Přechod na umělé mléko. Jak to je?

ellie12
12. črc 2020

Ahojky,

Rada bych se vas zeptala na nazor, jak je to s prechodem na umele mleko. Mam rocniho prcka a stale kojim. Uz ma nahrazene 3-4 kojeni jidlem, takze kojim jen rano a pak a vecer a v noci.
Nemam pocit, ze by mleko nestacilo, ale nevim zda neni spravne zacit treba delat i UM do lahvicky treba ke svacine nebo tak? Vsude na internetu vidim jak i maminky, ktere koji davaji detem i UM a ja moc nevim proc. Tak jen jestli je to nejaky standard, ze od roka se pridava i UM.

Diky

andrea93133
12. črc 2020

Ahoj, pokud ti tak hezky jde kojení tak UM je úplně zbytečné 😊 s kojením nepřestávej a UM nedávej když není potřeba 😉 on ti ho stejně prcek nemusí vzít když je zvyklí na prso 😊 UM dávají maminky co si myslí, že jejich mlíčko nestačí, což není tvůj případ 😉

verysucha
12. črc 2020

Od roka by jsi um nemusela dávat ani kdyby jsi nekojila 🙂 a kord když kojís Tak um úplně zbytečně 🙂

kkacca
12. črc 2020

..

jjasmina
12. črc 2020

Umělé bych taky nedávala 🙂 Stejně si myslím, že ty naše zlatíčka by to ani nevzaly, když jsou umazlení MM 🙂

ivis_b
12. črc 2020

Na roce bych UM rozhodně nezaváděla, proč. Pokud normálně jí a už nechceš kojit, mlíko nepotřebuje. Pokud kojíš, no tak to už vůbec. Na UM není nic zdravého nebo přínosného pro roční dítě, nenech se oblbnout reklamami.

jjasmina
12. črc 2020

@ivis_b jj té reklamě se vždycky taky pousměju 🙂

loylii
12. črc 2020

@ellie12 já v roce dvojčat přešla rovnou na večerní spaní kašickou Sunarek nebo Hami. Udělat řídkou do lahve na večerní spaní. Moooc jim to chutnalo. Po dalším půl roce už jen klasické mléko do lahvičky.

eithelwing
12. črc 2020

Dcera se odstavila cca v roce a půl plně. Um jsem nedávala, jedla jogurty, lučinu, syr.

merope
12. črc 2020

Já dávala UM - protože mého bylo málo. Potom na začátku příkrmů jsme postupně UM odbourali, malý ho vůbec nechtěl. A začali jsme až zase teď v létě, kdy potřebuje více tekutin a MM je fakt málo (už ho ani většinou nechce, takže už asi pomalu končíme s kojením). Jinak má přes rok a mlíko pije jen ráno a večer a stejně do toho občas jenom "ďoubne" a nechce. Ke svačině dávej spíše jogurty a další věci.

fandysek_1
12. črc 2020

@ellie12 pokud kojiš není potřeba přidávat UM. Syn a dcera nemají mléko cca od 15 měsíců. Chce to pestrou stravu. To radši udělej jahody/ maliny s tvarohem (bílý jogurt) a vlockama a rozmixuj to na pití. U nás to frčí neuvěřitelně.

jjasmina
12. črc 2020

@fandysek_1 Já si to upřímně tak nějak představuju, že když začne malá normal jíst, pít, tak by se taky mohla odstavit, ale uvidíme jaká bude realita

katgatoo
13. črc 2020

Kojila jsem první do dvou let a UM nikdy neměla. Když ho někdy ochutnala, stejně jí nejelo.

alcar
13. črc 2020

Pokud kojis a kojit nadale chces, tak UM samozrejme nedavej. Pokud bys s kojenim chtela ted v roce prestat, tak UM jeste zaved. Je skoda dite o mliko uz v roce ochudit. Na klasicke kravske ma jeste cas.
Moje zkusenost - s kojenim jsem prestala v 10 mesicich a zavedla UM. Davala jsem ho s cistym svedomim (vubec si nemyslim, ze by to bylo neco spatneho a nemelo to pro dite zadny prinos) do dvou let a teprve ve dvou letech jsem zacala davat kravske. Stejny postup i u dvojcat...u nich jsem davala UM jeste dele, protoze jim to chutnalo.

krupka3
13. črc 2020

UM v roce je nadbytecne. Koj dal jak kojis, a k tomu zavadej pestrou stravu, nic vic neni potreba.

jancabr
13. črc 2020

Na jednom roce už měla dcerka 3 hlavní jídla plus svačinky a kojila jsem jen na její žádost, na usnutí přes den, při uspávání večer a v noci na pocucnutí. Po měsíci a půl se sama od sebe odstavila a žádným UM jsem nanahrazovala. K snídani měla mléčnou kaši, občas ke svačině jogurt a k večeři máslo, lučinu nebo žervé.

ellie12
autor
13. črc 2020

@jancabr Moc dekuji. Ale tu mlecnou kasi k snidani jste musela pripravovat tedy z UM?

normalnimatka
13. črc 2020

@ellie12 od roka se už kravský může, takže lze kaše dělat už z normálního mlíka (čerstvýho, nejlíp tučnýho). ale samozřejmě, pokud chceš, z UM lze taky. jen se to prodraží, a je to sladší zbytečně.

ellie12
autor
13. črc 2020

Moc vam vsem dekuju za odpoved 😊 Moc mi to pomohlo. Budu kojit dal jak to jde a uvidime. Jogurty, zerve, lucinu atd ma rada a k tomu necham to kojeni dokud to jde 💪🏼
Jen se chci jeste zeptat. Kdyz delate detem kase k jidlu tak davate jake? Mlecne? Ja mam doma pouze mlecne, abych je mohla pripravovat pouze z vody a nemusela si prave domu porizovat UM nebo odstrikavat svoje, protoze popravde mi prijde, ze to odstrikavani neni tak efektni a neodstrikam toho tolik. Staci ty mlecne a delat je z vody?

mariegroth
13. črc 2020

A kdo rika, ze jim automaticky davaji um? v lahvicce klidne muze byt MM. 🙂

ellie12
autor
13. črc 2020

A taky bych se teda jeste rovnou zeptala jak dlouho jste prckum davaly kojeneckou vodu? Ja stale davam prave tu kojeneckou a nevim od kdy uz muzou klasickou z vodovodu?

ivis_b
13. črc 2020

@ellie12 kase jsem delala do roka z vody, pak s normalnim mlikem. A rozhodne ne instantni kase z krabice z obchodu.

normalnimatka
13. črc 2020

@ellie12 tak kojenecká do věku kojence - tedy do roka. já do roka čistě jen kojila, vodu jsem nedávala žádnou, ani čaj, nic. a po roce už to neřešim. myslim si, že voda z kohoutku je většinou i lepší.

jak ses ptala ještě na ty kaše, můžeš buď koupit mléčný, kde je kaše+um a přidáš jen vodu. nebo můžeš kupovat klasický kaše a krupice, a ty vařit z normálního čerstvýho mlíka. výhoda je v tom, že je to výrazně levnější a dítě nerozmazluješ nějakejma výraznejma chutěma (protože ty s UM bejvaj taky už laděný do banánova, jahodova atd). na druhou stranu je to o trošku složitější na přípravu, ale ne o moc, a máš fakt spoustu možností, co dítku připravit. můžeš pak střídat: rýžovou, ovesnou, krupičnou, kukuřičnou, pohankovou (ta je krapet hnusná:D spíš namíchat), jáhlovou, a pak jsou i různý namíchaný, třeba třízrnná z DM, nebo ve zdravejch výživách jsou různý... některý s emusej vařit - ty krupičky, ale daj se v pohodě sehnat i ty instantní, největší výběr maj ve zdravejch výživách. jo a koneckonců, z vody se daj připravovat ty kaše taky. jen to není tak dobrý, jak oz mlíka🙂

jancabr
14. črc 2020

@ellie12 ne, z kravského bezlaktózového mléka napůl s kojeneckou vodou. Kupovala jsem sypké směsi značky Apotheke - jáhlovou, pohankovou, rýžovou, kukuřičnou.

A kojeneckou vodu dávám na pití doteď, máme v Hradci hnusnou tvrdou