icon

Začínáme s příkrmy 4. měsíc. Prosím, poradíte?

makkyv
28. únor 2021

Ahoj holky, jsem prvorodička a ráda se poradím, jak začít.
Máme 4 měsíce a vím, že skoro vše je od ukončení, ale i já, moje sestra, teta a spol. začínaly také dříve a děti jsou zdravé a já taky žiju. 😁 Radila jsem se s mamkou a prý mám začít zeleninou, tak jsem zkusila mrkev od hami, to ji teda vůbec nechutnalo a pak se začala vztekat.. tak jsem ji zkusila dát bananovou presnidavku jen par lzicek a to papala jako blázen. Je tedy kojená. Takže kojím každý den. Žádné UM. Dělám ji i cajik, ale ten nechce.. tak jsem dnes na radu zkusila ráno nakojit na tu 9 hod, pak jsem ji na 11 hod dala presnidavku jen čtvrt a poté dokojila (nechtěla pít) šly jsme ven a po 3 hod jsem ji znovu nakojila. Teď v 16 hod jsem ji dala opět čtvrt presnidavky a pít opět prso nechtěla. Přemýšlím i nad nějakou kasickou.. nebo tak.. prosím jen jsem to zkoušela, pokud jsem udělala nějakou chybu, tak prosím do mě nevandrujte.. jen jsem to chtěla zkusit. Proto zadám Vás o radu, jak byste mi doporučili režim s hamáním a co vše a kolik ji mohu dávat. Děkuji Vám moc ❤️

errol4388
28. únor 2021

@makkyv ono se doporučuje začínat zeleninou právě proto, že když ochutnají nejdřív ovoce a zvlášť sladký banán, tak pak zeleninu nechtějí. Takže je lepší vrátit se zpět k zelenině a dávat ochutnávat, o nic jiného v tomhle věku nejde a kdyz kojite, tak se doporučuje počkat s příkrmy až do ukončeného sesteho měsíce. Kaše až někdy kolem 8 měsíce...

michaelarousova
28. únor 2021

@makkyv uecite zustat u zeleniny a zkouset..prvni 2-3 dny mrkvicku nebo klidne dyni ,a pak dalsi zeleninu .potom michat ruzne druhy..zkuste i varit..nektery deti nemaji radi kupovane..a pak teprve pridavat ovoce (zacala nych jablkem,hruskou ) kasi az pozdeji ..ale pokud kojite tak si myslim ,ze neni kam spwxhat.me teda ze zacatku radila doktorka☺️

meronym
28. únor 2021

@makkyv Zbytecne spechate. Neni kam. Kojeni je nejzdravejsi s zaroven nejpohodlnejsi zpusob krmeni miminka. U plne kojeneho se ma zacinat az v tom sestem mesici. Pokud chcete drive, samozrejme nemuzeme vas zastavit, ale riskujete, ze travici soustava miminka jeste neni pripravena. Plus tedy zacinat bananem je spatne. Pak ji na brokolici rozhodne nepresvedcite.

klokanka31
28. únor 2021

@makkyv My teda začínali s příkrmy nějak v 6.měsíci. Začala jsem s mrkvičkou,malá prskala, ale pak jsem to zkusila asi za 3 dny, a už papala. Pak jsem zkusila hrášek, prskala, a odmítala i mrkvičku 🙂 nakonec se umoudřila, a začala papat všechno co jsem jí dala. Takže jsme najeli na všechno co bylo pro její věk, jak samotnou zeleninku, tak i masozeleninové příkrmy, a ovocné přesnídávky. Plus kašičky.

meronym
28. únor 2021

Jo a ze jini zacali drive s jejich deti jsou ok - to je uplne zcestna argumentace.

makkyv
autor
28. únor 2021

@meronym děkuji vám všem za rady, počkám tedy raději. 😊

errol4388
28. únor 2021

@makkyv dobré rozhodnutí 👍 a mezitím můžete celou kuchyň, včetně stropu obalit igelitem...mrkvicka pak totiž bude uuuuplne všude 🤣

lennus
28. únor 2021

@makkyv Určitě nespěchejte, kor když kojíte, jde hlavně o seznamování, mrkněte třeba i na BLW metodu, praktikovala jsem u mladší dcery a moc nám to ušetřilo práci, je na trhu i fajn knížka, bavilo to nás obě. Mělo by se začít až když je dítě připravené a dává najevo zájem. U obou jsem začala dýní, skleničky jsem měla jen jako nouzovku.

makkyv
autor
28. únor 2021

@errol4388 děkuji 🤣 už se těším no🤣

makkyv
autor
28. únor 2021

@lennus Jasne, děkuji moc ❤️

b91
28. únor 2021

@makkyv až budete začínat, určitě doporučuju vyzkoušet jednodruhovou zeleninu - např.mrkev, dýně, brambor. Pak postupně kombinace. Vždy u nově zařazeného vydržet 3 dny po sobě, kdyby byl alergie, ať poznáte z čeho 🙂 A na IG doporučuju paní matkavkuchyni. Teď vydala i knížku a Boží. Já podle ní vařilm a peču synovi už 2 roky. Prakticky od zavedení 1.příkrmů 🙂.

klokanka31
28. únor 2021

@errol4388 A nebo koupit dostatek čistících ubrousků, dupaček a bryndáků ☺

makkyv
autor
28. únor 2021

@b91 Jasne děkuji moc za tip, mě prave zajima, jak a kdy a kolik.. pokud bych to tam vše našla tak bych koukla🤩 já jedu raději podle něčeho ať vim.. jedine co tedy nechci aby měla nějaké problémy kdybych začala dřív, copak by se ji mohlo stát? 😔 ale určitě dříve nezačnu..
jinak na tu knihu kouknu a snad to tam bude postupně rozepsané, někde je napsáno když začínáte s prikrmy dejte jen 1 lžičku za den a někdo říká, ze už dal celou misku, tak to bych se pak význala no🤣

biciklissie
28. únor 2021

Četla jsem pravidlo, že děti na um příkrmy od čtvrtého měsíce, děti částečně kojené od pátého a děti plně kojené od šestého. Tím jsem se řídila, dcera byla zcela a um. Taky bych začala jednodruhovou zeleninou, vždy tři dny stejnou, pomalu. První jsem dávala dýni, dal už nevím, ale dá se třeba mrkev, brambor, řepa, hrasek, atd. To jsou všechno zeleniny, co jsou trošičku nasladle, ale ne moc, aby si dite nezvyklo a nechtělo jen sladké pokrmy. Jela jsem podle webovek příkrmy.net nebo tak nějak, bylo to tak rozepsane den po dni. Dcera jist nechtěla, nechápala ani otvírání pusy či brání si že lžičky. Pediatra radila občas zkusit, ale já jela prostě každý den, trochu ochutnat a když nechtěla, tak nic. Trvalo to dva měsíce, ale krásné se rozjedla i to brání si že lžičky se naučila. Někdy to chce prostě trpělivost. Ale vy máte hafo času ještě.

lennus
28. únor 2021
jjasmina
1. bře 2021

Pokud kojite zbytečné začínat takhle brzy a nechápu na co kupovat sklenicky... Ja začala kolem 5,5 měsíce, jednodruhoviu zeleninou a mrkev jsem dávala až skoro naposled.Spíš začít vodnatou zeleninou dyne, cuketa, brambory.. jinak i na čaj je dost brzy , hlavně ho nepotřebuje, když kojite. Jinak konkrétně scagrova začala skleničky a malá ji pak nejedla vařené jídlo,

lennus
1. bře 2021

@jjasmina Častým argumentem je, že ve skleničkách se hlídá obsah dusičnanů apod., já jsem ale taky pro domácí stravu, vařila jsem z bio zeleniny. Syn je měl jen občas a jedl vše, mně nechutnaly, když jsem je zkusila. 😆

b91
1. bře 2021

@makkyv Toto mi dala tehdy pediatrička 🙂 Třeba využijete 🙂

makkyv
autor
1. bře 2021

@b91 moc děkuji ❤️

moonulka
1. bře 2021

U plně kojeného dítěte je podle mě zbytečné začínat dřív než s uk.6.měsícem. S dcerou jsem najela na metodu BLW (až byla motoricky připravená) a je to super, neřeším kolik toho sní, co kdy dávat, těch doporučení je tolik... Já jsem jí vždy odebrala jen surovinu z mého oběda, od začátku jsem jí nabízela i ovoce. Od 8m jí totéž co já, jen já si to osolím, jí odeberu před tím. Doporučuji blog BLW krok za krokem. Jsou tam užitečné informace které se dají aplikovat i na mixovanou stravu, třeba ohledně alergií a tak 😊

lennus
1. bře 2021

@moonulka Je to super, že? Mě to bavilo taky, třeba jsem vařila maďarský guláš a před dochucením jsem jí dala na stranu a jedla maso a brambory, brzy právě to co my a opravdu to ušetří čas.

Ještě mi moc pomohla knížka Vím, co mi chutná v souvislosti s BLW

me_druhe_ja
1. bře 2021

Já začala u plně kojeneho dítěte s ukončeným 5m. Ale rozhodně zeleninu napřed. Ideálně začít dýně a pak cuketa. Později zeleniny míchat. Až tak po měsíci, měsíci a půl přidat maso....pak teprve přílohy jako těstoviny, kuskus.....pak jsem začala s ovocem a pak s jogurtama a kasema. Tohle všechno proběhlo od toho 5m do 9m, takže v průběhu 4m. Určitě nespěchej. 🙂 Neříkám, že jsem to dělala super správně - neřídila jsem se extra žádnýma tabulkama.

veru181
1. bře 2021

Už tu bylo asi vše řečeno 😀. Já bych jen dodala, že to se skleničkami není úplně pravidlo. Začínala jsem jednodruhovými skleničkami první lžička (od Hami a Hipp), protože mi to ze začátku přišlo jednodušší. Jakmile jsem zjistila, že malý bude jedlík a na pár lžičkách nebude dlouho, začala jsem vařit domácí, a chutnalo mu obojí 🙂. Takže může a nemusí to ovlivnit.

Taky jsem vycházela z tohoto odkazu:
http://www.kojeni.net/zavadeni-prikrmu.html

@b91 Tak přesně takovouhle tabulku jsem při zavádění hledala a neúspěšně 😀