icon

Dáváte dýško u kadeřnice?

esmeralda11
23. črc 2021

Čau holky,
zajímá mě, jestli dáváte dýško u kadeřnice? Já nikdy nedávala, je drahá i tak, ale pak v nějakym seriálu to zmínily jako buranství, tak nevím, jestli nejsem celou dobu za burana?🙈

Strana
z3
treasurka
23. črc 2021

Tak dýžko je vyjádření spokojenosti se službou, takže podle toho...

esmeralda11
autor
23. črc 2021

Díky všem, co zvládly přispět do diskuze slušně a bez urážek👍🙂 zřejmě to každý vnímá různě. Moje kadeřnice má svůj vlastní salón, je nejdražší ve městě, jejích služeb si ale cenim a tak jsem ochotná tu její cenu zaplatit (přesně jak psala jane46) a ráda. Ale myslím, že už jen tím jí dávám najevo, e jsem spokojená a ohodnocuji ji tak, jak si ona sebe cení.
Ale je fakt, že kdyby to byla zaměstnankyně nějakýho salónu, tak to by byla jiná.
Já si každopádně taky nemyslím, že číšníči, kteří mají prd a žijou z většiny z dýšek jsou to samé, co kadeřnice s vlastním salónem.
Ale každý to cítíme zřejmě jinak.
Díky za názory!🙂

verusak87
23. črc 2021

Dávám kolem padesáti korun, ale moje útrata bývá kolem 400 i se synem. Ty ceny co jsem tu zahlédla, mě šokují 😲

kelerub
23. črc 2021

@esmeralda11 kadeřnici dávám 100,-. Dokonce i tomu plynaři co mi teď dělal revizi kotle jsem to zaokrouhlila na celou stovku. Doktorovi peníze nedávám, ale vždy donesu chlebíčky, zákusky,... obvoďákovi i gynekologovi. I sestrám. Dávám dýško ve všech službách. I pedikérce a kosmetičce. Ano, jsou za to placení, udávají si cenu, ale beru to jako poděkování nad rámec. A trošku sobecky to dělám i pro případ co kdyby. 🤷

malanoha
23. črc 2021

@verusak87 Me taky... Ja platim za sebe (barveni odrostu a konecky) na mensim meste kolem 600,-. A ne, nebarvi mi to barvou z drogerie😁

luciina
23. črc 2021

Já dorovnávám do stovky, takže když je to 910,- tak řeknu 1000,-

michaela_2
23. črc 2021

Pokud se mi výsledek líbí, dýško dávám. Stejně jako v restauraci obsluze a kuchaři, pokud nám jídlo chutná a obsluha je příjemná.
Také kosmetičce, masérce atd
Zkratka ve službách, kde jsem spokojena a rada se tam vrátím, dýško ráda nechám 🙂

Je to takové spíš jakoby gesto toho, že jsem někde spokojena více než jinde.
Prostě kvalita služeb.

michaela_2
23. črc 2021

@esmeralda11 pokud je cena třeba těch 1500 rovných, tak zvlášť do ruky přidám třeba 50kc
To je takové optimální, za mě 🙂

95newmommy2020
23. črc 2021

Většinou to mám za 3800 přidám 200 Kč na vrch. Posledně jsem byla 6 hodin. Měla to semnou zabity na dost dlouho.

potaplice
23. črc 2021

@95newmommy2020 3800 Kč a 6 hodin 😯. Můžu se zeptat za co ?

malenka3
23. črc 2021

@esmeralda11 nedávám 🙈 vnímám to jako ty, nikdy mě to nenapadlo, se jí musím zeptat příště 😄. Chodím k soukromé. Ona si svoji službu nějak cení a já jsem ochotná ji zaplatit. Když platím 700, tak jako dýško 20 korun? 50? To mi přijde ujetý. Ale zaokrouhluju, kdyby řekla 680, dostane 700.

meronym
23. črc 2021

@malenka3 Mam to stejne. Platim pomerne vysoke ceny. Moje kadernice i kosmeticka jedou na sebe, platbu zaokrouhluji, ale kdyz si kosmeticka rekne 1.400,- Kc, zaplatim 1.400,- Kc 🤷‍♀️ Nikdy jsem nad tim hloubeji neuvazovala.

veroniqess
23. črc 2021

Ano, pokud jsem spokojená, přijde mi to samozřejmé. Naposledy cena 1400, dala jsem 1500.
A fakt by mě nenapadlo srovnávat kadeřnici třeba s prodavačkou, ve smyslu, že přece prodavačka taky nedostane tuzéra 🙈 My jsme fakt Češi 😃

gracinka7
23. črc 2021

@esmeralda11 já nedávám, nikdy jsem neslyšela, že by se v kadeřnictví dávalo dýško.

megi89
23. črc 2021

Dávám pokaždé, ale já platím málo a hlavně je skvělá 😎 vezme mě skoro vždy hned, takže jooo, ona si ho zaslouží. Já třeba za melír platím 375kc a dávám ji 500kc. Co 3,4 měsíce.

95newmommy2020
23. črc 2021

@potaplice Jo určitě. Já chodím cca jednou za půl roku na balayage. Ale stahovala se mnou barevná tehdy velmi tmavá barva xkrat napatlana. Takže dlouhý proces, nejakej ten olaplex. Ty vlasy byly fakt KO. A chodím do klieru, na Chodově. Tak to jsem i slyšela ze jsou dražší. Ale byla jsem spoko.

nazka
23. črc 2021

@esmeralda11 já dávám vždy, vždycky to zaoukrohluji nahoru do stovky. Jen pokud to končí 80 a výš dávám sto plus pade, jestli mě chápeš 😄

j.a.n.i
24. črc 2021

@veroniqess No a v cem se ta kadernice liší, ze ona by toho tuzera dostat mela? Ja v tom fakt rozdil nevidim, obe delaji jen svou práci. Jo, pokud udela nekdo neco navic, tak tam vidim prostor. Ja tedy ani upřímně nevidim duvod, proc by se melo davat neco navic automaticky v restauraci, tak at si to do haje zakalkuluji do cen a obsluze do platu, nevidim duvod, proc by nekdo mel mit cast platu bokem.

eviicka
24. črc 2021

@esmeralda11 děkuju za dotaz, zrovna včera jsem byla u jedné nové (stěhovali jsme se) a přemýšlela nad tím. Taky si říkám, že je soukromá a cenu si tedy stavuje sama. Kdyby dala něco zaokrouhlovacího, tak zaokrouhlím, ale zrovna si řekla o částku ve stovkách, tak nic no. Snad nejsem moc za burana, příště se polepším 🙂.

baraskaska
24. črc 2021

Davam vzdy, protoze jsem vzdy spokojena ale kdybych nebyla taky se na to vyprdnu.

maxulekapcule
24. črc 2021

Ja take zaokroulim, nejak. Ale tak decentne, jak tu nekdo rekl, ja za praci nedostanu navic taky ani korunu, hezky jen za hodiny, byt jim vytrhavam trn z paty, zadna premie, nic. Takze asi tak, v restauraci max 10kc.

drep
24. črc 2021

Dávám kadeřnici i pedikérce, jinam nechodím. K oběma chodím tak dvacet let, s oběma jsem spokojená a nikdy jsem nad tím nepřemýšlela, že bych neměla/nemusela. Z druhé strany taky dostávám mzdu, taky mi občas někdo přinese “dýško” (obvykle bonbošku, ale už to byly i peníze). Vzala jsem asi třikrát v životě květiny (dvakrát mi je nechali s přáním u sester), jinak všechno striktně odmítám, je mi to nepříjemný.

kaaacaaatkooo
24. črc 2021

Platím 720Kč (barva, střih), zaokrouhluju na 750Kč.

irmamala
24. črc 2021

@veroniqess Presne, to je zase diskuze 😀 Prodavacka se mnou netravi dve hodiny casu, nemusi byt prijemna, abych prisla znovu. A v nejakem malem soukromem obchudku dam dysko i prodavacce, kdyz vidim, ze ji zalezi, aby zakaznik prisel znova….Kdyz se tu porad argumentuje, ze je to jejich prace, proc teda davate detem do skolky a do skoly darky pro ucitele, kdyz je to jejich prace? Za co navic jim tim dekujete? Vsak za to ze se dobre staraji o vase deti je jejich prace a maji za ni plat…. 😀

michaela_2
24. črc 2021

Já jen koukám, kolik lidí tady píše, že oni v práci taky dýška nedostávají 🙈🙈🙈🙈🙈
To je taaaak typicky “český” tohleto 😂
Proste jsou povolání, kde se dýška dávají a povolání, kde ne.
Stejně jako se někde pracuje i v nočních směnách, někde ne, někde se pracuje s dětmi, někde ne....😃
Snad podle sebe, nebudu vždycky soudit tebe, jak se říká....
Jasné, že dávat dýško není nic povinného a je to každého věc, ale tohle odůvodnění mě teda dostalo.

malenka3
24. črc 2021

Musím říct, že to je fakt zajímavé téma. Jak jsem teď našla, tak přesná pravidla bontonu v otázce spropitného neexistují. Ale moc se mi líbí tenhle zdroj, který tak nějak vyjadřuje, jak to vnímám. A u kadeřnice, která si stanovuje cenu své práce sama, a ne malou, prostě nečekám, že jí k tomu budu dávat ještě drobné.

"Zásadně je určeno spropitné pro obsluhující personál například v restauracích, barech, hotelech, můžete jím odměnit ochotného taxikáře, nosiče či řidiče vašeho zájezdového autobusu. Zkrátka všechny profese ve sféře služeb, které bývají málo ohodnoceny ve formě mzdy a mnohde se i počítá s tím, že část výdělku jim přinese právě spropitné. Spropitné byste neměli dávat například lékařům, různým terapeutům, nebo ve sféře služeb, které jste si zakoupili za fixní částku, například pronájem auta, zapůjčení kola, různé opravárenské a servisní služby atd."

gruyerre
24. črc 2021

Dýško kadeřnici dávám tak 50-100 Kč. Ale tady v tom případě ještě chápu, když někdo nedá. Co mi přijde hodně divné, je nedat dýško v restauraci, pokud jsem spokojená, nebo zaokrouhlovat na desetikoruny, to je podle mě ostuda.

brunetka11
24. črc 2021

@esmeralda11 Dávám, většinou do stovky, spíše to vychází kolem 50-70,- Kč.
V restauraci (pokud nejdu na rychlý oběd v polední pauze) do 10 % ceny také. Když si jen jídlo vyzvedávám v boxu, většinou platím předem, tak jim dám dvacku.
Když beru nákup přes Rohlík nebo přijede pošta či kurýr, vždy mám pro ně odloženy dvacetikoruny.

j.a.n.i
24. črc 2021

@hezz17 Tak v ramci objednavky bych nic nedala, to uz vubec nevidim duvod.

ivybee
24. črc 2021

Jsem OSVČ ve službách, i když mám nastavený ceny, tak to, že mi dá někdo dýško beru jako znamení, že byl spokojenej. A já to dělám stejně. Pokud jsem spokojená a pokud vidím, ze se dotyčná snaží, dělá svou práci svědomitě a záleží ji na výsledku, nemám problém nechat i 150,- - 200,-.
Dělám to v restauraci, kadeřnictví, na kosmetice/mani/pedi, u maserky a třeba i u automechanika. Pokud se mi opravdu 100% času věnují, poradí mi a nebo třeba udělají i něco navíc.
Pokud jsou protivný, mají otrávený ksichty a nebo nedělají svou práci dobře, dostanou maximalne 20,-. Nechávám tedy vždy. Jen pak záleží (podle mé spokojenosti), jak moc to zaokrouhlím.

Strana
z3