Čtyři v tom 3
Ahoj, je tu nekdo, kdo sleduje tento dokument? Ktera maminka je vam sympaticka a ktera ne? Ja nemusim moc pavlu, protoze kazdy extrem je podle me spatny, je to takova lesni zena. Asi alternativni mamky ji budou obdivovat. Veronika je v pohode, obdivuju, ze ma odvahu na ctvrte dite v podminkach, kde zije. Eva je taky sympaticka, jen ja jakozto pediatr nevim, proc tak specha s nedonosenymi detmi s nizkou PH domu . Jinak na me pusobi dobre. Kacenka je podle normalni prvorodicka, jako doktorka bude mit asi klasicky nemocnicni porod. Za me ok, zastankyne prirozenych porodu to asi zdrbou. Tak co vy?
Holky, nevíte některá, čím se ta Pavla s Marcem živí? Jako kam (a jestli) chodí do práce? Nějak jsem to nepostřehla.
@jaya s tím nemohu souhlasit. Myslím, že žádná generace nebyla vyrovnaná v tom smyslu, že by byla spokojená se sebou a svým životm, jen jejich životy byly mnohem těžší a komplikovanější a neměli čas přemýšlet, proč to tak je. Rovněž tak spotřeba antidepresiv stoupá, protože tady jsou, před lety tady nebyly, první antidepresivum bylo použito ve 20tem stoleti. Navíc je to spiše tlak farmaceutických firem, myslím, že ve spouste připadu by nebyly potřeba, ale je to prostě jednoduchší, lidi raději berou léky než by měly něco dělat, napr. chodit na psychoterapie a pod. Jinak ja v mém širokém okolí neznám nikoho, kdo tyhle léky užívá,takže v separaci od matky to asi nebude.
@stelar Jo, neni to tu o bondingu. Je to jenom jedno dalsi tema, ktere v dokumentu zaznelo. A je jasny, ze zadny bonding nerovna se nevyrovnany clovek, ale muze to byt proste dalsi dilek do mozaiky. Stejne jako vyrvavani a "studeny odchov". Lidi zpravidla nikomu na potkani nerikaji, ze jsou na psychofarmakach. O tech, co to vim, je to jenom proto, ze to jsou lide z rodiny. Silu bondingu jsem zazila sama. Deti mi po porodu vubec neplakali, kdyz byli u me. Plakal jenom starsi, kdyz si ho vzali asi na tri minuty na osetreni (pry se nadychal plodovky) a pak zase u me a opet neplakat. Koulel na me ocima a fixoval si me. Proste presne to, co se ma prvni dve hodiny po porodu odehravat, tak priroda funguje 🙂 A byl to ten nejkrasnejsi pocit, co jsem kdy v zivote zazila...
@jaya Souhlasim s tebou, ze bonding je uzasny. A pokud to lze, tak by ho určite maminky mit měli. Ja jsem to spis myslela tak, že se přeceňuje. A vlastne spousta věci ohledně porodu. Pod vlivem mediální masáže máme pocit, že nejdůležitejší je přirozený porod, bonding, kojeni a pod. Ale spousta maminkam se to nepovede a pak maji pocit, že selhaly, že pro své děti neudělaly to nejlepší, hroutí se z toho. Místo toho , aby si užívaly svého miminka. Podle mně, pokud to všechno jde, tak je to skvělé. Ale pokud ne, tak to predsa ještě nic neznamená. Nevěřím, že pokud se bude o dítě starat s láskou, nenechá ho vyřvávat, věnuje mu svůj čas, tak, že to dítě bude strádat. Jenomže to je spíše problém dnešní doby, na děti je času málo, spousta rodičů nevidí děti od rána do večera ( a ne vždy to je jejich vina), spousta z nich po nich řve (co vidím bohužel hodně často) a celkově si myslím , že v dnešní době mají lidi k sobě "nějak daleko". Asi proto i tolik těch antidepresiv. Snad rozumíš, co tím myslím 🙂
@zuzana_ka to jo, bydleni potrebuji mnohem prostornejsi.
@stelar moc hezky napsáno 😉 Nepročítám vše, ale musím podotknout, že obě mé dcery, ač narozeny císařem (první akutní, druhý už plánovaný), o bondingu a prvním přisátí se mi mohlo jedině tak zdát, ale i tak si troufám tvrdit, že jsou pohodové, klidné (i když na tu první už leze předpuberta 😀 ), tak ta mladší je zlatá, veselá už od narození, klidná, prdy ji netrápily, pěkně spala v noci i přes den, kojená byla mým odstříkaným mlékem, protože špatně sála už v porodnici, v důsledku je to fuk, protože moje mléko měla.... I tu starší jsem kojila skoro rok, taky mým odstříkaným mlékem. Císař mi zkomplikoval hodně kojení, a to vidím jako jediné negativum na mých porodech. Že mi holky nepřistály po porodu na břiše mě trochu mrzí, ale zase jsou zdravé a to je pro mě důležité 😉
opravdu nemám na to číst tady vše, ale k bondingu. Já jsem měla epidurál (ano velké zastánkyně přirozených porodů do mě). Porodila jsem celkem hladce (i bez poranění), malého my dali na chvíli na břicho a já si tak nějak ulevila, že je tady a že je konec 🙂. Pak ho odnesli očistit a manžel šel fotit pak mi ho zabaleného přinesl plačícího a když jsme si ho vzala tak přestal bylo to nádherné. Chovala jsem si ho chvíli a pak ho odnesli vykoupat, obléknout..... a já zůstala na sále ty hodiny (část byl se mnou manžel).
Takže klasický bonding to asi není že? a víte co? Je zdraví, milovaný, spokojený a šťastný!!! To je důležité!
Mě třeba hlava nebere bezplenková metoda - i když je to úžasné tak mi to příjde divné dát malé dítě na ,,nočník´´ ale to je každého věc a když to funguje super. Já si to nedovedu představit. O malého se starám, ale doteď nelezl tak byl na hrací dece a já pracovala nebo vařila takže jsem nezvládala sledovat jeho výraz zda se mu chce čůrat.
Nejsem šátková matka i když se mi to líbí. Ale to že nenosím celý den na hrudi dítě neznamená, že ho nemiluje a že jsem o to horší matka.
Každý podle svého mě třeba příjde úžasné rodit doma, ale já se v nemocnici sítím bezpečněji. Měla jsem příjemné prostředí i personál.
Mě příjde, že v dnešní době se všechno moc řeší a pokud se to nedá podle něčí představy tak je to špatně ☹.
@ladyhacek Prosímtě a proč to píšeš? To je snad tvoje věc a tvůj život a my to všechny respektujeme, akorát netuším, proč bych to měla číst... 😅. A jako proč by se měl do tebe někdo pouštět protože jsi měla epidurál? 😀 😅 - nemáš ty o lesanách nějaké zkreslené představy? Co já vím, jsou to jedny z nejúžasnějších a nejvíce respektujících osobností vůbec 🙂. Tak klid, klid, klid a nožky v teple 😉.
@ladyhacek ono kazda matka a kazde dite je individualni. Ja osobne bezplenkove metode fandim, je to setrne k zivotnimu prostredi, ale vyzaduje to jinaci pristup - mama musi s ditetem travit vice casu, aby to vypozorovala.
Jinak satkovani a pouzivani nositek je super, rodice vlastne nepotrebuji kocar a spoustu obleceni, ktere mimco v kocarku potrebuje . Ale zase kazde mimco je jine, nektere se nosi moc rady, jine moc ne.
Ono je to kazdeho volba vpodstate. Ja bych bezplenkovou metodu nedala, ale satky a nositko pouzivame, jelikoz dite nema rado kocar - uspavani a vozeni v kocarku fakt nehrozi. Kazde dite je opravdu jine a ma jine potreby.
Pavla je mi porad sympaticka, hodne, prijemna a inteligentni. Te s dvojcaty je mi az lito, ma toho na sebe moc, ale taky je mi sympaticka. Katerina od zacatku nesympaticka a cim vic se na ni divam, tim vic mi pripada i hloupa, nemuzu si pomoct. Ne nezkusena, to se stara asi normalne, prumer. Ale proste vylozene hloupa a naivni. Nehodi se to psat, kdyz ten clovek vystudoval medicinu, ze... ale tak se mi zkratka jevi. Treba se umi nabiflovat a zbytek pokulhava (z meho pohledu, tak na me pusobi). Nahodne jsem narazila na tu jeji sestru na fb pod poradem, jak hlida, co tam lidi pisou a dela bububu, ja ji to reknu, kdyz o ni budete mluvit skarede. To mi pripada ultra pitomy. Kdyz ji nekdo nevychvaluje do nebes (ale za co proboha?), tak je to spatne a duvod ke slideni a urazeni se. Zjevne ji to bere a zranuje. Nedivim se, ale rozumnej clovek to necte a pocita s tim, ze kdyz se takhle nekde odhaluje, budou o tom lidi vest reci. I ten chat na Sama doma, tam vlastne vybirala jen takove vlez... pochvalne ohlasy. Chat s Pavlou byl o necem jinem, odpovidala zajimave.
@ladyhacek Mně třeba připadá divné nechávat dítě ve vlastních výměšcích a přebalovat je třeba jen jednou za pár hodin. Samotné by se mi to nelíbilo, tak proč to dělat nemluvněti? BKM není až taková věda, ale to si musí každý zkusit sám.
@simbelmine tak ony ty miminka mají taky plenku ne?
Jako já netvrdím, že by to nefungovalo, ale že člověk nic neudělá, když jen musí hlídat dítě 🙂
@zuzana_ka tak ja bych musela dite davat kakat cely den, ani bych se nenajedla. On byl jak prutokac.. A dodneska kaka treba 5x denne, kdyz ji normalne a kdyz skoro neji,tak 3x nebo 2x. Je mu 23 mesicu za par dni. Ja bych to proste nevysledovala, on u toho zadny grimasy nedelaval, proste co plinka to kakani, co kojeni to kakani..
@zuzana_ka Většina ano, ale třeba autorka knihy Bez plenky vychovávala děti úplně bez nich. A třeba na mojí dcerce jde často vidět, že čůrat a kadit do plínky prostě nechce.
@simbelmine mám jenom dotaz, jak funguje BKM v zimě když je dítě zabalené od hlavy k patě a jde se třeba k dr a není možnost nikde zastavit a dát dítě čůrat?mám na mysli malinké miminko, díky. nechci rýpat ani rozvíjet nějakou diskuzi ale jen mě to tak napadlo v souvislosti že budu mít dítě teď před zimou a nějak si neumím představit tohle v praxi, jestli nechceš neodpovídej nebo napiš do IP aby někdo nedloubal, díky 🙂
Mě by zajímalo, jak to funguje ve spánku. Moje všechny tři děti spaly v kojeneckém období tři hodiny dopoledne, tři hodiny odpoledne. Po spaní po rozbalení samozřejmě mokré. Nebo když má člověk těch dětí víc a musí se věnovat i starším, dělat úkoly, vyzvedávat, vozit na kroužky, v tramvaji, v metru, v autě, atd... v podstatě nejsme celé odpoledne doma, nebo jsme 3 hodiny na hřišti, i v zimě, jak to dělat pak... Přijde mi, že to by musel člověk být jen zavřený doma a sledovat miminčí výraz. Což ano, asi by to fungovalo, ale přijde mi to už trochu jako ideologie.... podřizovat chod celé domácnosti miminčímu vyměšování a nedělat nic jiného....Pardon za OT, ale když už se na to tady narazilo...
Podle mě ty dětičky venku a na spánek tu plenku mají.
Kdysi ve víkendu říkali, že nosí plenku pro jistotu. A paní, co tam tu metodu popisovala říkala, že zrovna dneska má úspěch 50:50.... což není žádný úspěch...
@kocicinka já si to v praxi neumím představit, no ale na to že metoda funguje údajně 12let tak posun dále je na bodu mrazu ☹ a neomlouvej se otázka je k tématu 🙂 a v pořadu se o tom mluvilo, porodit se už porodilo a řeší se další věci 😀
@zuzana_ka pravda, úspěch žádný, podle mě je to zařadit do běžné domácí praxe strašně složité, pokud dítě plenku stejně mají tak by měli přejmenovat asi název.

@lenka3p ahaa, ja jsem si vubec nevsimla 😨 tak to pak jo, diky za postreh!