Výskyt potravinových alergií u kojených dětí x u dětí na UM. Máte zkušenosti, postřehy?

obara123
15. pro 2019

Zdravím děvčata, dělám si takový malý průzkum tak budu ráda když mi pomůžete.
Zajímá mě zda se u dětí plně na UM od narození může vyskytnout větší procento alergií na některé potraviny či složky potravin (např. lepek, ořechy, mořské plody...), protože těmto potravinám nebyly vystaveny v mateřském mléce po konzumaci matkou. Prosím můžete sdělit své zkušenosti a postřehy? Děkuji.

hezz17
15. pro 2019

Kojena 23 měsíců. Zatím žádné alergie nezjištěny (27m). Ale u nás v široké rodině ani u manzela v rodině nikdo žádnou alergii nemá.

mariegroth
15. pro 2019

Z trochu jineho soudku. Moje svagrova neji lepek, mlecne potraviny a orechy (krome macadamia orechu). Ona to neji z vlastni vule, ale jeji stale kojeny syn (2 roky) ma na Tohle vsechno alergie.

martulka6188
15. pro 2019

Dcera 30 mesicu, kojena 26 mesicu, zadne alergie. V prime linii mame alergii na lepek a v neprime se u malych deti cca do tri let objevila ABKM.

m.e.l
15. pro 2019

Jedno dite nekojene, druhe 4 mesice. Obe deti maji jedinou alergii - na prazdny talir. 😏

pribylovapetra
15. pro 2019

Ja myslim ze na toto kojeni nema az takový vliv. Ja 2 děti, obě docela dlouho kojene, 1 úplně zdravé, 2.alergie a ekzemy. Sousedka 2 deti na UM od narození, obě zdravé. Sestra 2 deti dlouho kojene,taky obě úplně zdravé.

darinka84
15. pro 2019

@obara123 kojení s dokrmem, od 3 měsíce výhradně UM žádné alergie, krmena metodou blw.. Tzn. Ve zkratce ji od začátku to samé jídlo co my, žádné zavádění nových věcí po dobu 3 dní. Nikdy se ani neosypala. Žádné alergie. Známá kojí rok a půl roky, klučina má alergie na všechno, neustále krvavé průjmy, hleny, atopický ekzém, mnoho potravin se jim nepodařilo zavést.

veronikav31
15. pro 2019

Dcerka skoro od narození na UM-alergik a ekzematik je po mě. Dle sdělení alergologa je víc jak 80% šance,že to bude mít vše po mě. Syn je skoro od narození na UM-zatím ekzematik není(budou mu 2 roky).Švagrová 3 neteře kojila, 2 jsou alergické.

victoriaita
15. pro 2019

@obara123 dcera 2,5 roku. Od narozeni na UM. Zadna alergie ani ekzem.

kaja2016
16. pro 2019

Zajimala jsem se o tom a spojitost se nepotvrdila. Naopak se spis uvazuje, ze ke vzniku potravinove alergie je prave potreba byt senzibilizace s alergenem v materskem mlece. Za sebe nemuzu potvrdit, dcera mela odemne asi tak 100ml mlika a od te doby UM. Spis bycj rekla, ze se dedi atopicka dispozice. Jinak dcera ma prokazanou precitlivelost na lipid transfer protein ( anafylaticky sok zatim po liskovem orisku a slunecnicovem seminku). Coz ale neco jinyho nez klasicka alergie na orisk a.podobne. Reaguje na to LPT, ktery je prakticky vsude. Puvod neznamy, spekuluje se budto na senzibilizaci kvetouci merunkoi nebo genetika - mimo jizni Evropu se skoro nevyskytuje - pripad me dcery myslim potvezuje tu druhou variantu, s kvetouci merunkou se nikdy nesetkala a manzel i ja mame prokazatelne stredozemni predky.

obara123
autor
16. pro 2019

@kaja2016 já osobně jsem toho názoru, že vznik jakékoliv potravinové alergie přímo souvisí s genetickou predispozicí. Intolerance na určitě potraviny může přímo souviset s tím zda jsou potraviny v dané oblasti původní a konzumovaly se od nepaměti nebo jsou dovážené či jsou nepůvodní, ale pěstují se delší dobu čili tak nějak zdomácněly (u takových potravin je to diskutabilní - u někoho alergie vznikne, u někoho ne) a tím se dostáváme k jádru věci, lidé se mezi sebou mísí (emigrace do jiných států či kontinentů, sňatky mezi lidmi jiných národností či ras) a právě tím, že jejich trávení má určitý předpoklad k trávení původních potravin, popřípadě zdomácnělých tak pak se na určité druhy potravin, které se v domovské oblasti nevyskytovaly, může vyvinout právě zmíněná intolerance či dokonce alergie, která se pak dále přenáší na jejich potomky nebo naopak to může být prospěšné a díky smíchání genetických informací rodičů jiných ras či národností vznikne jakási resistence vůči alergenům.

neomenia
16. pro 2019

Dcera kojrna 18 m, ted v 5 letech se zda, ze ma ekzém kolem pusy po rajcate h, dosud jinak nic.

kaja2016
16. pro 2019

@obara123 Hele nevim. Jakoze kdo vi, muze tech faktoru byt hromada. Ale jednak lidi se misili odpradavna, to jen cca 19stoleti bylo v ceske kotline takove nemisici se🙂 Muj tata si nechal delat ten komercni rozbor genu ze slin, pochazi z jihu cech, ale rika se, ze rodina prisla na jih z moravy cca v 17stol. Vysledek - seznam narodnosti, ktere v 17.stoleti tvorili jeho predci: 1% mongol, 60% stredni evropa - nemecko, francie, a minoritne nejake dalsi, ale to uz nepamatuju, 20% severni evropa, 20% rusk - takhle nejak cca. Ja ted nevim, jestli se sleduje jen paternalni linie u muzu, nebo jak to vlastne je. Kazdopadne to bylo zajimavy. Nejvic mel v sobe z Nemcu a Francouzu. Tudiz to je opravdu jen par generaci, za ktere se muze ledacos promenit a nevim, jestli alergie se da tak snadno vyvinout - vem si ze brambory jsou puvodne z ameriky a malokdo ma na ne alergii. No a jeste jeden protiargument proti teorii, ze je dobre jist lokalni potraviny, protoze na ne telo je zvykle - precitlivelost na lipid transfer protein je nejcastejsi forma alergie ve stredozemi a jizni evrope, tito lide maji casto anafylaticky sok po dvou az trech potravinach z tech rizikovych - nikdo nevi proc, jsou zrovna tyto nejcastejsi, protoze lipid transfer protein se vyskytuje skoro ve vsech oriskach, ovoci a zelenine. A ted hele, seznam nejcastejsich: merunka, jablko, salat, vlassky orech, liskovy orech, hrasek a zelena fazole. Potom tam patri treba datle, fiky, kiwi, celer, rajcata, proste typicke stredozemni potraviny. Oni to vysvetluji tak, ze je tam nejaka spojitost s velkopestenim broskvi - kdyz broskev kvete, tak se ty projevy vyskytuji vice. No a ve zbytku evropy se zase vyskytuje ta Pollen Food Syndrome, nevim, jak se to jmenuje v CR a to ma zase spojitost s kvetenim brizy a clovek reaguje na jinou slozku v tech potravinach - ne na ten lipid transfer, ale v podstate muzes mit dva jedince, kteri maji alergii na liskovy orisek a jahody a jeden to ma LPT alergii (kde je temer vzdy anafylaticky sok) a druhy ma ten Pollen (kde je anafylaticky sok jen vyjmecne). Jako ja tomu nerozumim, ale verim, ze to za meho zivota nekdo rozlusti🙂

kaja2016
16. pro 2019

Chtela jsem rict, ze dva lidi zareaguji na liskovy orisek, ale na jinou jeho slozku a je to tudiz jiny typ alergie.

martt
16. pro 2019

@obara123 Mám dva syny 8 a 3,5 oba dva od začátku na UM a žádnou potravinovou alergii nemají.

diewcatqoo
16. pro 2019

Syn od narodenia do 2,5r kojeny. Od narodenia ma alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka, alergiu na vajecny bielok a histaminovu intoleranciu. To vsetko mu vyslo v testoch este ako miminku.