Jak řešit hlídání dětí o prázdninách bez prarodičů?
Zdravím, včera tu byl dotaz ohledně chování dítěte a že tchýně nechce dítě pohlídat přes noc. Většina komentářů se pak samozřejmě týkala toho, že prarodiče nemaji povinnost hlídat vnoučata. Sice je to pravda, nicméně ale takovou menší "morální povinnost" přece jen mají. Jelikož občanský zákoník jim dává právo na styk s dítětem, tak z morálního hlediska by měli mít povinnost s hlídáním někdy vypomoci. Nemluvím o hlídání každy vikend nebo tak nějak, ale spíš třeba o letních prázdninách. Přeci jen za nás (jsem rocnik 1989) vetsina deti travila prazdniny alespon na tyden u prarodičů, aby se pokryly cele prázdniny, jelikož rodiče nemeli možnost si vzit na dva mesice volno. Stejně tak i můj otec, trávil prázdniny u prarodičů a bralo se to jako normalni, ze pomohli s hlídáním. Jak to tedy vy, kteri zastavate názor, ze prarodiče nejsou povinni hlidat, delate treba o letních prázdninách? My s manželem mame kazdy 5 tydnu dovolene, ale aby se vsichni v lete prostridali a bylo to fer, tak ani jednomu nedaji vice jak dva týdny dovolene. Takze abychom pokryli alespon jeden mesic, tak nemuzeme stravit ani jeden tyden vsichni spolecne. Pak nam zbyva vyresit dalsi mesic. Dneska tabor je finančně dost narocny, ať uz příměstský nebo pobytovy, takze se dvema detma zvladneme uplatit horko tezko dva tydny. Mame hypo a do toho setrime na rekonstrukci, tak si taky nemuzeme moc vyskakovat. A porad zbyvaji dva týdny. S nami do prace taky nemohou. A deti jsou jeste male, 7 a 4, takze sami doma být taky nemohou. Nas si proste brali prarodice a bralo se to jako zcela normální a logicke, ze rodicum pomohou, kdyz jim bylo taky pomahano. Takze jak to resite vy, podle kterych prostě prarodiče nemusí hlidat? Nechci rozpoutat vasnivou diskuzi, ze si nemam delat deti, kdyz se o ne nedokazeme sami postarat, ale myslim si, ze toto tema resi vetsina rodičů pred prazdninami. Tak me jen zajima, jak to resi jiní, co nemaji hlidaci prarodice.
Ohanis se tím, že dřív babičky a dědečkové více hlídali vnoučata. Ale myslím si , že je to stejné jak to bylo dříve akorat se to nikde nerozebiralo jako ted. Třeba mne jedna babička s dědou nehlídali v životě vůbec a to bydleli 15 km daleko , ale prostě nechtěli byli doma v důchodu. Moje babička mne sem tam pohlídala, ale nárazově protože chodila do práce i v důchodu. Její sestra svoje vnoučata nehlídala treba vůbec. Moje rodiče pohlidaji , ale přes noc moc ne a taky nárazově , protože chodí do práce. Druhá babička s dědou nám kluky nehlidají vůbec protoze bydlí 100km daleko a na spaní je tam taky nechtějí.
@zuzkasim Ano, ale už ten týden vás pohlídali.A ano ,my se taky o sebe postaráme, ale jsou opravdu chvíle kdy aspoň na 2hodiny hlídání ocením.A nemluvím o kávičce s kámoškou,ale o návštěvě zubaře,gyndě.Lítání po logopedii a odborných lékařích se starší dcerou(VD).Obzvláště když vím že moje mamka si tohle zařídila u své maminky .A ano klidně o ní řeknu že je líná a pohodlná.Protože je.
My zatím hlídání o prázdninách řešit nemusíme, děti jsou ještě malé, ale už teď je mi jasné, že si za pár let s organizací prázdnin užijeme. Hlídání není. Tedy - moje mamka by hlídala strašně ráda, ale je od nás 120 km, takže vzít si staršího na přespání, dvě, tři noci moc nejde. Nebo jde, ale... takže buď tam jsme všichni, nebo nikdo. Tchýně bydlí od nás sice 15 min, ale do hlídání se úplně nehrne. Sice po okolí všude vypráví, kolik má vnoučat a jak často hlídá, ale realita je, že syna hlídala naposledy 4 měsíce zpátky (jednu noc, limit max. 24 h, už v důchodu). Já nikomu děti nenutím, jsou naše, tak to tak bereme, prostě nedá se nic dělat. Když si ho tchýně jednou za čas na tu jednu noc vyžádá, mileráda jí ho dám, nemám žádné požadavky a zásadně nechci vědět co bylo - jejich společná věc. Ale ona ho moc nechce... to, že jednou budu bez hlídání mi došlo ve chvíli, když jsem v červnu a červenci, v těch největších pařácích obíhala hromadu vyšetření, chvilku před porodem (rizikové těhotenství) a v 8 z 10 případů čas neměla. Jednou jsem to už fakt málem obrečela, bylo to úmorný, těhotenství ke konci problémový, kontroly pořád někde nějaký a já všude vláčela tříletý děcko a všude se omlouvala že musí být se mnou... v tu chvíli mi došlo, že hlídání není a nebude.
Osobně si myslím, že je jednak trochu pohodlná, jednak má dvě další, starší vnoučata, kterým už stačí dát mobil/tablet a hlídají se samy a jednak už možná na to sama přestává stačit, ale bojí se to přiznat. Možná i sama sobě. Plus častěji tedy hlídá ty starší, takže pak už nemá "kapacitu" na našeho, chce mít třeba taky někdy volný víkend a tak. I když v důchodu už je, no.
Blbý je, že syn miluje přespávání jinde než doma. On se na to vždycky strašně těší a babička často slibuje. S tím problém mám. Ale sám se na to už nějak přestal i ptát. Snažím se to nekomentovat, kvůli synovi i manželovi, ale občas se neudržím 😖
@anetka1701 moje mama pracovala, ale casto rada vyklada, ze ji nikdo nikdy s detma nepomahal. Ja se sourozencema si to pamatujeme dost jinak..
@zmrzlinka taky se kolikrat setkam s nepochopenim, ze vubec znamena vubec. Nekdy mi nekdo rekne, ze at si nemyslim, ze taky to nemaj slavny. Hlidani max. 1 vikend v mesici a teda kdyz je potreba zaridit doktora, urad, kadernici.. To bych vrazdila. Ale zaplat buh, ze tam muzu delat ten homac!!
Me to taky mrzi, ze nechteji. Mam pocit, ze nas pra hlidali, kdyz to bylo potreba+ze nas chteli vzit na tu chatu ci vylet. A narazela jsem na to, ze I kdyz se krasne shodneme, ze to moralni povinnost je (ja si to nemyslim), tak je mi to k.. Nicemu, kdyz druha strana to tak nevidi.
Takze opravdu chuvy, tabory, kamaradi, neplacene volno, prace ve skolstvi.
U nas se skolky stridaji a celkove jsou otevrene 4 tydny. Ted dceru budu hlasit na 2 tydny, tak treba Tim uvolnime misto nekomu, kdo to potrebuje Vic...
@pavlinar přesně rozdíl mezi hlídánim 0 a jeden týden přes prázdniny je prostě veliký ,ale ten kdo to nezna tak to nikdy nepochopí....
Já jsem zdravotní sestra,takže si home offlice vzít nemůžu.Delala jsem na poloviční úvazek v nemocnici,tak ty bylo přes prázdniny docela v pohodě.Ale třeba po noční jsem celé prázdniny nespala.....to nikdo nevidí.....Teď už dělám plný úvazek v ambulanci a prázdniny jsou prostě problém.....Pak slavnoste přijede tchan a zeptá se co vlastně celé dni děláme ,tak mám chuť vraždit.Naštesti chodí k nám 4 krát do roka....když má manžel narozeniny,pak když má syn a dcera narozeniny a na Vánoce 🤦
U nas hlidani mame minimalni a to jeste posledni pulrok a jen na chvili občas pres den. Noc nepripada v uvahu. Ale moje starsi sestry mely obe hlidaci babicky a dedecky, hlidaci tety a hlidaci prababicky. Bohuzel ja tohle nemam, byt sem ze stejne rodiny, protoze nekdo umrel, matka rozestvala celou rodinu a sestry uz jsou na dalsi deti stare, maji i od svych klid. Ale ja jim byla dobra na prazdniny. Takze tak :D
@pavlinar ale jde i o to, ze tem vnoucatum tim upírají nejake to pravo na zazitky s nimi. Az se jich jednou zeptaji, jaky byli prarodice, tak vlastně nemuzou o nich nic rict, kdyz je ani neznaji. Ja jeste zažila pradedu (zemrel kdyz mi bylo asi 8), sice nas nikdy nemel na prazdniny, byl uz hodne stary, ale porad dost aktivni, jen ta hlava nekdy stavkovala. Ale jezdili jsme k nemu s rodici na vikend nebo i na prazdniny na par dni, aby nebyl porad sam. Chodil s nami na vylety, hral si s nami, bral nas na zmrzku nebo limcu u nich na vesnici. To same moji prarodice at z jedne nebo druhe strany. Ale ja, kdyz se starsiho zeptam, kdo ke deda, tak o jednom rekne hezke veci, jak spolu jdou treba na ryby, nebo jedeme nekam na vylet. Ale o druhym rekne jen to, ze je to ten pan, co sedi doma v kresle pred televizi a jen se něčím porad cpe a nebo u ni chrape. Co jde dva roky v duchodu, tak se z alespon trochu aktivniho cloveka, stala neaktivni koule zaborena v kresle, ktera nema zadne konicky, kdyz opominu nakupovani potravin v akci a naslednou nezrizenou konzumaci. Ani se mi nechce pak detem ukazovat, jak jejich deda vypada, aby si z nej do budoucna nevzaly priklad. A takhle dopadl jen kvuli tomu, ze je liny a nema o nic jineho zajem. Nema zadne konicky a vubec ho nezajima, jak si ho jednou vnoucata budou pamatovat. Ale kdyz uz jsme u nej nebo nahodou on u nas, tak jedine co dela, ze si je nataci na mobil a pak si je doma pousti na mobilu, ale ze by si treba s nima pohral, to ne. Oba dědové od nas bydli cca 20km, takze ani vzdálenost neni zadna překážka.
@betysch Ne, babička mě nehlídala. Já byla u babičky na prázdninách. Sestra tam ani nebyla, nešlo to. Šlo o můj čas strávený u babičky, nebyla to o těch prázdninách pro mé rodiče nutnost mě někam upíchnout. A hlídání opravdu neměli vůbec žádné, neexistovalo x let jít do kina, do divadla, ke všem doktorům jsme chodily s mamkou obě. A přes rok se k babičce jezdilo na práci, na velkou zahradu, na barák, do vinohradu, jezdila vždy celá rodina, každý druhý víkend. Přesto jsem měla s babičkou vztah krásný a moc ráda na ni vzpomínám. Ale tady v té debatě už končím, nic mi nepřináší a mám obavy, že ani já nikomu nic nepřináším. Kdo má názor, že babičky jsou líné, s tím si asi neporozumím.
My mame oba stesti na HO. Chapu tvoje potize..co treba nejaka teta, kamaradka s detmi se kterou bys mohla prostridat hlidaci dny?
Ti prarodice-no kdyz se jim nechce, tak bych na to urcite netlacila, spis by se mi tim i snizovala duvera jim je sverit. Ale mas pravdu, mam pocit, ze generaci prednama spis prarodice prosíly rodice, aby jim poslali deti na prazdniny 🙂
@dixi86 já zase takhle byla dobra svagrove, jeste jako studujici a bezdetna. Kdyz jsem byla poprve tehotna, tak se svagrova dusovala, jak bude hlidat a tesi se na prcka. No nedoslo na to ani jednou😄 a taky bydli kousek od nas, takze by nebyl problem, navic ma taky dve deti a tak by si spolu vyhrály.
@betysch kdo to nezna, nepochopi🤷
Asi je to zbytečný.My jsme se zařídily podle sebe.Když občas tchýně skrz doktory pohlídá tak jsme rádi.Opravdu to vybírám na doktory.Občas ji poprosíme o hlídání když jdeme na velký nákup.Ale moje máma mě mrzí.Ale ji to časem bude mrzet.
@betysch moje tchyne je vážně nemocna, takze s ni to moc nejde, jen navsteva a i to je na ni hodne. A moje matka skoda mluvit. S ni od rozvodu nemam dobry vztah. Kdyz jsem cekala prvniho, tak to vypadalo, ze nějak k sobe najdeme cestu. Videla ho kdyz mu byl mesic. Pak jeste asi dalsi ctyri mesice jednou za mesic napsala, jak se mame a co prcek. Pak porad jen ze prijede a porad nejake vymluvy. A asi v jeho roce a pul napsala, ze to nema smysl, ze si nemame co rict a ze proste nebude mit babicku. O druhym ani nevi. Je mi to kvuli detem lito, ale byla to jeji volba a jako clovek je mi uz ukradena. Jestli ji jednou budou chtít poznat, tak to bude jejich rozhodnuti. Takze u nas prichazi v uvahu spis tak jeden dedecek, ktery by mel alespon nějaký zajem.
Pracuji ve školství a to hlavně kvůli mým dětem, abych mohla pokrýt prázdniny a odpoledne pro kroužky.
Sice žádná pohoda jazz jako asistentka, ale jako učitelka, takže přípravy/opravy v noci, kdy děti spí. Ne že by mě práce nebavila, to bych nebyla fér, mám "své" děti moc ráda, ale už na sobě vidím tu psychickou únavu, permanentně mezi dětmi, nervy pocuchané, žádný odpočinek, prázdniny pořád v pohotovosti.
Každopádně stále držím, jinak by to nebylo možné 😉
Já hlavní rozdíl vidím v tom, že naše prarodiče prostě byli v důchodu. Teď chodí do práce a opravdu si v tomhle věku už potřebují odpočinout a ne při dovolené hlídat děti.
Nám pokryjí za prázdniny 2 prodloužené víkendy. Jinak se s mužem střídáme na dovolené, mají 3 příměšťáky (na ty šetří hold v průběhu roku) a když bude nejhůř můžu si je vzít do práce (ale zo už je opravdu bojovka).
@ele_nka právě ze naopak. Driv byli prarodice mladsi, deti se rodily drive. Kdyz my k nim jezdili na prázdniny, tak jim bylo max 55 a stale jeste pracovali a brali si kvuli nam dovolenou. Jen proste tenkrat byli vice obětaví a rodina měla vetsi hodnotu. Dneska se deti rodi pozdeji a ve chvili, kdy se začínají resit prázdniny, tak bud uz jsou nekteri chvilku v duchodu nebo nemaji do nej daleko. Ale dneska proste nejsou ochotni, nechteji mít s vnoucaty moc hezke vztahym. Hlavne ze sami nas ucili, ze rodina je na prvnim miste, ale sami na to pak casto zapomínají
Hele, to fakt nejde takhle generalizovat. Je spousta ochotných prarodičů, kteří mají o vnoučata zájem. Můj táta hlídal obě holky dva dny v týdnu od jejich 1,5 roku, když jsem šla do práce. Dokonce si ji tam nechaval na prespani, abych ji nemusela vozit sem a tam. Bylo mu tenkrát už 67 let. Naopak říkal, že o nás se neměl tolik času starat, tak si to chce teď vynahradit. O prázdninách mu tam mladší nechám na tyden nebo dva, starší má v té době už primestaky. Mamka taky hlídá když může, i když ta chodí jeste do prace. Tchyně nehlída, protože je 500 km daleko.
Opravdu si myslím, že tohle plyne že vztahu dítě rodič a že se tahle ochota formuje už dávno před narozením vnoučete. Také záleží na požadavcích, některé matky (znám i z rodiny) si myslí, že jim behem hlidani bude podávána jen bio strava a číst budou jen naučné knihy. Pravdou je, že dnes je pro starší lidi více možností, jak se realizovat. Dříve to bylo o zahrádce a vnoucatech, dnes déle pracuji, cestují, mohou se vzdělávat. Ale ochota navazovat vztahy s vnoucaty podle mě není menší. Alespoň ne v mém okolí.
My tedy mame moznost vzit si 3 tydny dovolene kazdy. Takze mame pokryto 6 tydnu. Pak skolka u nas jede do 14.7. a samozrejme primestaky. Zvykli jsme si, ze kazdy travi dovolenou s detmi po vlastni ose. A mne osobne to i vyhovuje vic. Na tvem miste, bychom to resila chuvou, protoze 3 lete do primestaku je problem.
Tohle řešíme druhý rok. První rok chodil měsíc do soukromé školky, což bylo 10 000 jako nic, pak dva týdny manžel a 2 já. Tento rok jde na měsíc do stacionáře u nás ve městě, a zase s manželem oddělené dovolené. Jinak to nejde. Syn má PAS, takže hlídání od sousedky nebo tak odpadá, mám tu jednu kamarádku, která je teď v 8. mes.s břichem za ním běhat nemůže, takže takhle. K prarodičům - naši si loni hrozně honili triko, že měsíc může být u nich, ale pak oni jsou staří a co když jeden skončí v nemocnici, jak to zvládne druhý sám, a co když to, a tamto a náhodou vypukne hladomor a přijde konec světa? Navíc bydlí 300 km daleko v zahraničí. Takže přijít tam v čase nouze by bylo něco. Druha babička by hlídala jen zdravé plně samostatne vnouče. Taky bydlí 150 km pryc. A tchán bydlí s námi, ale jemu moc dávat nechci, když, žák jen krátkodobě. Na jar jsem totiž syna chtěla odplenkovat, krásne se mi to dařilo, ale pak byl trochu nemocný, nic vážného, jen kašlal a rýma s do školky by ho nevzali, tak 3 dny mi ho hlídal, abych mohla do práce, dával mu plinky, protože to je pohoda, ze jo, syn zase najel na to, a teď ho nemůžu odplenkovat, pořád je musí mít a vyžaduje, jsem z něj na nervy. Má od září jít do klasické školky s asistentem, ale plinky mít nemůže, nevím..už byl skoro bez plin úplně.
Ja si to teda uz moc nepamatuju, ale pamatuju si ze moje babicka byla uz v duchodu a jelikoz jsme bydleli s ní a vodila a vyzvedavala me ona tak urciteci pres ty prazdnuny jsem byla s ní. To byla u nas asi takova automatika ale jak rikam, nepamatuji si. Ja to mam ted tak ze do 15.7.je skolka,pak manzek 14 dnu (ten termin si bohuzel dovcu vzit nemuzu) pak 14 dnu maji dovo moji rodice kteri jspu doma a pohlidaji mi, pak jsem doma zase ja a je konec prazdnin
Ja teda jsem na tento system docela nas.aná.
Doba se posubula,skolky se prodlouzily (za me byla do 13hod skolka) protoze rodice logicky nekonci v 1 v praci ale toto se nezmenilo. Skolka je sluzba rodicum tak tedy by nela fungovat vic. Jak to nekteri maji delat to nepochopim. Za me by skolka mela byt zavrena max 3 tydny a smitec. Me by bylo milejsi zrusit ten skolkovnej prispevek od statu ale aby skolka fungovala teda dýl. Si to radsi budu platit y 4 stovky
My byly mesic u jedne a mesic u druhe babicky a to jsme meli statek, otec byl porad doma. Pro nas deti nejluxusnejsi prazdniny. U jedne babicky nas bylo 6 vnoucat, nechapu jak to mohla zvladnout. Ale proste jina doba, vychova, ceny, duchod a milion dalsich veci... My mame dve male, takze zatim lepime kazdy tyden... Ja 3 tydny, manzel 2, 2 tydny u tchyne (dikybohu za ni) a zbytek budeme na HO. Bez toho by to neslo. Nebude spolecna dovolena, max prodlouzeny vikend.
Primestske tabory zatim nevyuzivame, bud je omezen vek nebo je to daleko ci berou jen spadove deti... A jako tabor v osm prijezd a ve tri vyzvednout, to nevim pro koho to je, ja mam castecny uvazek a stejne bych to nestihala.
A proc vlastne nefunguji pres prazdniny druziny? Tolik by se tim vyresilo..
@lovemusicsun máme v soukromé školce 4 týdny přes prázdniny. Ale zavřeno je pouze 2 týdny. První a poslední týden prázdnin. Já to vidím jako super. 4 týdny volna přes léto. Dva měsíce je zbytečně dlouho. Takže souhlas. Jen jak tu někdo psal zkrátit prázdniny. Tak pro děti 2 měsíce fajn🙂
@lucieevita Zavidim otevrenou skolku pres prazdniny, ta nase ani tyden. Letos poprve byl seznam, kde jsme mohli napsat, zda mame zajem... a byli jsme tam jen my, nechapu. Oslovila jsem jine skolky v okoli, ale poslali me k sipku, ze to je jen pro jejich deti.
@barumrallyebum družiny?proboha a co by si ještě nechtěla?hlavně hlídání zadarmo co?
@hanka_12345 školka není služba rodičům, ale vzdělávací instituce 🙂

@betysch Ne, píšu týden u jedné babičky, domluveno dopředu, druhá si vnoučata nebrala.
Moji rodiče žádné hlídání neměli. Proto jsem psala o té vzdálenosti, žádná babička nepřijela 60km hlídat🙂 A já pro své děti hlídání téměř taky nemám. Mrzelo mě to, ale ne kvůli prázdninám, ty jsem si ošéfovala jinak. A byla jsem vychovaná tak, abych se uměla o sebe postarat sama a abych si o svých rodičích nedovolila říct, že jsou líní. Neřekla bych to ani o manželových rodičích, kteří zdaleka nežijí tak aktivní život jako mí rodiče. Jen doufám, že takhle o mě nebudou mluvit ani mé děti nebo jejich protějšky.