icon

Šli jste do 5. dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

jarniboure
17. zář 2015

Ahoj, je mi 41 a mám 4 děti ve věku 2-12. Žijeme normální život, manžel chodí do práce, já jsem na RD a pracuji z domova na částečný úvazek. Máme všechno co potřebujeme (bydlení, jídlo, oblečení,atd.), ale samozřejmě by se našlo spousta věcí, které bychom chtěli, ale nemáme na ně (dovolená u moře, atd.).Peníze si hodně hlídáme, máme rodinný rozpočet a na větší věci musíme šetřit. Mysleli jsme si, že čtvrtým dítětem končíme, rozdala jsem těhotenské oblečení a oblečky na úplně malé miminko. Ale v poslední době jsme začali s manželem hodně řešit, že bychom chtěli ještě jedno dítě. Ale není to samozřejmě jen tak -- 1) řešíme můj věk, 2) řešíme finance -- už teď peníze hlídáme a nemůžeme si vyskakovat, 3) řešíme bydlení -- teď mají 3 starší děti jeden pokoj a malá spí s námi v ložnici. Máme 3+1. Je tady někdo, kdo šel do pátého (nebo šestého, atd. 🙂 ) dítěte za ne úplně ideálních podmínek?

shine2015
23. zář 2015

Holky ohledně věku , to je těžký....na bych taky raději aby moje děti měly děti kolem 30...za mě to je ideál....ale co je ideál pro mě nemusí být pro ne,že 😉 kamarádka má ve 42letech dvě malé, po roce po sobě....a zvládá....mě přijde ve 20ti mít dítě strašně brzy, člověk by měl cestovat a užít si právě toho bezstarostneho zivota... Zkusit studovat, s kamoskou jet na víkend nebo s přítelem....na dovolenou....protože jakmile přijde dite\detitak uz to nikdy nebude úplně bezstarostně....vždy je budete mít v sobě a když někam pujdete tak myšlenky zda jsou v pořádku atd....navíc peníze už nebude jeeeee to chci ale už budete myslet i na děti....a ony změní život ve všech směrech....myslím v lepšímu,že se nasmejeme atd je to nadherny ale! Zodpovědnost a taková ta starost a zajištění někoho dalšího kdo vás potřebuje a potřebovat bude tam je velká....

My čekáme třetí mimi, první jsme měli když mi bylo 27, druhé 28 a teď ve 31 letech třetí....a upřímně poprvé jsem si nepřipouštěla,že by mohla být nějaká komplikace nebo že by mimi mohlo být nemocné.....u druhého mě to už sem tam napadlo a teď při třetím se víc a vic modlim ať je vše OK a uvědomují si jak zdraví není samozřejmost a jak máme všichni děkovat za zdravé mimi..a uvědomují si víc že můžou nastat komplikace .....

michaela_2
23. zář 2015

@shine2015 Tak toho bezstarostného života ( pařby s kamarádkami, půl roku v Anglii v Brightonu, víkendové cestování apod), jsem si částečně užila od těch cca 17 do 22, kdy se mi narodilo první miminko 🙂. A co se mi líbí, tak až mi bude 40, tak budou děti téměř plnoleté - a ano, samozřejmě tady pro ně vždy a pořád budu, ale v 18 už dítě nepotřebuje vodění za ručičku.
Mě se líbí být mladá maminka a fandím tomu 🙂. Samozřejmě každý musí zvážit své možnosti, manžel je o 8 let starší než já, a to dělá taky hodně.
Ale vstávat ve 40 k malému miminku nebo chodit na třídní schůzky do MŠ, to by pro mě nebylo. A jsem moc ráda, že mi to naše situace umožnila.

zuzana_ka
23. zář 2015

Plánovat rodičovství po čtyřicítce je podle mě hloupost, ale když už ženská čeká dítě a jde na intrupci - to je docela smutné....

michaela_2
23. zář 2015

@shine2015 Ale samozřejmě, jak píšeš, každý věk má své výhody i ty nevýhody. Tím podstatným je tedy ta VŠ. Pokud ji člověk chce udělat, tak budu svým dětem také radit - nejdřív škola a pak děti! 😀 S tou teď docela bojuji 🙂.

gigi2
23. zář 2015

@jarniboure ahoj,četla jsem jen nadpis,první a poslední stránku příspěvků,takže možná budu psát trošku mimo,ale napíšu,jak to vidím já..sama jsem úplně stejně stará jak ty,mám jednoho syna,kterému bude 20let a ač jsem si to takhle nikdy neplánovala mít jedináčka,tak to tak v životě chodí...ještě do cca 35let jsem si připadala,že bych v pohodě malé dítě zvládla,ale dnes už ani náhodou...chápu,že je to zcela neporovnatelné a jinak žije rodina s jedním dítětem a jinak se čtyřma,ale tak jak jsi položila dotaz,tak bych do toho rozhodně nešla,ať tvé pocitové důvody jsou zcela pochopitelné..nenazvala bych to nezodpovědností,ale velkou odvahou spíše...ten věk prostě je limitující,co si budeme povídat,v našem věku už to platí extrémně..když tohle zcela pominu,tak bych opravdu se snažila "užít" si tu krásu,co v podobě čtyřech dětech mám a snažila se jim zabezpečit,co nejvíce jde...rozvíjet jejich zájmy,koníčky,talenty,sport,našetřit jim na vzdělání,výměnné pobyty ve školách,investovat do jazyků,společných zážitků,většího a pohodlnějšího bydlení pro všechny,atd...
uvedu jen jeden příklad:když kluk nastoupil na státní SŠ,tak jsme se na první seznamovací schůzce od ředitelky dozvěděli,kam všude naše děti během těch 4 let studia pojedou,od seznamovacího pobytu,přes výměnné pobyty každoročně v zahraničí,jazykové pobyty,lyžák,letní soustředění na vodě,atd,atd.a a velké % z toho bylo v rámci povinných osnov...doslova nám tehdy řekla,že jí nezajímá,jestli na to někdo z rodičů nebude mít peníze,že prostě doufá,že jsme všichni byli natolik zodpovědní rodiče,že jsme dětem na vzdělání začali šetřit ihned po příchodu z porodnice a nebude teď u nikoho ve třídě slyšet,že na tohle či onohle nemá...možná drsný,alespoň v tu chvíli mi ten přístup tak přišel,ale je to prostě v dnešní době tak..vše něco stojí..
teď kluk nastupuje na VŠ a měsíční režie,od ubytování,přes školu,menzu,skripta,dojíždění domů je 10tis/Kč a to je hodně osekané na minimum..dost dobře si neumím představit,pokud bych teda neměla nadprůměrný příjem,což jak píšeš nemáte,z čeho bych školy,jazyky a celkově studia,vzdělání platila pěti dětem po sobě...
ano,ne každý musí mít titul,takové šikovné dítě na ručky,co z něj jednou bude super řemeslník může být jednou na tom o hodně lépe,než jiný s několika titulama,ale prostě musí mít možnost toho výběru...a ne jednou "dojet"na peníze...vůbec se nebavím o nějakých drahých věcech,mobilech,značkovém oblečení,či jiných nepotřebných věcech,nebo teda spíše ne z nutných ..na tohle si třeba zrovna u nás i to jedno dítě muselo vždy vydělat,prostě jsme mu to z principu nikdy celé nezaplatili..stejně tak si pokud to časem bude se studiem kompatibilní si bude přispívat na režii VŠ z brigád..
když to shrnu,tak bych se snažila "dát"maximum dětem co můžu,než plánovat ještě mimčo...ať se rozhodnete už jakkoliv,tak přeji hodně štěstí a radosti všem v rodině 😉

shine2015
23. zář 2015

@gigi2 já nejsem moc pro jedináčka, ale! Pořad lepší jedináček než smutné děti že prostě nemají základ....jinak pěkně napsaný příspěvek a i já si myslim,že střední o které pises je na dobre úrovni a urcite studentum dopreje dobrý základ v jazycích ale i přípravě na VS popřípadě do zaměstnání....

@michaela_2 miso ohledně VS prostě s deckama to je jiné....není to tak bezstarostne....studentský život je prostě krásný svým způsobem a dobře se na něho vzpomíná....a je to jiné než když studujete když máte rodinu....
Od jisté doby ale tak nějak nepausalizuji....každý má jiné podmínky i představy,každý uvažuje jinak...a to že pro mě je nejlepší A neznamená že i pro sousedku je nejlepší varianta A...

Ale do pěti děti bych nesla 😉 mělká bych obavy právě že škol co uvedla gigi2

michaela_2
23. zář 2015

@shine2015 To je pravda. Každý má jinou představu i možnosti 🙂. A já se tedy připojuji k těm, kterým stačí 3 děti ( maximálně 🙂).

Když teď pominu to finanční zabezpečení, o kterém už tady bylo napsáno hodně, tak vím, že více jak třem dětem, bych nebyla schopna se věnovat naplno. Raději budu mít méně dětí a budeme si víc blízcí, nebo jak to mám napsat? 🙂. Ano, děti z mnohočetných rodin jsou sice samostatnější, umí se podělit, jsou možná trpělivější a váží si víc materiálních věcí. Nicméně už od tolika dospělých, včetně maminek zde na MK, kteří mají více než dva sourozence, jsem slyšela, jak by všemi deseti brali menší počet sourozenců..........to už je kapku k zamyšlení.
Je nádherné mít velkou rodinu, ale stejně jako u všeho platí, že nic se nemá přehánět. Pět dětí už je opravdu hodně. Neříkám, že neexistují šťastné sedmičlenné rodiny, to ne, ale každý si musí poctivě uvědomit, svoje možnosti. Právě kvůli těm dětem 🙂.

gigi2
23. zář 2015

@shine2015 jj,souhlas,ale někdy se život neptá,jestli člověk chce nebo ne mít jedináčka a pak je člověk vděčnej i za něj...😉

ratatooy
23. zář 2015

@jarniboure ano,já tleskám,že i v dnešní době dokáží být děti skromní,mi máme děti dvě mají na co si vzpomenou,a už roupama neví co by😀
Vaši budou mít krásnou povahu,obětovat se pro druhé,pomáhat si

shine2015
23. zář 2015

@michaela_2 pod to se podepisu 😉 🙂

ratatooy
24. zář 2015

a jedináčka já osobně vidím ještě uplně jinak protože moje nej kamaradka je majitelka pohřebni služby,a to je terve masakr,to si kolikrát rodiče pak už mužou jit hodit 😢

jarniboure
autor
24. zář 2015

@gigi2 -- díky za příspěvek 🙂
Já ten věk (myslím současný, ne co bude za 20 let) zas až tak neřeším -- zatím mám síly dost. Přeci jen nejmladší má teprve 2 roky, takže ač není miminko, tak péče vyžaduje dost. Takže jestli mít dítě ve 39 nebo 42 letech mi nepřijde až takový rozdíl.
Ale děkuji za to popsání situace se školou. Jen čistě ze zájmu -- opravdu na všechny ty akce vždycky všichni jeli? Myslím, že je víc rodin (ne jen s více dětmi), které by mohly mít problém, ať se to ředitelce líbí nebo ne.
A děkuji i za poznámku, že pokud to půjde, tak že si syn bude přispívat na režii na VŠ. Mně to přijde normální, ale většinový názor byl proti. Tak je fajn, že i někdo další nad tím samým přemýšlí 🙂

jarniboure
autor
24. zář 2015

@ratatooy -- díky. Já pevně doufám, že takový děti fakt jednou budou. Samozřejmě to může být úplně jinak, ale děláme maximum proto, aby takoví byli.

jarniboure
autor
24. zář 2015

Jinak ohledně jedináčka...kamarádka má 40 let a jednoho kluka (8 let). Celou dobu, co je na světě tak touží po druhém dítěti. Manžel nejdříve nechtěl (je už starší 53 let) a když mu došlo, že by to pro dítě bylo lepší, tak to zase nejde. Takže to zkouší pořád, i přes ten věk. Akorát mi přijde, že s takovým odstupem to vlastně budou dva jedináčci 😒

barunkapj
24. zář 2015

Moje tchyne rodila prvniho synka v 36 a druhou dcerku v 42.ale moc se neudrzovala,tudiz u dcerky na tridnich schuzkach si ji pletli s babickou.tim te nechci vubec odradit.jen se to nekdy muze stat.na druhou stranu znam dost maminek,ktere maji ditko po 35 a jsou nadherne ženy. Osobne mam prvniho synka ve 22 a ted holcicku ve 30.kvuli zdravotnim potizim to mozna je posledni ditko ☹ . Ver ze kdyby to jen trochu vic slo,dala bych cokoliv mit jeste jedno.proto premyslejte jestli to jeste jde.nikdy nebudes mit jistotu ze pomery s penezi nebudoou jeste horsi nebo lepsi.

katinkastud
25. zář 2015
Uživatel katinkastud je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od katinkastud.

@jarniboure Babička určité nemusí hlídat, tak jsem to nemyslela 🙂 Ale sama je z toho špatná, že by hrozně chtěla, protože miluje děti, ale bohužel nemůže. Jsem ale ráda, že jsi to nevzala nějak špatně 🙂 A jinak přeju hodně štěstí. Pravdou je, že když člověch chce, tak zvládne všechno 🙂

jarniboure
autor
25. zář 2015

@nonnni -- to je hezký, že tak pořád drží spolu 🙂 A naprosto souhlasím -- kdyby mi tu někdo uklízel a případně i vařil, bylo by to úplně jiný 🙂

@mpbk -- já bych právě hodně nechtěla, aby si děti domů přivedly svoje partnery -- teda myslím třeba v těch 16, 17. Jako na návštěvu samo jo, ale na bydlení rozhodně ne. I kdybychom měli celý palác 😅

shine2015
25. zář 2015

@jarniboure já třeba na bydlení taky ne,ale na prespani jo...pořad lepší u nás,ať jsou moje děti doma než aby spaly jinde u jiných..... 😉

merope
28. zář 2015

@gigi2 Tak to je dost zvláštní škola, ve většině je akorát první týden školy nějaký ten seznamovák a jinak jsou ty akce nepovinné případně tam jede obecně jen málo dětí (třeba jeden autobus z celé školy a podobně). Dokonce i na školní výlety nejezdí všechny školy, protože vyrazit s dětmi kamkoli mimo školu jako dozor = jsi jednou nohou v kriminále a je dost dětí, co prostě neposlouchají a tak s nimi nikdo z pedagogů nechce jezdit.

Jinak já co pozoruji ségry (vlastní dítko nemám - zatím se nedaří a pokud se podaří, budu taky rodit po 40), tak už 2 děti jsou náročné a víc je pro mě utopie. Ale pokud to zvládáš, tak zrovna to materiální zabezpečení bych až tak moc nehrotila. Kór pokud stávající děti tvrdí, že by další miminko braly. O čem bych uvažovala je, zda se nedá prodat byt a přestěhovat se někam do domku kousek za Prahu, nicméně to dost záleží i na školách a práci, abyste pak nedali tisíce navíc za dojíždění.

A co se týče peněz pro děti na studiích - přijde mi, že je fajn dětem platit "povinné" položky (tzn. i tu MHD) a na koníčky ať si vydělají na brigádách. Samozřejmě záleží na typu školy, kterou kdo studuje, ale asi nebudou všechny děti zrovna medici či farmaceuti a na zbytku škol se nějaká ta brigáda dá dělat vždy. Resp. mám pocit, že je to nyní skoro standard pro část SŠ a většinu VŠ studentů škol, které to umožňují. A zase ty, které to neumožní, mají různá stipendia, dá se ledacos.

A navíc - teď máš mateřskou, u toho trochu pracuješ - tzn. po případné další skončené mateřské to nebude jeden plat, ale dva platy = taky docela rozdíl.

Takže se zamysli nad tím, co vlastně sama chceš - zda více dětí (třeba i víc jak 5) nebo prostě jen ty stávající 4. Anebo tomu nech prostě volný průběh a uvidíš, třeba to už ani nepůjde a je vyřešeno.

gigi2
29. zář 2015

@merope to, co popisuješ,tak ano,to je tak na úrovni ZŠ,ale ne na SŠ...tam studují studenti ve věku cca 16-20let,to jsou vlastně dospělí lidé a tam už opravdu to není o dozoru paní učitelky,či jejím váhání,jestli zlobivého Pepíčka ze třídy zvládne na nějakém výletě..tam to pochopím a tam rozhodně nejsou srovnatelné akce v porovnání s SŠ...tam jde o praxi k jejich studijnímu oboru,porovnání,jak to chodí v jiných zemích okolo nás,projekty,výměnné pobyty,ročníkové práce,atd...a to by pak člověk byl sám proti sobě,aby řekl,že se jeho dítě účastnit nebude..to pak tu SŠ nemusí studovat vůbec...takže plně chápu,že tohle vše je v povinných osnovách a všechno tohle něco stojí,nikdo nikoho nenutí na školu své dítě dát,ale pokud ano,tak jsou jasně dané závazky z toho plynoucí..já jsem SŠ studovala v době,kdy žádné takové možnosti nebyly a jsem šťastná,že tohle už moje dítě nezažilo..takže mi na té škole nic zvláštního nepříjde,naopak by mi v dnešní době připadala zvláštní SŠ,kde by toto pro studenty při studiu neumožňovali...

merope
29. zář 2015

@gigi2 Naopak - myslela jsem střední školu - ale asi holt záleží, v jakém to je městě + co je to konkrétně za kolektiv a za školu. Občas mám z některých studentů středních škol pocit, že toho zažijí méně než já před více jak 20 lety - my měli v prváku lyžák, každý rok školní výlet, do toho jsme si zorganizovali i pár brigád (třešně, mrkev a možná si ani nevzpomínám na všechny), kde jsme ukecali ve škole, že nám k tomu dali den volna (+ vlastní víkend) a bylo to super. Teď jen slyším: "Na lyžák nejedu, nelyžuji." "Na ten pobyt jim jede jeden autobus z celé školy." "Školní výlet nemáme." a kamarádky učitelky: "S tou třídou si nikdo netroufne jet." Podotýkám - je to z mnoha škol od mnoha dětí. Jediné, co je navíc, jsou ty výměnné pobyty, kde některé školy to mají předražené, ale některé v pohodě a tam studenti jezdí a rádi. Ale je to opravdu spíše méně než více škol, kde by jela aspoň polovina třídy (resp. přemítám, zda vůbec o nějaké takové vím).

hanim
3. říj 2015

Nás bydlelo ve 3+1 sedm dětí, maminka měla poslední mimčo ve 42 letech, všichni jsme zdraví a šťastní, že se máme.

marton
3. říj 2015

@hanim tak to klobouk dolů.Když si vybavím panelákový byt ve kterém jsem vyrůstala já,tak si ani neumím představit jak se tam vejde tolik postelí.

vojanda00
3. říj 2015

@beatrice.h Taky řeším s přítelem stejné věci jako vy.Ale i přes to,že mi je 42 let,mám dvě dospělé děti z prvního manželství a s přítelem chlapečka 1 rok a 1 měsíc, toužíme i po tom čtvrťátku.Vysadila jsem ve středu prášky, včera dostala MS....snad se nám to brzo povede.....A na řeči a keci lidí na vesnici kašlem. 🙂

hanim
4. říj 2015

@marton Bydleli jsme v celkem velkém bytě s vysokými stropy, tak jsme měli v každém pokoji patra na spaní, já měla celý pokojík u stropu🙂

marton
4. říj 2015

@hanim tak to jo 🙂 .Patra jsou super.Bydleli jsme na Žižkově,děti jsme tehdy měli tedy jen dvě,ale také měly patra a my také.Pod ním a ve zbytku pokoje obývák.Bylo to fajn a i pěkný 🙂 .

marketa11112
4. říj 2015

me by se libylo mit vice deti, ale presto, ze si nezijeme spatne, myslim ze 2-3 jsou na nase moznosti akorát. rada bych detem doprala standart a třeba i něco navíc... 🙂)..... ale kdybychom vyhrali nejaky pekny balicek korunek, jdu do toho hned...... jenze, my bohužel nevyhravame ☹(
bydlime na vesnici s velkou zahradou, pristi rok zacneme synkovi stavet domek vyvyseny s prolezackama, houpačkou a pod. a bylo by super, kdyby to využilo ještě dalsi dite...manzel je z dvojcat, tak bych se ani za dvojčátka nezlobila, tak snad se nam pristi rok postesti...snad alespoň jedno 🙂)

kazdopadne je krasne mit hodne deti, ale clovek je musí uživit, zajistit vzdelani, nemusi mit vse, ale zase bych nechtěla, aby me deti byly chudaci mezi ostatnima....asi hodne zalezi kde deti bydli, kde chodi do skoly, třeba na vesnicích na tom ty decka budou jinak nez ve velkem meste......¨
fandim vsem rodicum , kteří jsou takto odvazni a schopni deti zvladnout-- ve všech ohledech--... vzdyt deti jsou potřeba a cesi bohužel stále vymiraji

millaa
14. lis 2015

mám 4 tři kluky 15,11,7 a holčičku skoro 2 roky a teď jsem zjistila že jsem těhu ale neni to planované finančně na tom nejsme uplně špatně mam plno věci po malé ale bojim se mam do toho jit :( Muž je štastný..jen já si nejsem jista .....A okoli mě určo odsoudi i když vim že mi po nich muže byt ho..

merope
14. lis 2015

@millaa Pokud už jsi těhotná, tak není o čem přemýšlet. Jdi do toho.

millaa
14. lis 2015

Děkuju asi to jen potřebuju slyšet a ne hned odsoudit ...jak se mi to mohlo stat ..že už děti mam....že jsem uplně pitomá na dnešni dobu atd ..... 😢

Strana