Děda přepsal byt na cizí osobu. Je možné to nějak řešit?

11. únor 2022

Zdravím, napřed zkouším psát sem, jestli tu není třeba nějaký právník, nebo člověk co by se s tímhle setkal.
Můj děda (otec mé matky) z ničeho nic přepsal svůj byt, který měla po jeho smrti zdědit výhradně moje máma, na naprosto cizi osobu. Myslíme si kdo to je, podle katastru máme její jméno. Nijak to nevysvětlil, chová se divne.
Máme podezření, ze ho k tomu nějak přesvědčila, ze on není z těch lidi, který by někomu něco nedej bože dal.
Možná stařecká demence. Myslíte si, ze to lze nějak řešit ? Pro majetkový podvod nebo ? Děkuji za odpovědi.

ella95
11. únor 2022

Pokud není zbaven svépravnosti, může si s majetkem nakládat dle svého uvážení. Pokud to chcete napadnout, musíte to dát k soudu, kde bude prověřeno, proč jednal jak jednal. Ovšem pokud tam řekne, že je to jeho přání a že ho nikdo neprinutil....platíte veškeré výdaje, nejsou to vůbec malé částky a je velice možné, že si tím dědu též znepřátelíte. Kamarádka řešila podobnou věc a právník ji řekl tady tohle. Ale jednalo se o otce, který uprednostnil jednu dceru před druhou.... Těžko říct jestli je to stejné i v případě přímého dědice a osobu cizí...

hojda
11. únor 2022

A co vam k tomu rekl deda?

ella95
Autor odpověď smazal
Zobraz
merope
11. únor 2022

Jak je to dlouho, co to přepsal? Pokud už to je zapsané na katastru, tak je to s velkou otázkou. Každopádně má smysl se začít ptát právníka a nikoli tady.

A určitě to je vhodné udělat, pokud v tom bytě nemá aspoň právo dožití. Jinak ho můžou pak prostě vykopnout a tradá.

autor
11. únor 2022

@hojda normálně za nim máma přijela, dlouho se už o nej stará co umřela babicka… a on ji ve dveřích řekl ze ji vydědil a cau.

marimanta
11. únor 2022

@ella95 jenže on nezemřel, a za života si, jak píšeš nahoře, může s majetkem nakládat, jak chce.
(Bohužel) potomci nemají automaticky nárok na majetky předků.

barumrallyebum
11. únor 2022

K vydedeni musi byt padne duvody, rozhodne bych sla co nejdriv za pravnikem a pokousela se to napadnout. Jeste se takove prepisy daji napadnout, pokud nekdo takovy jako vas deda umre do tri let po prepisu.

j.a.n.i
11. únor 2022

@barumrallyebum Ale on ji dle prava nevydedil... On za zivota svuj majetek daroval a pokzd se prokáže, ze je plně pri smyslech, tak je vse ok.

autor
11. únor 2022

@j.a.n.i já vím, ze ji nevydědil a i vím ze si se svým majetkem může dělat co chce, ale myslím ze z ,,vlastní vůle,, by to jen tak neudělal.

verka86
11. únor 2022

Zašla bych za právníkem. Stařecká demence se projevuje různě, ale může být jen lehce zmanipulovatelný. Určitě je to napadnutelné. Dělal by se znalecký posudek, sice to bude náročné pro vás všechny, ale určitě bych s tím něco dělala.

hojda
11. únor 2022

Duvod?

ele_nka
11. únor 2022

A jaké máš vztahy s dědou ty? Co já bych za ním zašla na návštěvu a pobavila se, než hned řešit právníky.

hasara33
11. únor 2022

Sáhněte si s mámou do svědomí a zkuste se zamyslet nad tím jestli ho k takovému kroku nedovedlo vaše chování vůči němu 😉 nic ve zlém, neznám vás samozřejmě, ale nezřídka se stává, že děti/vnoučata se o své rodiče/prarodiče nezajímají, a když se zajímají, tak jen v případě, že z toho kápne nějaká ta koruna 😉 a když pak dojde na dědictví, tak starý člověk při smyslech, který si tohle všechno zapamatuje se rozhodne majetek převést na člověka, který nemusí být členem rodiny, ale byl tu pro něj i bez toho, že od toho očekával nějaký mamon 🤷‍♀️ pokud tohle váš případ není, tak bych doporučovala si s dědou sednout a promluvit si, co ho vedlo k takovému kroku 😉 a možná ideálně si pak sednout i s tou osobou, které má majetek připadnout 🤷‍♀️ tu osobu znáte osobně? Víte, co je to zač?

verusak87
11. únor 2022

Je to asi hnusné, ale jako dcera bych se přestala starat a ať se postará cizí obdarovaná osoba 😕

autor
11. únor 2022

@ele_nka on k sobě nikoho nepustí …

autor
11. únor 2022

@hasara33 psala jsem., ze za nim máma jezdila a starala se o nej celou dobu až do teď. Teď už ji ani neotevře. Ale já se ptala na to, co se dá dělat.. ne jestli jsem na nej já nebo máma kašlaly. A on ji majetek nemá připadnout, ale už je její. Děkuji

merope
11. únor 2022

Jaký majetek je její? Psala jsi, že to přepsal na cizí osobu. Nebo přepsal jenom svou část? Pokud přepsal svou část, tuším, že tam je nějaké předkupní právo, nelze úplně snadno prodat (přepsat) svou část bez nabídnutí ostatním spoluvlastníkům.

j.a.n.i
11. únor 2022

No, tak kdyby byl její, tak by ho těžko děda mohl převést na jinou osobu.

j.a.n.i
11. únor 2022

@merope Předkupní právo tam sice je, ale jen půl roku od nabytí.

somalicats
11. únor 2022

@j.a.n.i Mohl převést svoji část - jestli ten byt vlastnil společně s manželkou, tak po její smrti, pokud to neošetřili v závěti jinak, zdědila část matka tazatelky (pokud tam nebyli jiní dědici, tak by byla její čtvrtina bytu).

betelgeuzz
11. únor 2022

@merope @j.a.n.i holky, ten příspěvek je reakce na @hasara33 , která napsala "ideálně si pak sednout i s tou osobou, které má majetek připadnout ", na to ona píše, že majetek už je té osoby.

autor
11. únor 2022

Ještě doplňující informace: máma nevlastní žádnou část bytu, vzdala se své části, aby ji otec nemusel vyplácet, protoze ji řekl, ze stejně bude byt po smrti cely její.

autor
11. únor 2022

@merope špatně jsem se vyjádřila, když sem napsala majetek je její, myslela jsem onu osobu, ženu, které to dal. A není to jeho přítelkyně nebo tak něco.

merope
11. únor 2022

Ale on by ji vůbec nemusel vyplácet, prostě to mohli mít dohromady. Bohužel tohle už se asi nezmění.

A neprodal ten byt (že by dostal peníze)? Já bych se jen bála, aby dědu za pár měsíců nevykopla a ten vám nezazvonil na dveře, že nemá kde bydlet...

ilonne
11. únor 2022

@ella95 Tady se nejedná o žádné dědictví. Tohle je úplně mimo.
Pokud není zbaven svéprávnosti, může si se svým majetkem nakládat jak sám uzná za vhodné. Vám se to sice nelíbí, ale to je tam všechno, co s tím uděláte.
Pokud z toho chceš udělat podvod, počítej s tím, že dědu bude muset vyšetřit psychiatr (soudní znalec) a pokud soud sezna, tak dojde ke zbavení svéprávnosti a ustanovení opatrovníka.
S největší pravděpodobností se tak ovšem nestane a budete platit veškeré soudní výlohy.

marimanta
12. únor 2022

@verusak87 cože?! Jakože o rodiče se postarám, jen když mi z toho kápne byt?!

autor
12. únor 2022

@merope je tam zapsáno v katastru věcné břemeno bytu…

j.a.n.i
12. únor 2022

No a darovak to tedy nebo prodal, z katastru to zjistis a i za kolik.

merope
12. únor 2022

A znáš tu osobu? Není to taková ta "hypotéka dopředu" nebo jak se jmenuje to, kdy seniorům dávají rentu za to, že oni jim věnují byt?

Ale je fakt divný, že s mámou odmítá komunikovat, neotevře dveře a tak.

autor
12. únor 2022

@j.a.n.i to jde přes internet na katastru zjistit?