Dát dítě k adopci nebo ne?

terez_ak
22. únor 2015

Dobrý den předem vás prosím abyjste si rýpavé a nemožné komentáře nechali pro sebe a spíše mi poradili . Jsem ve 37+4tt. Je mi 19 a jsem sama přítel mě opustil když se dozvěděl že čekám mimčo tudíž jsem na všechno sama nechtěla jsem jít na potrat protože bych si celý život vyčítala že jsem zabila živého tvorečka. Od 7.mesíce to nezvládám čím dál tím víc a tak z 90% si myslím že to nezvládnu ani když se mimčo narodí proto se chci zeptat co si myslíte o adopci . Prosím zkuste se vžít do mé situace.

nonnni
22. únor 2015

Myslim si, ze je od tebe velmi statecne si pripustit, ze mas sve hranice a myslet primarne na budoucnost ditete, kteremu adopci muzes zajistit stabilni prostredi. Fandim ti.

filajka1
22. únor 2015

zvazila bych oporu rodiny - pokud mas v nich nekoho, na koho je spoleh a pomuze ti a sama bys rekla, ze to zvladnete, tak si miminko nech, mohla bys nekdy i tohodle rozhodnuti litovat.

wenduliks
22. únor 2015

Ja na tom nevidim nic spatneho. Jsou pary,zajistene,ktete mit deti nemuzou a miminko budou milovat a daji mu vse. Ty bys mu asi nedala,krom zivota nic. Proc mu nedat tu sanci,aby se melo dobře a sobě,aby jsi jen nezivorila s miminem na krku. Jsi mlada,mas cely zivot pred sebou a pokud uz ted citis,ze to nezvládnes,tak uvazujes spravnym směrem.. Ja zastavam nazor,ze deti nemaji mit deti a to ty jsi.. Hodne stesti pri rozhodovani.

dzungala
22. únor 2015

Ahoj,

záleží jakou podporu (a zda) máš v rodině. Finanční (hmotné) zaopatření se vždy nějak udělá (pomohou i úřady), ačkoli někdy se to pak pohybuje blízko chudobě..Kamarádce jsem před 10 lety takto pomáhala v situaci, kdy neměla podporu v rodině a přítel ji s dítětem odmítl, neměla peníze, neměla kde bydlet. Našly jsme nakonec azylový dům pro matky s děmti, byla tam rok a pak se její situace zlepšila. To jsem jen tak naťukla, abys případně nevzdala mateřství, protože bys na to byla sama. Bylo by to velmi velmi těžké, ale hlady a pod mostem byste nezůstali.

Spíš jde o to, zda ji psychicky naladěná mít dítě. Pokud si to nedovedeš vůbec představit z důvodu, že se ti děti třeba fakt hnusí a fakt nejsi zvědavá na pokakané plíny a omezení svobody a přijmutí všech důsledků, které teda potrvají min. těch příštích 18 let, tak se poraď s někým z rodiny - zda by se někdo přímo z tvé rodiny miminka neujal (teta? sestřenice?). Nebo se pak teda začni zajímat o možnost dát dítě k adopci - je třeba si o tom i něco nastudovat...

Otázkou ale je, co s tebou udělá porod a přiložení miminka, třeba navážete pouto a pak už bude vše snadnější řešit🙂 Nejtěžší je rozhodnout se, zda ho chceš, ale ty sama v tom žádáš o radu, takže moje "moudro" o rozhodování ti asi moc nepomůže, co..

Ber to tak, buď se dítěte po porordu nebudeš chtít vzdát a vše se pak dá řešit a existují instituce, které jsou schopné pomoci. Nebo prostě dítě opravdu chít nebudeš a vzád se ho můžeš kdykoli, můžeš ho odložit i do baby boxu, ale v tu chvíli myslím ztrácíš možnost jej získat zpět, ale naopak nějaký pár si ho hned může adoptovat a dát mu rodinu "jako by se nic nestalo" (samozřejmě v uvozovkách - taky mě nechytjete za slovo, dík).

Jednoduché to opravdu nemáš a nikdo nemá právo tě tu pranýřovat. Ale zase bych nečekala, že tu najdeš řešení..Fakt nemáš s kým si o tom osobně promluvit? Nemáš se o koho opřít?

zuzapra
22. únor 2015

Jen bych ti chtela rict,ze dite je to nejkrasnejsi a nejuzasnejsi,co zenu v zivote muze potkat. Mozna mu nebudes moci vsechno koupit..., nejdulezitejsi je laska, kterou to mimco ti tisickrat vrati!!! Udelej tak,aby jsi jednou nelitovala. Pokud ale vis,ze na nej budes zla a mimi bude stradat, zkus to probrat s odbornikem. Myslim na tebe a at to zvladnete!!!

marecekavendulka
22. únor 2015

zlatí,jak to,že to nezvládáš? to je mi líto☹ moc bych ti přála poznat ten veliký dar mateřství. je určitě lepší dát dítě k adopci,pokud to cítíš jako východisko,já bych to ovšem nedokázala. nezkoušela jsi ještě (pokud nemáš oporu v rodině) např.návštěvu psychologa? drž se.
ps:ještě jestli ti to nevadí---v čem to nezvládáš?jestli chceš odpovědět,tak IP 🙂

marcicek84
22. únor 2015

Hrdé matky ti napíšou, aby ses ho nevzdávala.
Skeptičky, žes měla jít na potrat dokud to šlo.
Věřící, že adopcí pomůžeš někomu jinému.

Já ti napíšu, že ať se rozhodneš jak chceš,musís být schopna nást ty následky 18 let (necháš si jej vs. nenecháš si jej) osobně bych s rozhodnutím počkala po porodu, informovala bych se o možnostech a podpoře jak na úřadech, tak v rodině a případě o možnostech adopce a zatím nedělala ukvapené závěry, ono ti to ukáže samo po porodu, jak se rozhodnout...

raada
22. únor 2015

Pokud opravdu dítě nechceš, chceš žít jako dřív, uděláš adopcí ten nejlepší dobrý skutek, dáš vytoužené dítě páru, který je roky nešťastný a vlastní dítě mít nemůže. Velký obdiv a přeju hodně štěstí. Toto je ta nejtěžší cesta, kterou jsi mohla zvolit, ale kterou daruješ dítěti život a dvěma lidem dáš ten nejcennější dar!

Pokud se pro adopci rozhodneš, pořádně si to rozmysli, jak tady holky píšou, že po přiložení a nakojení už se ho nevzdáš...pokud to bude dopředu vše domluvené, podle mě ti mimčo vemou hned po porodu a nebude cesty zpět☹ další možností je baby box - zkusíš si s dětátkem, podle mě se do nej zamiluješ a už ho pryč nedáš, ale pokud by to opravdu nešlo, je to nejjednodušší cesta.

limlim
22. únor 2015

Pred par lety bych ti rekla ze at ses trochu sobec a myslis na sebe.. Ted kdyz vim ze ditko mit asi nebudu bych ti rekla ze at delas vse proto aby sis ho nechala a zhodnotila vse pro a proti a zkusila i odbornika. At tak nebo tak NIKDO nema pravo te nejak soudit. Hodne stesti

mandala
22. únor 2015

Nechala bych to otevřené a rozhodla se až po porodu. Určitě by ti to zkomplikovalo život, ale může se stát / a já bych si tipla, že se tak stane /, že si to mimčo tak zamiluješ, že se ho nebudeš chtít vzdát. Fandím ti, že jsi se rozhodla dát dětátku život, proto at se rozhodneš jakkoliv, nic si nevyčítej, i v adopci mu bude dobře. 🙂 🙂 🙂

marketa233
23. únor 2015

Vzhledem k tomu, že jsi svou situaci vůbec nepopsala, těžko dostaneš konkrétní odpovědi. Každopádně mi přijde rozumné počkat do porodu, i když pak může situaci zkreslit poporodní deprese. Jestli jde jen o finanční situaci, věř, že to vždy nějak zvládneš.

sal80
23. únor 2015

Miminko zvládnete. Obohatí Vás tak, jak si zatím ani nedovedete představit 🙂 Ale ať se rozhodnete jakkoliv, nikdo Vám nemůže nic říct. Myslím na Vás!

hojda
23. únor 2015

Nevím, jestli je reálné si nechat rozhodnutí až po porodu. Na dítě je potřeba se připravit, nejde to přijít domů a nemít doma vůbec nic. Tohle už je termín za minutu dvanáct, pokud už je zakladatelka v 38, týdnu, tak může porodit každým dnem.

jancip
23. únor 2015

Nikdo Te nemuze soudit, ani ti rici, co je nejlepsi. Zalezi na mnoha okolnostech a to konecne rozhodnuti je na Tobe. S miminkem to rozhodne neni vzdy jednoduche, ani kdyz ma maminka zazemi. Neni ale ani jednoduche zit s vedomim, ze nekde zije Tve dite a Ty nevis, jak mu je.....jestli mas moznost, zkus se obratit na nejakou organizaci, ktera se touto problematikou zabyva. Jednak by Ti pomohla zorientovat se v tom, jake by jsi mela moznosti jako mlada maminka a take by Ti vice vysvetlila podminky adopce, jak dlouho si to muzes rozmyslet apod. A podle toho by ses pak zaridila.

mokro
8. únor 2016

nepíšeš jak se k tomu staví Tvoje rodiče,určitě až uvidí toho maléhočlovíčka tak vás přijmou a pomohou.Otce dítěte zapsat do rodného listu,at platí výživné a kdyby nechtěl testy dokážou otcovství. Když nebudeš náročná ,levný kočárek se dá sehnat a prádelko v dětském sekáči. Dášli toho tvorečka k adopci ,jednou si to budeš vyčítat a pořád na to myslet, zda jsi udělala dobře. rozvaž to 🙂

nase_ema
8. únor 2016

mokro, je to už rok staré téma a vzhledem k profilovce zakladatelky tématu myslím, že to dobře dopadlo a miminko zůstalo u své maminky ♥

gepe
8. únor 2016

@mokro otazka uz je starsiho data. Jinak mrkni na profil tazatelky 😉 😅

dennj
8. únor 2016

Miminko a maminka vypadají velmi spokojeně 🙂

8284
8. únor 2016

Všimla jsem si později, že už je toto staršího data. Jsem moc ráda, že vše dopadlo dobře a miminko je u své maminky. Holčička vypadá krásně, prostředí, ve kterém žijete je také krásné.... Z Vašich fotek je znát pohoda a láska! Moc Vám to přeju a držím palce. 🙂