Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
@zuzana_ka zuzko ty si tu prosazuješ názor jen podle tvé zkušenosti z jedné porodnice, od jednoho porodu. Obecne se ví, že ty podmínky v prodnicích prostě takové, jaké jsi mela ty, nejsou. A pak jsou tu holky, co zažily porod v zahraničí, kde je to zase ještě uplně o něčem jiném.
ty jsi holt nemocniční typ, dela ti dobře mít v zádech lékaře. Tak to nech tem holkám, že ho tam mít nechtejí. Mít dítě je naše svobodná volba, dítě je naše, ne státu, ne lékařů... my bychom si o něm měli rozhodovat. Takže at má kazdý na výběr a svůj osud a riziko si nese sám.
Ale prosím tě, opravu tě prosím. Nezevšeobecnuj na celou ČR dle tvé pozitivní zkušenosti 😉
@jaajaa
@zuzana_ka a pokud by měl být prod vysoká medicína, tak rovnou všechny těhule nastěhujme do nějakého "tábora", kde je budou doktoři dnes a denně sledovat, jestli se vše vyvíjí, jak má.
Nejsem alternativec, ale nechme taky tu přírodu dělat její práci sakryš.... zapomínáme na své "zvířecí" instinkty.
@chris_n Já rodila 2x a nemůžu říct, že by mi někde někdo něco diktoval nebo se ke mně choval jak ke kusu hadru. A to jsem poprvé rodila před 12 lety! A stále na ten porod vzpomínám jako na naprosto úžasnou záležitost, bez zásahů, jen já a můj tehdejší manžel, občas nakoukla PA a zkontrolovala, jak jsme na tom. Dokonce ani před těmi dvanácti lety mi dceru nikdo neodnášel a nechali nás s mužem po porodu v klidu se s malou přivítat, teprve potom provedli vyšetření, se kterými jsem souhlasila.
Problém v ČR je, že zatímco jakákoli negativní zkušenost je medializována a hojně diskutována, tak pozitivní zkušenosti nikoho nezajímají, obzvlášť ty militantní aktivistky brojící za "normální" porody. Ony by totiž musely přiznat, že i v řadě českých porodnic ty přirozené porody probíhají, že do nich ženám nikdo nekecá. A největší potřebu vyjadřovat se k tomu mají ty ženy, které v ČR nerodily a mají jen "zaručené" zprávy od kamarádek. To, že si kamarádky byly líné zjistit, která porodnice jim vyjde vstříc a která nikoli, už radši nezmíní...
P.S. Třetí porod bude tam, kde jsem rodila poprvé, a těším se 😉
@chris_n Jo, jedna z mých kamarádek rodila letos potřetí. První porod skončil sekcí, nebyla spokojená s přístupem v porodnici. Podruhé a potřetí rodila jinde, potřetí jí tam umožnili dokonce ambulantní porod, bez keců, bez připomínek. Podotýkám, že druhé a třetí dítě rodila vaginálně, třetí dítko mělo 5 kg (nekecám) a ani s takovou váhou neměli problém, sama si vybrala polohu, bez zásahů, bez nástřihu... Jiná porodnice než ty dvě, ve kterých jsem rodila já. Takže ono to i v ČR jde, jen člověk nesmí být líný si dobrou porodnici najít.
@somalicats podle mě máš prostě stěstí, znám nekolik holek, co tohle vše, co ty si mela před x lety, tka nemeli ani ted nebo loni. a to je na tom to smutné
@chris_n Ale prdlajs, okolo sebe mám hromadu lidí, co se rozrodili v posledních 5 letech a až na dva případy jinak všechno v cajku... Ty dva případy jsou kámošky, které prostě chtějí mít medicínský porod...
@somalicats jak jsem psala, ja si vybrala taky dobrou porodnici, rodila jsem v Nymburce. Nejen, že jsem to mela 15minut do porodnice, ale byly na ní dobré ohlasy. Navíc jsem chodila na ambulanci ke gynekologům z té porodnice. A jako zázrakem jsem mela u porodu svojí doktorku, se kterou jsem přošla těhotenství (ikdyz jsem ji videla jen těsně před druhou dobou porodní a pak na sále při závěru)
@somalicats ja veřím, že tvé kamarádky a okolí to štěstí mají. Ale ne všichni 😉 prostě je jeste dost porodnic, kde ta "alternativa" jeste nefunguje. A nemluve o odnasení detí na noc, nošení na kojení, atd....
holky nevíte, jak je to v praxi, když by mimi bylo zdravé a já nechtěla být ty tři až čtyři dny na šestinedělí, lze podepsat reverz? Já porody v nemocnici kvituji, ale to šestinedělí je horor
@chris_n No, odnášení dětí na noc či nošení jen na kojení už nefunguje ani tady v těch pražských fabrikách... Spíš naopak, dítě Ti dají prakticky hned na pokoj a neřeší, jsi-li schopná se starat nebo nejsi... Ta neschopnost se postarat nebyl naštěstí můj případ, ale paní, co ležela se mnou na šestinedělí, byla po sekci, měla problém vstát a nikoho to nezajímalo.
@elu Ambulantní porod. Pár hodin vyčkáš a pak jdeš domů.
@elu lze, ale ještě před 3 lety to bylo dost o papírování a byrokracii, na všecno papíry, základně bylo třeba najít pediatra, který by převzal dítě do péče hned.Některé porodnice mají problém, jiné ne. I v těch velkých se s ambulantním porodem setkají třeba jen párkrát za rok, takže nadšení nesdílejí.
Osobně to naprosto chápu, nemít zrovna v době porodu doma nemocné dítě (rotaviry), tak se biju do hlavy, že jsem si ambu porod nedomluvila (podepsat jen tak reverz není úplně košer, spíše je lepší si ten postup domluvit dopředu), protože zas tolik vyšetření se mimču nedělalo a já neměla žádný problém. Blbý je, že když člověk není v porodnici, tak si tu péči (kontrolu od PA, gynekologa, pediatra..např.) musí zajistit sám.
@somalicats asi žiju na měsíci 😀 jeste furt jsem slyšela o případech, kdy to tak nebylo a nosili jen na kojení
no mě by vyhovovalo byt tam přes noc, jestli se něco nevyskytne...třeba i se mnou, krvacení atd...ale ty 3 dny, to mě děsí, zbytečná buzerace s kojením, čuráním atd.
@chris_n No, ty maminky, které si chtěly tu první noc aspoň trochu odpočinout a požádaly sestry, jestli by si na noc nevzaly mimča na observaci, se potázaly s odmítnutím 😀. Na to jsem zas valila bulvy já, protože před těmi 12 lety mi dali na výběr, chci-li dítě u sebe, nebo jen nosit na kojení. A bylo hodně maminek, které si vybraly tu variantu "nosit na kojení"...
@elu zkus se poptat tam kde plánuješ rodit, jak se tomu staví, resp. co by bylo potřeba. Nikdy nevíš jak porod dopadne, jak ti bude, jak to budeš cítit, ale abys věděla, že když budete oba v pohodě a budeš mít pořád touhu jít domů, tak že na to jste připravení a nebudeš shánět po všech čertech potvrzení lékaře, že mimčo bude v jeho péči a vše co dělají v porodnici zařídí on. To samé, kdyby něco, aby přišel někdo zkontrolovat tebe, kojení apod. Ale už doma, ve svém a v klidu.
@somalicats u prvního před 5 lety mi mimčo odvezli ze sálu ráno (narodilo se ve 4h) a na pokoj mi ho dali před obědem. Dodnes nevím proč, jestli spalo, nebo jestli dělali nějaké vyšetření, nebo prostě jen dopoledne měli frmol. U druhého jsem už před porodem hlásila, že chci dítě co nejdřív. Přivezli mi ho na pokoj asi 20 minut po mně.
A je fakt, že prvního jsem jim pak i dala na pár hodin v noci, sestra to nabídla, ať se vyspíme, na pokoji dvě prvorodičky na mrtvici. U druhého mě to ani nenapadlo, už jsem si věřila, a ani unavená jsem nebyla.
@andelka ach jo...už ted mam z toho strach, u prvního porodu jsem měla snad 12 doktorů a vubec mi to nevadilo, ale ty sestry na tom šestinedělí jsem ještě po pěti letech neprodejchala, připadala jsem si tam jak v koncetráku, dítě jsem měla na jipce a jedna pinda tam dokonce chodila nadávat, že furt brečím i když jsem to dělala tajně pod peřinou
@somalicats ja jsem rodila minuly rok v Brne, odrodila jsem o pulnoci, kdyz jsem odchazela na sestinedeli rekli mi ze mi ho prinesou, tak jsem cekala a cekala a donesli ho az na druhy den....a to bylo v porodnici, ktera deklaruje ze k takovymto vecem ma moderni pristup.
@chris_n ttaky ale neni pekne naopak podle jedne negativni hazet pak vse do jednoho pytle, ne?
@slunickova123 a to delam?
@zuzana_ka rikas ze zkusenosti jaajaa nejsou relevantni, jelikoz tu nerodila, tvoje zkusenost je ale touto logikou stejne irelevantni, protoze je to pouze jeden porod v jedne porodnici. kdyz dle tebe jaajaa zbytecne strasi prvorodicky, ty je zase trochu kolebas, jak je to v porodnicich super. a ono to tak proste vsude byt nemusi.a je dobre o tom vedet a zaridit se podle toho, jaky porod rodicka chce.
@elu mam podobnou zkusenost z sestinedeli-neslo kojeni, a zpusob sester jak mi to ukazat byl otresny,tahaly mi prsa z podprdy jak kraliky z klobouku, hruza des:(
Hele holky prirozeny porod je pekna vec, ale pouze za predpokladu, ze opravdu VSE jde, jak ma. Existuji komplikace, ktere jsou zcela necekane a nedaji se predpokladat. Jeste pred sto lety se ke kazde rodicce volal farar, aby ji dal posledni pomazani a vyzpovidal ji - porod proste byl proces s natolik nejistym vysledkem ( umrtnost matek i deti byla velika), ze si tehdejsi verici zena netroufla rodit bez pomazani, kdyby zemrela ( nejsem verici, jen hodne studuju historii). Tak budme radi, ze tyto casy jsou uz pryc a ze veda postoupila, a ze porod uz neni otazka preziti nebo smrt. Nebo v rozvojovych zemich - myslite, ze ta africanka, co rodi sve desate dite bez pomoci na zemi v chysi, ze je cela stastna za prirozeny porod? spoleha na sve instinkty, a.modli se, at to i tetokrat prezije. i
@slunickova123
Citace: "Hele holky prirozeny porod je pekna vec, ale pouze za predpokladu, ze opravdu VSE jde, jak ma."
Což většinou jde, dokud se do všeho na sílu nezačne monotovat všemocný nem. personál 😉.
Citace: "Existuji komplikace, ktere jsou zcela necekane a nedaji se predpokladat."
Ano, a nastávají zcela neočekávaně nejčastěji po umělých zásazích do průběhu porodu.
Citace: " Jeste pred sto lety se ke kazde rodicce volal farar, aby ji dal posledni pomazani a vyzpovidal ji - porod proste byl proces s natolik nejistym vysledkem ( umrtnost matek i deti byla velika), ze si tehdejsi verici zena netroufla rodit bez pomazani, kdyby zemrela ( nejsem verici, jen hodne studuju historii)."
A takovou strašlivou debilitu, jsi prosím pěkně, vyčetla kde ? 😀 😀 😀 Prosím, pouč nás, kde se v roce 1915 ke KAŽDÉ rodičce volal kněz. Chudinky malé, teda 😀.
Citace: "Tak budme radi, ze tyto casy jsou uz pryc..."
Dobrá propaganda - na co přesně cílíš?
A otázka nakonec: Seš si fakt jistá kompetencí těchto příspěvku? 😀

"porod je zákrok u kterého jde o život" - to nemá vubec smysl komentovat, taková hovadina... 😀