icon

Děti 10 a 14 let samy doma. Jak dlouho bývají vaše děti podobného věku doma samy?

8. zář 2025

Teď v září se to špatně sešlo a nevím, jak to řešit. Domů chodím kolem páté, pak jedeme zalít a nakrmit k prarodičům, kteří jsou celé léto až tak do listopadu na chalupě a domů se vracím mezi sedmou a osmou. Manžel jezdí daleko a přijíždí v osm, prarodiče má na druhou stranu od práce. Loni to bylo podobné, ale měli jsme hlídání a zvládali jsme se střídat s manželem, ale ten už pracuje jinde, letos hlídání nemáme a děti musí být samy doma. Je jim 10 a 14. Starší se vrací domů po čtvrté, mladší kolem jedné.
Jak dlouho bývají vaše děti podobného věku samy doma?

Strana
z5
veroniquecz
10. zář 2025
@terka_37

@veroniquecz ja jsem zdravotní sestra a pracuju na 2h směny, mám úvazek 0,75. tzn. 11 směny měsíčně, často nocni. Takže těch volných dnů je hodne. Manžel na HO, ve 4 skončí a je doma. Tak proto. Práci mame takhle nastavenou právě kvůli dětem a i našemu volnému času.

@terka_37 tak to je super, prave si to nedokážu moc představit při normálním úvazku.

veroniquecz
10. zář 2025
@budouci_maminka

@vanilkacka sobecke mi prijde prilis silne slovo, ja si myslim, ze ji z toho budou plynout vyhody (vejce, maso, ovoce, zelenina..)
@veroniquecz mame to stejne, kdyz se stmiva az v 8 vecer a doma se potkavame vsichni v 5, tak neni problem vyrazit jeste za sportem. Nekdy se jdem spolecne s detma projit (deti na kolobrndach) treba i v 9, 10 vecer, 3km prochajda po obci. Naopak je to cas ktery mam s detma nejradsi protoze uz jsou vyklidneny ze skoly a z krouzků a je snazsi z nich dostat i neco vic na otazky jaky meli den nez jen "dobrý" 😅

@budouci_maminka u nás už je menší po osmé v postýlce nachystaná na spaní, tak to nám ten čas zkracuje, ale zase chodíme ze školky na hřiště, to je fakt. Ale kola a plácání so dost dobře v týdnu nedovedu představit 🙂

autor
10. zář 2025

@budouci_maminka neplyne nám z toho nic, vejce máme svoje, vejce od tchýně skladujeme a oni si pro ně buď přijedou, nebo jim je vezeme. Zahradu máme svoji.
@amenophus mně jde o to, že toho je moc. Za tento týden jsme se viděli maximálně hodinu a řešili jsme školu.
Hlavně čtvrťák by někoho potřeboval.
Příští rok mají prarodiče smůlu. Šlo to, když tam měl muž práci, teď to je už náročné.
Ještě by to šlo, kdyby to bylo ve stejném městě.

20190418
10. zář 2025

Syn bývá od třetí třídy pravidelně doma sám. Bude mu 11. Často je u něj kamarád, některé dny se sám dopraví na kroužek. My chodíme z práce kolem šesté. Už byly i dny, kdy byl sám až do spánku a i se sám uložil, když jsme s mužem měli divadlo a nestihli se mezitím otočit doma. Průběžně mu volám. Příští tyden bude zase celý den sám až do pulnoci. Jsem celý den na konferenci a večer jdeme s mužem zase za kulturou. Záleží samozřejmě na povaze dítěte, jestli není neřízená kamikaze střela, ale jinak mi tenhle dotaz u dětí 10 a 14 přijde dost mimo.

budouci_maminka
10. zář 2025
@anonym_autor

@budouci_maminka neplyne nám z toho nic, vejce máme svoje, vejce od tchýně skladujeme a oni si pro ně buď přijedou, nebo jim je vezeme. Zahradu máme svoji.
@amenophus mně jde o to, že toho je moc. Za tento týden jsme se viděli maximálně hodinu a řešili jsme školu.
Hlavně čtvrťák by někoho potřeboval.
Příští rok mají prarodiče smůlu. Šlo to, když tam měl muž práci, teď to je už náročné.
Ještě by to šlo, kdyby to bylo ve stejném městě.

@anonym_autor hah tak to teda nechapu vubec ze jsi se k tomu dobrovolne propujcila, urcite doporucuju se vymezit a naucit se rikat ne a v prvni rade myslet na sebe a svou rodinu (=manzel a deti).
Ja cekala ze napises ze tam mas treba ustajenyho kone nebo neco takoveho

autor
10. zář 2025
@budouci_maminka

@anonym_autor hah tak to teda nechapu vubec ze jsi se k tomu dobrovolne propujcila, urcite doporucuju se vymezit a naucit se rikat ne a v prvni rade myslet na sebe a svou rodinu (=manzel a deti).
Ja cekala ze napises ze tam mas treba ustajenyho kone nebo neco takoveho

@budouci_maminka bylo to v době, kdy tam manžel pracoval a stíhal to, letos pracuje jinde a uz to nestíhá a padlo to na mě.

autor
10. zář 2025
@20190418

Syn bývá od třetí třídy pravidelně doma sám. Bude mu 11. Často je u něj kamarád, některé dny se sám dopraví na kroužek. My chodíme z práce kolem šesté. Už byly i dny, kdy byl sám až do spánku a i se sám uložil, když jsme s mužem měli divadlo a nestihli se mezitím otočit doma. Průběžně mu volám. Příští tyden bude zase celý den sám až do pulnoci. Jsem celý den na konferenci a večer jdeme s mužem zase za kulturou. Záleží samozřejmě na povaze dítěte, jestli není neřízená kamikaze střela, ale jinak mi tenhle dotaz u dětí 10 a 14 přijde dost mimo.

@20190418 mně přijde náročné, že to je vlastně denně a bude to až do listopadu, že se neuvidíme víc než 30 minut denně. Tento týden se neuvidíme ani o vikendu, protože oba mají vypravu.

mollyweasley
10. zář 2025

Nečetla jsem všechno, ale pro mladší není místo v družině? Že by byla s někým dospělým a kamarády aspoň většinu odpoledne? Já jsem loni měla ještě 11 letou v 5. třídě, protože chtěla být s děckama. Mít ji každý den samotnou doma tolik hodin, to bych opravdu nechtěla. Vždyť i já jako dospělá jsem radši, když se mnou doma někdo je.

levandule_k
10. zář 2025

Já na to zírám s otevřenou pusou. Sakra tvoje děti jsou přece víc než chataření a slepice tchánovců. Fakt dobrý, tchánovci mají pohodindu na chatě, ty se jim postaráš o zvířata, zahradu, máš desetileté dítě, které tě potřebuje a i to 14 leté dítě by si zasloužilo trochu pozornosti, ale musí jít stranou kvůli čemu? Že to tak tchánovci chtějí?

Chodíš do práce, máš děti, manžela, svoji domácnost a svůj volný čas věnuješ tchánovcům? Nepřipadáš si jako služka?

Holka za tohle metál, uznání nikdy nedostaneš.

Proč až příští rok mají prarodiče smůlu?

moudivlacek
10. zář 2025
@anonym_autor

@budouci_maminka bylo to v době, kdy tam manžel pracoval a stíhal to, letos pracuje jinde a uz to nestíhá a padlo to na mě.

@anonym_autor Ono to asi samo na tebe nepadlo, muž nemohl, tak stačilo říci, promiňte, situace se změnila, už to nejde, musíte si to pořešit jinak, nebo jak jsi psala max. 2x do týdne (pro mě by i to bylo dost, kor když je to v jiném městě, takto po práci pendlovat), tohle opravdu je o vymezení hranic, a jasně říct prostě ne, nejde, tečka.

autor
10. zář 2025
@mollyweasley

Nečetla jsem všechno, ale pro mladší není místo v družině? Že by byla s někým dospělým a kamarády aspoň většinu odpoledne? Já jsem loni měla ještě 11 letou v 5. třídě, protože chtěla být s děckama. Mít ji každý den samotnou doma tolik hodin, to bych opravdu nechtěla. Vždyť i já jako dospělá jsem radši, když se mnou doma někdo je.

@mollyweasley u nás mají družinu maximálne třeťáci.

prejeta_zaba
10. zář 2025

Ve 14 letech jsem měla na hrbu komplet celou domácnost včetně mladšího bratra. Máti jsem neviděla téměř nikdy, když už, tak mi nadala, co dělám špatně. Tím netvrdím, že to máte mít taky tak, ale starat se o hlídání 14leteho klacka, aby chudák nebyl odpoledne doma 2 hodiny sám, mi připadá velmi přehnané.

autor
10. zář 2025
@prejeta_zaba

Ve 14 letech jsem měla na hrbu komplet celou domácnost včetně mladšího bratra. Máti jsem neviděla téměř nikdy, když už, tak mi nadala, co dělám špatně. Tím netvrdím, že to máte mít taky tak, ale starat se o hlídání 14leteho klacka, aby chudák nebyl odpoledne doma 2 hodiny sám, mi připadá velmi přehnané.

@prejeta_zaba řeším hlavně toho mladšího, protože ho má na hrbu ten 14lety klacek. Navíc nejde o 2 hodiny, ale většinou o 4. Od listopadu to bude méně.

20190418
10. zář 2025
@anonym_autor

@20190418 mně přijde náročné, že to je vlastně denně a bude to až do listopadu, že se neuvidíme víc než 30 minut denně. Tento týden se neuvidíme ani o vikendu, protože oba mají vypravu.

@anonym_autor tak to je jiná...ja odpovidala jen na ten hlavní dotaz v úvodu. To je na prd a taky bych ten čas s dítětem neobetovala na zalévání zahrady. My máme se synem pak vzdycky společný cas od tech cca 18/19 do 21:30 kdy chodí spát a stejně tak ráno jsme spolu doma.

prejeta_zaba
10. zář 2025
@anonym_autor

@prejeta_zaba řeším hlavně toho mladšího, protože ho má na hrbu ten 14lety klacek. Navíc nejde o 2 hodiny, ale většinou o 4. Od listopadu to bude méně.

@anonym_autor Tak jednak jsou to 2 měsíce, nejde o život a jednak si teda zvaž, jestli se ti ta služba rodičům vyplatí. Oni ti bez problémů hlídají nebo pomáhají? Jestli ano, je na místě jim to takhle oplatit. Jestli se jinak s kecama vídáte 4x do roka, to se jim na to vykašli a nemusíš mít provinilý pocit, že zanedbavas své děti. Mimochodem zahrada, kor teď v chladnějším počasí, bohatě stačí zalít 1x týdně. Každému zvířeti se dá nasypat obden, některým i méně často. Tak popřemýšlej, jestli to neděláš celé trochu zbytečně 🤷‍♀️

tereza0111
10. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Uprimne si myslim, ze timhle uz svym detem skodis a to obema. Mladsimu chybi mama a starsi pro zmenu nema mit na starosti mladsiho sourozence kazdy den, tohle mi prijde spatne.
Deti mi take zustavaji samy doma, obvykle ale do 5 hod. max s tim, ze do te doby maji krouzky, nejstarsi vyzvedava nejmladsi ve skolce a pak si spolu pohraji, ale neni to kazdy den a hlavne kolem te 5 max. 6 odpoledne uz jsem doma.

Kdyby to bylo takhle dlouho napr. 2x tydne tak se s tim urcite poperou, ale kazdy den je moc

Proc je problem rict prarodicum, ze se situace zmenila a ze zkratka musi zkratit pobyt na chate nebo pozadat nekoho jineho at tam 3x tydne zajede? Uvedom si jednu vec - za to, ze udelas "hodnou" te nikdy nikdo nepochovali ani neoceni.

ninive211
10. zář 2025

Mně to teda přijde strašný, extrem, hlavně vůči tomu mladšímu, jako nejde o to, že by to ty děcka nezvládly, ale jaký vztah si budujete, když se v podstatě za den vůbec nevidíte? A není to nic nárazového, ale je to v podstatě dlouhodobá záležitost...mně by se nelíbilo a nebyla bych s tím úplně v pohodě. Hlavně jak ten čas ty děti dost pravděpodobně stráví...na PC, na mobilu, u telky. Ve smyslu kočka není doma, myši mají pré. Fakt to nejde udělat nějak jinak?

vanilkacka
10. zář 2025
@budouci_maminka

@vanilkacka sobecke mi prijde prilis silne slovo, ja si myslim, ze ji z toho budou plynout vyhody (vejce, maso, ovoce, zelenina..)
@veroniquecz mame to stejne, kdyz se stmiva az v 8 vecer a doma se potkavame vsichni v 5, tak neni problem vyrazit jeste za sportem. Nekdy se jdem spolecne s detma projit (deti na kolobrndach) treba i v 9, 10 vecer, 3km prochajda po obci. Naopak je to cas ktery mam s detma nejradsi protoze uz jsou vyklidneny ze skoly a z krouzků a je snazsi z nich dostat i neco vic na otazky jaky meli den nez jen "dobrý" 😅

@budouci_maminka A ja si myslim, ze sobecke neni silne slovo. Vzdyt je to na denni bazi na ukor mlade rodiny. Nedokazu si predstavit, ze denne jezdim k rodicum kvuli nejakym slepicim a zahrade a zanedbavam sve deti, domacnost a uz bych z toho rezimu byla i totalne vycerpana. Jina by byla situace, kdyby byli rodice nemocni nebo to bylq kratkodoba zalezitost a ne nekolik mesicu. Opravdu to porad vnimam jako sobeckost, ale mozna jim ani nedochazi, jak je to narocne to osefovat.

macik84
10. zář 2025

Můj syn deset let hodinu a půl max. dvě. Upřímně si myslím, že kdybych se vracela pozdě třeba v těch pět, tak by mu asi bylo smutno. Dcera bývá ještě v družině a vracíme se spolu. Někdy si ji vezme z družiny.

autor
10. zář 2025
@macik84

Můj syn deset let hodinu a půl max. dvě. Upřímně si myslím, že kdybych se vracela pozdě třeba v těch pět, tak by mu asi bylo smutno. Dcera bývá ještě v družině a vracíme se spolu. Někdy si ji vezme z družiny.

@macik84 v pět se vracím normálně, to už je zvyklý.

budouci_maminka
10. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a proc tam jezdil manzel? Ja porad nechapu proc jste jim tak k ruce a co z toho jako máte

autor
10. zář 2025
@budouci_maminka

@anonym_autor a proc tam jezdil manzel? Ja porad nechapu proc jste jim tak k ruce a co z toho jako máte

@budouci_maminka protože jsme se tak před lety domluvili a dokud pracoval manžel u nich ve městě, tak to šlo. Změna práce byla celkem nečekaná. Jsou to jeho rodiče.

sola11
10. zář 2025
@anonym_autor

@budouci_maminka protože jsme se tak před lety domluvili a dokud pracoval manžel u nich ve městě, tak to šlo. Změna práce byla celkem nečekaná. Jsou to jeho rodiče.

@anonym_autor a vy jste rodice vasich deti jen par mesicu v ruce? Vubec vam nedochazi, co denne delate detem. Prece nejezdim na nekolik mesicu v roce na chatu, kdyz mam zvirata a zahradu.

ninive211
10. zář 2025
@sola11

@anonym_autor a vy jste rodice vasich deti jen par mesicu v ruce? Vubec vam nedochazi, co denne delate detem. Prece nejezdim na nekolik mesicu v roce na chatu, kdyz mam zvirata a zahradu.

@sola11 Přesně, absolutně nechápu, ze tchanovci jsou x měsíců na chatě, doma zahrada a zvìřata a snacha se má o tu zahradu denně (proč???) starat na úkor svých vlastních dětí??? No já bych se teda jako ozvala, že takhle ne...
Pokud mám zvířata, tak přece si na x měsíců nejedu do Tramtárie (na chatu), jako zaskočit týden během dovolené, OK...ale ne dva měsíce v kuse a na úkor vztahu s dětmi.

ladyhacek
11. zář 2025

děti 7 a 10 let jsou v družině do 15, doma 15:30 (jedou sami autobusem) a já přijíždím poslední dobou nepravidelěn kolem 16:30-17:30, ale o prázdniných byli taky sami doma

moudivlacek
11. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ale situace se změnila a máte na to reagovat, když to řeknu fakt blbě, když vás porazí auto, prarodiče ty kytky a zvířata nechají pochcípat? V životě se dějou různé změny, já si spíš myslím, že jste to s nimi ani neřešili, je vám to blbé, co já vím, protože pokud by manžel řekl mami, tati, změnil jsem práci, odteď to bohužel nebude v naší moci vám tam denně jezdit, případně bychom zvládli pátky, tak vůbec k tomuto nemuselo dojít. To, že tam jezdíte je vaše dobrá vůle, která není neomezená a nemůže být na úkor vašich potřeb. Nejde o to nakoupit, uvařit, poklidit dvěma ležákům, to by bylo pochopitelné, ale oni si to zvládnou obstarat sami, byť třeba s občasnou pomocí před víkendem. To, že je něco zažité, dopředu slíbené, neznamená, že nemůže dojít ke změně, úpravě. Co se stane, když řeknete ne? Oni jsou evidentně v důchodu, když jsou x měsíců na chalupě, vy jste dva pracující lidé a dva školáci, máte své povinnosti a taky byste rádi měli čas pro/na sebe.

macik84
11. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor já jsem to předtím nečetla celé, ale upřímně bych se na úkor vlastních dětí na tchánovce vyprdla (pokud teda v průběhu roku nějak obnormalně s dětmi nepomáhají vám). Proč mají zvířata, když jezdí na půl roku v roce na chatu, tak ať je prostě nemají. Proč byste lítali vy a oni měli nohy nahoře někde na chatě. Co se týče zahrady, sem tam zalit ano, ale pokud si na jaře zasadí něco u domu třeba rajčata, celer atd. co potřebuji vodu a pak odjedou..., tak ať si pěstují na ty chatě. Tohle prostě utněte.

budouci_maminka
11. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak bych se zase oddomluvila. Preci je cenejsi tvuj cas a tve deti nez zahrada pribuznych kterou mit nemusi a ktera je primarne jejich starost.
Jako vem si to vizualne. Máš váhy, na jedné misce je cas s detmi a na druhé pomoc tchanovcum. Preci nemuzou byt misky vah vyrovnane...

tereza0111
11. zář 2025
@anonym_autor

@anonym_autor hele a existuje nejaky objektivni duvod, ktery by jim branil v odjezdu z chaty a pece o jejich vlastni zvirata? Nebo se jim proste jen nechce a ty mas pocit, ze jim jejich komfort musis zajistit az do xy, protoze jste se tak kdysi domluvili?

autor
11. zář 2025

@tereza0111 tchán na tom není zdravotně nejlepe, takže jim tam je prý lépe.
Tchanovci nám před lety pomohli, takže tam je určitá vděčnost.

@moudivlacek samozřejmě jsme to s nimi řešili, ale děti to prý přežijí. Nebude to trvat tak dlouho, příští rok to třeba vyřešíme jinak, ale letos jsme domluvení takto.

Strana
z5