icon

V MHD mě slovně napadla žena kvůli plačícímu dítěti

bubbligum
4. lis 2015

Dobrý den, přispívám sem poprvé, ale jsem tak rozhozená, že potřebuji znát váš názor, jestli se vám stalo něco podobného a jak byste případně reagovaly na mém místě. Nejprve vás uvedu do situace. Dnes jsme s téměř dvouletou dcerou cestovaly MHD. Bylo po jedenácté, jely jsme domů na oběd a před sebou měly asi 15 minut cesty. U zastávky jsem se ještě zastavila pro pečivo (chleba a rohlíky). A dcera, přestože hlad neměla (zpucovala celý banán a do té doby i polovinu křupek, které jsme měly sebou) začala křičet, že chce rohlík (křupky už nechtěla) a samozřejmě to pokračovalo hlavně v autobuse. Já jsem jí řekla, že jí rohlík nedám, že jedeme na obídek, bude mňamka, polívečka, brambůrky a maso a snažila jsem se ji na kolenách konejšit. Pořád jsem opakovala, že rohlík jí nedám, že ať chvilku vydrží a doma bude obídek. Křupky v té době už nechtěla, byla posedlá myšlenkou na rohlík. Pořád jsem ji utěšovala, ale bylo to marné. Dcera má teď vztekací období, kdy je schopná se během chvilky dostat úplně do tranzu a nutno dodat, že byla fakt hlasitá. Ale já jsem si řekla, že neustoupím, jestli má hlad, tak může dostat křupku. Jako, je mi jasné, že lidi jsou unavení, nejsou zvědaví na to, aby jim tam křičelo nějaké děcko (dcera byla dost neústupná), ale potom se do mě začala hned obouvat jedna žena. Začalo to průpovídkami na celý autobus, že by to děcko už dávno seřezala (dvouletý děcko! to teda nevím, čeho by dosáhla, akorát toho, že by dítě řvalo o to víc) a pak mi začala vykládat, co jsem to za matku, že své dítě trápím hladem. A začala mě přes celý autobus klást otázky, jestli dcera vůbec svačila, že se nediví, že tak řve, když ji trápím hladem. "Co jste to, proboha, za matku! Vždyť má hlad, tak jí ten rohlík dejte! To je ta vaše moderní výchova!" A přidala se další: "Já jsem unavená z práce a nejsem zvědavá na to, aby mi tady nějaké děcko řvalo!" Tak jsem se jí snažila v klidu vysvětlit, co všecko do poslední chvíle, než jsme nastoupily do MHD, snědla. A že mi jejich jednání ubližuje. Ale ona, že není zvědavá ten křik poslouchat a ať si teda radši vystoupíme a jdeme pěšky! (asi tak tři kilometry do opravdu ostrého kopce a já v 6. měsíci těhotenství). Připadala jsem si jako debil, že musím takové sprosté cizí ženské ospravedlňovat své chování a svůj přístup. Jako, jedna paní se mě začala zastávat, že malá je prostě třeba jen unavená, jiná paní říkala, že takto malé děti prostě pláčou i bez důvodně, ale nebyly tak hlasité. Jakmile ta první ženská vystoupila, tak už jsem neodkázala zadržet slzy. Dceři jsem dala opět křupky, které teda vzala na milost a začala je jíst, takže to fakt vypadalo, že jsem ji prostě jen trápila hlady a nechtěla jí dát najíst. Těch posledních pár zastávek jsem v podstatě potichu probrečela, dcera jedla křupky a vystoupily jsme, já zbitá jak pes. Teď tady sedím a řvu, kladu si to za vinu, že jsem možná fakt špatná matka, když dceři před obědem nechci dát rohlík (vůbec to nevidím ráda, když jí rohlíky, ale naučili ji to prarodiče, na rohlíku nic dobrého nevidím). Teď dcera po obědě, který teda mimochodem skoro nejedla, spí a já tu sedím a jsem docela v kélu (jsem taková cíťa a ještě k tomu ty hormony). Můžete mi říct, proč má někdo potřebu tak ubližovat lidem kolem sebe pro trochu svého pohodlí? Všechny trefné narážky mě jako tradičně napadají až ex post. A děkuju všem, kteří si to dočetli až sem. Možná se potřebuju jen vypovídat.

Strana
z6
gaba_h
5. lis 2015

Jejej.... diskusi jsem nečetla ale přidám svou zkušenost. Já cca v 6 měsíci těhu, moje dcerka něco přes dva roky. Byly jsme na obědě v restauraci, kam běžně chodíme, dá se říct pravidelně. Byla jsem po jídle a chtěla si dát kávu.... A v tom se dcera vztekla, už nevím proč, no prostě začala se válet po zemi a řvala. Asi jsem jí nechtěla něco dát... Chvíli jsem ji vysvětlovala... Vysvětlováním jsem ji vytočila ještě do větších obrátek. Tak jsem prostě oznámila, že mě nezajímá, že leží pod stolem a řve, že svého nedosáhne....a čekala než se uklidní., což se stalo asi za minutu. Celá tahle scénka trvala ani ne pět minut. V tom se přes celou restauraci ozvala paní, cca kolem 40, že se chce v klidu najíst, začala po mě pořvávat přes půl místnosti něco o tom, že si mám své dítě vychovávat doma a na to že není zvědavá. Ještě si dceru spletla s klukem. No... Tak jsem vstala, hrkla do sebe zbytek kafe, dceři oznámila patřičně nahlas, že jsem kvůli ní dostala od paní vynadáno. Zaplatila a odešla, s dcerou... no pro slzy jsem ani neviděla kam jdu. Druhý den se mi přišel číšník omluvit za tu scénu. Ale od té doby nerada chodím s dětmi do restaurace a svírá se mi žaludek při představě obdobného zážitku. Takže plně chápu Tvoje pocity. Ze zkušenosti vím, že nejhorší jsou právě ženy ve středním věku a sama to moc nechápu. Kolikrát mě cizí lidi zpražili třeba jen proto, že dítěti spadla čepice do očí a já si nevšimla... Nechápu, kde se to v nich bere. Myslím že všechny se snažíme být těmi nejlepšími mámami vychováváme podle svého nejlepšího svědomí možností a přesvědčení. Tak hlavu vzhůru, rozhodně nejsi špatná máma. Spíš někdo strkal nos kam neměl.

misaarisa
5. lis 2015

@hojda Myslím, že dítě zaslouží třeba v okamžiku (příklad), kdy hodí po rodičích - cíleně - jídlo/věc, začne do nich kopat, pomaluje stěnu/nábytek, zbije kamaráda/sourozence...apod. Ano, věřím, že jsou situace, kdy rodič situaci nezvládne, ale jsou situace, kdy je pohlavek, na zadek, přes ručičky apod. zcela na místě a výchovné. Je prostě třeba nastavit mantinely. A možná ti to bude znít neuvěřitelně, ale i já jsem pomalovala nábytek a zbila sourozence. Ale taky jsem to už příště neudělala, protože jsem si pamatovala, že když udělám něco takového, tak prostě a jednoduše dostanu.

suzanna123
5. lis 2015

@gaba_h já teda opravdu nemám v povaze na někoho pokřikovat nebo si stěžovat, takže bych vám v té restauraci určitě nevynadala, ale myslela bych si svoje. S našimi dětmi jsme se odvážili někam si jít sednout na kafe až když jsme si byli jistí, že je na tu chvíli nějak zvládneme zabavit, aby nedělaly bugr a nerušily ostatní a i tak jsme byli připraveni v případě potřeby rychle dítě popadnout a evakuovat prostor. Fakt by mě nenapadlo nechat v restauraci řvát dítě - ani tu minutu.

Samozřejmě, že z nikoho nedělá špatnou matku to, že dítě za tyhle projevy neseřeže a že je "nechá" řvát v MHD nebo v restauraci. Ale bylo by fajn, brát víc ohledu na ostatní. A ne přemýšlet stylem: "ostatní jsou taky hlasití, taky smrdí, taky ..., tak co bych si dělala násilí". A pak se ve stejném příspěvku podivovat, že jsou lidi bezohlední a nepomůžou s kočárkem, nepustí vás sednout - co by pouštěli, je třeba taky nikdo nepouštěl a nepomáhal jim, tak oni taky nebudou. A tak dále 😉

merope
5. lis 2015

@blanka.k No, co popisuješ, může být klidně ADHD - ono dřív se říkalo, že je živější, pak že zlobí a teď ADHD. Záleží na tom, jak moc velký problém to je. Pokud to problém není a ani dětské lékařce to nepřijde, tak podle mě není potřeba řešit. Jinak hlášky a hovor dítěte max přivádí rodiče do rozpaků, ale neotravují. Pětileté dítě je zpravidla schopné pochopit, že nemá ječet na celý trolejbus.

@atinkaa No, co se týče pejskařů, tak občas koukám, že to vypadá jako by někdo zrušil povinnost psů mít v MHD košík. Jenže nejsem tak asertivní, abych na to každého pejskaře jednotlivě upozorňovala.

@betelgeuzz Je na to kupa článků, ale nemám je přečtené (zatím, trošku nestíhám), pokud ti nečiní problémy angličtina, tak mi případně napiš a připomeň se po 14.11. vypsala bych ti pár textů - ale když si zkusíš najít Augmann a Nobelova cena za ekonomii, tak ti to třeba taky najde.

dokument
5. lis 2015

@bubbligum Tak k tomu mam co rict, mam totiz stejne stare dite a ty sceny ani nedela moc doma, ale hlavne nekde, kde se to nehodi 😀 Ale vis co bych udelala ja? Dala bych ji ten rohlik hned. Jezdim mhd hodne casto, nemame totiz auto 😅 A jsem neustale ve stresu, jestli mi tam nebude rvat, pistet a kopat do sedadel (stane se...) Takze udelam vzdycky vsechno, aby cesta probehla v ramci moznosti co nejvic v klidu. I za cenu, ze se bude osklibat nad obedem. Je to pro me prednejsi, zvladnout tu cestu v klidu, nez obed. Proto mam vetsinou nachystane prave ty krupky nebo rohlik. Docela se divim, jak lidi kolikrat primitivne cumi, kdyz mi malej nekde zacne pistet, a to neni kdovijak vztekaci dite. Jako kdyby nikdo z nich nemel deti. Nebo to uz zapomneli? Takto male dite si neda porucit, neposlechne jako starsi deti, je zbytecne mit nejake moralni kecy, ze jsou nevychovane. To jsou proste jeste moc male deti. Kdyz uz by na me nekdo byl v mhd hnusny, vim presne, co by se stalo. Zacala bych na nej rvat jeste vic 😅 (zivot me naucil) stalo se mi to jednou, kdyz jsem byla tehotna, asi v 8. mesici a jedna baba na me pred celou tramvaji zacala mit kecy, ze ji nechci pustit sednout. Pritom tam bylo x dalsich lidi, mlade holky, chlapi, kteri ji mohli pustit sednout, ale ona si stoupla nade me a kecala. Ja na ni zacala jeste vic jecet a v tramvaji bylo najednou hrobove ticho 😀 jedno devce se me zastalo. Jinak nikdo ani nemukl. No, pak bych dojela kam potrebuju, vystoupila a uprimne - byla bych z toho cely zbytek dne vyklepana a porad bych nad tim premyslela ☹ Mozna i druhy den. Obed male muzes dat pozdeji, misto svaciny, nebo na veceri.

blanka.k
5. lis 2015

@merope právě, že mudr. v pohodě, i ve školce , takže to neřeším.... 😉 i chodíme na logopedii, kde naznala, že má nadprůměrnou slovní zásobu a ve školce učitelky baví svýma hláškama (prostě celej tatínek 😀 ) jen je občas problém udržet pozornost, když MHD zná od narození (ve velkém městě bez auta prostě jezdí pořád, vlakama taky jezdil už v 6nedělí...tak to není jak u dítěte, které sedí ve vlaku 1x ročně a je z toho "na větvi" 😀 Prostě do restaurací ho neberu, na dovču jezdíme na tůry po ČR(jedna letecká dovča stačila), po nákupech taky jen když je ve školce , ale zrovna to MHD prostě "omezit" nejde, pokud teda nechci jít třeba 2x8km pěšky x-krát týdně 😅 Naštěstí tam fakt neječí, nevzteká se (že se tam nesmí jídlo jsem ho učila od mimina), je prostě občas si začne broukat, začne nějaké hlášky, zvuky, neposedí chvilku (pokud začne třeba kopat nohama do sedačky před sebou, tak to okamžitě napomenu, že fakt ne ...), on je ale takový odjakživa, on je takový i doma u jídla, plnou pusu, ale musí se kývat, broukat , atd.... 😅

markyska88
5. lis 2015

Jak to tady tak pročítám, moc se netěším na to, co mě jednou čeká 😀 naprosto chápu a soucítím se všema maminkama 😉 Zároveň když vidím cizí dítě dělat bordel a řvát, uplně mě svrbí ruka , jak bych nejradši přiskočila a pár jich mu vlepila 😀

blanka.k
5. lis 2015

@markyska88 MĚěla jsem to stejně.... nikdy jsem nechápala, jak matka může dovolit , aby se dítě válelo uprostřed obchodˇáku po zemi atd... Syn konrétně ttoo sice nikdy nedělal, ale zas dělá jiné věci....a člověk s tím "prd" nadělá 😀 😀 Dnes jsem šli s manželem od tramvaje rovnou do vinotéky, teď sice oba sedíme u PC u práce, ale "léčíme" si nervy vínkem 😀 A uklidňuju se tím, že teď řešíme se synem zdrav.problémy, tak holt je "citlivější" a vznětlivější, tak ho to omlouvá.... 😅

somalicats
5. lis 2015

@misaarisa Kdyby tahle výchovná metoda fungovala na všechny děti, bylo by to možná krásné... Bohužel, nefunguje. Každé dítě je jiné, ke každému bohužel musíš přistupovat jinak. Ta matka, která má víc dětí a vůči všem mohla postupovat ve výchově naprosto totožně, má kliku, ale takových jaksi moc není. Sama to vidím doma. Zatímco na starší dceru občasné výchovné plácnutí fungovalo, na mladší nefunguje vůbec a vůči ní musím postupovat jinak, pokud chci zabránit nežádoucímu chování a zamezit u toho scénám. Navíc, výchovu neodkoukáš, tyhle zkušenosti jsou bohužel nepřenositelné, s těmi lidmi pod jednou střechou nežiješ, takže se pak těžko hodnotí úspěšnost či neúspěšnost výchovných metod. Plus k tomu - nelze hodnotit úspěšnost výchovy podle toho, jestli se dvouleté dítě na veřejnosti vzteká nebo nevzteká, úspěšnost výchovy má smysl hodnotit až za hodně dlouho, prakticky až tehdy, když toho svého potomka zdárně provedeš dětstvím, pubertou a pošleš ho coby čerstvě dospělého do světa. Pak teprve uvidíš, jestli jsi ho vychovala dobře nebo ne.

tanak
5. lis 2015

@markyska88 To je těžko, cizí přihlížející člověk nikdy neví, co křik způsobilo a proč rodič jedná jak jedná...Mně se dneska ráno stal "incident" s 3,5 letou dcerou. Po cestě do školky byla nevrlá, vztekala se, křičela vzdorovala...Sousedka, co s námi s jejím synem chodí pěšky stejnou cestu ve stejnou dobu, se ji snažila slovně "usměrňovat", nereagovala jsem do chvíle, kdy, ji začala vykládat řeči typu: "ty jsi škaredá, jak řveš... vyběhne někdo z domu a dá ti na zadek!" v tu chvíli do mně vjela zlost a sjela jsem sousedku. Byť jsme kamarádky, takový psychický nátlak na moje dítě jsem nesnesla. Nejvíc mně zamrzelo, že ji ani trochu nezajímalo, proč se tak chová. Mně její vyvádění nechávalo naprosto v klidu, protože jsem věděla, že se nevyspala nejlíp, že je manžel na služebce a jí je smutno, že nechce ve školce být do odpoledne...Já prostě nikdy nesoudím křičící děti a jejich rodiče, protože nevím, co scéně předcházelo a naopak si vážím těch, co situaci zvládnou bez výhrůžek, facek a podobných hrůz.

mysicka_lb
5. lis 2015

Ahojky, myslím si, že pro člověka, který není od přírody "od rány," aby bez přemýšlení seřval dotyčného prudiče na tři doby, je nejlepším řešením prostá ignorace. Jednak se ti lidé většinou chtějí hádat a tímto jim vezmeš vítr z plachet. Jednak se pak nemusíš užírat tím, co jsi měla a neměla říct. Neřekneš jim nic, protože někdo takový Ti nestojí ani za půl slova. Určitým zadostiučiněním může být, že šťastný a spokojený člověk by takhle zlý nikdy nebyl. Představila bych si, že paní místo toho "co je to za matku" říká "jsem nešťastná stará rašple".

dokument
5. lis 2015

@gaba_h ja do restauraci s deckem taky nechodim, pokud nemusim. Stalo se nam, ze jsme museli, treba na dovolene, potrebovali jsme se normalne najist, i dite. A zrovna tam zacal jecet. Doma byl az svaty, jak byl hodny a tam zrovna ... to je jak naschval s takovym deckem. No ale chci napsat o tech zenach stredniho veku. Ja se prave bala jezdeni v mhd s kocarem. A za dva roky mam uplne super zazitky, krome zen stredniho veku. Casto mi nabizeji lidi pomoc s kocarkem i v nizkopodlaznich spojich. Ja, pokud to jde, pokud tam jsou, oslovuju s prosbou o pomoc s kocarem vyhradne mlade chlapy. Jednou jsem poprosila slecnu, protoze nikdo jiny nebyl. Dodneska, kdy jezdim uz s golfacem, mi sami mladi kluci, mladi chlapi, nabizeji pomoc, jeste nez se stihnu zeptat. Asi petkrat za celou dobu se stalo, ze mi nekdo schvalne stal na miste pro kocarky, neuhl, nebo i schvalne zavazel... a byly to vzdy zeny stredniho veku, asi dvakrat s sebou mely deti 8-10 let stare... To jsem si rikala, co to musi byt za povahy, ze to delaji schvalne (jsem si jista, ten kontext byl naprosto jasny). Nejspis se mi msti, a vsem kdo jedou s kocarkem, ze ony ty zkusenosti mely spatne a rikaji si, tak a ted si uzij, jako jsem to mela ja... jsou to zle svine. Pardon.

markyska88
5. lis 2015

@blanka.k
@tanak
Holky, však ty naše dětičky to nebudou dělat věčně 😅 naštěstí z toho vyrostou 😀
Mně je v těhle situacích líto těch maminek, jak trapně se asi většina z nich cítí..
A máte pravdu, že nikdo neví, jaká situace tomu předcházela, takže není správné to soudit 😉

hojda
5. lis 2015

@misaarisa Tak nám třeba malý ve 2,5 letech pomaloval zeď vodovkama, ale na zadek tedy nedostal. Malovali jsme zrovna obývák a on tu jednu čerstvě vymalovanou zeď pomaloval vodovka. Prostě viděl, že to děláme my, tak to po nás zopakoval 😀 . Děti se občas taky kvůli něčemu poperou, je to mezi sourozenci dost běžné, ale řešit to bitím, mne tedy nenapadlo, já jim jako budu vykládat, že se nemají bít a sama je za to zbiju??? No to nemá logiku. Tím jim akorát ukážu, že problémy se řeším bitím.... Souhlasím s tím, že tahle zkušenost je nepřenositelná, kdo to sám nezažil, ten to nepochopí a musím říct, že vlastní děti jsou fakt velká škola a dost jsem se vedle nich naučila. Hlavně představy a realita se v případě děti dost liší , každopádně bych já bych ten rohlík v té tramvaji dala, nesouhlasím s tím, že by měla celá tramvaj poslouchat řev mého dítěte.

syrecek01
5. lis 2015

Takhle malé děti jsou nevyzrálé a prostě řvát budou, nemají fyzicky ani psychicky na to, aby to ovládly. Bylo by hezké, kdyby si to lidé uvědomili a přestali s blbýma kecama. Ono někdy se člověk může stavět na hlavu, ale když ten mozeček na to ještě není připraven, tak to prostě nezvládne a někde se pára vypustit musí.
Zakladatelko, klid, kdybys ji podle babky seřezala, zas by na tebe řvala, proč ji mlátíš 😀 Já bych ten rohlík taky dala, hlavně, ať je klid. Snažím se vždy předcházet nepříjemným situacím, co to jde...
Stáří není žádná zásluha, jenom důchodcové jsou přesvědčeni o tom, že ano 😀

blanka.k
5. lis 2015

@markyska88 jo, jak říkáme s oblibou s manželem "9, 10 let...a jde z domu na internát...a bude klid" 😀 😀 😀

Snad nikoho nepobouřím,ale náš oblíbený vtip o dětech, trocha legrace před spaním:
"Ahoj Pepo, prý se rozvádíš!"
"No jo, už je to tak....majetek už jsme si rozdělili...teď se soudíme o děti....ona je taky nechce" 😀 😀 😀

misaarisa
5. lis 2015

@somalicats V podstatě s tebou souhlasím. A s tím závěrem...tam souhlasím na 100%. Samozřejmě, že se budu snažit ke svému dítěti/dětem přistupovat individuálně a dost možná to bude tak, jako u tebe (co platí na jedno, neplatí na druhé). Každopádně každý z nás má nějaké vize a výchovné postupy, kterých se chce držet. Každý jsme jiný (stejně, jako ty uváděné děti) a jsou situace, které bych, jako matka nikdy nechtěla připustit. Samozřejmě jaká bude realita se uvidí v budoucnu. A i když s těmi lidmi z obchoďáků nežiju a neznám jejich situace, občas mě mile/nemile překvapí, jak se dokážou chovat a pak si říkám, tohle určitě budu chtít vyzkoušet. Nebo naopak - tohle v životě nechci připustit. Ale to je jen čistě můj názor, který nikomu necpu. A ano, kdo ví, jaká bude situace za pár let. 🙂

koordinatorka_odboje
5. lis 2015

Ja jeste kdyz jsem studovala v Brne, byli tam v MHD uplne sileni duchodci! Jedna se tam pustila do dvou pubertaku, co si dali v saline pusu a rvala neco jako "bezte jinam, najdete si pokoj", dalsi vyrvavala neco o katolicke cirkvi, pak agresivni dedek, co zduchal do lidi. Katastrofa 😕 a to nemaji proc byt nastavani, ja v jejich veku budu bud jeste pracovat nebo v chudobinci

worea
5. lis 2015

@bubbligum Podobnou situaci jsem zažila i já, a to nejednou. A to jsou naše holky celkem v pohodě, ale byly zkrátka situace, že si své záchvaty zrovna vybraly takhle na veřejnosti. Jedna ze situací, kdy jsem taky byla cca v 8 měsíci, malá měla necelé 2 roky nějaká hloupost ji vztekla a začala neutišitelně plakat uprostřed nákupního centra. Nebylo to přímo v žádném obchodě, bylo to někde v prostoru na lavičce, kdybych neměla břicho, tak ji odnesu pryč, ale vzhledem k těhotenství, jsem s ní zůstala v náruči sedět na lavičce, bylo pravděpodobné, že se zakratko uklidní. Ale i za tuto dobu ke mě chodili cizí lidé mě poučovat, radit, ať ji ztřískám, at si vezmu nějaký proutek....byla jsem též v šoku a slzy na krajičku stejně jako ty. Absolutně netušili proč pláče, protože přišli k "věci" později a měli potřebu takhle mi radit? To mi hlava nebere!
Tvůj důvod proč jsi jí nedala ten rohlík je rozumný. Jednala bych (jednám) stejně a veř, že se ti tvé zásady časem zúročí. Jsem ráda, že existují maminky jako ty! Naše holky mívaly záchvaty vzteku kvůli takovým hloupostem, které si vzaly do hlavy, jenž se splnit ani nedaly, takže bych na to nemohla přistoupit pro jejich utišení, ani kdybych chtěla 😉 Jako jedno z posledních si pamatuju, že ta mladší ztratila, nebo spíš nevěděla kam si schovala starý ošumtělý knoflík od babičky....záchvat, že ona chce ten knoflíík...svíjení se na podlaze, křik....v tu chvíli katastrofa. Myslím si,že naplácat dítěti v podobné chvíli, je to nejhorší co by mohla maminka udělat. Bohužel hloupé jednání, hodnocení a rady přihližejicich CIZÍCH lidí neovlivníš! Kdysi jsem četla příběh maminky autistického chlapečka o tom,že je to s ním těžké na věřejnostii, protože pro svou hlučnost a specifické projevy působí nevychovaně a jak jinak, přihlížející mají své připomínky, aniž by je napadlo, že situace, k níž se vyjadřují není tak černobílá...
Hlavu vzhůru, chyba nebyla a není na tvé straně a věřím, že v koutkou duše to víš, jen to bylo "zadupáno" primitivními spoluobčany 🙂

wendy_
5. lis 2015

@bubbligum Ja bych ditku ten rohlik dala. Osobne na tohle nemam nervy. Vychova a dodrzovani pravidel ano, ale proste nemam na to povahu nechat dite takto vychovne rvat a obtezovat vsechny v autobuse, kdyz je nadeje, ze rohlikem se to zklidni. Nejlepsi je samozrejme vystoupit a vyresit to mimo autobus, ale to proste vzdy nejde.

Jinak lidi jsou ruzni a bohuzel nekteri nechodi pro osklive slovo daleko. Jednoho takoveho cholerika mame bohuzel za souseda. No nebudu se tu rozepisovat, jinak mne to zase rozhodi. Mam chut poradit, ze nejlepsi je to hodit za hlavu a nic si z toho nedelat. No ale ani ja to nedokazi, takze je to dobra rada, ale pro nektere povahy neuskutecnitelna.

gaba_h
6. lis 2015

@dokument Koukam mame podobne zkušenosti z MHD. Já s dcerkou chodila do restaurace jednou týdně na menu cestou z kroužku, kroužek končil o půl dvanáctý, měla jsem to taky jako rituál pro svou vlastní pohodu. V 99% případů byla hodná. Prostředí znala, sedaly jsme u dětského koutku. Holt ne vždy se zadaří, ale kvůli tomu nebudu sedět furt doma jak pecka a zžírat se pocitem, že nikam nemůžu, neb mám malé děcko. 🙂 Beru to s nadhledem. Teď co mám děti dvě, tak už samo nechodím, protože bych je nezvládla. Pokud je nějaký incident, snažím se vždy urychleně vyklidit pole, abych neobtěžovala. Z té MHD jak píše zakladatelka, bych asi raději vystoupila, než abych to poslouchala.

atinkaa
6. lis 2015

@misaarisa ahoj az dnes, k tomu co si dopisala sa pristavim
1. co si uviedla bolo ze svoj nazor nikomu nenutis - ja tiez nie, tusim som nikde nenapisala ze by bol jediny spravny alebo je to presne tak ako pisem ja a tecka...teda jo samozrejmne je to na diskusiu

2. k dalsiemu na co som reagovala ja - mas tam, bola som nevyspala, snazila som sa este precitat poznamky
- myslim, ze ziadne dieta na svete nemoze za to, ze ty a polka busu vstava skoro, ze si nedocitala poznamky a mas stres alebo ze pani, ktora osocila zakladatelku by si tiez mozno dala rozok idealne s niecim, mozno mala hlad ona - projekcia nie je ziadna neznama vec je to jeden z obrannych mechanizmov, ktory funguje a zavisi len od sebareflexie pani, ci daneho cloveka ci to zavnima, ze nie stale vhodne ochranne

- k tomu si tam zasupkovala vety ze mala malej ten rohlik strcit aby bol klud, pripadne jej mala jednu supnut na zadok aby bol klud....to bol este uvodny za mna celkom tvrdy prispevok na ktory som reagovala celkom tvrdo...lebo sama v nom mas veci, za ktore fakt deti ani nikto dalsi nemozu - najma ak si zu velka tak vies, ze ucit sa mas tak aby si nemusela pocitat s kludom v autobuse, ano sluzi na prepravu nie je to studovna, spat vtedy aby si vstavala vklude vpohode, neobvinovala polku sveta za svoje nalady, tvrdo ale myslim ze stale korektne a pravdivo a myslim ze s ohladom na tvoje vety stale vcelku uctivo

Za seba ked sa na to snazim pozerat okom mami, ktora ma dve deti, tak neviem aky vychovny styl to ma akoze byt ked na pockanie dam dietatu co si mysli okolie, len tak v autobuse...jednej pani vadia satky, nositka - tak si dieta dam poslusne dole, dalsia povie nedat mu capicu, tak sa vyzlecieme, dalsia povie rohlik alebo chrumku, tak jej ukazem tasku nech vyberie co by sme mu akoze dali naj je spokojna ona, dalsia povie rovno jednu na zadok...tak ze by mu rovno dala ona...nech ma Ventil uplne vypusteny dla chute...fakt neviem...najma ak ma oznacis a dopises vetu:

''atinkaa Já taky věřím, že se mi povede být důsledná, i když kdo ví.'' - Neviem ci to vnimas, ale prave pani sa snazi byt dosledna, presne preto neda dietatu rohlik podla pani, a v obchode by asi tiez dietatku nekupila polku obchodu len preto aby ludia nemuseli pocuvat plac, ktory ano je neprijemny a nie kazdy najma cudzi plac dietata zvladne bez toho aby mu dvihlo tlak.

Ja len neviem ci si zavnimala aj druhu polku mojho textu, ked tak tvrdo mame ist vsetci na deti, lebo predsa len je to slabi ciel - v sportovej kategorii nie je to vahova ani vekova kategoria ani tvoja ani danej pani...tak pevne verim ze ste fakt obe tak striktne a tak ''silne'' co do pouzitych slov co vsetko treba urobit ak nastupia individua ake som pisala z ktorych ide strach, ktori na rozdiel od detskeho placu prinasaju do busu kde co dalsie ako Bonus - ale ako to pozorujem ja vtedy vsetky taketo ''tetky'' bud prave vystupuju alebo sedia v prvom rade za soferom, vtedy to uz je o uplne inom hrdinstve a vobec pise sa iny pribeh.

Pekny den kocky a tak som verila ze sa tu zakladatelke dostane pochopenia, ked som pisala svoj prvy prispevok...ale radsej tych 5stran neluskam, nie deti nechat v skrini a vykrikovat mozu opite a zfetovavne ludske trosky bez listkov a aspon so 6timi psami, to je vzdycky lepsie. To ani vodic ani kontrolor neprotestuje.

- a nie tvoj komentar nebol zly len je ako doba dnes - sebecky a nefer v Tom, co pisem ano do pani este tehotnej s malym dietatom ktore sa aktualne nesprava topkovo si ''kopne'' kde kto, to je lahky ciel. ( To ci si vacsina trufne i na vyssi Level ako som pisala - osocit niekoho kto skutocne moze byt zavadny a ohrozujuci pre cely bus...ci i vtedy sme tak prisny a striktny tak to je na otazku - aj ked skor recnicku, ked odpoved je jasne ze nie, tam ma zrazu take ''cosi'' takmer cely Autobus pre seba a je to okejko, pretoze tam obvykle aj chlapom dojdu ''gule'' a kuraz) A to je zas cele co som k tomu chcela napisat ja.

Este raz Pekny den holky a do autobusu kracat vzdy s vacsim pochopenim pre vsetkych, co to potrebuju, pretoze jo male deti niekedy pri diskomforte vedia Plakat, niekedy dokonca placu len tak, starsi ludia si chcu sadnut, niekto sa chce ucit....slecna minule si na celu jazdu naplanovala pilnikovanie nechtov....a nik nepovedal nic...fakt som myslela ze si necham urobit pedikuru a vystavim jej nozku ci jej dojde, to zas neskutocne vadilo mne a nikto nic 😅 🙄 🤐 ale to uz skor pre pobavenie tu...aj ked ked to nejaka 20tka z Prahy cita tak to fakt vyzera megahnusne prevadzkovat toto v mhd to je nejaky plac proti tomu malina a sme i vo veku kedy by si to teda mohla a mala vediet odpustit 😉

marton
6. lis 2015

@somalicats jak píšeš,každé dítě je jiné.Proto mě vždy pobaví věty typu..vychovávala jsem je všechny stejně.Nemůžeš,nejde to.Ano člověk to zkusí,ale každý je jiná osobnost,na každého platí něco jiného.O tom bych asi mohla napst knihu 🙂 .I ty dvojčata vyžadují každý jiný přístup.
@blanka.k 😀 .Já mám zase oblíbenou větu z Vlka z wall street..odvezeme je do lesa a dáme jim volnost 😉 .

elu
6. lis 2015

@misaarisa víš ona ta důslednost se u toho dítěte projeví až tak v pěti letech (myslím ty její plody), ale dvouleté dítě, nezvládá své emoce ani omylem, někdy se dostane do takového tranzu, že ani samo neví jak přestat, to je ověřená skutečnost ne názor, samozřejmě, že člověk vidí situace, kdy si říká, ježkovi ty rodiče jsou ale nedůslední, když třeba děti v restauraci zlobí s rodiče se baví s dospělými a dělají, že nevidí...to si taky říkám proboha, co to je...ale pak jsou situace,kdy ani dítě ani rodič za to nemůže a jediné řešení je to prostě ustát....kdo si tímhle prošel a má alespon průměrné IQ, tak by nikdy v situaci té paní v autobusu se do ní neobul....a to opravdu říkám jako člověk, který si své děti moc dobře hlídá, aby neobtěžovaly ostatní, protože to samé očekávám od druhých...a zkus se zeptat svojí mamky, kolikrát tě chtěla odevzdat do baby boxu, kdyby tenkrát nějaky byly 🙂

kijonkova.k
6. lis 2015

Ahoj,nečetla jsem teda celkou diskusi,ale mám podobný zážitek,pro změnu z pošty.Stála jsem ve frontě,posílala jsem nějaký balíček.Plno lidí,bylo to v zimě,takže všichni navlečení,včetně mého asi ročního syna,který seděl v kočárku a vůbec se mu to nelíbilo.Takže se začal vztekat,nejdříve jen tam mručel,pak začal na plno.Samozřejmě jsem ho uklidňovala,dávala mu různé věci do ruky atd.A nějaká ženská ve vedlejší řadě stála u okýnka,něco tam vyřizovala a jen tak mimo,ale dostatečně nahlas,aby to slyšela celá pošta,tak začala:"No,to za nás nebylo,aby dítě takhle řvalo.My jsme měli děti vychované,to já bych si s ním poradila"...atd.atd.Lidé po mně začali koukat,já nevěřícně čučela na tu hnusnou ženskou(fakt byla hnusná) a pěkně nahlas jsem jí odpověděla(taky,aby to slyšela celá pošta),jestli jako mluví o mě a myslí mé dítě?????To ji zaskočilo,nečekala,že se ozvu.Hned se začala ošívat,jako že nic.Tak jsem se do ní pustila,že příště má mluvit přímo na mě,že mě se taky nelíbí,že mi to dítě řve,ale že ho kvuli tomu nazastřelím a že už asi zapomněla,jaké to je mít děti.Lidi se usmívali,bylo vidět,že jim to nebylo příjemné,že se do mě tak "nenápadně" pustila a kroutili nad ní hlavou.No,divadlo před celou poštou.Starší dcera(4) z toho byla vykolejená,pořád se ptala,co ta paní říkala a proč to říkala,tak jsem ji pěkně nahlas vysvětlila,že paní je hloupá,když komentuje plačící dítě atd.Teda klepala jsem se jako ratlík a doma si hned dala panáka🙂Ale byla jsem na sebe pyšná.Když teď tu ženskou potkám,mám sto chutí si odplivnou,ale držím se.Teď už mi to nepříjde tak zlé,ale tenkrát.....jsou to nepříjemné zážitky.

somalicats
6. lis 2015

@marton Jo jo, čím víc dětí, tím reprezentativnější vzorek 😀. Já se teď nějakou dobu z období vzdoru nevyhrabu, vzhledem k věku už si nemůžu dovolit rozestup mezi dětmi dalšího 10,5 roku, abych řešila vždycky jen jednoho vzteklouna, takže to bude celkem vtipný. A jsem zvědavá, jaké výchovné metody bude možné uplaatňovat na tu nejmladší 😀

trdelnik234
6. lis 2015

@kijonkova.k Dobra si! Namisto toho, aby ta pustila, kedze s detmi by si logicky mala mat prednost na urada, na poste aj v obchode, tak si na tebe pusu bude otvarat kadekto. Fakt sila.

marton
6. lis 2015

@somalicats jako je to sranda.Fakt mě baví příspěvky,kdy paní ještě nemají děti a radí.Je to tak,můžeš jen čekat co bude na nejmaldší přírustek platit.My to máme slušný mix.Na ty nejstarší jsem nemusela snad ani zvyšovat hlas.I když také každý vyžadoval jiný přístup.Neznám vztekání,válení se v obchodech,odmlouvání téměř dodnes žádné.Dvojčata 😒 .
S jedním se dá domluvit,druhý si jede svoji lajnu.Řídí si to sám.Někdy na něj neplatí nic.Ani po dobrém ani přísně.Musí se vždy srovnat sám a pak je zase chvíli zlatíčko 🙂 .

elu
6. lis 2015

@kijonkova.k tak to ja, když jsme někde čekali frontu a dítě řvalo, tak jsem si ještě přisadila a říkala, jen řvi, třeba nás někdo pustí, aby měli klid 🙂)

somalicats
6. lis 2015

@marton Starší mi jednou udělala scénu v obchodě, sedla si mezi regály a začala se vztekat. Chladně jsem jí oznámila, že odcházím, okamžitě se zvedla a pelášila za mnou. Od té doby už to nikdy neudělala. Když mi totéž udělá mladší a já jí oznámím, že odcházím, řekne mi "pápá", zamává a sedí či leží dál a má z toho hroznou prču. Takže s ní teď na nákupy prakticky nechodím, buď využívám on-line nákup a dovoz domů, nebo musí pohlídat starší, od 12tt jsem na rizikovém kvůli krvácení, takže mám prakticky zakázáno tahat těžké věci a fakt si neumím představit, že popadnu mladou pod jedno rameno, nákup do druhé ruky a vyklízím pole.

Strana
z6