Jak řešit kouření sousedů na balkoně bez soudů?
Ahoj, koupila jsem si byt v panelaku. Bohuzel jsem zjistila, ze pani prodavajici mne zamlcela tezke kuraky ve dvou bytech pode mnou. Pred prodeji nevetrela a byt odsmradela cistickou vzduchu. Ja jsem jiz po par dnech zjistila, ze chytam jak okny v obyvaku tak balkonem docela hodne koure v pravidelych intervalech. SVJ ve stanovach toto nema vyslovene napsano. S najemniky tech bytu dohoda neni, majitele mne rekli at je neobtezuji. Pravnik mne rekl, ze samozejme toto se nesmi, a jedne z majitelek jiz volal. Nicmene i kdyz by se to resilo pravne, tak se to muze vlect, sousedske vztahy budou velmi spatne atd. atd. Resil nekdo v posledni dobe tuto situaci a da se s tim neco realne delat ? Bez nejakych vleklych soudu. Jestli treba SVJ realne muze tuto situaci napravit atd. Blby je, ze se zda, ze tady v 12. patrech kouri hodne lidi ruzne a mozna ze i v SVJ jsou kuraci. Zatim to vypada, ze si v byte za skoro 7 mega ani nevyvetram, a pradlo na balkone take nepripada v uvahu :(
@konidana Pravne to resitelne je; Podle ustanovení § 1013 a.n. zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění (dále jen „Občanský zákoník“), mají Vaši sousedi povinnost zdržet se všeho, co v nepřiměřené míře zapříčiňuje, že např. kouř, pach, odpad, prach, plyn či jiné podobné věci (tzv. „imise“) vnikají k Vám do bytu a omezují tak jeho obvyklé užívání. Tyto „imise“ je bezpodmínečně zakázáno do Vašeho bytu přivádět cíleně.
SVJ na to nemá žádné páky. i když by to bylo ve stanovách, tak nemůže dávat žádné pokuty. Je to nevymahatelné.
@katulekatule2 ale kuřáci vám do bytu cíleně imise nepřivádějí, oni jen kouří ve svém. To kouření z oken by se asi nějak omezit/zakázat dalo, ale větrání zakouřeného bytu podle mne ne. Stejně jako já mám smůlu, když mi každé ráno pod oknem na chodníku postávají, nebo stačí, že jen pomalu procházejí, pejskaři a kouří mi pod oknem. Z veřejného chodníku je nevykážeš...
@katulekatule2 ahojky, je mi tě upřímně líto 😔 tohle asi nevybojuješ. Tohle je moje noční můra, mít v bytě cigaretový zápach, vadí mi i pár molekul toho smradu. Paradoxně moje tchýně také na balkoně bytu kouří. X krát do hodiny. A kouří i na WC. Napadá mě jedině dát si ke každému oknu uvnitř bytu pohlcovač pachu antitabaco, aspoň malinko to snad eliminuje.
@katulekatule2 Bohužel, tohle je jeden z největších nešvarů bytových domů. Ačkoliv je to uvedené zákonem a ve stanovách BD to bylo také (zákaz kouření na balkonech, obtěžování smradem), nikdo nebyl schopný ty lidi omezit v kouření. Na domovních schůzích jsem zažila nespočet hádek, výzev k ohleduplnosti a nic. Ten kouř proniká i přes zavřená okna? My jsme prostě neustále zavírali a otvírali okna, v noci býval naštěstí klid. Vyřešili jsme to odstěhováním.
@sanyy22 @agneska7 Ne každý chce bydlet ve vlastním domě, toto je přece zcela irelevantní argument.
@agneska7 ja na to opravdu v praze kde chci zustat bydlet finance nesplasim
@konidana prave ze je dle pravnika cilene privadeji, teoreticky si maji kourit ve svem, zavrit si okna kdyz to delaji, a pak si vetrat. ne s tim jit na balkon. oni si ale ve svem kourit nechteji, at jim to nesmrdi a vse posilaji mne
@katulekatule2 ano, mají si kouřit ve svém, z otevřených oken a na tom balkóně by neměli, ale fakt bych se o toto nechtěla soudit...
Problém imisí je, že v případě kouření na balkoně nebo z okna nemusí nutně naplnit tu nepřiměřenou míru. A přesně jak říkáš, suď se se sousedem. Jde to, možná vysoudíš, ale bydlet tam pak nechceš... Takže je to na tobě, smířit se s tím, nevětrat, otravovat sousedy, ať to nedělají.... SVj to nijak zakázat nemůže
@elesse s tou mirou to je bohuzel taky blby no :( to se prave blbe dokazuje. SVJ to zakazat muze v pripade, ze balkony spadaji do spolecnych prostor, ale uz to vetsinou nema jak vymahat :(
@katulekatule2 tak to mam uplne stejnou zkusenost,pan pod nami huli doutniky a jeste jim podobne cigarety,Kouri opravdu hodne,minimalne 40 denne,kouri nam na balkone kde vesim pradlo,slusne jsem jej 2x zadala,zda by nemohl kourit na druhem balkone,kde nemam susak a odpalkoval me at se staram o sebe,ze si muze kourit kde chce...Kdyz jsem argumentovala tim,ze tam vesim pradlo deti,rekl,ze jsme si haranty nemela porizovat :-/ Takze kuchyn a loznice zasmerdene az hruza ...
@konidana ve chvili, co soused prokaze, ze je neprimerene obtezovan jejich cinnosti, tak to proste delat nemohou. Stejne jako si na zahrade nemuzes livobolne rozdelavat ohynek a zakurovat sousedovi domacnost tak nesmis cadit z okna tak, aby byl neprimerene obtezovan a omezovalo mu to jeho uzivani vlastnictvi.
@katulekatule2
Jedinou cestou je soud a zadat soudne zdrzeni se takoveho chovani.
Bude te to stat spoustu casu, energie i penize za pravnika bohuzel, jestli je soused velky ignorant, tak si pak date jeste dalsi kolo, ze soused rozhodnuti soudu nedorzuje a chovani se nezdrzel...
SVJ s tim nema co delat, to neco takoveho prikazat nemuze (pouze ty balkony a i tam je to vysoce diskutabilni)
@tereza0111 mýlíš se, primární není prokázání, že tě to nepřiměřeně obtěžuje, ale že to soused dělá v míře nepřiměřené místním poměrům. Takže jestli je obvyklé si v dané lokalitě rozdělávat ohýnek, klidně můžeš. Stejně jako jestli kouří půl paneláku, tak je situace jiná, než když je tam jeden obtěžující kuřák...
Je to boj, který nemůžeš vyhrát. Tchýně to řeší už 30 let a nevyřešila. Pokud majitelé v bytě nežijí, je to ještě beznadějnější. Akorát si zaděláš na velmi špatné sousedské vztahy. To je prostě úskalí bydlení v bytě. Někomu vadí kouř, někomu hlučné děti, nebo štěkající pes.
S tím nejde nic dělat. Nemůžeš se domáhat. Můžeš, ale nebude to k ničemu. Vím o čem mluvím. Buď ti řeknou, že od nich to není, nebo že je to nezajímá a kouří si doma ve svém
@elesse z casti pravda, nicmene v pripade koureni v panelaku si to nemyslim. Jde prokazatelne o chovani zdravi skodlive, o chovani, ktere je kvuli obtezovani okoli zakazano snad ve vsech verejnych prostorach, takze i pres to, ze kouri pul panelaku, Domnivam se, ze ma sanci. (ze je to boj s vetrnymi mlyny rozhodne nepopiram, ale zaroven bych to urcite neschazovala tim, ze je to v tomto panelaku obvykle, takze se branit nemuze. Nemela by sanci s tim, ze ji to smrdi a vadi ji to, ale je-li to v takove mire, ze je jeji byt objektivne prostoupen zapachem koure a je tim znehodnocovan, zaloba muze byt uspesna)
@katulekatule2 jeste dalsi vec - tu vam pravnik ale urcite poradil - jak je to dlouho od koupi bytu? I si myslim, ze by to mohl byt duvod k zadosti o slevy z kupni ceny, ze vam zamlceli podstatnou vadu
@tereza0111 dva tydny tu bydlim. pravnik mne rekl, ze bohuzel koureni neni vada bytu, ale spatni sousede. tim padem toto vymahatelne neni :(
@katulekatule2 hele bud rada za balkon, protože sozsedi kouří na wc a to je teprve hrůza, stupackama smrdí celej byt.
@merope to je nejlepsi rada ever! :D:D:D jeste deti strasne rady bubnuji vareckou do hrncu na podlaze. To je taky fajn
@jjasmina no to se majitelka priznala, ktera mne to prodavala, ze v zime to jde tim wc pry. tak si budu davat filtry do stupacek na wc a do koupelny, ktere toto blokuji.
@tereza0111 ale no tak, na podstatnou vadu bytu to fakt neuhrajes. U zbytku si to sice jako advokat nemyslim, ale uznavam, ze by tam maly prostor byt mohl
Tolerance je asi sprosté slovo 🤔😂 Neni nic horšího než netolerantní sousedi a sousedi ignoranti (tady se evidentne sešlo oboje dohromady). Pod námi kluci rádi hulí trávu, tak zavřu okno když cítím ten puch - taky ho nemůžu vystát, sama jsem nekuřačka a tuplem nehulička... Ale oni zase tolerují moje stádo slonů, které v bytě chovám 😅

@katulekatule2 ve svém bytě si každý může kouřit jak chce, s tím nejde nic dělat. Větrat jim zakázat taky nemůžeš. V našem SVJ je zakázáno kouření ve společných prostorách, kam prý spadají i balkóny od bytů (tak si to pamatuji z nějaké schůze). To že někdo kouří na záchodě nebo v koupelně a pak tyo jde stoupačkama do všech bytů jsme řešili pouze upozorněním, že ty stoupačky jsou už společné prostory, takže bychom byli rádi, aby se (s ohledem na ostatní obyvatele) v těchto místnostech bytů také nekouřilo. Navíc jestli to jsou nájemníci, tak ti se tam můžou každou chvíli změnit. Třeba i místo nekuřáků přijdou kuřáci. Neuděláš nic.