Anketa - jméno pro dítě 2014/2015
Ahoj maminky, zajímá mě, jaké jste daly nebo hodláte dát jméno Vašemu dítku. My jsme ve fázi výběru a stále tápeme. Pro holku se nám líbí Eliška, ale bojíme se, že je poslední dobou Eliška hodně profláknutá a bude jich asi i v tomto ročníku hodně, proto asi zvolíme Johanu. U kluka jsme vybrali Toma nebo Tomáše.
Máme doma Sáru - v životě by mě to jméno nenapadlo, ale sama si jej zvolila už když byla v bříšku - vnuknutí? Obhájila si ho stejně i u tatínka - jediné jméno pro holčičku, na kterém jsme se shodli. Pro kluka jsme měli dvě jména - Filip a Štěpán.
Teď, když se zadaří, bude asi opět boj - nebo si to mimi zase určí samo? 🙂 Mně se moc líbí pro holku: Rebeka, Beata, Simona, Sylvie, Jolana, Klára, Anastázie, Zoe, Agáta. Pro kluka: Jonáš, Václav, Lukáš, Oskar, Daniel
My máme Claudinku 🙂
Naše dcera se jmenuje Vanda. Jestli jsem se neprehledla, tak jsem ji tu nikde nezahledla. To me těší a přitom žádná divočina. Preji úspěšný výběr!!
Budeme mit Rozàrku a klucici nevim asi Šimon. Uvidime
My máme Anetu a teď budeme mít Taťánu 🙂
Máme doma Julii, Štěpána a Mikuláše
My jsme dali jméno Josef, oslovení Josífek. Pro dalšího chlapečka možná Martínek nebo Mišánek. A pro holčičku bychom chtěli jméno Izabelka, ale teď je jich hodně, ještě se nám líbí jméno Julinka.
Johanka se líbí manželovi, ale mě moc ne:-/
Já mám 4 děti: Miroslav Antonín, Tadeáš Oliver, Nella Emily a Maxim Eliáš. Kdyby se poštěstil ještě nějaký potomek, tak se mi líbí Violet Iris, Vivien Inna a Vilém Alex.
Já zatim dítě nemám, ale jméno už vymýšlím dlouho pro holčičku. Kluk bude David, po přítelově tátovi. Vtipné je, že od puberty jsem si řikala, že kdybych měla syna, tak bude David. Takže to jsme se shodli krásně.
Pro holku se mi líbí netradiční jména a jelikož příjmení bude exotičtější, můžu se rozmáchnout 🙂 Sofia, Ela, Mia. Zatím jsem pro Miu. Já jsem Marie a ona by byla Mia 🙂 Ale ještě budu hledat, času je dost. Doufám, že jméno budu dávat už letos 🙂
Žijeme v CR a máme Zuzanku. Chceli by sme ešte Magdalénu. Moja dr. podľa jej pacientiek usudzuje, že najviac letia podobné mena - Ela, Elena, Eliška.
Inak vás holky český a moravský veľmi chválim za výber tradičných a starých mien. Na Slovensku chceme byť svetoví a potom to tak vyzerá - samá Sarah, Chiara, Marcus...Prečo nie Tomáš, keď môže byť Thomas? 😖 A potom to tak vyzerá, že sa jednoduchej mamičke z Hornej Dolnej narodi Marco, Summer, Elizabeth alebo Vivien.
@bajana no jo, když ony si pak ty mamicky z Horní Dolní připadají víc světový, když se jim narodí taková Summer. 😉😉 navíc s typicky českým příjmením, to už je úplná tragedie. máš naprostou pravdu, někdy ty kombinace fakt nechápu. Přítel má cizí příjmení, když jsme se zpočátku rozhodovali, že dítě bude mít příjmení po něm, tak jsme vybírali něco, co je v českém kalendáři, ale zároveň mezinárodní, aby se to hodilo. Takže jsme měli na výběr Sarah, Barbara, Thomas, Tobias. Nakonec jsem se rozhodla, že bude mít příjmení po mě, sice nemám typicky české s koncovkou ová ale úplně cize taky nezní, tak to bude asi Gabriela a Viktor.
My máme Andělu.
My máme Ivanu po me a me mamce, takze třetí Ivana. Já mám svoje jméno moc ráda, je k němu spousta zdrobnelin - Ivanka, Ivca, Ivuska, ivka, Ivousek, Ivulka. Puvodne jsem Ivanu nechtěla, protoze se to bude plest, ale moje vysnene jmeno Elen se dava ted tak často, že jsem to zavrhla. A ted jsem za Ivanku moc ráda, žádnou malou neznám a tady v tom seznamu myslím, že taky zadna nebyla 🙂
Co nepochopím tak je dávání jmen v anglickém tvaru k český příjmením či německým příjmením, které jsme z historického hlediska zdědily, je to opravdu k zasmání, stačí že to dává naše nepřizpůsobivá menšina, ale tam je jistá inteligenční propast. Když na vánočních trzích vyvolávali rodiče Jessicy ( ani nevím jak se to píše) Svitavské, místo aby bylo líto ztraceného dítěte, pousmání všech se neslo trhy. Další perla Kevin Stloukal. Ano i já mám vybrané franzouszké jméno pro holku, ale nikdy ho nedám, naše české přímení by to nesneslo, zvlášt ke koncovce - tná.
Řeším tu čistě české příjmení a české páry. U národnistně smíšených párů s cizým příjmením je to něco jiného!
Máme Honzíka a Rudolfa a obě jména mají v naší rodině tradici.
@ludva no taky jsem uvažovala přímo nad Janek nebo Jenda... ale Jan je takový víc chlapský 🙂 Stejně máme doma Mařenku, takže by mu všichni říkali Jeníčku 😀 Ale je to český tradiční jméno Honza a třeba tady u nás to jsou jen chlapy 40+ a žádný malý kluci 😉 takže na jednu stranu proč ne... ?
Tak zrovna včera se kamarádovi narodil syn Metoděj. Ten bude určitě jediný široko daleko. 🙂 Holka měla být Malvína.
@sopta78 Jeden můj známej na fb má taky Metoděje, narodil se před rokem a zvedla se tam vlna překvapení, v některých případech až skoro výsměchu, co že to je za jméno. Přitom je to normální jméno a navíc každého věc.. Na tom jméně je fajn, že se mu dá říkat Met, což oceněj až budou starší, protože přes české jméno mají moderní zkrácenou variantu 🙂
Nase dite z 2015 je Josef.
@ninive211 My máme kolem Emmiček a Elenek, ale jen jednu Elišku. U těch Emmiček je to kolikrát i volba rodičů, kdy mají synátora Adama. Chtějí něco k Adamamovi a Eva se nelíbí, takže Emma. No a naopak. Mě se to svého času líbilo, ne sice tolik, že bych tak pojmenovala své dítě, ale znělo mi to pěkně. Dnes už se mi toto jméno příčí právě kvůli té četnosti. Ve svém okolí mám pocit, že nikdo nezná jiná jména než Emma a Sofie 🙂... samozřejmě každého věc, jak si své dítko pojmenuje. Jen mě mrzí za některé, že při volbě jména jako by ani nepřemýšleli, že to dítě s tím bude celý život žít 😀
Máme Matyáška. Vím, že je to oblíbené a často používané jméno, ale strašně se mi pro chlapečka líbilo a moc jsem si ho přála, i manžel. Holčička měla být Ema.

Pro holcicku Natalie,Karolina,Gabriela,Anna a kluk Kryštof,Viktor,Daniel ...