Hlídání o letních prázdninách. Vy, co zastáváte názor, že prarodiče nejsou povinni hlídat, jak to tedy děláte?

28. dub 2023

Zdravím, včera tu byl dotaz ohledně chování dítěte a že tchýně nechce dítě pohlídat přes noc. Většina komentářů se pak samozřejmě týkala toho, že prarodiče nemaji povinnost hlídat vnoučata. Sice je to pravda, nicméně ale takovou menší "morální povinnost" přece jen mají. Jelikož občanský zákoník jim dává právo na styk s dítětem, tak z morálního hlediska by měli mít povinnost s hlídáním někdy vypomoci. Nemluvím o hlídání každy vikend nebo tak nějak, ale spíš třeba o letních prázdninách. Přeci jen za nás (jsem rocnik 1989) vetsina deti travila prazdniny alespon na tyden u prarodičů, aby se pokryly cele prázdniny, jelikož rodiče nemeli možnost si vzit na dva mesice volno. Stejně tak i můj otec, trávil prázdniny u prarodičů a bralo se to jako normalni, ze pomohli s hlídáním. Jak to tedy vy, kteri zastavate názor, ze prarodiče nejsou povinni hlidat, delate treba o letních prázdninách? My s manželem mame kazdy 5 tydnu dovolene, ale aby se vsichni v lete prostridali a bylo to fer, tak ani jednomu nedaji vice jak dva týdny dovolene. Takze abychom pokryli alespon jeden mesic, tak nemuzeme stravit ani jeden tyden vsichni spolecne. Pak nam zbyva vyresit dalsi mesic. Dneska tabor je finančně dost narocny, ať uz příměstský nebo pobytovy, takze se dvema detma zvladneme uplatit horko tezko dva tydny. Mame hypo a do toho setrime na rekonstrukci, tak si taky nemuzeme moc vyskakovat. A porad zbyvaji dva týdny. S nami do prace taky nemohou. A deti jsou jeste male, 7 a 4, takze sami doma být taky nemohou. Nas si proste brali prarodice a bralo se to jako zcela normální a logicke, ze rodicum pomohou, kdyz jim bylo taky pomahano. Takze jak to resite vy, podle kterych prostě prarodiče nemusí hlidat? Nechci rozpoutat vasnivou diskuzi, ze si nemam delat deti, kdyz se o ne nedokazeme sami postarat, ale myslim si, ze toto tema resi vetsina rodičů pred prazdninami. Tak me jen zajima, jak to resi jiní, co nemaji hlidaci prarodice.

zmrzlinka
28. dub 2023

Nám nikdy nikdo nehlídal.Delala jsem na poloviční úvazek ,tak to bylo přes prázdniny jednoduchoši....Teď už dělám na plnej.A letos mají děti tři týdny primestkych táborů a ještě budu hledat chůvu.Jestli ji neseženu,tak budou sami doma.Neda se nic dělat.Ale jsou starší než Tvoje -11 a skoro 7.
Mne sere to,ze mne ty tábory vyšli na 30 000,- Kč a stejně ty prázdniny neobsadim....Já jsem pro ,aby se prázdniny skratili.Podle mne v dnešní době je to nesmysl....

bara88
28. dub 2023

@zmrzlinka tyjo a jak by k tomu proboha přišly děti?krátit prázdniny?ty jako dítě ses na prázdniny netěšila?

bara88
28. dub 2023

@zmrzlinka navíc tak velké děti už snad nepotřebuji chuvu né?

zmrzlinka
28. dub 2023

@bara88 jako že 7 lete dítě nechám na 8 hodin 11 letému a starej se?11 lety se postará o sebe sám.Ale ta 7- léta tam bude fnukat .To mám už odskouseno....

sigyn
28. dub 2023

Upřímně ještě netuším, jak to budeme delat, protože vsichni prarodiče pracují a v době, kdy to budeme řešit, tak v důchodu nebudou. Asi to budu muset řešit jako kolegyně - dovolená, home office, tabory..

andelka
28. dub 2023

@bara88 tak chůvu .. potřebují dozor. Já bych prvňáčka se skoro puberťákem doma celý den nechat nechtěla. Možná tak hodinu dvě než se vystřídají rodiče.
U nás teď funguje i družina o prázdninách. A školka taky aspoň částečně.
Nám ale zatím hlídá babička, a hlavně já jsem ve školství,takže většinou kromě posledního týdne jsem doma. Jinak by starší děti už byly samy (11,13) a nejmladší ve školce. Ale já mám úvazek 5h denně kousek od domu. Takže je celý den. Když jsou nemocní,taky jsou už sami doma.

marimanta
28. dub 2023

Teorie hezká, ale... pokud se svého práva domáhají, asi tím pádem hlídají. Pokud nehlídají, svého práva nevyužívají. A je to právo, ne povinnost. Ani morální...
Jinak k otázce, jako učitelce toho času na mateřské mi je to fuk. Navíc teda děti k babičkám jezdí, resp. část dětí, všechny ne, ale jedou, když se to hodí babičkám.
I mně by bylo líto, kdyby neměly zájem vůbec, ale...faktem je, že cítím, že se ode mě čeká, že si vezmeme o prázdninách neteře... a já nechci. Mám dětí dost a o další nestojím. Takže ty babičky chápu, a říct mi někdo o mojí morální povinností, pošlu ho do háje..

lauriak
28. dub 2023

Ja to berem tak, ze ak babicky su ochotne hlidat a ponuknu sa tak im deti rada pujcim. Ale tlacit ich do toho nebudem urcite. U nas teda budu 2 tyzdne dovolenka, tyzden u babicky, starsia dcera tyzden v tabore a zvysok nejako vykryjeme tym, ze pracujem na ciastocny uvazok a muz je na HO. Do obeda ich obstara a od 12 uz som doma. Keby pracujem na plny uvazok tak netusim ako to spravime.

hani_na
28. dub 2023

My byli jako děti u babicěk pořád - víkendy, prázdniny. Mám na to krásné vzpomínky, dědy už nemám, ale babičky jsou pro mě jako mámy, máme krásný vztah. Střih, o 30 let později: hlídá pouze tchán a to vždy na pár hodin, ale díky bohu za to, má vlastní aktivity a brigády při důchodu. Tchýni nemám, tchánova přítelkyně má vlastní vnoučata, můj táta bydlí daleko a jeho manželka miluje hotely bez dětí atd., moje máma nás před lety opustila, vídáme se, ale není to klasický vztah. Zatím neřešíme, ale pojedeme systém dovolená, home office, příměstské tábory, vypomůžeme si se ségrou🤷

konidana
28. dub 2023

Tchyne nehlidala nikdy, moje mama max par dni za rok. Nebo jak ji to vyhovovalo. O prazdninach se u nas ve meste prostridaly vsechny 3 skolky, aby ty 2m pokryly(bylo nutno dite prihlasit na letni provoz uz brzy na jare) Ale do jine skolky jsem deti nedávala chodily max.1mesic do te svoji. A zbytek dovolena. Kdyz byla starsi uz skolni, tak si je bral chlap treba na mesic do prace. Kempovali tam na zahrade okolo dilny a skladu vzdy cely tyden a bud si hrali venku nebo i pomahali s praci. A holka od 9 let , a kluk uz od 7 , nemeli problem byt par dni pres den sami doma. Klidne jednotlive nebo i spolu

zuzkasim
28. dub 2023

Třeba i právě proto zatím stále pracuju ve školství🙂 čtyřletý přece může být část prázdnin ve školce a sedmileté dítě na příměšťáku. Ano, je to složité, ale pořád se dá vypomáhat třeba i s kamarádkou, sousedkou, sourozenci, sestrenicí ... Nejsou na světě jen "neochotné" babičky.

eviicka
28. dub 2023

Jestli myslíme stejnou diskuzi, tam to šlo o hlídání 2,5 letého dítěte přes noc.
Já jako dítě trávila u obou babiček velkou část prázdnin a bylo to super (+ tábor a dovolená s rodiči).
My hlídání od prarodičů mít nebudeme (stáří + smrt), ale jsme s manželem ze školství.
Týdny, které přesto nevykryjeme dovolenou a školkou budeme asi řešit (zatím jsem na RD) kamarádkami - jeden týden pohlídáme jejich dítko my, ten další oni nám. Za mě nejlepší možnost, děti si alespoň vyhrají.

zelenaesmolda
28. dub 2023

@bara88
v jinych statech taky nemaji 8 tydnu prazdnin.Decka maji spoustu volna pres rok.

gdpr
28. dub 2023

Podla mna z toho, ze maju pravo nevypliva ziadna povinnost. Treba zobrat do uvahy pri starych rodicoch vek a zdravotny a psychicky stav, nie je to nic nezvycajne ked s vekom prichadzaju aj nejake problemy alebo obmedzenia. A ano, kedysi sa davali deti starym rodicom ale rodilo sa ovela skor este ked ja som sa narodila a to nemam ani 30 priemerny vek bol 17-23 max 25 na prve dieta a teraz? Je najskor okolo 25 (po VS) a priemerne okolo 30 a po 30 aspon teda medzi ludmi s ktorym sa stretavam takze aj ti stari rodicia su o tych +-10 rokov starsi. A v tej diskusii autorka pisala, ze nema problem jej postrazit dieta na par hodin takze to svoje pravo aj vyuziva ale nemoze ju nutit aby to dieta mala cely den alebo aj na noc.

martinka_33
28. dub 2023

@zmrzlinka spíš bych byla pro aby fungovala družina než krátit prázdniny... spousta rodičů s tim bojuje, babičky a dědové pracují, takže i když chteji hlidat, maji omezené moznosti ☹

marimanta
28. dub 2023

@zmrzlinka a co je b dnešní době nesmysl? Prázdniny?!

sorboni30
28. dub 2023

Ono záleží hodně na věku prarodiču.. dřív chodili do důchodu, dnes chodí do práce a jsou rádi ,že vůbec fungují...Moji rodiče si berou kluky (8let) často. Jsou na ně fixovaní, takže 2x týdne po škole a ob víkend jsou u nich cely. Kluci je mají moc rádi a sami tam chtějí byt. Když jsou velké prázdniny, babička si dopředu píše volno a ptá se kdy jsou kluci doma (mám kluky v péči, kluci jezdí ob víkend k otci). Babička by si je brala furt, děda je umrčeny, má rád svůj klid a když jsou tam kluci je docela nervózní 🤭 takže chápu jiné prarodiče, že nechtějí třeba vnuky tak často.. mojí jsou hyperaktivní, neposedí, stále mluví a jsou v pohybu.
Mám doma ještě roční dceru..
Když jsem se ale nemohla o kluky starat (byla jsem ochrnuta), poprosili jsme mamcinu sestřenici, které jsme dali peníze..aby dělala chůvu klukům. Starala se o něj od rána 8 hod do 13hod. Dali jsme ji 500kc/den.
Jinak právo... Dneska se každý ohání právy.
Spíš jde o vztah děti a rodičů, pak se rozvíjí vztahy vnuků a prarodičů..

zmrzlinka
28. dub 2023

@marimanta délka prázdnin.Ale to je můj názor teď.Za 3-4 roky mi to bude asi u prdele jestli ty děti budou doma dva měsíce.....

zmrzlinka
28. dub 2023

@martinka_33 u nás právě školka nefunguje ani družina.

lovemusicsun
28. dub 2023

Já mám štěstí, že mí rodiče hlídají moje děti. Ne tak že by si je vzali na víkend, abych si mohla dělat co chci, ale tak, že je pohlídají když musím do práce nebo k doktorovi atp. O prázdninách také budou týden dva u našich. Já jako dítě také byla často u babičky, měly jsme spolu krásný vztah celý život a ráda na to vzpomínám. Mé děti své prarodiče také milují a mají s nimi úzký vztah. Jezdíme s nimi i na dovolené, sami s nimi máme blízký vztah, i když se dokážeme hodně porafat když na to přijde.
Souhlasím s tím, že pokud je tam jakési právo na to vnoučata vídat, měla by k tomu být i jakási povinnost trochu vypomáhat. Ale to vyplývá ze vztahu k rodičům. Ono někteří lidé třeba nemají blízko ke svým rodičům, vidí se jednou za měsíc, pak je těžké když se narodí vnouče, dávat jim ho na hlídání a nedej bože si to vynucovat. Myslím, že tohle se formuje mnohem dřív než s narozením dítěte.
Ale jinak bych také přivítala fungující školky a družiny přes prázdniny. Ač chápu, že i učitelky mají právo na dovolenou atp. tak nelze nezmínit, že i v soukromých školkách učitelky určitě jezdí na dovolenou a nepotřebují na to dva měsíce prázdnin přes léto.

konidana
28. dub 2023

@martinka_33 družina nebo příměšťáky, to máš fuk. Zaplatit to budeš muset tak jako tak...

vikinkav
28. dub 2023

Ja se segrou jsme byvaly u babicky 1 mesic, takze moje mamka je opravdu ochotna hlidat. Bere to jako svou vysadu i moralni povinnost. Ona sama rika ze po sestinedeli ji odvezli k babicce a ta ji hlidala, protoze jeji mama (moje babicka) musela do prace, takze v teto casi rodiny to mame nejak zakoreneno. Deti mam zatim male a prazdniny vykryt nepotrebujeme, nahlasim si homeoffice. Tchyne vubec nehlida.

franerka
28. dub 2023

Jsem OSVČ hlavně z důvodu, abych pokryla vše okolo dětí. Takže nemoce, doktoři, vyřizování, kroužky, škola, školka, prázdniny, volno. Vše je na mě. Tchýně hlídá pouze přes den na pár hodin, když je třeba a moji rodiče si je vezmou na jednu noc cca jednou za měsíc. Letos poprvé jsem zažila, že o jarních prázdninách si je brali více. A to už mají skoro 6 a 8 let. Prostě v některých rodinách to funguje, jinde ne. Taky jsem dětství trávila u babičky, ale moje máme oponuje tím, že babi už byla v důchodě, když to ona chodí domů z práce po 5 hodině. A to je prostě holý fakt. beru to tak, jak to je. Pokud bych pracovala v zaměstnání, nejspíš by jsme museli našetřit na tábory a využít družiny. nejsem zastánce toho, střídat se doma s mužem a nemít společně ani dovolenou.

laxesis
28. dub 2023

Naši prarodiče všichni pracují - samozřejmě i v létě. Hlídání není a ani to po nich nechceme, v jejich věku naprosto chapu, že v 18h večer po práci fakt nemají náladu a energii ještě hlídat rozjívené děti před spaním🙂 Za našich rodičů to bylo úplně jinak. Doma se otáčíme s manželem, oba dvě práce. Loni jsme si brali střídavě dovolenou a HO. Něco pokryjí přím.tábory. letos jsem těhotná, takže budu doma. Práci jsem si hledala + na min. RD studovala tak, abych mohla pracovat lehce i z domu, až budou děti🙂 okolní maminky využívají hlídačky, tábory, dovolené a občas si pohlídáme vzájemně. Letos to padne nejvíc na moji osobu předpokládám.

elvira
28. dub 2023

Hlídání nemáme žádné. Moji rodiče už neziji- nežili už když byl syn malý, tchani na to kašlou.
Jak jsme to řešili? Byl u nás příměstský tábor, díky bohu mi ho ve 4 letech vzali, byly to 4 týdenní turnusy, já jsem si vybrala dovolenou v létě celou. Pak jsem přes Vánoce chodila do práce. Kino, divadlo, wellness? Co to je ? Do asi 8 let syna jsme bez něj nikde nebyli.
Záviděla jsem kamarádkám fungující prarodiče, nemyslím jen hlídání, ale že mají s vnoučaty hezký vztah. Tchani malýho nikdy nevzali ani na zmrzlinu, ani do zoo.
Beru to tak, že není jejich povinností vnoučata hlídat, spíš mě to mrzí.

me_druhe_ja
28. dub 2023

@zmrzlinka a teď si vem, že tady ve Francii jsou každý prázdniny 2 týdny: podzimní, vánoční, jarní i velikonoční. Letní prázdniny stejně jako u nás: teda konci školu až v červenci, takže o týden méně. A jako bonus: od školky až do 10-11 let, kdy se pak přechází se základní školy na collège nemají děti ve středu vyučování. 🙂
A takový tábory jako u nás tu v podstatě neexistuji. To je teprve prdel. 😀

prejeta_zaba
28. dub 2023

@me_druhe_ja A jak to tam všichni dělají? Jsou aspoň nějaké dostupnější chůvy? Proč je ve středy volno? O tom sem ještě neslyšela.

veruuu_kubesovic
28. dub 2023

Obecně:🤑" mít děti, je prostě drahá záležitost"🤑
Tak to prostě je 🤷‍♀️ a stejně jako, že prarodiče mají právo hlídat děti, tak z toho nedělej povinnost 🤦‍♀️
Máme jen jednu velmi akční babičku, která hlídá jen když fakt potrebuju, rozhodně ne jak si "dupnu", že teď chci děti pohlídat 🤔 manžel už rodiče nemá, starší dcera má cukrovku, takže ne úplně každý z rodiny se "hrne" do hlídání mých 2 děti...což nijak neovlivnim...
A jak to řeším? Aktuálně chůvou 👍 jinak mám kurz asistentky pedagoga, takže od září budu pracovat ve školce jako AP, prázdniny tím pádem zajištěny 👌

glimmer
28. dub 2023

My máme jen moje rodiče, oba ještě pracují. Takže ani u nás nějaké delší hlídaní nepřipadá v úvahu. Moji rodiče si berou děti max. týden o velké prázdniny, a to se ještě musíme se sestrou trefit do termínu, který nám mamka vyčlení 🙂 ... Naši jsou zvyklí hodně cestovat, tak po nich ani nemohu chtít, aby hlídali naše děti na úkor své dovolené. Řešíme to tábory (jezdí na 14-ti denní tábor). Pak dáme společnou dovolenou (také 14dní) a pokud má manžel dobrý turnus (točí se mu 4 směny) tak jsou děti sami doma a pak s manželem. Popř. to řešíme příměstksými tábory ... jako, ale je pravda, že to peníze pak jen lítají ... ☹

martinka_33
28. dub 2023

@konidana u nás funguje školka a je to za normální školkový poplatek, necelou tisicovku plus obědy na mesic. Za to příměstský tábor neseženeš....