka poprvé sami sedli. Myslím opravdu sami, bez pomoci a bez opory. Malému táhne na 8 měsíců, koulí se, hodně chce hopsat na nožičkách, z boku má snahu jít do sedu ale stále nic. Prvnímu synovi jsem pomáhala. Ale četla jsem, že se to nemá, tak to nechávám na přírodě.
Přesně v 8.měsících ze šikmého sedu
@lucifux nepomáhala jsem ani jedné. První v 7 měsících, druhá v 9. První si nejdřív sedla a pak až stála, druhá už obcházela, ale ještě neseděla. Za mne opravdu nepomáhat a nechat být, ono to jednou přijde. Ač jsem se se u té druhé na to fakt těšila, že si sedne a bude klid 🙂
Syn v 9m
Máme divocha, sám se posadil v 5 měsících. Ve stejnou dobu začal lezt, v šesti stal s oporou, v 6,5 začal obchazet nabytek a teď v téměř 9 měsících stojí občas bez opory. Ale je hodně aktivní 😀
@aspie83 Presne jak ten muj.Nejhorsi je,ze jim ta hyperaktivita zustane😀Aspon u nas jo
U nás v 11 měsích 😁
@katka_nedo taky se toho obávám 😀 ale na druhou stranu jsem ráda. Jelikož po porodu 4 minuty nedychal a v nemocnici jsme se docela zdrzeli, tak jsem se bála, aby nebyl pomalejší 😀
Dceři bylo 5 měsíců a 1 týden, týden předtím se začala plazit a týden na to lézt. Ale mám v okolí děti, co se plazily v pěti měsicích a seděly až poté, co začaly chodit.
U nás přesně v 8mi měsících, předtím se už nějakou dobu uměla posadit třeba v postýlce, když se přitáhla z šikmého sedu 🙂
U nás se začala plazit po půlroce, lézt v 8 měsíci, postavila u opory v 8 měsíci a teprve potom po pár dnech si i hezky sedla... napřed tedy stála, než seděla, o několik dnů. Pak začala chodit v 10,5 měsících, ale je rychlík 🙂 Myslím, že takový průměr na sezení je těch 10 měsíců (pokud bereme v úvahu průměr chození v 12 měsících) a že dítě už většinou začíná lézt, tj. lezení a sezení jsou celkem spojené motorikou (můj názor). Každopádně není nikam spěchat 🙂
Dcera v 8 mesicich jeste pred lezenim. A synove kolem 9.-10. mesice.
8 měsíců je ještě v klidu, má čas. Je to dost individuální. Syn v 7m - lezení po čtyřech i sed. Dcerce jsou 4m a už sedí, plazi se, leze, u ní je vše hrozně rychle. Já se zas bála, aby nebylo špatně to, že je tak rychlá.
V 6 měsíci
@mojeuzivatelskejmeno
muze to byt spatne kdyz je dite dost popredu.rikal nam to neurolog.
@zelenaesmolda Dle dvou doktorů je naprosto v pořádku. A to si ještě před 5.m stoupla. Teď jí je 5 měsíců a leze už jak drak a stojí u všeho. I u zdi, kde se vlastně nemá čeho chytit.
Od 6-8 bocni sed....ale rovne sama si sedla az v 10 mesicich. Myslim ze ma casu jeste dost ☺️
v 11 měsících...
@mojeuzivatelskejmeno
ja nerikam,ze neni v poradku,ale ze to muze znamenat problem podle neurologa 🙂
V 9 mesicich
@zelenaesmolda znam jedno dite, ktere si u nabytku stoupalo samo ve trech mesicich. Samozrejme to neni dobre a nemelo by se v tom dite podporovat.
@leymea
tak to je mazec,co na to pediatr?
@zelenaesmolda bylo to kdysi ve skupine tady na konikovi, myslim, ze holcina psala, ze pediatr s tim nemel problem, ale kazda maminka co ji k tomu napsala tak ji vysvetlovala, ze takhle male dite na to neni pripravene (svaly) a jen mu to uskodi. Samozrejme maminka si myslela svoje. Ona se prisla pochlubit a akorat si od kazdyho vyslechla at ho to nenecha delat.
@leymea
to se hodne divim,ze to pediatr neresil.
@zelenaesmolda jo? Me uz snad nic neprekvapuje 😀
@leymea
to je fakt,ze po cteni diskuzi na MK me hned tak neco taky neprekvapi
Opravdu posadil (nemyslím šikmý sed ani žádná podobná varianta) až po prvních krůčcích. Tj někdy v roce a půl a víc.

Ani ne v 6 měsících, ale prý je to výjimka.