icon

Jak změnit klasické pohádky: Jsou moderní princezny lepší?

juannag
31. pro 2024

Ahoj maminky,
také řešíte předsudky v pohádkách? Štvou vás pasivní princezny čekající na záchranu, které se nemohou rozhodnout sami za sebe a jen čekají, až je někdo vysvobodí?

Začala jsem přepisovat klasické verze pohádek a právě odstraňuji předsudky a stereotypy. Mohli byste si je prosím přečíst a dát mi zpětnou vazbu? Je to pro mě moc důležité, chci vědět zdali se mé verze dětem líbí a ukazují jim princezny jako chytré, bojovné, které si umí zařídit svůj život a nemusí jen čekat na prince.

Mám tam i příběhy slavných čechů/češek, ale ty jsou spíše pro starší děti.

Budu moc ráda za Vaši zpětnou vazbu, děkuji. Jana

patreon.com/Jana_G

Strana
z8
ele_nka
31. pro 2024

@juannag ale je tam ta touha vlka Karkulku přechytračit, která se z tvé verze absolutně vytratila. Jinak já mám Karkulku nejraději od Hrubína a tam se z toho Karkulka taky dostane jen svou chytrostí.
Upřímně mi přijde, že tak strašně moc chceš něco zdělit, že zapomínáš na to, že pohádka má být hlavně čtivá.

juannag
autor
31. pro 2024

@klokanka31 jasně, to samozřejmě tak jde. A pochopí to dítě když nemá příklad? Právě k tomu vždy sloužily pohádky.

ele_nka
31. pro 2024

@juannag ale na to téma existuje hned několik pohádek. Smolíček pacholíček nebo Budulínek mi přijdou dostatečný pro ten základní princip nebavit se s cizími.

misa_pise
31. pro 2024

Taky bych se soustředila na svou vlastní tvorbu a staré pohádky nechala tak, jak jsou. Podle mě se nová tvorba chytne spíš, než když jen něco přepíšeš. Mně se to osobně vůbec nečetlo dobře, nebavilo mě to, ale já jsem konzerva, staré verze pohádek mi nevadí, naopak je mám ráda. Ale sto lidí, sto chutí.

hafika
31. pro 2024

Ony jsou ale i pohádky, kde jsou aktivní ženy/princezny, které musí překonat překážky, aby osvobodily milého, který je naopak neobvykle pasivní - třeba o bílém hadovi nebo podobná ruská peříčko Finista jasného sokola, nebo chytrá horákyně. Stejně jako jsou pohádky, kde se cení pracovitost, a pak pohádky, kde naopak dosáhne úspěchu lenoch, někdy dokonce za cenu porušení dohody. Třeba taková pohádka o Jiříkovi, kdy získá princeznu za cenu smlouvy s ďáblem a nakonec ho od pekla zachrání chytrá manželka/princezna, má poměrně smíšené poselství, i když zrovna tady je princezna značně akční a bere život do svých rukou. A nemám moc ráda pohádku o třech přádelnách/rumpl cimpr campr, kde je to poselství takové na nic.

martinka_33
31. pro 2024

@juannag podle moc přímé řeči a takové necelistvé. Přitom třeba vyprávění o cukru má hezký námět.

martinka_33
31. pro 2024

@ele_nka na tohle maji moje deti super prednasky ve skole od mestskych strážníků. Treba "ahoj holčičko, svezu te do skoly mas to jeste kus tak at nemokneš" "dekuju ale ja mam tamhle za rohem sraz s tetou, musim jit, uz tam ceka. Nashledanou." A podobne situace.

klokanka31
31. pro 2024

@juannag No a tak v pohádkách to tak je, tak v čem je problém? Ta hlavní podstata tam je, tak proč do toho zatahovat mobily, vlka co je evidentně pedofil a já nevím co 🙈

klokanka31
31. pro 2024

@hafika Nebo princezna se zlatou hvězdou - nenechala se nahnat do manželství se zlým králem, radši šla do světa, pracovala v kuchyni, a našla si lásku tam...

mourovatakocka
31. pro 2024

Když neumím napsat pořádnou knížku, zkritizuju aspoň velmi starou tvorbu 🤷 Ještě možná s podtitulem aneb Snaha vydat knížku nebyla moc úspěšná, ale když udělám nějakou kontroverzi, to bude pecka a vyvolá to různé reakce.

juannag
autor
31. pro 2024

@klokanka31 Jasně, některé jsou v pohodě. Ale taková popelka je zlatokopka, co usiluje o snatek s princem, aby se dostala z chudoby, růženka a sněhurka pasivní co čekají až je zachrání princ... V karkulce vlk sežere babičku a karkulku, oni pak obživnou a naopak vlka zabijí, což mi přijde trochu brutální. Proto to upravuji..

nimomo
31. pro 2024

@juannag prosím tě nic neupravuj a hlavně to nečti dětem

1772
31. pro 2024

Pohádka je pohádka, klasika je klasika. Snaha něco přepracovat nae působí děsivě. Reagovat na současné situace se snažím naučit děti přímo, ne přes pohádky. Ty bereme jako vyprávění.

juannag
autor
31. pro 2024

@mourovatakocka knížku nevydávám, starou tvorbu nekritizuji, naopak z ní vycházím. Máte pro mě prosím konkrétní zpětnou vazbu?

klokanka31
31. pro 2024

@juannag To jako fakt? Popelka zlatokopka? 😃 A vlka babička s Karkulkou nezabily, on se zabil sám tím že spadnul do studny

juannag
autor
31. pro 2024

@nimomo děkuji za rady. Měj krásný rok 2025 a zkus to nebrat tak vážně 🙂

juannag
autor
31. pro 2024

@klokanka31 já myslela že mu rozpárali břicho, dali tam kamení. No jasně, Popelka je klasická zlatokopka. Nevidíš tam ten point? Co ten příběh mimojiné říká? Že pokud je chudá holka, má se bohatě vdát. 🙂

nimomo
31. pro 2024

@juannag já to vážně oproti tobě neberu, to ty máš potřebu něco opravovat k obrazu svému

klokanka31
31. pro 2024

@juannag Emancipace je fajn, ale všeho s mírou. A s tím vlkem, kamení mu tam daly, ale taky ho zašily, a vlk se probral. Takže ho nezabily 🙂

ele_nka
31. pro 2024

@juannag vidíš a já v Popelce vidím hlavně tu naději, že i když ji doma nemají rádi a šikanují ji, může najít někoho kdo ji bude mít rád takovou jaká je.

juannag
autor
31. pro 2024

@klokanka31 no a to mě přijde právě brutální na tom, sice se tedy zabil sám, ale bylo tomu tím kamením pomoženo.

juannag
autor
31. pro 2024

@ele_nka ano, to tam je také 🙂

klokanka31
31. pro 2024

@juannag A jak bereš perníkovou chaloupku?

juannag
autor
31. pro 2024

@klokanka31 tam je otec slaboch co odvede děti do lesa a nepostaví se za ně a radši poslechne macechu. Také ta pohádka říká, že chudoba je špatná a chudí lidé se neumí/nemohou postarat o své děti a proto se jich zbaví.

hafika
31. pro 2024

@juannag Popelka mi jako zlatokopka fakt nepřijde. Podobně jako @ele_nka v ní spíš vidím naději pro ty, co ostatní utlačují a chovají se k nim špatně, že mohou mít kvality, které ostatní ocení a získat štěstí. Navíc Popelka o prince neusiluje jako zlatokopka, naopak se trochu i lásky bojí, uteče, princ jí musí najít. Princ tam pro mě není jako symbol bohatství, ale nejvyšší kvality.

Jde se na to dívat i tak, že v části pohádek jsou silné ženy, v části zas slabší ženy, které ochraňují silní rytíři, kteří neváhají obětovat i své životy. Tyhle příběhy jsou zas důležité pro chlapce, aby z nich vyrostli galantní muži s úctou k ženám a smyslem pro rodinu. I v životě jsou situace, kdy člověk nezvládne být dost silný a vyřešit svou situaci svými silami a potřebuje někoho, kdo mu pomůže.

te_reza
31. pro 2024

Takhle prznit klasiku 🤦

hafika
31. pro 2024

@juannag Ty jo, možná v těch pohádkách hledáš i něco, co většina lidí ne, a proto tě to tak frustruje. Jestli si spíš nepotřebuješ vyřešit něco sama v sobě. A neber to zle, v pohádkách je hodně motivů, i tady si je lidé vykládají různě. Někdy v nás něco rezonuje víc, protože nás zrovna něco trápí. Občas některé pohádky děti chtějí poslouchat častěji než jiné a jsou i teorie, že jim to zrovna pomáhá řešit něco, co je trápí a ani to třeba neumí pojmenovat.

lenickakl
31. pro 2024

Když už chceš něco přepisovat, douč se pravopis.

eloise02
31. pro 2024

Jak by řekl klasik - tolik práce a přitom taková blbost.

moudivlacek
31. pro 2024

@juannag Ty jo, asi známe každá jinou verzi, já znám z dětství Perníkovou chaloupku, kde se děti tatínkovi ztratí při sbírání borůvek a on je naopak hledá, žádná macecha tam ani není 🙂
add Popelka, to už je i na mě trošku hardcore, v některých pohádkách se hold chudá dívka vdá za chudáka a jsou spolu šťastni, v jiné si vezme prince, víc bych v tom neviděla, ani ty děti, pro které je to primárně určené, to v tom vidět nebudou ;)
Opravdu bych se zaměřila na vlastní psaní, tam můžeš popustit uzdu své fantazii a nebude to taková pěst na oko. Přijde mi to takto hrozně prvoplánovité. Osobně nemám ráda remaky čehokoli a tohle prostě chtě nechtě předělávka je.

Strana
z8