Společné spaní a SIDS. Jak jste to měly vy?

martinatd
12. říj 2021

Ahojte, mám dotaz na ty které spí s mimcem společně. Syn 7m usina u prsu a pak ho přenáším v decce do postýlky. Po cca 2 -3 h se budi a pak už spíme spolu až do rána. Přenášení je už ale horší a horší často se mi při přenosu vzbudí a pak zase musím čekat i hodinu, dvě než pořádně zabere. Občas mě napadá ho nechat v naší posteli a odejít ale bojím se ho nechat bez monitoru a nechci s nim chodit spát o pul 8.. večer je jediný čas kdy můžeme být s manželem chvíli spolu toho se nevzdam.. jak ste to.mely vy?

pampeliska1313
12. říj 2021

napadají mě monitory co nejsou ve formě podložky jako třeba nanny, myslím, že se to připne za plínku a asi to nějak snímá pohyb..

zrzinda
12. říj 2021

My to máme tak, ze mám postýlku přirozenou k posteli, kde malou večer uspavam. A když se pak v noci vzbudí na kojení, nechám si ji už u sebe a spime spolu do rána 😊

madbetka
12. říj 2021

Mám tři děti a všechny spaly s námi v posteli, kde jsem je v podstatě od narození i uspávala a kde spaly často i přes den.
Monitor jsem měla na první dceru, u dalších dvou už jsem ho ani nevytáhla, nepovažovala jsem to za nutné.

zrzinda
12. říj 2021

PS: ještě jsem četla, ze společné spaní je super prevence sids, protože ty fungujes jako monitor dechu pro miminko. Ve spánku se “vám sladí dech” a dite díky tomu neusne tak tvrdě. 😊

pampeliska1313
12. říj 2021

@zrzinda já to z dotazu chápu jako dobu, kdy maminka u dítěte není právě a nemůže ho ohlídat.

zrzinda
12. říj 2021

@pampeliska1313 Eh, já to zapomněla dopsat 😅 Tak abych teda odpověděla… Když miminko spi v ložnici a my jsme s manzelem v obyvaku, tak malou normálně sleduju přes chuvicku na videu.

eithelwing
12. říj 2021

Řešila bych to také tím přirazením postýlky k posteli, sundání jedné strany a nemusíš přenášet. 🙂

nita1984
12. říj 2021

Obě děti spí s námi v posteli. Monitor jsem nepoužívala ani u jednoho. To bys ho musela mít i např přes den v kočárku.

martinatd
autor
12. říj 2021

@zrzinda tak bych to chtěla i já ale budu hi tam muset naučit usínat no.. umí usnout sám vedle mě ale poslední dobou chce prso tak bych se tam k nemu musela asi nějak natáhnout nebo ja nevím 🙈😅

luhana
12. říj 2021

@martinatd
Maly ma 6,5 m a od 4 m spi se mnou v posteli prave kvuli tomu prenaseni, kdy se mi vzdycky probudil. Uspavam u prsa, pak jeste tak na hodinku odchazim nez si k nemu znovu lehnu. Od toho 4 m monitor uz nepouzivame.

me_druhe_ja
12. říj 2021

Při SIDS ti žádnej monitor dechu dítě bohužel nezachrání....

pinkyy
12. říj 2021

@me_druhe_ja jak to?

katule1990
12. říj 2021

@martinatd Syn s námi spal v posteli od porodnice a to měl 2 kg. Byl (a je) prostě nepřenesitelný do postýlky. Navíc když je přiražená k tý naší, monitor snímal i nás. Když v ložnici nejsem, mám ho na chůvičce. Po půl roce už je riziko SIDS minimální, nebála bych se ho nechat v posteli. Hlavně zajistit to, aby z postele nespadl.

martinatd
autor
12. říj 2021

@me_druhe_ja ano, zachránit ho můžeš ty, ale monitor ti dá přece vědět, že miminko nedycha..uz jsem pár poplachu zažila, zrovna včera byl jeden. Bohužel nedokážu říct, zda to byl falešný poplach nebo byl důvod proč začal monitor houkat ale jsem s tím klidnější 😔

martinatd
autor
12. říj 2021

@katule1990 ja vim ze je minimální ale i tak se doporučuje do jednoho roku, jistota je jistota 😔

maaaadlaaaaa
12. říj 2021

@martinatd Já do 6m jsem malou kvůli monitoru dávala do postýlky. Teď ji tam dávám jen na uspání. Když se v noci vzbudí na kojení už si ji do rána nechávám u sebe. Jak už vic cestuje, tak mi monitor spouštěl a jasně jsem viděla jak dýchá. Takže ještě ho v postýlce mám, ale už ho stejně nezapinam.

fifinka2020
12. říj 2021

@pampeliska1313 mame doma a lezi v krabici, zatim se to moc neosvedcilo, ale mozna jeste zkusim...

gingermom
12. říj 2021

Pro odlehčení

me_druhe_ja
12. říj 2021

@pinkyy
@martinatd
Pokud se jedná o SIDS, jako že opravdu SIDS, tak miminko nezachrání nikdo nikdy.... bohužel.....Ale samozřejmě ne každá zástava dechu je SIDS. To se právě často plete. Miminko může přestat dýchat/mít problém s dýcháním ze spousty jiných důvodů.

gingermom
12. říj 2021

Jsem člověk, který raději než digitalizaci v mateřství využívá instinkt a blízkost, všechny 4 děti spaly s námi, monitor jsme nechtěli. Blízké jsou mi názory @me_druhe_ja a @zrzinda.
Ale zkušenost s ním přesto mám, při hospitalizaci jsem s dcerou 4 noci používala a uffff, klid mi to nepřineslo, naopak, byla jsem ve stresu, pořád myslet jejda, zapnula jsem/vypnula jsem, neustále pod kontrolou a ten šok, když začal houkat.
Takže já bych si miminko přivinula, v klidu uspala v posteli, užila si s manželem večer a pak k němu zase vklouzla do postele 🙂

azanka
12. říj 2021

To je těžká otázka... Druhý syn spal na monitoru v postýlce asi první tři měsíce, a to jen první část noci. Měla jsem i monitor dechu na plenu, ale nikdy jsem ho nepoužila. A jo, byl tam i sám. Nějak jsem byla přesvědčená, že "nám se to nestane". A nestalo, ale nedovolím si v tomhle radit, riziko tam samozřejmě je.

farka
12. říj 2021

Už jsem viděla i monitory na ruku či nohu, jako náramek. To by možná pomohlo na tu první část spaní ve vaší posteli.

chrystyanna
Autor odpověď smazal
Zobraz
chrystyanna
12. říj 2021

@gingermom me stacil v porodnici v tom jejich akvarku.. Jsem si vyndala dite, a za chvili mi houkal za zady.
Doma ho nemam, nemela jsem ho vubec.

cherie24
12. říj 2021

@martinatd já jsem se malou snažila udržet v postýlce právě kvůli monitoru, ale vydržela jsme to asi jen do pěti měsíců. S tím, že i když byla menší, nad ránem jsem si jí nechala v posteli. To už měla slabé spaní, nedala se přenést a já jsem se s ní i ráda mazlila a budila. Když jsem se jí třeba na po šesté snažila uložit spící do postýlky a nevyšlo to, tak spala se mnou celou noc i jako miminko. Od 5ti měsíců už se nedala přenést vůbec, tak jsem to vzdala. Nejrizikovější je prý ten první půlrok, v 7mi měsících bych se už nebála. 🙂 Pokud jsi s tím ty i manžel v pohodě, tak ať spí s vámi, já se s ní třeba hrozně ráda probouzím. ☺️ Pořídila jsem zábranu na postel a spala normálně s námi a doteď se nad ránem objevuje v ložnici nebo spí s náma. Jsem vážně zvědavá, jak do toho od ledna ještě zakomponuju další. 😄

cherie24
12. říj 2021

@farka ano, jsou už náramky. Fungují na stejném principu jako ty hodinky, co teďka všichni nosí a měří si tep a kroky a pak to sdílí všem kolegům v práci, kolik toho už nachodili 😄 Měří to puls a když začne klesat, tak náramek spustí alarm. Je to fajn, ale když jsem se v obchodě ptala na cenu, tak by mi ani měsíční rodičák nestačil. 😀

pampeliska1313
13. říj 2021

@fifinka2020 my třeba máme na podložku a ani jeden falešnej poplach, naopak..takže nevim jak ty jiný monitory..

plksv
13. říj 2021

Všechny tři děti s námi spaly v posteli, monitor jsem nikdy neměla.

inssomnia
13. říj 2021

@martinatd dítě se mnou spí v posteli od prvního večera, večer a přes den tam spí samo (2 roky), spadlo z ní jen jednou nebo dvakrát, když už umělo po čtyřech, ale ještě neumělo samo slézt. Bývám ve vedlejší místnosti a mám otevřené dveře. Matka slyší od vlastního dítěte i to nejslabší kníknutí.

elesse
14. říj 2021

Syn od narození spí v postýlce, cca do roku na monitoru. Falešný poplach se nám nestal, občas jsem zapomněla monitor ale vypnout, když jsem syna vyndala. Ale zvykneš si, pak už se to nestávalo. Ale nebylo by pro tebe řešením dát si monitor do postele a zapnout jen na dobu, kdy tam nebudeš?