Kombinace kojení a dokrmu, jaké jsou intervaly a dávky?

elishka562
19. pro 2015

Prosím o radu s kojením...
Mám dcera, 11 týdnů. Včera v poledne jsem dala dokrm... brečela od rána hlady, odtrhávala se od prsa, sála jen jednou chviličku...
Podle rad jsem přikládala často, střídala prsa...ale poslední týden hrozně bojujeme a včera jsem už nevydržela. Odpoledne a v noci papala.
Ale dnes od rána má hysterické záchvaty, že jíst nechce. K prsu se ani nepřiblíží, odtahuje se, ani nezačne sát, nic. A pořád brečí. Všude čtu, zkoušet přikládat. Ale když se úplně vzpírá a prostě řve tím víc, tak to přece nejde... ☹ Tak jsem jí teď dokrmila odsátým mlíkem z flaštičky. Ano, z flaštičky, nemám teď doma jinou alternativu. Odměnou mi bylo konečně spokojené napapané dítě, vypila 120ml !!
Nevím, co dělat.
A teď hlavní otázka... Když bych dokrmovala odsátým mlékem, nebo to kombinovala s umělým, jaké jsou intervaly a kolik toho mám dávat? Jsem bezradná ☹

qz
19. pro 2015

Ja musela prestat v mesici ze zdravotnich duvodu, ale do te doby dostavala ode me v lahvicce stridave s nutrilonem, podle toho, kolik a jestli jsem zrovna odsala. Mala byla malicka, mela trochu zloutenku a nechtela se prisavat. Ja ekzem vsude, snaha byla, ale nakonec proste mala je jen na nutrilonu AC a anti colics a proste nejsem uzasna matka, no a co. Mala v 7 tydnech vypije klidne 120, resp.133 ml, a to ruzne, ale vazi 4200 g a vypije i prubezne s cajem fenyklovym (50-100 ml) dohromady asi 800-900 ml. Ve vasich skoro 3 mes.by uz zvladla asi i tu 150, vyzkousej, je to i na navodech u mlik.

elishka562
autor
19. pro 2015

@qz Takže se dá dát moje odsáté a pak dokrmit umělým? Nebo (kdyby se podařilo) chviličku kojit a pak dokrmit? A to by bylo podle potřeby, nebo to má mít nějaký strop, pokud nebudu vědět, kolik by si ode mě vzala?
Momentálně jsem se vyhrabala z prvotní deprese, že asi nezvládnu naplnit ten opěvovaný ideál kojení. Snažím se a vzdát to hned nechci, ale věřím, že na tom to mateřství nestojí...

kessa
19. pro 2015

@elishka562 najdete si rychle laktacni poradkyni ve vasem okoli ona vam pomuze a poradi, aby se kojeni upravilo a nauci vas alternativni dokrm- nejlepe cevkou na prsu, pokud chcete zachranit kojeni nekrmte lahvickou, nektere deti pak prso odmitaji.

elib
19. pro 2015

Pokud chcete zachránit kojení, doporučuji najít z tohoto seznamu kvalitní laktační poradkyni, se kterou problém vyřešíte.
http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-do...
na mamile jsou i otázky a odpovědi, můžete se tam poradit.
Případně se přidejte na FB do skupinky Laktační poradkyně/poradci, zastánci a milovníci kojení... nebo zde na koníku je taky skupinka o kojení, kde určitě poradí.

zlatkavlk
19. pro 2015

@elishka562 zdravím, měla jsem málo mléka, tak jsem musela také začít s dokrmem, nejprve jsem kojila a pak dokrmovala přes prst injekční stříkačkou, ale bylo to hodně náročně časově a malá při tom vždy napolykala hodně vzduchu a blinkala mi... nakonec jsem po týdnu totálně vyčerpaná dala lahvičku a na té jsme zůstaly, mléko jsem odsávala odsávačkou a přidávala k UM, ale po šestinedělí jsem o mléko přišla téměř úplně, takže od 2.měsíce je malá jen na UM. Vám bych radila opravdu zkusit tu laktační poradkyni a pokud kojení opravdu nepůjde, tak zkusit alespoň odsávat a dokrmovat, množství dokrmu najdete na balení, případně konzultujte s lékařem... z vlastní zkušenosti vím, že co malá vypije navíc, tak ublinkne... přeji vám hodně štěstí, vím, jaké jsou to nervy...

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
evulina77
19. pro 2015

@elishka562 máte klasický tříměšíční růstový spurt, kdy dítě má větší spotřebu mléka, ale tělo na to ještě nemělo šanci zareagovat. Trvá zhruba týden, než se produkce mléka upraví a zase bude vše v pohodě. Taky se tím pádem mění průtok mléka a dítě se musí víc snažit a víc sát a to se mu nelíbí, protože před tím to šlo skoro samo. Proto se u kojení vzteká, odtahuje a podobně. Není to tím, že máte mléka najednou míň, ale dítě chce najednou víc a chce to hned. Kojení je proces, kdy se tvoří mléko na základě poptávky, pokud dáte dítěti něco jinýho, než vlastní mlíko, bude se produkce mléka postupně (někdy to jde docela rychle) snižovat a o mléko příjdete úplně. Pokud se bude dítě přikrmovat umělým mlíkem ve flašce s dudlem, tak tak do měsíce máte po kojení úplně, nechce strašit, ale je to tak. Radím zalézt s mimčem do postele, tulit kůži na kůži, dávat často k prsu, i když se u toho vzteká, přidat kojení v noci, kdy většinou mimča nekladou odpor a přečkat ten max týden bez UM. Určitě bych zavolala laktační poradkyni. Taky jsou super stránky kojeni.net. Přeji dobré nervy a hodně úspěchů. Mimčo za tři čtyři dny neumře hlady a rozhodně se vyplatí trochu zabojovat...

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
78marcela
19. pro 2015

A ja zase s @evulina77 nesouhlasim. Ja naockovana vsim moznym tady z konika, jak se kojit chce, kdyz to jde, trapila sve dite 14 dnu hlady. Delala jsem psi kusy, vyzkousela kde co a s nulovym vysledkem.
Mala pribirala na spodni hranici, kazdy tyden jsme chodily k doktorce na vazeni, dopprucovala nam infatrini, mliko pro nedonosene a neprospivajici deti. Nechtela jsem ani slyset a porad si mlela svoje, budu kojit, kojit a kojit.
Pak jsm sly jednou na prevazeni po 14 dnech a mala za tech 14 dnu pribrala jen 80 gramu. V ten moment mi doslo, ze to tak dal proste nejde a zacala jsem davat nutrilon. Davam vzdycky vecer, lres den zvladam kojit, ale vecer tam uz skoro nic neni, tak ji dam vytahnout, co jde a asi za hodinu ji dam flasku. Ted mame Babylove. Staci ji to, zacala zase pribirat, zesilila a mam pocit, ze mam i vic mleka. Jak zesilila, zacala vic tahat, a sice tu flasku musim dat vecer vzdycky, ale nekdy vypije 150 a nekdy jen 90, kdyz je vecer meho mleka vic. Zacala konecne past koniky, predtim, jak byla slaba, tak ji to neslo.
Praktikujeme to tak pres mesic a rozhodne jsem o mleko neprisla. Prso neodmita, zadny problem s prechodem flaska prso neni.
Ja si jen vycitam, ze jsem byla tak zblbla tim vsim okolo kojeni a presvedcenim, ze dat flasku je zlocin, ze jsem ji trapila hlady. Mnozstvi mleka je proste dany. A vsechny podpurny prostredky pomuzou jen na par dni a pak prestanou ucinkovat uplne.

zlatkavlk
19. pro 2015

@78marcela hezky napsáno... souhlasím s vámi, ne vždy se to kojení daří, je to celkem věda... navíc, člověk se těžko hází do klidu a pohody, když mu pláče mimčo... sama jsem si včera užila s dcerkou, která měla takovou koliku že brečela skoro dvě hodiny v kuse takovým způsobem, že mi šel mráz po zádech...ale to je zase jiná kapitola...

78marcela
19. pro 2015

@zlatkavlk jsem rada,ze semnou nekdo souhlasi, spis jsem cekala kritiku od kojicich aktivistek☺ ale co,nekdo toho mleka ma proste dost, tak se radi dobre,a nekdo se muze na hlavu postavit. Ja jsem rada, ze mam aspon natolik, ze ji to pres den vystaci a holt jedna davka vecer tak velkou roli nehraje.
Jen aby to nekdo nepochopil spatne. Ja vubec nejsem proti kojeni. Kdyz mela mala dvamesice, meli jsme doma vsichni hnusnou virozu, diky kojeni to mala zvladla jakztakz, tak jsem byla strasne rada za kojeni, je to pohodlne, nemusim s sebou tahat lahvicky atd, je to zdrave a levne..ma to vsechny vyhody..to je vse pravda. Ale kdyz proste neni, tak neni. A vadi mi, kdyz nekdo ma problem skojenim, jak se vsechny sesypou a hlavn nedat flasku atd..a je lepsi trapit dite hlady?

S tou kolikou je to nekdy zly, ja jsem rada, ze tohle nas minulo, stacila mi reakce na ockovani, kdy mala tak strasne plakala, a ja nemohla pomoct..desny..tak at vas to brzy prejde.

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
kessa
19. pro 2015

@78marcela Jenže to, že vaše dítě zvládá flašku a kojení dohromady neznamená, že to zvládají všechny děti, navíc nikdo nepsal, aby trápila dítě hlady, ale aby dokrmovala alternativně. Také jsem musela ze začátku párkrát dokrmit, ale také jsem dělala vše pro to, abychom dokrmovat nemuseli, což se podařilo a mléka jsem měla na rozdávání. Ano nebylo to lehké, ale stálo to za to. A nejdůležitější je konzultovat to s dobrou laktační poradkyní- to jsou ženské, které mají mnohaleté zkušenosti s mnoha miminky a maminkama a dokáží problém identifikovat. A poznámka pod čarou- rozhodně si nemyslím, že množství miminek na UM odpovídá množství maminek, které nemají dostatek mléka. Maminek, které nejsou schopné vyprodukovat dostatek mléka pro své dítě je minimum, bohužel dost často si produkci mléka zhatí sbíráním informací z nesprávných zdrojů 😒, nebo se jim to prostě nechce řešit. Je to každého volba, netvrdím, že nejsou maminky, které nemohou své dítě kojit, ale většina jich nemůže své dítě kojit, protože někde dostala "dobrou radu", nebo to vzdala po větších či menších potížích (které většinou vznikly na základě nějaké chytré rady od maminek, babiček apod.).
Takže má rada je jasná, dokrm alternativně po kojení a řešit s odborníkem.

78marcela
19. pro 2015

@olga_ kdyz jsem psala vyse, ze jsem zkusila vsechno, tak jsem zkusila opravdu vsechno, laktacni poradkyni, homeopaticku, ruzne polohy pri kojeni, kojo caje, nutrimama, gravimilky atd..snad jen hypnozu a zarikavani jsem nezkusila😊
Takze pres mesic jedeme vecer na UM, mleka neubyva, vse stejne, ted uz to dame, zacnou prikrmy a doufam, ze to mnozstvi mleka bude porad stejne a budu moct castecne kojit aspon do roka.

olga_
Autor odpověď smazal
Zobraz
kessa
19. pro 2015

@olga_ howgh 🙂

78marcela
19. pro 2015

@kessa
S tim souhlasim, ze ne kazde dite na UM je proto, ze to nejde. Jsou mamy, ktere kojit nechteji, nebo to neresi.
Ale tohle to neni ten pripad, @elishka562 to evidentne resit chce ale z jeji zpravy jde videt, ze je nestastna, ze dala flasku. A to je spatne. Ja se citila uplne stejne, vycitala jsem si, ze jsem spatna mama, kdyz nemam dost mleka, ze pro sve dite neudelam maximum..a to je proste blbe. Stres z toho, ze dala dokrm, je horsi nez dokrm samotny.
A to, ze moje dite bez problemu prechazi flaska prso.. Taky neni tolik tech deti, co jim to vadi.

78marcela
19. pro 2015

@olga_ a proc bych davala cevkou, kdyz normalne kojim? Nechapu.

kessa
19. pro 2015

@78marcela Tak já znám hodně dětí, které skončili na flašce, protože po flašce už prso přestaly chtít. A nebo skončily na flašce protože se díky NESPRÁVNÉMU (špatné načasování, špatná technika...) dokrmu přestalo jejich dětem tvořit mléko. No a pak znám mnoho těch, které si odrovnaly prsa nesprávnou technikou kojení, kojení bolelo, daly kloboučky, tvorba mléka ustávala až skončilo jejich dítě také na UM. A ano pak znám pár dětiček, které si frčí na střídačku flaška a prso a nemají problém, ale to nejsou dlouhodobě kojené děti (12 měsíců a více).
Stresovat se dokrmem je blbost, říkat si, že jsem udělala blbost, když jsem dala flašku je na místě, protože dokrm a flaška není totéž.
Končím debatu, zadavatelka si stejně z toho všeho vybere to, co je pro ni přijatelné 😉

kessa
19. pro 2015

@78marcela Protože nakojíte a pak místo lahve si dáte UM do skleničky s víčkem, ve kterém je dírka připravené UM, do této nádobky dírkou ve víčku ponoříte cévku, cévku přilepíte k prsu, dítě chytí prso i s cévkou a stejně jako u kojení si tahá UM z cévky. Má to dvě výhody- nekazíte techniku kojení dítěte flaškou a dítě stimuluje prso, čímž dochází k větší tvorbě mléka a dítě u toho prsa chce být, protože mu to tam teče. Navíc to nejde snadno jako z lahve, takže pak neupřednostní prso s cévkou před prsem 😉

evulina77
19. pro 2015

@78marcela souhlas není nutný, respektuji. Jen jsem se snažila pomoci. Mám určitě víc zkušeností, odkojila jsem 2 děti a stále ještě kojím naši nejmladší dceru. Kojila jsem vždy do dvou let a plánuji i u naší třetí. U první dcery jsem měla taky občas problém s kojením, ale naštěstí jsem vše zvládla a nepoužila UM. Hledala jsem informace, zkoušela a hlavně vydržela. UM není jed a je dobře, že je, to určitě, ale všechno má své ale... Opravdu si myslím, že kojit je schopná téměř každá ženská. A že někdy je problém s produkcí mléka jen kvůli nedostatku informací nebo sebevědomí a víry ve vlastní tělo a taky na to má vliv okolí, který není dostatečně podporující. Někdy může kojení zkazit i "chytrá rada" nevědomých pediatrů. Nechci se pouštět do debat ohledně trápení dětí hlady, nebo, že i když je dítě na UM, tak je zdravé a pěkně roste. Může to tak být a asi to tak i je, o tom to není. Jen je škoda kvůli nerozumně zavedenému dokrmu UM zkazit do té doby úspěšné kojení... Nasazení UM je nejjednodušší cesta, ale né jediná a záleží na konkrétní situaci a taky na matce a dítěti

japona
19. pro 2015

A jeeje, už je to tady: "kazda je schopna kojit, jen se málo snaží". Po přečtení podobných mouder se nedivim, že je tolik "neschopných" matek na antidepresivech. To je stejne, jako když pronesete, že každý je schopen uběhnout stovku pod 10s, jen se málo snaží. Aneb sytý hladovemu neveri..

78marcela
19. pro 2015

@kessa no to jo, ale v mem pripade si presto myslim, ze cevka je zbytecna, kdyz kojim, mala se u prsa nevzteka a taha, stimuluje dost. A aby to neslo z lahve snadno, tak je o taky trochu o spravne volbe lahve a savicky.

japona
19. pro 2015

@elishka562 Dala bych v klidu lahvičku s um. Dítě se uklidní, vy také a můžete dál zkoušet kojit (zavolat laktační poradkyni apod.). Ale rozhodne bych netrapila dítě hlady. Neprospěje to jemu ani vám, protože se pořád budete stresovat. Přechodu mm a um bych se nebála, zvolte lahvičku s minimálním průtokem a bude to ok🙂 Intervaly jsou idealne tři hodiny. Pri častějším krmení naše ditko více trpělo na boleni bříška. Vysvětlovala jsem si to smícháním natraveneho mléka a nového..

78marcela
19. pro 2015

@japona diky za tvuj prispevek. Zurive souhlasim☺☺

Presne tahle veta zapricinila ctrnactidenni hladovku moji dcery. Dneska bych si za to naliskala.

leilunka
19. pro 2015

Moje dcera má 24,12. 3 měsíce, porodní váha 3330g, 3 měsíční 4050g, málo které dítě asi nepřibere ani kilo :-/ Bojujeme s kojením od začátku, odsvám po kojení abych zvýšila produkci, odsávám když je delší časový interval než 3 hod, jím všecko možné, nutrilon drink, gravimilk, musli tyčinky pro kojící matky, ricinuss comunis a vše svaté možné i nemožné. Bohužel, mléko mám málo a slabé, naštěstí dcera nějak extra neprotestuje a s jedním příkrmem denně (nutrilon anticolics) podávaný v medele calma (lahvička pro kojené děti) přežíváme, kojení se nechci vzdát, syna jsem však nekojila vůbec (4 týdny) ale opravdu to asi každému nejde i kdyby se na hlavu stavěl 😢

leilunka
19. pro 2015

ještě přidám info že ani koníky nepase, hlavička jí padá pořád dolů, nejspíš je slabá, ale snad vše doženem 😉

78marcela
19. pro 2015

@leilunka mame to uplne stejne, taky od zacatku bojujem. Snad prvni dva tydny ji to stacilo, pak se to zacalo horsit. Proste mnozstvi mleka je dane. Ale vzdat to taky nechci, proto porad kojim a prikladam. Proto neprichazim o mleko. Proste je, ale jen urcite mnozstvi.

78marcela
19. pro 2015

@leilunka a pises si, kolik denne vypije? Vazis ji? Treba ji ta jedna davka nestaci. Tydne by mela pribrat aspon 100 gramu, to je spodni hranice. Treba by potrebovala jeste jednu davku UM.

leilunka
19. pro 2015

@78marcela už ji nevážím, dělala sem to první dva měsíce, jak říkám, už má téměř 3 měsíce. Přece kdyby měla hlad tak brečí, budí se, přes den sice teda moc nepospí už, ale v noci se budí třeba jen jednou kolem 3 tí ráno, jinak spí 🙂

takovéto že musí přibrat 100 g týdně nemám ráda, prostě si jede své, i když pomalé, tempo 🙂
😉