icon

Jak najít muže ochotného být na rodičovské dovolené?

akys17
8. únor 2023

Dobrý den, ráda bych založila rodinu, ale muže, který by se staral o své dítě jsem nenašla. Nevíte o nějakém způsobu seznámení s takovým (tipy kde hledat, doporučení, podniky, zájmové aktivity)? Zkoušela jsem seznamky, dotazy, avšak žádný muž není ochotný zůstat na rodičovské dovolené.

Děkuji za pomoc

Strana
z5
michaela666
9. únor 2023

@akys17 Ne, můj manžel vydělává průměrný plat. Seznámili jsme se před 10 lety, když jsme oba měli holou prdel a já ještě studovala. Za tu dobu jsme si něco našetřili, vzali se a máme 2 letou holčičku. Nikdy by mě nenapadlo mu na začátku říct jak to jednou bude a basta. 😃 Protože by mě rychle poslal do sedinky.
Jsme na dítě dva, oba pracujeme a u malé se střídáme. Nemáme chůvu a občas na hodinku nebo dvě pohlídá babička, ale zcela výjimečně. Když je nemocná, automaticky zůstávám doma já, protože manžel prostě vydělává víc a já ještě beru rodičák. Všechno se dá, ale musí chtít OBA.

exbordelar
9. únor 2023

Podle me to materstvi/rodicovstvi beres hrozne pragmaticky. Dite ma vznikat z lasky, aby se ji mohlo naucit, davat a prijmat. Musi byt pecovane osobou, ktera ho bude nadevse milovat a byt s nim v dobrem i zlem.
Proc vlastne chces dite, kdyz uz ted vis, ze na nej nebudes mit kvuli praci cas?

lauriak
9. únor 2023

1. Neda sa hladat muza len na zaklade toho, ci ostane alebo neostane na MD. Ten vztah vznika na zaklade spolocnych simpatii, zaujmov, iskrenia, pritazlivosti, kompatibility v posteli a dalsich veci ktore ani nevieme definovat.
2. Normalny nezakomplexovany chlap nemoze mat problem vystriedat zenu na MD (popripade RD) pokial zena ma dobre rozbehnutu karieru a je schopna uzivit rodinu. Ale samozrejme to na neho nemozes vybalit na prvom rande. Ak by si teda isla po 6 nedeli do prace a muz by ostal s dietatom na MD do toho cca pol roku a potom tiez siel do prace tak by ste si teoreticky mohli dovolit aj tu chvu. Rocne dieta uz moze ist v pohode do detskej skupinky. Takze tam problem nevidim.
3. Zamyslela by som sa ci to dieta je naozaj to co do zivota potrebujem. Rozhodnut sa nemat dieta neni hanba. Hlavne v pripade ak to dieta maju vychovavat vsetci ostatni okrem matky.

akys17
autor
9. únor 2023

@mydlova nezaměňujte prosím bezcitnost s pragmatismem. Navíc netrpím pocitem výjimečnosti, že dítě jen a jen se mnou a s nikým bude v pohodě. Jeden do práce jít musí. Moje práce vyžaduje mojí přítomnost na pracovišti, ani za covidu jsem nebyla doma. Prostě to takto je a jinak to nebude. Nemůže to být. Ptala jsem se na radu, kde sehnat člověka v odpovídající situaci. Několik jak to máte zařízené vy. Je to zajímavé a gratuluji, že žijete, jak chcete/potřebujete, ale toto u mě prostě není možné...tak to řeším

vladienka
9. únor 2023

@akys17 fuha, celkom susto 😁 ja by som v prvom rade hladala muza s ktorym si sadnem a vobec nejake dieta bude chciet 😁
Dalsia vec, po 3 tyzdnoch do prace, to je dost naivne, napr ja som po 3 tyzdnoch ani nesedela a vydrzala stat asi polhodinu 😂 v podstate som len lezala a kojila

darinka84
9. únor 2023

Svět se zbláznil 😁 ještě nemá ani partnera a není těhotná a už řeší, že od tří týdnů půjde do práce....
No abych odpověděla myslím, že takovéto muže nenajdeš... většinu žen i mužů vyděsí, že ještě nebylo ani rande a už se řeší děti.natoz že porodís a od dítěte ještě v šestinedělí odejdeš... možná to chce opravdu transženu nebo nějaké jiné nové pohlaví...
@akys17

martinka_33
9. únor 2023

@akys17 hledej takového, který nebude vydělávat víc než ty a který nebude pracovat v dynamickém oboru. Pokud bude řídit autobus, je málo pravdepodobné, že mu za 3 roky doma s díterem ten autobus ujede 😀 To je první podmínka pro ochotu být doma. Znám spoustu tatínků, kteří by doma byli, ale nemůžou, protože vydelávají víc nez partnerka. S internetovými seznamkami zkušenost nemám, seznamuju se vetšinou v práci 😀

exbordelar
9. únor 2023

Urcite mas pravdu, ze jsme prisly s nevyzadanymi radami, jenze ono to s tim strasne souvisi.
z vlastni zkusenosti mohu rict, ze clovek, nez ma vlastni deti, ma uplne nerealne/odlisne predstavy o vychove a celkove plany v materstvi, nez jaka na nej ceka skutecnost 😅 A to nemyslim vubec spatne. Vsak uvidis, az se stanes mamou, treba zjistis, ze do prace vubec nebudes tak brzo chtit. A kdyz jo, preji, abyste si s partnerem vysli vstric. Drzim ti palce, at jednou zalozis stastnou rodinu 😊

veruuu_kubesovic
9. únor 2023

@akys17
a proč by měl muž zůstat na rodičáku? ukaž mi jednoho výdělečně činného muže, který dobrovolně zůstane doma a bude řešit UM, plínky, prdíky, zoubky, nemoci??? a ještě by mohl rodit ne🙄??? a bude ho živit žena???
a k čemu teda konkrétně ty potřebuješ dítě, když nechceš být na rodičáku??? víš že těhotenství není procházka růžovou zahradou a věř, že porod sakra bolí....

martinka_33
9. únor 2023

@veruuu_kubesovic muj ex byl s detmi doma, tedy napůl, on mel dve práce, z jedné sel na rodicovskou, do druhé chodil dál, ja jsem od 9ti mesíců syna pracovala na plný úvazek, on v dobe kdy jsem byla v práci o deti pecoval. Nic divného na tom nevidim.

exbordelar
9. únor 2023

@martinka_33 muj by klidne na rodicaku taky byl, ale ma smulu; ja nechci 😀 i

akys17
autor
9. únor 2023

@veruuu_kubesovic zkuste se zamyslet nad svou otázkou: k čemu tedy vy konkrétně POTŘEBUJETE dítě. Máte nutkání se obětovat, trpět a nutkání k sebemrskačství. Doporučuji navštívit odborníka. Jinak děkuji za názor.

akys17
autor
9. únor 2023

Hledat v práci není špatný nápad, jen jsou tady samí mladší, a hledat méně vydělávajícího je také dobrá myšlenka. Jen se bojím, aby tom nebyl pak jen únik/odsunutí nepříjemností s prací....ale kde se sdružují normální, leč méně finančně výkonní muži?

mysh_me
9. únor 2023

No, kazde matce ktera uz deti ma, tvuj pristup pripada pravem prinejmensim usmevny, pokud ne rovnou uplne padly na hlavu 😉 ty to nazyvas pragmatismem, ja bych to nazvala absolutni nezkusenosti a neznalosti problematiky. Tipla bych si, ze s peci o dite nemas osobni zkusenost ani zpovzdali, mozna jsi dite videla jen na obrazku. Tvoje predstavy jsou hodne vzdalene od reality. Pokud nejsi schopna/ochotna kvuli zalozeni rodiny zasadnim zpusobem zmenit svuj zivotni styl a byt otevrena i dalsim neplanovanym zmenam a prizpusobeni se situaci ad hoc, porizeni ditete opravdu neni nic pro tebe. Tak by ses mela pragmaticky podivat predevsim na to, jestli to dite opravdu chces, proc ho chces a co jsi ochotna kvuli nemu zmenit a obetovat. Pokud nic, tak to proste nebude fungovat. A vyber chlapa na tom opravdu nic nezmeni 😀

akys17
autor
9. únor 2023

@lauriak není náhodou institut manželství primárně kvůli dětem, máme-li hovořit o tradičním modelu, jak mi jej předkládáte, tak prosím příliš nepracujte s láskou, ta není tradiční. Není totiž potřeba pro život dítěte v tradiční rodině. To není můj výmysl, to je tradice. Další problém je, že školky a skupiny jsou od 7.00 do 16.00. Já pracuji od 6.30 do 17.00. A taky nevím, proč je matka takové modla, já nejsem pyšná, myslím, že zvládnu to, co muži a muži zvládnou to, co ženy.

emamaira
9. únor 2023

Znam několik páru, kde je doma muž. Seznámili se různě, na škole, pres společné kamarády... jeden z nich je dělník u pasu a druhý má doktorát z historie. Vyplynulo to ze situace, kdy zeny vydelaji vic. Asi neexistuje místo, kde by se sdružovali muži, kteří by chtěli být na RD🙂 přece nebudeš mít dítě s někým, jen proto že chce být na RD. Skloubit mateřství a práci je proste narocne. A co kdybys pracovala ty nebo muz na částečný úvazek? Chůva by pak nestála tolik.

akys17
autor
9. únor 2023

@mysh_me kdybych byla muž a ptala se, kde najít vhodnou matku svých dětí, přistupovaly byste ke mě stejně vyčítavě? Obviňovaly byste mně, že jsem bezcitná a že si mám uvědomit proč dítě chci a potřebuju. Teď říkáte, že žádný muž by to kvůli vlastnímu dítěti neudělal a je v pohodě, když bych to neudělala já, jako žena, jsem sobec a děti nemám mít. Proč je mají muži? I ten u pasu, co vydělá 25 tisíc je má, a nikdo mu nevyčítá, že s tam málo penězi má rodinu. Já se přizpůsobím z pozice toho, kdo chodí do práce a vydělává peníze. Když tuto práci opustím, už se nikdy zpátky na tuto pozici nedostanu. Stalo mě to hodně práce a úsilí. Jen za poslední tři roky jsem měla sedm volných víkendů. Dovolenou využívány a další školní. Prostě nevím, proč dokážete být tak kruté jen proto, že je vaše představa o životě nějaká nebo jsou nějaké vaše zkušenosti.

oveckaluky
9. únor 2023

@akys17 Ono se to ale stát může, že dítě bude v pohodě jen s tebou. A co pak? Ne všechny děti se narodí naprosto dokonalé a ideální. Když padla diagnóza u syna, okamžitě bylo jasné, že zůstanu doma já. A to nejen proto, že muž vydělává mnohem víc, než jsem vydělala já, ale prostě život s malým autistou je někdy dost těžký, a oba víme, že funguje hlavně se mnou, a že manžel by nezvládl starat se o něj většinu dne. I taková situace může nastat. Ano, není to jen o penězích.
Raději si možná pořiď psa.

oveckaluky
9. únor 2023

@veruuu_kubesovic Možná proto to nemusí být přímo muž, ale homosexuální transžena.🙈

oveckaluky
9. únor 2023

@akys17 A k čemu tedy ty potřebuješ dítě? Aby se o tebe postaralo, až nebudeš moct?

martiina_k
9. únor 2023

@veruuu_kubesovic tak já ti ukážu toho mého, je na rodičáku už 5,5 roku

veruuu_kubesovic
9. únor 2023

@akys17 jooo se klidně budu sebemrskat i potřetí když se podaří a s nadšením 😉

somalicats
9. únor 2023

@akys17 Zkusím to teď čistě pragmaticky: chceš dítě, chceš k němu i otce, zároveň máš blíže nespecifikovanou práci svých snů, kterou nechceš opustit. OK. Potřebuješ muže, který bude mít nižší příjem než Ty, protože ač se Ti to v tuhle chvíli možná nezdá, tak bez peněz se nenajíte a dítě něco stojí. Kojit nebudeš (chceš pracovat), takže jen měsíční částka za UM bude kolem 2tis v případě, že dítko nebude potřebovat žádné speciální mléko. Další položka jsou plenky, jinak mimčo nic extra drahého nepotřebuje. Chůvu řešit nechceš, takže nějaké extra příjmy z té své vysněné práce nemáš, jinak bys s tím neměla finančně problém.
A teď pár postřehů, které jsi možná zatím vůbec nevzala v potaz: můžeš mít problémové těhotenství a tímpádem nebudeš pracovat. S tím jsi OK? Chlapi dokážou co se dětí týče ledacos, ale těhotní být nemůžou. Takže tohle je první handicap, se kterým musíš počítat.
Dítě nemusí být zdravé. I to se občas stane bez ohledu na všemožná vyšetření během těhotenství. V tu chvíli jsou na tu pečující osobu kladeny ještě vyšší nároky a bez pomoci druhého rodiče se neobejde.
Dítě potřebuje oba rodiče. Sama píšeš, že jsi za poslední dobu měla volných jen 7 víkendů. Takto hodláš pokračovat? Pokud ano, k čemu tedy to dítě vlastně chceš, když s ním nehodláš trávit ani ten volný čas?

nijij
9. únor 2023

Dám ti jednu nevyžádanou radu....nedělej si dítě....protože to je úplně zbytečné....

darinka84
9. únor 2023

@akys17 od rána do večera v práci, víkendy také.. prosím tě tak nějak se asi předpokládá, že narozdíl od muže má prostě žena mateřskou lásku v sobě a udělá si tedy dítě,aby s ním trávila čas. Ne, že dopředu zjišťuje,zda bude její partner ochoten být na rodičovské... Ale bezdětní mají zkreslené představy.. také jsem je ve dvaceti měla... A jít v šestinedělí do práce 🤭🤭 doufám že se nudíš a jen si tady z nás děláš srandu... A jak už někdo zmínil, co budeš dělat v případě že dítě se narodí nemocné.bude chtít být s tebou? světě div se jsou děti, které chtějí být tak nějak logicky s mámou....a chlap bude i kojit? Nějak nechápu důvod proč chceš dítě, když chceš v podstatě sloužit jen jako inkubátor.... No naštěstí myslím, že se takový blázen nenajde.

exbordelar
9. únor 2023

Neber to vubec jako obvinovani, co se ti tady snazime rict 🙂 proste byt mamou, maminkou, mamineckou, znamena tak obrovskou lasku, ktera se neda ani popsat slovy. Byt mamou znamena take smirit se s tim, ze v prvnich mesicich zivota miminka je planovani od toho, aby bylo vsechno jinak. Byt mamou znamena, ze zjistis, ze ti na kariere zase az tolik nezalezi, ze se nechces od toho malickeho odtrhnout, opustit ho, protoze te potrebuje, protoze ty jsi ta nejlepsi osoba. Tak to ma vetsina maminek, a to se ti snazime rict. Zkratka dokud ten obrovsky a nekonecny cit nepoznas, tak pak pak muzes mit o materstvi predstavu takovou, jakou mas. A neni to o srovnavani muzi vs zeny. To je uplne jina paralela. Jinak bych chtela jeste rict, ze muzes najit otce, ktery by na rodicak klidne sel, ale je daleko dulezitejsi, kdyz budete mit shodu i v jinych a podstatnejsich vecech - vychova, finance, bydleni, konicky, prace, volny cas, zivotni styl, tolerance, empatie, vzajemna spoluprace, atd atd. Muzes takovy vztah najit i bez lasky, ale je to jako hledat jehlu v obrim seniku. 🙂

rebe
9. únor 2023

Ufff, to je tedy výživná diskuse. Tolik stereotypů a předsudků na jednom místě se hned tak nevidí... Tak, asi se shodneme, že v dnešní době není úplně v pohodě hledat primárně otce a hlídače, na to mají lidé moc sebevědomí a chtějí být přijímání a milováni primárně jako partneři. To je ti asi jasné, nemyslím, že by ta ochota jít na rodičovskou pro tebe byla jediným aspektem, který řešíš. Ale o to spíš nemáš jinou možnost, než hledat podle těch, které jsou pro tebe primární. Protože lidé se mění a i jejich přání a potřeby se mění. Když jsem začínala chodit s mým mužem, on nechtěl žádné děti a já se lánovala nejpozději po šestinedělí vrátit k rozjeté kariéře. Dneska máme děti tři a já jsem šťastná máma dětí v domácím vzdělávání. Takže si nech prostor pro změnu názoru. Pokud jde o to, jakého muže hledat, rozšířím ti kritéria o muže na rodičovské v mém okolí. Můj bratr byl na rodičovské s prvními dvěma dětmi a po celou tu dobu měl výrazně nadprůměrně placenou práci, kterou vykonával z domova s občasnými pracovními cestami, které vykryly babičky nebo matka dětí, která si stáhla úvazek a posunula pracovní dobu. Další muž na rodičovské, můj kamarád, je rentiér, který firmu kontroluje z domova. A otec jedné z holčiček v naší školce pracuje z home officu. Vlastně tak nějak, jako to řeší spousta matek, které taky nejsou nemakačenka a lenošky, co chtějí doma sedět na zadku. Častěji to ale vídám u starších mužů (cca 35+), kteří už kariérně něčeho dosáhli a teď jim něco v životě chybí. Problém je, že spousta z nich je v tomto věku svobodná a bezdětná i proto, že se vázat nechtějí. Ale co si budeme, najít toho pravého je těžké i bez specifických požadavků 🙂

lvl16
9. únor 2023

Nemám vůbec nic proti tomu, aby byl muž má rodičovské dovolené, ale opravdu bys chtěla za partnera a otce dětí někoho, pro koho by bylo prioritou být doma s dítětem a ostatní aspekty vašeho vztahu by pro něj byly vedlejší? Co by to asi bylo za muže, kdyby si vybíral podle tohohle partnerku…
Každopádně na tvém místě bych zkusila nějaké fb skupiny a weby pro homosexuály. Možná by se ti podařilo najít pár (možná i jednotlivce), který touží po dítěti. Ten by se pak o dítě mohl starat a ty by ses podílela hlavně finančně. A žít můžete ve společné domácnosti.

aneta15
9. únor 2023

@akys17 hele a pocitas s variantou, že si to těhotenství prostě budeš muset vylezet. Každá těhotná si neskočí porodit z práce. Já měla vcestnou placentu a půl těhotenství jsem ležela doma a půl v nemocnici. Mohla jsem se maximálně dojít vyčůrat. Co bys dělala v téhle situaci?

tyname
9. únor 2023

@veruuu_kubesovic Můj bratranec, jeho žena jako stomatoložka vydělává násobně více než on ve fabrice, takže byl už dvakrát s dětmi doma, cca od jejich třech měsíců. A můj manžel, by to doma taky v pohodě zvládnul, kdybych nás tedy byla schopná finančně zajistit.

Strana
z5