icon

Čím vás dokáže vytočit jiná maminka?

dzejdy
19. únor 2016

Nedávno jsem mluvila s bezdětnou kamarádkou a začala mi vyjmenovávat co jí všechno rozčiluje na matkách a mateřské. 😒 Zajímá mě, čím nejčastěji dokáží vás vytočit jiné maminky? 😀

skvisha
20. únor 2016

Tak se mi ještě připomnělo, jak mi první půlrok, co se syn narodil, strasne vadilo, že někteří lidi na me mluvili skrz me dite a ne přímo se mnou. Zvláště babička, ta v tom byla expert, ale i jini. Normalne jsem přestala byt vidět nebo co 😀. Kdo nechápe, tak to bylo asi takhle, babi se naklonila na me nemluvně a ptá se ho, tak co maminka, jak se vyspala, co dnes uvařila, už si vyridila rodicak? Ze začátku jsem odpovídala, ale pak jsem tenhle styl komunikace už sabotovala, nebot by mi asi hrablo. A čekala, az to přejde a zase začnou lidi komunikovat přímo se mnou, když je ani narážky netrkly.

hrosatko87
20. únor 2016

@magdalenax Mé kamarádce začalo chodit dítě taky v necelých 9 měsících. Samozdřejmě největší vliv na to mělo chodítko. Když viděla nedávno měho 8 měsíčního syna, že se ještě ani nepřetáčí, jen se plazí, tak ze mně udělala nejhorší matku, která se mu nevěnuje. Podle ni vše dělám špatně...

kulatakosticka
20. únor 2016

@radka8888 noo, příteli právě zubař tvrdil, že kyselé oslabuje sklovinu a kazům pomáhá, navíc jasně definová příčina u kazu není. Nicméně chápu, že někomu se ekluje olizování dudle. Mě třeba zas vadí spojovat to s kazem. Stejně jako to kojení, když to také tvrdí jen někteří zubaři, jiní zase říkají, že to problém není a tady se to staví jako definitíva...

kulatakosticka
20. únor 2016

@skvisha tohle dělají moji rodiče, zdraví děti a povídají si s nimi. Děti nereagují, tak pak se teda zeptají mě.

magdalenax
20. únor 2016

@hrosatko87 Ona chodítko neměla, prostě živel strašnej, než mít ji, tak radši asi paterčata

hrosatko87
20. únor 2016

@magdalenax Tak určitě jsou šikovná miminka a méně šikovná miminka. Syn je lajdalák a na vše má čas. Ale abych ho nutila a dávala do něčeho, co podle mně není správné jen proto, že to dělá někdo jiný... nakonec budou všechny děti chodit 🙂

magdalenax
20. únor 2016

@hrosatko87 asi tak

brokovich
21. únor 2016

@skvisha Přesně tohle nesnáším. "Ona ti maminka nedá najíst, vid?", "maminka ti nedala svetŕiček? " "ty už se zase chováš u maminky, ta maminka te ale rozmazluje?" Grrrr. 😀

kulatakosticka
21. únor 2016

@brokovich noo, mě to taky leccos oživilo 😁

vitoriova
21. únor 2016

@kulatakosticka zubní kaz ma jasnou příčinu,je to vzajemne pusobeni bakterii a cukru,dlouhodobe,coz nahlodá sklovinu a sup,je tu kaz.kdyz se zuby cisti nemůže kaz vzniknout,na čistém zubu ne.zadna genetika,zvysena kazivost atd...nic takového neexistuje...jsem z oboru

gracinka7
21. únor 2016

@vitoriova Já si čistím zuby 3x denně a kaz mám pokaždé, když jdu k zubaři. Takže nečištěním zubů to fakt nebude 😅

barusak1
21. únor 2016

@zuzineckah mám syna (4) a říkám mu Ríšo i Rišane🙂 a nevidím v tom nic ošklivého😀 ale i Richarde 😉

karlajasmine
21. únor 2016

@vitoriova genetika rozhodne hraje velikou roli..

kulatakosticka
21. únor 2016

@vitoriova a proč tedy někteří odborníci mluví o kyselém jako nevhodném pro zuby? Proč přítelova maminka z blízkého východu žádné kazy v 70 nemá, i když třeba v dětství je u nich prevence minimální, proč se objevují v různých článcích spekulace o dědičnosti a nejasných příčinách kazů. Jako chápu, že jako člověk z oboru máte rozsáhlé znalosti, ale výše uvedené je prostě v tomto matoucí...

skvisha
21. únor 2016

To, že si někdo nečisti nebo spatne cisti zuby a pak má kaz, je jasna věc. Ale, že někdo má od přírody lepší zuby než jiný, který si je muže čistit furt dokola, to myslím, že taky plati. Geny bych nepodcenovala. Jinak pak nechápu, když si s manželem čistíme zuby stejne, že on furt lita po zubarich a ja max na kontrolu. Můj laický odhad teda vzdy byl, že když jsem porovnala naše dvě rodiny, tak u nás nikdy zuby problém nebyl a u nich furt něco. Tak mi z toho vyšlo, že mám od přírody trochu výhodu a díky za ni 🙂.

nihasa
21. únor 2016

@vitoriova to je divný.... Několik zubařek a zubařu mi řeklo na rovinu že genetika dělá hodně.... Zuby si čistím jak blázen furt...sladký skoro žádný a přítel jde spát s karamelou v puse (čištění hrůza) a kazy žádný???!!!! Tak co to je?

evaamy
21. únor 2016

Otravovanim, ať jim pošleme hlas do nějaké soutěže..

blecha94
21. únor 2016

@vitoriova Kyselé prostředí velkou měrou ovlivňuje tvorbu zubního kazu. Zubní sklovina je na kyselost prostředí velice citlivá, kyseliny oslabují její obranou funkci a zubní kaz se tvoří několikanásobně rychleji. Proto například kuřáci velice trpí na kazivost zubů. Kouř z cigarety má totiž vysoce kyselé pH.

Stručně - kyselina oslabí sklovinu - bakterie mají snadnější přístup k zubovině - rychleji a snáz se tvoří zubní kaz.

V vrozené dispozice mají vliv. Mezi vrstvou zubní skloviny u lidí jsou jisté niance, logicky se pak vyskytují i ony dispozice ke kazivosti zubů. Ano, stále platí, že pro vznik zubního kazu jsou třeba bakterie (které pro svou "práci" potřebují cukry), ale u někoho holt mají práci poněkud zjednodušenou. 🙂

Samozřejmě máte pravdu, že dokonalá hygiena ústní dutiny zamezuje vzniku zubního kazu, ale upřímně, kolik lidí si čístí zuby dostatečně často, dlouho a kolik z nich ovládá správnou techniku? Čištění zubů je celkem věda. Což jistě víte, jste přece z oboru. 😉

skvisha
21. únor 2016

Ty jo, to jsme se o těch zubech rozjely 😀

kulatakosticka
21. únor 2016

@blecha94 no a ad ty cigarety, přítele maminka kouří hodně a on dřív taky, kyselé oba milují a prostě nic. On jeden kaz. Prostě nepochopitelné.

blecha94
21. únor 2016

@kulatakosticka Jestli si přijatelně čistí zuby, dá se to celkem hodně brzdit. Můj otec (55 let) kouří od 15 20 cigaret denně a zůstalo mu 5 zubů, ale i ty má zkažené. Čištění zubů nikdy moc nedal a zubaře se bojí, takže tak.

kulatakosticka
21. únor 2016

@blecha94 přítel má ze zubařů hrůzu a jeho maminka nevím jak, nežije v ČR a dlouho jsme se teď neviděli. No on si je teda čistí teď pravidelně, ale u dětí se to u nich neřeší, zvláště u malých

hapovab
21. únor 2016

@gracinka7 asi se to sem moc nehodi,ale treba vam to pomuze.Taky jsem mela na kazde kontrole kaz,ale zacala jsem pouzivat zubni pastu elmex (ale porad ne ze to stridam) a uz jsem 3 roky bez kazu.Stojim si za tim ze je to tou pastou,nejsem jediny komu pomohla.Tak vyzkousejte.

gracinka7
21. únor 2016

@hapovab Vyzkouším to. Díky.

vitoriova
21. únor 2016

@blecha94 ano vim,popsala jste presne to,co ja sama psala výše ☺ hádat se tady opravdu nechci,vazne ne...ja zas znám jen zubaře,kteří říkají,ze genetika ma roli absolutně minimální....muzete si čistit s partnerem zuby stejne,ale staci,aby jste měli kazdy jinou techniku a za stejnou dobu vycisti každý uplne jinak...pouzivate pravidelne mezizubní kartáčky? A zubní nit? Kdo chodi aspoň 2x do roka na dentální hygienu?uznávám,ze mizivé procento lidi i pri necisteni problémy se zuby nemá,ale na to se nedá spoléhat přece....drtiva většina to tak nemá proste...ta musí čistit,cistit a cistit

radka8888
21. únor 2016

@kulatakosticka přečte té si něco o vzniku ecc. Časná infekce kariogennimi bakteriemi je jedna z příčin jeho vzniku. Na tom nic matoucí není. Kyselé na zuby je spatne, ale neze vypijete Juice a uhnije Vám zub, jde o ty bakterie o tom přece žádný odborník nepochybuje.
Já rozumim, že každý hledá nějakou omluvu proč nemá v pořádku zuby. Ale kdyby měl člověk geneticky zuby bez skloviny, takze daleko nachylnejsi, což existuje a dokonale by čistil zadny kaz mít prostě nebude. Kde není cukr není kaz, kde nejsou bakterie není kaz.

kulatakosticka
21. únor 2016

@radka8888 já ale nehledám omluvu, sama jsem měla první kaz ve 22, můj partner ve 40 a jeho maminka nikdy, přesto vím, že jsem si zuby čistila špatně skoro 30 let (možnái teď to není dokonalé), proto říkám, že těch faktorů tam musí být víc a různé kombinace udělají různé důsledky.

kacenka1111
21. únor 2016

debata o zubech...ty blaho....

magdalenax
21. únor 2016

Děvčata, teď vám něco napíšu a věřte, že mi to tenkrát tak rýplo do žeber, že ještě dneska mám vztek. Napíšu to od začátku, abyste pochopily, proč jsem byla a jsem dodnes tak neskutečně nas...á. Jedno patro paneláku, - poslední patro. Byli jsme tam skoro jako rodina. Jedna ze sousedek, (asi o tři roky starší, než já) tu jsem znala roky před tím, další se přistěhovala až po mne (naopak asi o něco mladší). Ta starší podruhé otěhotněla, - já jsem si dávala na čas, a ta mladší sousedka se vdala, protože jak se říkalo, - musela, ale to už jsem byla vdaná také, jen jsme miminko nečekali. V té době a ještě dříve si chodila matka té mladší ke mne pro rady, zaměstnavatelka jí vyhodila z práce, podotýkám, že skutečně na levárnu a další a další. Její problémy jsem řešila s úspěchem a zdarma. Odstěhovali jsme se, já jsem nastoupila do jiného zaměstnání, - věděla jsem, že je to jen přestupní stanice, že jakmile přečkám zkušební dobu, začneme usilovat o dítě. To jsem však netušila, že otěhotním okamžitě a hlavně to, že matka té mladší pracuje ve stejném podniku. Byla jsem přeřazená okamžitě poté, co jsem přinesla papír o graviditě, na jinou práci a na jednosměnný provoz, kde právě dělala tahle.... . No, asi takhle. Na tom úseku, kde jsem pracovala, byla tahle.... a ještě jedna. Jejich debaty o rodině, o vaření a o praní, o tom, co budou a nebudou, když seděly a já pracovala (v té době to nebylo jako dnes - píp-svačina-píp-konec svačiny).
Jednoho dopoledne sedí ty dvě u stolku, ládujou se salátem, či co to bylo a ta matka té mé bývalé sousedky povídá té druhé koze...., no, co ta naše malá vyvádí..., no, jestli to takhle půjde dál, tak ta bude v půlroce chodit! ...Já nic.... . Najednou se jejich debata přeměnila na debatu o zdravých dětech, - jak to je dneska a není. ...Já pořád nic... . Ale! Jakmile se nechala v tom jejich rozhovoru o zdravých dětech slyšet ta máma bývalé sousedky slovy, že KDYŽ SE DNESKA NARODÍ ZDRAVÉ DÍTĚ, ŽE JE TO ZÁZRAK...., tak to jste neviděly ten TŘESK. Byla jsem v pátém měsíci, praštila jsem do stolu se slovy , - jako není vám to náhodou blbý? Ale jak byly obě blbé, - tak se ozvalo.... co? CO, povídám!? Jakože já jsem tady v pátým měsíci, a vy se tu bavíte ve stylu, že když se narodí zdravé dítě, že je to zázrak? Poté jsem se sebrala, šla jsem za vedoucí s tím, že pokud si ty dvě nesrovná, jakože jsem věděla, že nesrovná,( ta měla zájem jen o miliskování s chlapíkem, který v té fabrice také pracoval), odebrala jsem se na nemocenskou. Nakonec jsem stejně do karty dostala "R" a bylo vyřešeno. A jakpak to dopadlo u té matky, vstřícné, nejen jako u matky, ale i babičky? Její slova se potvrdila. Za dva roky poté se dočkala dalšího vnoučete. Postiženého......., více beze slov

mon_88017
22. únor 2016

Mně dokáže vytočit tak akorát..... vlastní maminka 😎 Protože se mnou někdy jedná, jak kdyby mi bylo furt pět 😅 Já vim, že to tak nemyslí a že se snaží bejt nápomocná, ale vocaď pocaď

Strana