Dodržujete tradice na Nový rok pro štěstí?
Holky zajímá mě Váš pohled na tradice, zakládáte si na tom? Já každý rok zakládala a vůbec nic mi nesedělo a nebo naopak nic nepřineslo ani neodneslo. Zítra máme k obědu těstoviny s kurecim, dcera je miluje, čočku nechce a já v hlavě “co když to donese smůlu😂” jak jste na tom Vy?
Teď jsem dodělal čočkovou polévku na zítra (náhoda) a u vaření jsem přemýšlela co to vlastně má přinést?
Pravidelne na Novy rok mame cockovou polivku, zadnou drubez a sejdeme se cela rodina. Jine tradice nedodrzujeme.
Já takové věci neřeším, čočku třeba vůbec nejím 😄 jinak zítra budeme mít asi něco z vepřového, jedeme k rodině... Ale dcera bude mít kuřecí prso, vepřové nechce
Já na pověry hodně věřím. Ale ta čočka co má být zítra mě štve fuj 😝
My cockovou polévku dodržujeme na Štědrý den 🙂 na Nový rok dodržujeme, že nemá viset prádlo a jídlo by mělo být co možná nejrychleji dělané (tedy jen ohřát už predpripravene :D)
Určitě máme vždy čočkovou polévku a nejíme drůbež. Prádlo mě nijak netrápí, to nevěším,ale hodím případně do sušičky, tak to se nepočítá. Ale celé roky chodím prvního do práce - to abych ji měla celý další rok 🙂 (ne na celý den, třeba jen na dvě, tři hodinky)
Čočkovou polévku dělám, jako každý rok, máme ji moc rádi. Podle pověry to má přinést peníze, ale u nás to nějak nefunguje 🙊😀
Děkuji za odpovědi 🙂
Já právě čočkovku mám taky ráda, ale dcera je ještě malá a naposledy ji dost bolelo bříško, když jsem si ji dala a kojila, proto jsem ji raději vynechala a máme v lednici těstoviny s kurecim 🙏🏻 Tak se jen bojim, aby mi teda “neuletelo” něco.. ale jinak vše uklizene, prádlo taky,koše prázdné.. u nás dobrý. Jen to jídlo 🙂 ale zase tomu tolik neverim, čočku jsem měla minuly rok a nic mi nepřinesla.
S kamaradkou jsme byly spolu a to bylo naposledy, už se nebavíme. S mamkou jsme měly krásný vztah, teď ae hádáme a peníze o těch vůbec nemluvim 😂😂
Zítra čočkovka, .....jinak doma bordel, rekonstrukce, nedodělaná ložnice 😁 tak snad to neplatí "jak na Nový, tak po celý" 😬 a prádlo nebude viset ...je v sušičce 😂
Neřeším, ani jsem nikdy neslyšela o prádle a drůbeži. Navíc, datum je jen vymyšlené číslo, takže nevidím důvod se zítra chovat jinak než jindy.
Čočku máme (poslední roky červenou, ta by neměla nadýmat), prádlo se snažím nevěšet, pokud to není nezbytně nutné. A snažím se, aby to byl hezký den 😀 O dalších pověrách jsem nevěděla, takže pěkně děkuji 😀 Ale líbí se mi ta s ohříváním jídla, to se nám zítra zrovna hodí 😀
Ja jsem letos na Novy Rok v zahranici a tady se tradicne ji kruta. Takze nebude cocka, ale naopak drubez. Ale ja nejsem poverciva.
Děkuji holky, tak alespoň trochu jste mě uklidnily😂🙏🏻
Neřeším 😃🤣
Cockovou polevku neumim takze zitra na prasaka varena cocka s klobasou😂😂😂a tradice jak na novy rok tak po cely rok dodrzuju...Takze hlavne aby byl sex,cocka,krasna rodinna prochazka a pohodicka...
Čočka bude jako vždy, děti ji sice nejedi, ale vyhladnuti od vánočního hodovani jim neublizi 🙂
Nektere povery drzim ale spis pro zabavu nez z opravdoveho presvedceni.
My děláme čočku na kyselo. Zbytek asi řešit nebudu. A s pohodou nevím nevím, mám pocit, že ostatní členové rodiny dost zlenivěli, akorát já se tu honím.
Cocku varime,drubez nejime a hlavne nic neuklizime (at nevymeteme stesti) a nevisi nam mokre pradlo,ktere nosi smulu a nestesti a to az tak,ze muze dojit na vaznou nemoc a smrt v rodine...
Jinak to,jak na novy rok,tak po cely rok znamena spise,ze se lide nemeni a budou stale stejni 😉 samozrejme,ze pokud dojde hospodynce mouka,cukr nebo sul,tak se rika,ze to bude chybet cely rok...
Delam cocku. Vetsinou jako salat. O drubezi nevim, pradlo nekdy holt uschnout musi a kdybych mela dodrzovat kazdou poveru (a to nejen kolem vanoc az do noveho roku, kdy je jich jak nas...), tak se z toho po...
Krom toho, ten rok, kdy odesli 3 clenove rodiny po sobe, se naprosto vyjimecne vsechno dodrzelo, takze asi tak.
Neberu to jako pověry, spíše jako tradice. A mnoho tradic a pověr už dneska není úplně sladitelne, protože prádlo se nemá věšet na Novy rok a prat na Velký pátek , jenže předci nepočítali s vynálezy jako je sušička
Ještě teda dodám že z jediné věci mám vítr a ta obecně moc dneska známá není a to dodržujeme na Štědrý večer, že se nemá vstávat od stolu dokud se jí, všichni mají sedět a pak společně vstát. A to i já jako hospodyně. Vše nachystám a musíme všichni sedět u stolu, nesmí nikdo dokud jíme vstát. Ten kdo vstane , zemře. Traduje se to v naší rodině po léta , nevím jestli je to i obecna pověra. Bohužel u nás to stalo 3x a jako bonus vždy na Štědry den před tím se zastavily hodiny. Pak do roka vždy někdo umřel.
@orisek56 taky to na štedry den dodrzujeme,vstava se spolecne i useda a to ja jsko hospodyne a ze nema chybe lzice - pac nas ubude nebo nema byt lzice navic pac nas pribude,ale pred prvni dcerou jsem tam o lzici vic dala a otehotnela jsem hned v lednu pred druhou totez a zas jsem byla v tom hned v lednu,takze to jsou nahodicky,ze jo....
Noup, nedrzime. Drželi jsme když jsem byla malá, úplně jsem to nenáviděla, takovej ten strach když neuděláš všechno správně, tak se něco po***e.... bleh. Takže nedrzime vůbec nic z těch pověr hele. A mně je rozhodně lip. 🙂 tak stastnej a veselej 🍾
@marcicek84 jo, to vstávání od stolu jsem nenavidela asi úplně nejvíc. Jednou vstal brácha, no ty vole, to bylo halo. Hele a - nic. ;)
@marcicek84 tak že by to fungovalo ta lzice navíc? Protože já vždy dávám o jedno prostírání navíc, kdyby přišel chudý pocestný...sice jsme pak u toho mini stolu jak sardinky....no a zatím k nám chodí děti jak u Bati cvičky. 😁
Zrovna jsem vzpomínala, jak jsme jeden rok odjeli s manželem k mým rodičům a několik dní až do Nového roku. Klíče od našeho bytu měli manželovi rodiče, kdyby náhodou. No a oni v rámci silvestrovské procházky zašli zkontrolovat, za je vše ok. A tchýně s hrůzou zjistila, že na věšáku v předsíni visí bunda, v koupelně na háčku ručníky, jojo, dokonce i ve skříních oblečení!!! Vše jsme našli po příjezdu hezky vodorovně 😂🥳
Ale jo, čočka zítra bude.
Jelikož mě bolí noha a jsem ráda, že vůbec jsem, tak zítra dojíme zbytky ze dneška (čevabčiči), akorát místo mačkaných brambor udělám br. kaši a je mi opravdu úplně fuk, že je zítra Nový rok. Jsem pověrčivá dost, ale v tuto chvíli s prasklou patou až do masa je mi všechno jedno. Příští rok bude zase Nový rok. 🤗🙏

Tak udělej nějaké drobné těstoviny a máš to ..