icon

Začátky s umělým mlékem u novorozence. Co dělat?

luciichell
14. únor 2025

Dobrý večer,je tu někdo kdo se vrátil z porodnice a měl hned miminko na UM?
Není to pro mě lehké,tak prosím o shovívavost 🥺
11.2. se nám narodilo miminko,v porodnici MM- kdy hned první kojení bylo bolestivé. Včera nás pustili z porodnice domů ( jsme v pořádku,a malý krásně přibral). Bohužel,po příjezdu domů,to na mě padlo. Malý neustále přilepený na prsu(už v porodce špatná technika přisání...) vygradovalo to tak, že při každém kojení-můj pláč....bolest neuvěřitelná, při každém sání pichlavá , štiplavá neskutečná bolest bradavek a okolí, při každém tahu bradavky štípání 🥺😭 malý to ze mě určitě cítil,celou noc na dnešek jen proplakal, já to samé -jelikoz jsem mu chtěla dát to svoje mlíčko, hrozný stres a nervy. Kloboučky, chladící vložky to vše... A nic nepomáhá.
Dnes jsme pořídili lahvičky a UM. Celé jsem to obrecela,páč jsem chtěla kojit( mám dceru 5 let,a u ní to bylo skoro totožné... také UM-jen ne takto brzo) v neděli si nás soukromě pozval pediatr na kontrolu malého,budu si připadat hloupě, že máme UM...🥺prsa mám nalite, neustále masiruji na prevenci proti zatvrdlinam, dávám si obklady,odstřikování nelze-dost to bolí. Elektrickou odsávačku mám -na nejnižší stupeň něco vytáhne,ale to je prso na 3 hodiny aby něco málo bylo..co s tím? pokračovat v trápení? Dost mi to háže s psychikou,a říkám si jak jsem opět selhala a jsem neschopná 😞 dnes malý má celý den UM, nepláče zbytečně,a vždy po vypití krásně usne. Má nebo měl to někdo podobně? Děkuji za přečtení,a že jsem se mohla vyzpovídat.

blondynka400
14. únor 2025

@luciichell a není to tím, že máš prsa moc citlivá a je prostě potřeba vydržet? Co si pamatuji tak to na začátku taky fest bolelo a rozhodně to nebylo příjemné. Měla jsem i trhliny do krve. Ale stačilo pár dní a bylo to ok.
Já být tebou bych vydržela, ale každá jsme jiná
.... Přejít na UM není žádná ostuda a vůbec neřeš, co si doktor bude myslet, je to tvoje volba.

hanka_12345
14. únor 2025

Mela.jsem tu samou bolest co popisujes s prvnim. Bolelo me.to snad trictvrte.roku a pak si ti chudaci (prsa) zvykli a kojila jsem 2 roky. S druhym od zacatku jina technima.a volelo tak 14.dnu a pak dobre. Zakladem je aby cucal cely dvorec.ne jen bradavku
Na to pozor, je to hodne velka ulwva kdyz se to da spravne.
Kdyz to nepujde tak nepujde. Svet se nezbori 😉

klokanka31
14. únor 2025

@luciichell Není absolutně důvod aby ses cítila blbě. Přece není důležité kojit za každou cenu. Bude tě to akorát ničit, a malý ucítí nervozitu a bude to blbý. To je lepší mu udělat lahvičku UM, on se napapá, bude spokojený, a tím pádem i ty, protože budeš vidět, že je spokojené tvoje dítě...

luciichell
autor
14. únor 2025

@blondynka400 netuším zda to je tím,prsa mám dost citlivá,i tričko mi vadí 😞 v jednu chvíli při kojení to bylo tak hrozné, že jsem měla chuť malému prso vytáhnout,jak moc to bolelo😞

luciichell
autor
14. únor 2025

@klokanka31 moc děkuji. Tohle mi malinko zlepšilo náladu! A je to pravda,moc hezky se kouká na miminko, který v klidu vypije lahvičku,bez pláče, není nervózní kvůli mamince která při každém sání brečí a třepe se bolestí,a po té se mu krásně spinká. Jen já s tím budu muset trošku bojovat,a říct si, že to hold zase nevyšlo.😞

klokanka31
14. únor 2025

@luciichell Vždyť to kojení fakt není to nejdůležitější...Já kojila asi 5 měsíců, pak jsem s tím sekla, chvíli jsem se teda taky cítila divně, jestli jsem neselhala, ale ne, byla jsem spokojená když jsem viděla malou jak je spokojená i po sunaru.

felis
15. únor 2025

@luciichell ahoj, kojila jsem dceru cca 6 mesicu. Kvůli nervům jsem o mleko postupně přicházela. Měsíce predtim to bylo spíš trápení: prsa mě bolely, mléka bylo spíš min a i když pribyvala, tak jsem měla výčitky. Její otec me bil a psychicky tyral, říkal jak jsem neschopná. Když bylo dceři 5 měsíců, tak jsme od něho odešly k mým rodičům. Mamka viděla, jak se s kojením trápím a jak dcera je spava z hladu, tak prostě konstatovala, ze ja budu víc v pohodě, ona bude víc v pohodě a o tom to je. Koupily jsme lahev a nelituju. Mela pravdu. Teď je dceři 17 let. To že jsem ji nekojila dlouho ze mě neudělalo horší mámu a na zdraví se ji to taky nepodepsalo. Teď jsem těhotná a pokud kojení nepůjde, tak to holt nepůjde a jak píšeš... je lepší vidět dítě spokojeně napapkaný, nez se trápit. Jsi skvělá máma! A o prsou to není 😉

merope
15. únor 2025

@luciichell Zkus si pozvat domů laktační poradkyni a uvidíš. Mimochodem - pokud máš nalitá prsa a dítě z toho nesaje, trošku se mění chuť mléka a je taky možné, že už to pak ani malý nebude chtít. Já kojila víc jak 3 měsíce "přes odsávačku" vždy tak půl-napůl s UM a pak se malý zvládl přisát správně a kojila jsem pak ještě další rok. Někdy to holt hnedka nejde.

zmrzlinka
15. únor 2025

Důležité je ,aby stě byli oba v pohodě.Jestli budete spokojeni s UM ,tak je to dobře.Kojeni někomu jde a někomu nejde...Dnes jsou mlička na skvělé úrovni.Nemusiš se bát.

linducha90
15. únor 2025

@luciichell dcera měla um už v porodnici, měla jsem těžký porod a mlíko prostě nebylo, prsa si mi nalila jeden den, tak jsem si myslela, že to půjde a druhý den opět nic, malá brečela, protože měla hlad, já brečela z nervů, dát jí um bylo to nejlepší rozhodnutí, vždy se najedla krásně spala i v nocí. Takže pokud máte být oba při um spokojenější zůstala bych u něho a užívala si hlavně miminko 😊

alice180
15. únor 2025

Jestli kojení nechces vzdát pozvi laktační poradkyni. Na bradavky jsou skvělé stříbrné kloboučky Silverette. Nosí se mezi kojením. Dost ulevují a hojí ragady. Navíc jsou nesmrtelné. Ale dražší, to opravdu jestli chceš dál kojit.
Pokud na to nemáš sílu, trpělivost, ničí tě to nekoj. Nemá smysl se trápit, budeš ten stres akorát přenášet na dítě.

fouskovi
15. únor 2025

@luciichell mě obě děti vyrostli na UM taky jsem poslouchala že kojení je top w že každé máme to musí jít že jsme na to stavěné a co, hold když to někdy nejde tak to nejde netrap se a užívej se broučka že je v pohodě

alice180
15. únor 2025

@fouskovi no upřímně, já nejsem žádnej kojící fanatik. U prvního dítěte (narodila se o pět týdnů dřív a sekci, mlíko hned nebylo, ještě nedonošená a navíc se žloutenkou ) takže rozkojeni se podařilo. Dokonce teď u druhýho kdy jsem prodělala zánět prsu a retence á dva dny a už jsem měla v košíku naklikany láhve atd. A chtěla jsem to vzdát. Tak řeknu, kojení prostě top je. Jednak benefity toho složení a protilátek atd. Všichni známe, víme. Ale i to, že to máš všude sebou, připravený, správná teplota, nemusíš nic mejt a sterilizovat. To je super.
Ano, někomu to nemusí jít, ale krutá realita je, že to prostě na začátku vzdají, protože to nevydrzi z xy důvodů, mám to ve svém okolí několikrát. Chápu, to. Někdo to prostě nezvládne.

klpoiu
15. únor 2025

Pokud chces kojit, urcite si ihned pozvi laktační poradkyni. Mas totiz spatne prisate dite. To co te boli je ,jak drzi bradavku. Samozřejmě potom bradavku zrani a bolí to jeste vic. Taky muzes mit samozřejmě citlivejsi bradavky, ony si po case zvyknou. Ale to vse zalezi na tom co si ochotna vydrzet.
Pokud kojit nechces, tak nekoj. Nikdo ti hlavu preci neutrhne. ♥️ Jen je to prace navic. Mimco bude spokojene, ze ma plne brisko. Zadnej stres. 🙂

eridom
15. únor 2025

Nemám osobní zkušenost, ale švagrová měla také problémy a zvládla to díky kloboučkům se stříbrem , jsou tedy dražší ale prý ta investice za to stála.

hanka_12345
15. únor 2025

@eridom o tech klobouckach jsem hodne slysela, ze opravdu parada a rychle..nebo jeste hydrogelove polstarky. Ty mi i doporucovali v porodnici

alice180
15. únor 2025

@hanka_12345 jo ale ty stříbrný jsou fakt super. Kapnes tam kapku mateřského mlíka nasadis necháš do dalšího kojení a do 24 hodin fakt zlepšení velký

hanka_12345
15. únor 2025

JJ slysela jsem ale cim driv zacne s lepsi technikou tim min je bude mit rozedreny. Je to peklicko co si budem

daasqua
15. únor 2025

Taky mě oboje kojení první cca měsíc bolelo. Podle několika LP to byl nesmysl, nemělo by to bolet, ale holt jsem to tak měla. Asi prsa potřebovala "protáhnout trubky". U druhého dítěte mě navíc při kojení bolela děloha, jak se zavinovala, taky lahůdka, musela jsem při kojení funět jako při kontrakcích. Každopádně bolest prsou po cca měsíci u obou dětí přestala a potom to bylo super, i příjemné 🙂 Kojila jsem obě děti cca 1,5 roku. Takže jsem musela jen vydržet a přestalo to samo. Nijak prsa nebyla "nemocná" (kvasinky, ragády...), asi se jen musela fyzicky "upravit".

linusha
15. únor 2025

@luciichell co to pořešit s laktační poradkyní třeba pomůže 😊 mě prsa ze začátku taky hrozně bolela a LP poradila co a jak. Teď je malé přes rok, kdy byla na kombinaci MM a UM, převažovalo MM a potřebuji odstavit ze zdr. důvodů a nedaří se nám to.

mia_von_prag
15. únor 2025

Ahoj, ja te chápu. Pri každém pokusu o kojení jsem citila bolesti, vůbec to nešlo. A navic ten hněv, že dite mi zpusobuje bolest a bude zas mit hlad. Ono za to nemůže. Udelej si s nim hezky vztah, nakrm ho tak, abyste se oba cítili příjemne.
S okolim s o tom vůbec nebav, každý ma moudre rady. Mne lékař nerekl ani slovo, zapsal, že pije um a hezky pribírá. Nic víc.
Obě byli na um a všechno je v pořádku. Dbej o to, aby se stravovalo zdravě celé dětství, nejde jen o kojení.
Držím ti palce a určite si nic nevycitej, když to cítíš tak, že chceš dat UM. Za mě bylo kojení horší jak porod

veronikalam
15. únor 2025

Moje sestra taky mela problem s kojenim a koupila si v lekarne nejake naplasti na popaleniny a dost ji to pomohlo.

veronikalam
15. únor 2025

Jen tip proti bolesti.

cassidyc
15. únor 2025

Hele u prvního se nám kojení pokazilo nějak kolem 2-3 měsíce. Bolest šílená, vystřelovala mi do až do zad i mimo kojení. Když se blížil čas kojení, tak jsem byla na nervy, u kojení se mi bolestí zatáčely prsty u nohou. Vyzkoušela jsem vše, nic nezabíralo, všichni mi říkali, ať přestanu kojit, ale já věděla, že nechci. Nakonec pomohla až LP a Citrovital s oliváčem. Pak jsme kojili do 2,5 let bez problémů.
U druhého mi všichni říkali, že už to mám zmáknuté 🙄. No hned první týden jsem měla bradavky rozdělané, že až vyzvracel krev. Pak si to ale nějak sedlo. A myslím, že mi také pomohly stříbrné kloboučky, fakt je zkus. Přijde mi, že ti novorozenci prostě sají nějak agresivněji. Spíš si řekni, jestli to chceš ještě zkoušet nebo jestli toho máš dost. Ono se moc nemluví o tom, že kojení nemusí být tak automatické a pak jsou ženy zaskočené, že to není vrznu mu prso a je to. Podle mě 3 dny jsou hrozně málo, ale to si musíš říct ty.

skarol
15. únor 2025

Tak především obdivuji, že máš už třetí den nalitá prsa a mléko, já se rozkojila až po týdnu, tak možná proto, že se ti mléko udělalo tak rychle jsou ta prsa o to víc citlivější... Mě bolelo kojení, když jsem dávala dítěti dudlík, když jsem dudlík odstranila, najednou přestalo kojení bolet a už jsem neměla problém se záněty, takže to jen tak na zamyšlení, co všechno může na bolestivé kojení mít vliv.

lv
15. únor 2025

Lásku nevykojíš, UM může mít. Nicméně zkus to ještě, kojení prostě ze začátku bolí,, navíc 3. den nemůžeš hodnotit, jestli to půjde nebo ne.

hennrietta
15. únor 2025

Nejsi špatná máma jen proto, že máš dítě na UM. Ale taky jsem to obracela...
Dcera byla na UM dá se říct od porodnice, kdy se mi rozkojit nepovedlo a netvořilo se mi mlíko.
Druhý syn je na UM po 5 týdnech, kdy jsem kojila (mlíko se mi první 2 týdny tvořilo hezky), ale syn se po těch 4 týdnech nechtěl vůbec nepřisávat a nepomohla ani laktační...

chlapecektehu
15. únor 2025

@luciichell měla jsem to podobně jako ty s prvním synem ale tenkrát jsem tak nějak neměla sílu bojovat tak malý byl na um. Teď mám 4 měsíční miminko a začátky taky žádná sláva každý kojení jsem trpěla a jediný co mi pomohlo byla laktační poradkyně a kojící polštář a pomohla mi prsa zahojit měla jsem ragády. Ale kojit jsem chtěla za každou cenu když to poprvé nešlo no. To jsem ještě s malým byla po týdnu v porodnici protože nepřibíral. Každopádně jestli ti to nejde a trapis se tak se na to vykašli pokud sama cítíš že to tak bude lepší. Držím palce