Je nutné dávat umělé mléko, když už nekojím?

87pavlina
13. čer 2021

Ahoj zkušené maminky,

mám skoro roční holčičku, na příkrmech je od půlky 5. měsíce, kojila jsem ji do 10. měsíce (tedy ke konci jen ráno a bylo to spíš už jen takové přimazlení s trochou nakojení, moc mléka už jsem neměla). Řešila jsem s doktorkou, co a jak, když už nebudu kojit, zda dávat nebo nedávat umělé mléko. Doktorka mi řekla, že umělé mléko je jen plnidlo a v tuto chvíli, když už má normální jídlo celý den a byla plně kojená, tak UM není nutné a není pro ni ničím prospěšné. Jogurty má obden nebo každý den, občas tvaroh, máslo. Mléko chci začít dávat až od roka. Nicméně o co mi jde, rodina na mě tlačí, že bych právě to umělé mléko měla dávat kvůli vývoji kostí a zubů. Připadám si jak nejhorší matka. Jaký na to máte názor vy? Dávat UM nebo nedávat? Kupované kaše také nedávám (tam je zřejmě obsažené i umělé mléko?). Své doktorce věřím, ale nechci nic zanedbat. Věřím tomu, že dceři stačí dávat mléčné výrobky (dávám kvalitní jogurt z Agroly ve skle).

Děkuji za rady 🙂

fyii
13. čer 2021

@87pavlina to bude nazor od nazoru. Me doktorka rekla at ji to davam co to bude chtit, min do 2 let, ze tam ma furu vitaminu a koj.mlek je tolik a daji se vybrat i fakt chutny a celkem slozenim ok.

palja
13. čer 2021

@87pavlina taky si myslím že by dítě mělo mít mléko ať už mateřské nebo umělé minimálně do dvou let 🙂 naše dr je také stejného názoru.

malinkaelinka
13. čer 2021

Taky myslím, že tohle je věc názoru. Za mě osobně je UM prostě průmyslově zpracovaná výrobek a pokud děťátko bašti už v pohodě celé spektrum potravin, nedavala bych ho. O to víc bych se zamerila na to, aby měla opravdu pestou stravu, střídat obiloviny, luštěniny, druhy zeleniny a ovoce, zakysane mléčné výrobky, maso z dobrého zdroje, polévky, atd, atd. UM je pro mě osobně jako nouzovka pro případy, že kojení neni mozne, tak aby detatko neumrelo. Ale ne nijak nutná potravina, pokud už je dítě na plnohodnotné stravě.

87pavlina
autor
13. čer 2021

@malinkaelinka Já jsem právě stejného názoru a to samé mi řekla doktorka. Vše jí vařím sama, nekupuji žádné skleničky, maso máme převážně domácí plus zvěřinu, ryby. Dávám jí ovoce, zeleninu, žádné sladké kaše. Navíc chci do měsíce zavést mléko (musím se doktorky zeptat, zda jí můžu dát rovnou mléko od krávy), takže mléko mít bude. Jen ho teď teda 2 měsíce neměla v tekuté podobě, ale v mléčných výrobcích.

orisek56
13. čer 2021

Mě dr řekl, že minimálně do 3 let aspoň to UM určitě. Jinak samozřejmě po 3 letech presedlala dcera na klasické mléko a mléčné výrobky.

jjasmina
13. čer 2021

@87pavlina moje malá mi třeba Um nevezme, kravske nechce, tak to resim mlecnyma vyrobkama, co do ní dostanu to dostanu. Kojene děti jsou rozhyckanejsi bych řekla a náhražku moc nevezmou

87pavlina
autor
13. čer 2021

@jjasmina Doktorka mi řekla, že můžu UM zkusit, ale zřejmě ho nebude chtít, když byla kojená, takže jsem to ani nezkoušela 😀

neomenia
13. čer 2021

U nas v ordinaci maminkám říkáme, že pokud je dítě odstavené kolem roku věku a k tomu normálně papá pestrou stravu, tozn. dostatek mléčných výrobků a masa, není nutné dávat UM. Stačí kravské normálně, a pokud nechce, netřeba z toho dělat vědu a nenutit. V UM může být vice vitamínů, ale normálně se stravujuci dítě to nepotřebuje, je to jen umely koktejl. Tvrzení, že kravské mléko je možné od roka, je oficiální stanovisko ESPGHAN a gastroped. Um do bůhví kolika let je obchodní tah na maminy a bohužel i znacnou cast pediatrů.

klokanka31
13. čer 2021

@87pavlina Taky si myslím že by mělo mít dítě umělé mléko aspoň do dvou let.

jjasmina
13. čer 2021

@87pavlina já jsem zkusila tři druhy a nic, hodila to pp mě akorát

somalicats
13. čer 2021

@87pavlina Od roka davam detem kravske mleko, i primo od kravy (mame tu moznost si koupit, takze si ho pasterizuju sama). Ted cerstve rocni ma mleko rano k snidani a vecer, jinak basti vse vcetne mlecnych vyrobku. A to byla castecne kojena prvni 4 mesice, pak uz jen na UM. Pokud ma dite pestrou stravu, tak neni nutne ho jeste cpat UM. Pokud mas moznost mleka primo od zdroje, neni to problem, nicmene je dobre ho pasterizovat, jsou patogeny, ktere do mleka mohou prejit i v nasich podminkach.

nafreya
13. čer 2021

Ja bych teda urcite UM nedavala. Pokud ji pestre, jak pisete, a dost pije nevidim v tom duvod. Ja vzdy brala UM jako nouzove reseni a ve vasem pripade to az tak nutne neni. Navic UM je obalene dobrou marketingovou strategii, tak kdovi, kde je pravda ;)

jako_mala_holka
13. čer 2021

Osobně si myslím, ze je to hodně individuální, neexistuje jeden správný návod... Jsou děti, které jsou kojené a třeba v roce, v roce a půl už ji normálně, není potřeba cpát umělé mléko, stačí mléčné výrobky atd... Naše malá je od narození právě na UM, je ji rok, bude mít umělé mléko i dál, i proto, že začala sem tam bojkotovat některé jídlo, sní hlavně skleničky, z toho, co ji uvařím, sni min, vybírá si... Mléko mívá ráno a večer, někdy jako svačinku nebo v noci, plánuju dávat tak dlouho, dokud bude chtít, od dvou let zkusíme dávat i normální mléko, kozí, kravské,... Už teď má hodně rada bílé jogurty, hlavně ovčí...
Udělej to podle sebe, případně po konzultaci s dr, tak jak říkáš, určitě neuděláš chybu 🙂 můžeš mít klidně nějaké mleko doma, nevím, jak to máte v noci třeba, malá se někdy vzbudí a bez dávky mléka by neusnula... Tak třeba pro jistotu to mít nachystané

jako_mala_holka
13. čer 2021

@neomenia pěkně napsané, souhlasím hlavně s tím, do ničeho nenutit 🙂 ono to nějak vyplyne

vendes
13. čer 2021

Mně dr řekla, že pokud má dítě kvalitní mléčné výrobky a jí pestře, není UM třeba, že batolecí mléka jsou jen marketing, souzním s ní.

neomenia
13. čer 2021

@vendes přesně tak

vikinkav
13. čer 2021

Me osobne pripada 10 mesicni dite na odstaveni od materskeho nebo umeleho mleka moc male…Ale to je vec nazoru 👍 Jen druha vec ke zvazeni, ktera me napada po zkusenosti se dvema detmi - to jak dobre a pestre ji ted neznamena, ze tak bude jist za ctvrt, pul, trictvrte roku 😉 Mozna se pletu, uvidis sama 😊 Ale deti pak prekonaji to obdobi zkoumani a ochutnavani a zacnou byt vybiravejsi.

pribylovapetra
13. čer 2021

Já si taky myslím že UM je marketingový tah a pokud ho pediatři doporučují, tak to bude za bakšiš od výrobců (si vzpomínám na informační brožury co jsme dostali). Jestli máte domácí jídlo a navíc z vlastních zdrojů, tak si myslím že děláte to nejlepší co můžete. Jinak je spousta děti s intolerancí nebo ABKM a mléčné nesmí vůbec. U těch se naopak doporučuje UM odbourat co nejdřív a přejít na pestrou stravu. Proč by to u vás mělo být jinak jen kvůli tomu že neklaplo kojení.

inkheart
14. čer 2021

@87pavlina syn je ještě stále částečně kojeny, ale snažím se ho postupne odstavit a dávám mu Kendamil, vypije ho úplně bez problémů, velice mu chutná

janinasm
14. čer 2021

@87pavlina nám doktor řekl to samé co tvoje doktorka. Když ti bude malá jist dostatek mléčných výrobků, tak bych UM taky už nedávala. Nesouhlasím s tím že UM je jen plnidlo, ale myslím že už optavdu není třeba.

drep
14. čer 2021

Přestala jsem kojit v roce, dcera jedla dostatečně a pestře, mléčné výrobky ve velkém (obzvlášť oblíbená byla bílá hollandia) a umělé mléko nikdy v puse neměla. Nevidím k tomu důvod, dcery pediatrička též ne, ani odborné společnosti jej nevidí. Ale samozřejmě marketing výrobců UM je docela silný.
Na druhou stranu synek mé nejlepší kamarádky má 2-3 porce UM dodnes, i ve dvou a půl jim maličko a vybíravě.

emiju
14. čer 2021

@87pavlina Od roka to není nutné. Sama dávám občas UM, občas kravské. Pediatrická společnost prý doporučuje UM do tří let, ale praktická zkušenost pediatrů je, že od roka při plné vyvážené, pestré stravě není důvod. ;)

leniczka23
14. čer 2021

Mě se líbí ta odpověď o té pestré stravě, ale jako ruku na srdce, jak donutíte 10m dítě aby pestře jedlo, kolikrát prostě něco nechce a čus. Klasický když se mu třeba vytvarují s domácími rybími prsty v kukuřičné strouhané se špenátem tak mě s tím pošle do háje..UM je za mě skvělej způsob jak do dítěte dostat v jedné porci hromadu různých vitamínu atd. To fakt žádná jiná jedna porce jídla nemá. Takže za mě, dokud bude chtít, dostane.

pribylovapetra
14. čer 2021

@leniczka23 úplně normálně, nedělá se z jídla věda. Dostane ho a buď sní nebo ne. V našich krajích žádné dítě hlady neumře. A jí všichni to stejné, nejlépe společně u jednoho stolu. Já vím, dobře se kecá a skutečnost může být jiná. Ale vidím to svých dětí. Starší vymrčuje. U mladšího z důvodu potravinových intoleranci jsme na výběr moc nemeli a s jídlem problém nemá.

konidana
14. čer 2021

@leniczka23 .. a no a když nebude chtít tak nedostane. Obě moje děti po odstavení v roce odmítaly jakékoli mléko a následující roky cca do 3 let prostě mléko nepily.

@87pavlina každý dle sebe, ze mě UM po 1.roce života dítěte není nutné.

leniczka23
14. čer 2021

@pribylovapetra já mám děti dvě a souhlasím s tebou, nesnáším vymýšlení si ohledně jídla, od určitého věku se to dá, ale prostě u tak malého dítěte jsem si tím, jestli je to dostatečně pestře a vyváženě jistá úplně nebyla. Přesně jak říkáš, skutečnost muze být jiná, vůbec třeba u dětí co s jídlem mají problémy a že jich pár znám. Ty by snad hlady radši opravdu zemřely.
V žádném případě netvrdím, že je to nutnost, pokud dítě nechce, určitě bych nenutila, jako ze musíš, je tam hodně vitamínů..ale jak jsem psala, pokud si to UM rád třeba ráno dá, budu mu ho dávat klidně do první třídy 🤣🤣

ivule95
14. čer 2021

@87pavlina malá se sama odstavila v roce a čtvrt. Jelikož jí opravdu všechno, žádné UM jsem ji nekupovala. Má domácí stravu, zeleninu jí snad po kilech, mléčné výrobky také. Když jsme byli na 18m kontrole, tak mi pediatr řekl, že krásně přibrala, že jestli ještě kojim, nebo dávám UM. Normálně jsem řekla jak to je a on mi řekl, že pokud tak krásně jí všechno, tak by UM nedával. Ale je to prostě názor od názoru.

87pavlina
autor
14. čer 2021

@ivule95 Ona mi zatím snědla všechno, co jsem jí dala, tak jsem trošku v klidu. Je pravda, že samozřejmě nevím, jestli jí dávám všechny vitamíny, ale určitě se o to snažím. Za celou dobu ještě neměla ani flašku ani UM, takže by pro ni byla nová zkušenost umělé mléko a ještě flaška a to se mi asi úplně nechce zavádět, když ani jedno doteď nepotřebovala. Nevím no, jak to tady čtu, tak si myslím, že můžu mít čistý svědomí, že to nedělám úplně špatně. Od roka začneme dávat klasické mléko a bude to vyřešený. Jinak všem vám moc děkuji za reakce 😉

87pavlina
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz